reklama

Report: dětský FOX Enduro Youth MTB League na Pekláku

Autor: Petr Maizner, kategorie: Report, vydáno: 24.8.2023

Byli jste minulý víkend na Pekláku? Pak jste si určitě všimli, že tam probíhal dětský enduro závod. Jednalo se o již čtvrtý závod druhého ročníku série FOX Enduro Youth MTB League 2023 pořádaný Markem Pittlem z TraiKids. Pojďme se podívat, jak to vypadalo a co náš ještě letos čeká. 

FOX Enduro Youth MTB League je trailovo/endurová série závodů pro ty nejmenší z našich bajkerů ve věku od 6 do 14 let, která má za cíl dát i těmto malým závodníkům možnost vyzkoušet si, jaké to je být na závodech a připravit je třeba i na nějakou budoucí závodní kariéru. Celá série se pořádá v českých bikeparcích a oproti jiným enduro závodům zde děti mají možnost využít komfortu výjezdu lankovkami na většinu jednotlivých závodních RZ s přejezdy v minimální míře tak, aby to ani ty nejmenší děti neodradilo a co nejvíce se mohly soustředit na závodění samotné a užít si jej.

Děti se letos potkaly již počtvrté, tentokrát to bylo o víkendu 19. a 20.8. v bikeparku Peklák, kde proběhl předposlední závod letošní závodní série. Na závod přijelo porovnat své síly a jezdecké dovednosti padesát malých bajkerů a bajkerek rozdělených do věkových skupin 6-8, 9-10, 11-12 a 13-14 let, kluci a holky zvlášť.

Sobotní den byl pro malé závodníky dobrovolný, někdo jej věnoval poctivému tréninku a najíždění tratí, někdo si užil den plný ježdění s kamarády nebo kombinaci obojího. Den skončil pro většinu dětí v místním plaveckém bazénu, který byl po rozpálené sobotě tou nejlepší tečkou. Neděle byla již ve znamení plně závodního režimu a po nutné minimální rozpravě a rozdání startovních čísel a čipů pro časomíru nic nebránilo přesunu na první RZ a odstartování závodu. Nejmenší děti si užily čtyři měřené RZ na místních trailech Růžovka, Mechovka, Rodeo a části Čipery. Kategorie bajkerů starších 10 let si pak navíc dala ještě poslední měřenou pátou RZ na Malinovce, která díky místním známým přescesťákům nabízela pro fandící diváky zajímavou podívanou a kde se rozhodovalo o celkovém pořadí.

Víkend se vydařil, závodní atmosféra byla super, děti i přes pekelné vedro, které zmítalo Peklákem podaly perfektní výkony a nenechaly svým soupeřům nic zadarmo, ale také se navzájem podporovaly a fandily ostatním. Celý víkend vyvrcholil v neděli odpoledne vyhlášením vítězů ve všech zmíněných kategoriích a předáváním cen pro všechny účastníky závodu. Některé kategorie neohroženě ovládly stálí účastníci závodů, některé rozdrtily nové tváře. Užili si to ale určitě všichni.

A co nás čeká dál? Teď už jen poslední pátý závod letošní série, který se bude tentokrát konat 3. září na Monínci a kde se rozhodne i o celkovém vítězi letošní série v rámci jednolitých kategorií, přičemž v některých kategoriích to dle průběžných výsledků vypadá na boj do posledního šlápnutí a rozhodovat budou doslova sekundy. Pokud ještě nemáte na tento poslední prázdninový víkend žádný program, přijměte pozvánku na Monínec, přihlaste své děti a přijeďte s nimi vyzkoušet závodní atmosféru a třeba i najít nějaké nové kamarády.

Závěrem jménem pořadatele děkujeme všem sponzorům a partnerům závodu, tedy Foxu, Skibi Plzeň, Adventure Menu, Alfasilver, Kastar, Flowcycles, Kofola, Local Trail, Lasersteel, Author a Kona, bez jejichž pomoci by nebylo možné letošní sérii zorganizovat. Nemenší díky patří také bikeparku Peklák za možnost zde závod pořádat a odjet. A samozřejmě také díky všem malým bajkerům, bez nichž by závod nebyl závodem, i jejich rodičům kteří s námi trpělivě celý víkend vydrželi.

Další informace o našich závodech najdete na webu trailkids.cz, na FB Trail Kids a taky na našem Instagramovém profilu fox_euduro_youth_mtb_league.

Foto: Jakub Frey, @jakubfreyphotography

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí