reklama

Test: Bosch Smart System - jde to i bez displeje - jezdím, neměřím, neřeším

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.6.2023

Když loni uvedl na trh německý Bosch nový Smart systém, ekosystém okolo elektrokola s motorem Bosch, mnozí se podivovali nad tím, jak lze elektrokolo používat bez displeje. Přece na něm musíme vidět všechny zásadní informace a bez něj bude uživatel ochuzen o spoustu dat. Po nějakém čase na kole se Smart Systemem můžu říct, že displej vlastně vůbec ničemu nepotřebuji. 

Letos jsem volil Bosch

Když jsem si letos vybíral elektrokolo, jedním z parametrů, které byly zásadní pro výběr byl právě pohon Bosch a nový Smart system. Mimo jiné, důvodem byla právě možnost použití kola i bez displeje. Proč bez displeje. Pokud na kole spadneš (ano, já občas padám, někdy i docela dost), je nemožné displej zničit, protože na kole není. Na kole do těžkého terénu je odolnost a nerozbitnost důležitá, zvláště u ebiku.

Volba nového kola, to je dlouhé povídání. Nicméně našel jsem vítěze, který splňoval všechny mé požadavky - Mondraker Crafty. V krátkosti proč toto kolo, devětadvacítka, 150 mm zdvihu a Bosch ekosystém. který disponuje jak barevným displejem Kiox 300, tak System Controllerem na horní rámové trubce.
Bonusem navíc, bylo i ovládání změny režimů řešené pomocí Mini Remote tlačítek na řídítkách. Jiní výrobci raději volí Led Remote přepínač, ale popravdě řečeno jemu jsem na chuť nepřišel. Nevyhovuje mi jeho ergonomie i množství tlačítek (dá se pomocí něj totiž ovládat displej). 

Na ebicích mám již něco najeto (Craftyna je moje již třetí ekolo) a vždy mi displej připadal hrozně rušivý. Nabízí sice spoustu informací, ale ty já nepotřebuji. Je mi jedno jakou jedu aktuální rychlostí, jaký mám jízdní průměr a podobně, obvykle mám určitý čas na kolo a opravdu neřeším jestli za tu dobu ujedu X nebo Y kilometrů. 

S displejem jsem najel pár set kilometrů a pak jsem si řekl, že to zkusím bez něj. První jízda byla tak povznášející. Absence čísel v zorném poli umožní plně se soustředit na důležitější věci než na zobrazované údaje. Displej, respektive jeho barvičky a měnící se čísílka hrozně přitahují pozornost. Ať chceš nebo ne. Možná to bude znít jako klišé, ale bez displeje se na kole cítím trochu svobodnější.

Řekneš si, to je tím, že Bosch má poměrně nešťastný tvar a velikost displeje. Rozměrově velmi výraznou televizi lze jen velmi obtížně v oblasti kokpitu skrýt. Ať již za řídítka či kamkoliv jinam. I když tohle je možná záležitost spíše jeho držáku, který je obří a z mého pohledu poměrně nešťastně vyřešený pro použití na enduro kole. Nicméně, Shimano má displej výrazně menší a problém s uzurpováním pozornosti jsem měl stejně.

Podobný setup budeme vídat i na dalších kolech, například závodní speciál Canyon Strive:On jej má, stejně tak i Commencal Meta SX Bosch.

Kiox pryč!

Mondraker Crafty má z výroby osazen barevný displej Kiox 300 a ten lze snadno demontovat. Stačí povolit šroub objímce v držáku, odpojit kabeláž a přepojit ji do System Controlleru na horní rámové trubce. Z motoru vede vodič prvně do držáku displeje a z následně další vodič do Controlleru na rámovce, takže ano, stačí vodič z motoru napojit přímo do Controlleru a mám hotovo. Otázka doslova na pár minut (pro protažení kabelu je fajn využít druhého drátu jako zavaděče uvnitř rámu).
A dál? Dál nic, není třeba žádné diagnostiky či nastavování.  

Kolik to dojede? Vím?! Spíš tuším!

Absence displej znamená, že nevidíš přesný stav baterie, netušíš jaký máš kilometrový dojezd a další informace. Nicméně díky led stupnici znáš přibližnou kapacitu baterie a dle ní jsi schopen odhadnout dojezd. Řekněme si upřímně, i přesto, že Bosch používá poměrně sofistikovaný systém odhadu dojezdu, tak tento v terénu často neodpovídá realitě. Stačí jet hodně nahoru dolů v kopcích a systému to slušně zamotá hlavu. 

Stav nabití signalizuje pět LED. Každá ledka odpovídá 20%, ledky postupně shora zhasínají, tak jak kapacita baterie mizí. Každá ledka má dvě barevné varianty, modrý proužek odpovídá rozmezí 20 - 10 %, poté se barva změní, naskočí bílý proužek a to značí stav pod 10 %. Chápeš? Ne? Tak tady je příklad: plná baterie svítí 5 modrých buřtíků, ujedeš nějakou vzdálenost, baterky ubyde a horní modrý buřtík zbělá, takže vím, že mám 4 plný buřty a jeden z poloviny. A takto to jde dál... 

Pod 30 % jsou zbylé indikátory oranžové a pod 10 % zčervenají. Červené blikání při 0 % znamená černou můru, tohle nechceš zažít protože víš, že odteď bude megadřina.

Kromě stavu kapacity baterie System Controller zobrazuje i zvolenou dopomoc motoru. Různé barvy podsvícení odpovídají zvolenému režimu od zelené Eco přes bledě modrou Tour+ a fialovou Emtb až po červenou u Race režimu. Jednoduché a velmi intuitivní. Co víc potřebuji vědět? Já nic!

Nechci display, chci data!

Pokud nechceš kolo mít osazené displejem, ale stále tě zajímají informace o jízdě, řešení nabízí aplikace Flow. Zásadní appka pro nastavení pohonu Bosch, která kromě toho nabídne i statistická data, možnost navigace a mnohem víc. Stačí si přes Bluetooth spojit telefon s kolem a mít jej za jízdy u sebe. Vše ti pak samo naskáče do aplikace. Za mě super řešení.

Jedno tlačítko na všechno

Součástí System Controlleru jsou i dvě tlačítka, jedno slouží k zapnutí a vypnutí dopomoci, nastartování motoru chcete-li. A druhé tlačítko pak slouží k přepínání režimu dopomoci. Krátkým stisknutím tohoto tlačítka režim podpory zvýšíte, dlouhým stisknutím se podpora sníží.
Přepínání režimu není extra praktické, ale dá se použít. Takže k ovládání elektropohonu nepotřebujete nic dalšího, díky chytrému režimu dopomoci eMTB si to dokáži bezproblému představit. Jediné o co přijdeš je Walk režim, ten nejde navolit.

Mini Remote, nenápadné a praktické tlačítka

Samozřejmě mnohem lepší je k ovládání použít tlačítka na řídítkách, Bosch nabízí dvě odlišné varianty, Mini Remote Controller a Led Remote. Druhý zmíněný vlastně přináší to samé co System Controller na horní rámové trubce, ukazatele stavu baterie i hodnotu dopomoci, navíc jsou jen přepínací tlačítka. Zatímco větší Led Remote je do systému připojen drátem, Mini Remote je bezdrátový a pro připojení využívá Bluetooth.

Mini Remote má jen tři tlačítka. Nic víc, nic míň. Funkce tlačítek jsou nasnadě, jedno pro zvýšení dopomoci, druhé pro snížení a poslední pro přepínání informací na displeji. V případě použití bez displeje nejmenejší tlačítko ztrácí význam a zůstává nevyužité.

Drobnou výtku lze snad mít k zpětné vazbě od tlačítek, jejich zmáčknutí jde opravdu zlehka a často vlastně nevíš jestli jsi už zmáčkl nebo ne. Chce to trochu cviku, párkrát si určitě přidáš víc a míň. Tlačítka se také po nějakém čase neaktivity uspí pro úsporu jejich baterie a na další zmáčknutí zareagují s drobnou prodlevou. Není to nic zásadního, ale občas mne to překvapí.

Mini Remote má sice jednoduchý, ale za to čistý design, k tomu se přidává absence drátu a mnohem lepší ergonomie než u LED varianty. Takže pokud chceš mít opravdu čistý kokpit, volba minimalistického Miniho je více než na místě. Purista může jít ještě dál, posunout minimalismus na vyšší úroveň a existovat jen se System Controllerem na horní rámovce.

Jezdím, neměřím!

Kombinace Systém Controlleru umístěného na horní rámové trubce a tlačítek Mini Remote je pro mé použití naprosto dokonalá. Přiznám se, v podstatě mě nezajímá jak dlouho jsem na kole, kolik jsem ujel kilometrů. A když výjimečně potřebuji vědět jízdní data, vezmu si na to mobil a Flow aplikaci. 
Prostě jen jezdím, neměřím, neřeším. Navíc se 750 Wh baterii můžu strávit na kole výrazně víc času než mám obvykle k dispozici. Bohužel...

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel @satelliteward 6.6.2023 - 13:47

    Naprosto souhlasim, Crafty je idealni kolo na Rychleby!

    • anonymní uživatel Minor (imaginace (a) post.cz) 6.6.2023 - 17:55

      Na Rychlebách tě místní fanatici s éčkem vynesou v zubech... Teda pokud nejsi stoletý důchodce - ti tam jezdit můžou...

      • anonymní uživatel @Minor 7.6.2023 - 9:59

        Ano, identifikuji se jako stolety duchodce a urazi me, ze si nemuzu na zakladne dobit baterii.

  • anonymní uživatel Ebike@hat.er (Ebike (a) hat.er) 11.6.2023 - 12:33

    Elektro enduro je mor! Elektro na dopravu okej. Enduro kolo je uz tak totalne luxusni artikl a tohle je fakt na hlavu. Navic ten dopad na nasich z 95% ilegalnich trailech je proste vetsi, to mi nikdo nevymluvi. Za me tedy pokud enduro tak za svoje.

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 12.6.2023 - 7:21

      Díky za názor a teď něco inteligentního. Tohle už nikoho nezajímá.

    • anonymní uživatel @EbikeLover 12.6.2023 - 8:00

      Souhlasim, pokud e-bike, tak jedine na kamenne chodnicky , kde na to motor nemuze uz z principu mit zadny vliv. Tak se vidime na RYS. Cau!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí