reklama

Test: celá sezóna v sedle Canyon Torque:ON CF 9

Autor: Eda, kategorie: Report, vydáno: 20.11.2023

Na jaře jsem dostal možnost dlouhodobě otestovat elektrokolo Canyon Torque:ON v nejvyšší specifikaci CF 9. V nabídce Canyonu jsou celkem 3 modely karbonové a 1 hliníkový. Když pak kolo přišlo, pořádně jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Pár elektrokol jsem v životě jezdil. Ale vždy jen na chvíli a nikdy to nebylo takto zaměřené kolo. Proto jsem byl rád za tuto příležitost. Jak se mi na nejostřejším ebiku z nabídky Canyonu jezdilo?

Neobvyklý bidon byla nutnost

Celokarbonový rám je z bočního pohledu poměrně subtilní. Při horním pohledu to ale rozměrově hodně dohání. Pokud by byl motor menší, mohlo by to na první pohled neznalého pozorovatele vypadat, že se ani o ebike nemusí jednat. V testované velikosti XL, s integrovaným bidonem a pedály váží celé kolo 24,8 kg. Což je vlastně super hodnota na níže popsané parametry.

Integrovaný bidon je velmi netradiční. Jak svým umístěním hned za hlavovou trubkou, tak trojúhelníkovým tvarem. Je to ale jediné místo, kam bylo možné bidon umístit a zachovat u toho nízko umístěnou horní rámovou trubku. Bidon je totiž vložen do ohrádky, která je tvořena rozdělenou horní rámovou trubkou.

Canyon kolo Torque:ON zařadil do kategorie 5, což je stejná kategorie, jako sjezdové kolo Sender. I to ukazuje, na co je kolo primárně určené.

Geometrie je aktuální

Geometrie rámu kopíruje aktuální trendy v cyklistickém odvětví jízdy dolekopcom. Úhel vidlice 63,5 stupně, úhel sedlové trubky 77,5 stupně. Reach v XL 525mm a délka zadní stavby 445 mm. BB drop je pak 32mm, což už není ůplně malá hodnota. Nejednou se mi stalo, že jsem škrtnul pedálem o zem.

  

Vidlice FOX 38 Factory Grip2 má zdvih 180 mm. Sekunduje jí tlumič Fox X2 Factory umožňující zadní stavbě zdvih 175 mm. Možnost nastavení jak vidlice, tak tlumiče, je opravdu rozsáhlé a pár vyjížděk trvá, než si to člověk naladí, jak potřebuje. Po správném nastavení je ovšem jízda na kole výrazně jistější. A bez správného nastavení osazeného odpružení by byl zážitek z jízdy poloviční. Tohle kolo chce jezdit rychle z kopce v rozbitém terénu. V řadách Canyonu je karbonový model Torque:ON vzhledově velmi neobvyklý. Takto umístěný tlumič totiž žádný jiný model Canyonu nemá.

Ověřené zavěšení zadního kola

Systém zavěšení zadního kola je čtyřčep. V rámci určení kola je to za mě dobrá volba. Zadní kolo výborně kopíruje terén a pod brzdou se nezamyká. Vy se tak můžete plně soustředit na jízdu a výběr stopy. Karbonová zadní stavba je opravdu masivní, takže nehrozí žádné kroucení. To se začne dříve kroutit výplet zadního kola. Do kopce je pak tento systém odpružení trochu méně výhodný než některé jiné, na trhu dostupné, řešení. Holt je čtyřčep hodně aktivní. V tuto chvíli ale nastupuje pohon Shimano EP8, který jakékoliv nevýhody čtyřčepů při stoupání smazává.

    

Pohon v režii Shimano

Aby mohl motor Shimano Steps EP8 správně fungovat, potřebuje pořádnou baterii. Canyon u tohoto modelu vsadil na opravdu velkou baterii vlastní výroby, a to konkrétně baterii s kapacitou 900 Wh. (900 Wh pro velikost M-XL, pro velikost S pak 720 Wh) Takto velká baterie pak má dostatek energie na to, abyste byli schopní zaháknout na tažné lano kamaráda a ve dvou objet za hodinu a půl to, co byste normálně jeli dvakrát tak dlouho. Nebo jedete sami a daný okruh dáte ještě rychleji, případně víckrát se stejnou námahou. A to je vlastně i to, kde za mě ebike dává největší smysl. Pomůže vám při jízdě do kopce a ušetří tím spoustu času. Té fyzikální veličiny, která je, alespoň v mém případě, čím dál tím cennější. Není to ale tak, že byste nemuseli šlapat! Šlapání se naštěstí nevyhnete a když chcete jet rychle, musíte se pořádně opřít do pedálů.

 

Motor Shimano Steps EP8 disponuje kroutícím momentem 85 Nm. Za mě, při nezávodním použití, je to výkon dostatečný. Kliky nejsou s převodníkem spojeny napřímo, ale převodník se může otáčet s převodovkou nezávisle na klikách. Na tohle jsem si zvykal opravdu dlouho a hlavně při řazení je to opravdu nezvyklé. Chcete polevit trochu při přeřazení, ale motor ještě cca půl vteřiny točí s převodníkem. Takže se mi hodně často stávalo, že jsem řadil vlastně do plného výkonu motoru. Tohle řešení určitě bude mít vliv na nižší životnost řetězu a kazety.
Pokud jsem netahal na laně výše zmíněné kamarády, jezdil jsem 95% času na 5 nejtěžších převodů kazety. Zbytek kazety jsem řadil jen v případě, když jsem někoho táhnul, nebo když jsem jel ve skupině, kde jsem měl elektrokolo jediný. Jinak lehké převody postrádají trochu smysl a opět vyvstává otázka, jestli je nutné dávat na elektrokola 12-ti rychlostní kazety. Minimálně u kol, které jsou určeny jako náhrada lanovky, tak jako Torque:ON.

Další věc, na kterou je třeba si zvyknout, jsou zvuky, které vydává převodovka. V terénu neustále cvaká, takže ze začátku vám přijde, že je na kole něco rozbitého, nebo uvolněného. Po čase už toto cvakání ale úplně přestanete vnímat, protože víte, že to k tomu patří.

Brzdy potřebujete výkonné

Díky integrované baterii a motoru je váha kola lehce pod 25 kg. Abyste takovou hmotnost v terénu ubrzdili, potřebujete pořádné brzdy. Canyon zvolil čtyřpístkové brzdy Shimano Deore XT M8120 v neobvyklé kombinaci s kotouči Hayes 203mm. Na kole bez motoru a baterie by tyto brzdy byly více než dostačující. Na kole s motorem a baterií jsou však tyto čtyřpístkové brzdy s "dvoustovkovými" kotouči minimum. Větší hybnost kola potřebuje i výkonnější brzdy. Za jízdy pak musíte začít brzdit dříve a trochu více, než jste zvyklí. Kolo se totiž rádo z kopce rozjiždí. A když to nečekáte, máte pak "plný brejle" správného průjezdu zatáčkou nebo nějakým technickým místem. Fyziku prostě neokecáte. Opět je to o zvyku a trochu jiném přístupu k jízdě na elektrokole.

Byl jsem s kolem i v bikeparku, zvažoval možnost jezdit bez baterie. Vytažení baterky je otázkou pár sekund. Jaké bylo moje zklamání, když jsem zjistil, že bez baterie nelze zavřít krytku nabíjecího konektoru. Samozřejmě pomocí ductape by to šlo asi vybastlit... Výrobce s možností jízdy bez baterie vůbec nepočítá, škoda, ušetřených pár, konkrétně 5.86, kilogramů dolů by se hodilo.

Tohle kolo jede tam, kam chce jezdec

Torque:ON vsází na velikost kol přezdívaných jako Mullet. Vepředu 29", vzadu 27,5". Vpředu byznys, vzadu párty. Přední kolo vede, zadní kolo jede. U takto dlouhého kola s rozvorem 1335 mm zajistí menší zadní kolo větší obratnost. Ráfky jsou v režii SunRingle. Model Duroc má pro přední kolo vnitřní šířku 32 mm a pro zadní kolo má vnitřní šířku dokonce 36 mm. Co se plášťů týká, vsadil Canyon na ověřenou klasiku. Na předním kole Maxxis Assegai 3C MaxxGrip 29x2,5 a vzadu Maxxis Minion DHR II 27,5x2,6 WT. Funkční kombinace, která dobře jede a ještě lépe vede. 

Hlavně u zadního kola je kombinace pláště a ráfku opravdu macatá. Plášť vizuálně vypadá, že má snad 3 palce v průměru. S tímto je ovšem spojené to, že když pláště nemají optimální tlak, začnou se velmi ochotně bortit. A to s sebou nese nejednu vypjatou situaci. 

U šířky plášťů ještě chvíli zůstanu. S použitými plášti je spojená i trakce. Trakce v hrabance a měkkém podkladu je až překvapivě dobrá. Nedokážu ale úplně specifikovat, jestli to je větší šířkou pneumatik, nebo celkově větší hmotností kola. Možná je to nakonec kombinací obojího. Ale jak jsem z toho měl trochu obavy, tak opak byl pravdou. Na svém běžném kole jsem takový pocit jistoty rozhodně neměl.

    

Není vnitřní vedení, jako vnitřní vedení

Testovaný model využívá z domácí dílny Canyonu i kokpit. Řidítka průměru 35 mm i představec délky 45 mm nesou jeho logo. Řidítka jsou pak nezvykle široká. Canyon sice uvádí 800 mm, ale i s gripy, které jsem zkoušel dvakrát pořádně narazit na řidítka, jsem se pohyboval na hodnotě šířky téměř 840 mm. Při jízdě z kopce s takto těžkým a velkým kolem to vlastně nakonec bylo dobré. Máte potom mnohem větší páku na řízení.

 

Canyon na modelu Torque:ON také nestandardně využívá vnitřní vedení kabeláže se vstupem do rámu přes krytku hlavového složení. Řešení je to elegantní, ale za mě trochu nepraktické. Nemůžete si totiž díky tomu dát představec do nejnižší polohy. Vždycky pod ním musí být minimálně 5 mm tlustá podložka. Spolu s hlavovou trubkou dlouhou 135 mm tak jsou řidítka o něco výš, než by se mi líbilo. Řidítka pak mají na svých koncích podélný prolis, ve kterém vede drátek od voliče jízdních režimů. Drátek prolisem vede pod grip, kde dírou na konci řidítek vjede dovnitř řidítek a pak další dírou uprostřed řidítek vjede k představci. Dále už pak vede přes krytku hlavového složení k motoru. Tohle řešení mechanici určitě neocení.

Sedlovka má zdvihu na rozdávání

Sedlo Fizik Gravita Alpaca X5 bych přirovnal spíše k těm tvrdším a prvních pár jízd pro mě bylo doslova nepříjemných. Je to ale dané pouze tím, že nejsem na tak tvrdé sedlo zvyklý. Po pár jízdách jsem si na něj zvyknul a už to bylo lepší. Sedlovka Iridium je pak opět pod taktovkou Canyonu. Její zdvih 200 mm je doslova návykový a vytvoří spoustu prostoru kolenům a stehnům. Vy se pak můžete plně soustředit na jízdu a nemusíte řešit, jestli se dostanete zadkem za sedlo, nebo ne.

Je to zábava z kopce i do kopce

Jízda z kopce na kole Canyon Torque:ON CF 9 je za mě velmi podobná jízdě na kole sjezdovém. Díky správné geometrii, vysoké hmotnosti a správně umístěnému těžišti jsem měl vždycky pocit, že kolo toho zvládne ještě víc, než na co je stavěné a co a v jaké rychlosti jsem ochotný ještě jet. Až jsem si vždycky po vyjížďce říkal, že bych zase klidně zajel na nějaké sjezdové závody. Tak dobré to kolo z kopce je.

I díky širokým řidítkům je pak jízda v terénu na kole klidná a výběr stopy ještě jistější. Pozadu pak není Torque:ON ani při skákání. Jen je potřeba k tomu ze začátku přistupovat s velkým soustředěním. Přece jen má kolo skoro o 10kg více než kolo, na kterém běžně jezdím. Jakmile se s vyšší hmotností sžijete, je skákání velká zábava a pokud správně trefujete dopady, kolo výborně udržuje rychlost a nebo zrychluje.

  

Posed při jízdě do kopce jsem vnímal jako velmi vzpřímený. U kola, s hodnotou Reach 525 mm, jsem čekal podle předchozích zkušeností spíše natažený posed. Díky vzpřímené sedlovce to ale bylo úplně v pohodě. Neměl jsem vůbec pocit, že bych jezdil na takto velkém kole.

V testované barevné kombinaci kolo zaujalo na první pohled úplně všechny, kteří kolo viděli naživo. Tohle se Canyonu opravdu povedlo.

Rychlý závěr

Cena nového kola za plnou cenu se pohybuje těsně pod hranicí 190.000,- Za tyto peníze dostanete velmi dobré kolo, se kterým je zábava jezdit jak z kopce, tak do kopce. Z kopce je ta zábava pořád o něco větší. 

Foto: Roo Fowler, Boris Bujok

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí