MojeKolo

Report: TŮR JE(DE) GNÁR 2023 - Frýrajt není mrtvej

Autor: Dočis, vydáno: 15.11.2023

Myšlenka na tuhle akci se zrodila v průběhu léta, když jsem se kvůli zranění kopal do půlek. Řekl jsem si, že by bylo libový udělat nějakou akci, která se bude trochu vymykat. U nás v zemi se toho na bikové scéně děje hromada, to chraň Bůh! Ale něco mi tu chybělo, něco kvůli čemu mám ten biking rád... příroda, parta kámošů, pár obstojných fičur, dobrá nálada i hec.


Foto: @kraliqe 

Při přemýšlení mě zaujal koncept kanadského Tour de Gnar, díky Yoanne! U nás v kotlině bohužel nemáme les plný velkých nesmyslů, a navíc se mi to nechtělo tolik tlačit časem, který jezdci můžou strávit najížděním překážky. Takže jsem si řekl, že udělám takový vostřejší kamarádský pojezd na věcech, který mě osobně baví jezdit. Prostě a jedno(duše) freeridová sešn se vším všudy, od jezdců pro jezdce. Pozvou se vostřílený pistolníci, o kterých se ví, že jsou si plně vědomi, kde je ta tenká hranice. Dáme sešn na pár spotech a mezi tím třeba i nějaký trejl.

Spoty byly připravený z jara na fotky - děkuju všem těm, kteří s lopatou pomáhali, především Jirka, Gargamel a Bába! Představil jsem tuhle myšlenku kámikovi s kamerou vedle ze vsi Dominikovi a u pivka jsme si plácli, že z toho uděláme i nějaký videjko. Dominik oslovil Honzu, Ondru a Davida, kterým se nápad zamlouval. Zbývali už jen cvakači snímků. Toho se zhostili s vervou Tomáš Král s Adamem Maršálem, kteří se postavili za spouště foťáku a pálili vostrejma, jak můžete vidět níže.

Po měsíci příprav a (h)lazení, pátečním ceďáku a bezesný noci přišel Den D. V sobotu ráno se schází 32 libovejch kousků na parkále, rozdávají se trika a stickerky, a vyráží se na spot č.1 freeridová zóna a roadgap.

Vítání jezdců. Nálepky se ukazují jako žádané zboží. Foto: @kraliqe

Fajnový koridor mezi doubkama na štěrčíku potěšil freeridový srdíčko snad všech zúčastněných. A jeví se na ranní rozpinkání jako ideální. Varianta náskoku trošku zvýšila nájezdové rychlosti a hoši tam lítali nesmysl! Martin Ptáčnik za to bral tak, až ho to vypantovalo a vyndal se jak chleba z tašky, ať si brzo fit brachu!


Tlačenka s octem pro všechny bez rozdílů vyznání. Foto: @marsal.adam


Sváťa naskakuje do sprasu ve štýlu. Foto: @marsal.adam


Martin Ptáčnik vystupuje z rozjetého vlaku. Foto @marsal.adam


Vlaků jak na Hlaváku. Foto: @marsal.adam


Zoceli ukazuje řádné prášení za kočárem! Foto: @kraliqe


Jumbo jako hlavní strojvůdce. Foto: @kraliqe

Po hodince ustavičného tlačení a smýkání se ve vlacích se pozornost jezdectví přesouvá na gap. Je to plnotučný přescesťáček nahoře se zobáčkem cca 4 dolu a 10 do sweetspotu. Vlhký nájezd s měkkou klopenicí nebyl ideální, ale ani nic co by Studnopsa rozhodilo. Ten neváhá a otvírá to. Jak to vidí ostatní, opouštěj smýkání a derou se na rozjezd. Ona vlhká a měkká klopenka potrápila kde koho, tak jí ještě dáváme trochu lásky a ona se za pravidelného hlazení hráběma odvděčuje. Začíná to lítat ve velkém: whipy, tablety, tobogány, odvážné ruce od Matyho a Moudrase, a najednou řacha jaksviň a Séba nedolítá a letí hluboko pod cestu. Séba není žádný vořezávatko, ale nálož to byla tuze zlá! Odchází se skóre babeta a klička mínus. Sébo, taky Ti přejem brzký návrat za klacky! Ještě se chvilku lítá, ale čas pomalu tlačí jak nadýmání a v nejlepším ukončujeme tuhle sešn. V nejlepším skončit se vzápětí stává heslem tohoto dne.


Pospi vytahuje tablety z kapsy... Foto: @marsal.adam


Martin Krejčí a jeho nezaměnitelný styl. Foto: @kraliqe


Studnopes prostírá k obědu... Foto: @marsal.adam


Séba po krmení. Foto: @kraliqe

Dáváme rychlou sváču a jede se na spot č.2 Matějova plotna. Většina holomků si to šlape za svý. Zbytek singlespeedů a nějakých slabých nohou jede shuttlem. Matějova plotna je složená z malý a velký plotny a jméno dostala na počest Bambusova synka, který se narodil den před tím, než byla poprvé vojetá. Horní plotna je cca 2m a přechází v plácek, odkud není úniku v délce Skového kola, a pokračuje do hlavní plotny, která je cca 8m. Pod plotnou jsou 2 varianty odjezdu: jedna pravotočivá a druhá rovná s velkým kamenem uprostřed, který se musí dropnout, stále z kopce na volném terénu (cca dalších 8m vejšky). A protože bylo jasný, že tohle ty vostřílený pušky jen tak neohrozí, dostavěla se ještě "Áčková" alternativa, která je složená z malý plotny, do zatáčky následuje gapik cca 2m s dopadem do velký plotny.


Matějova plotna v celé své kráse. Foto: @kraliqe


Grip to chceš mit! Foto: @kraliqe


Dominik Puffer a jeho nosál. Foto: @kraliqe


David Číla a jeho banán do velký plotny. Foto: @kraliqe

Tahle varianta nečekala dlouho na svého spasitele a postaral se o to chirurgickou prací Matěj Višnovský, který to dokonce ohnul i doleva, což byla varianta za zlatého bludišťáka. Na plotně se po vlažným začátku začínají dít velký věci. Studnopsem s Davidem Čílou, Dominikem Pufferem, Radkem Ráďou Kulhou, Pospim a nevím, kým vším ještě, začínají posílat banány jak vopičáci, z plácku někam do půlky plotny. Jezdilo se po předním, zkrátka seš jak má být. A samozřejmě víc lidí chtělo dát Áčko, Moudras našel linku z úplného vrcholu, ale to bohužel nedopadlo. Pro tuhle lajnu si pak přišel v decentní alternativě Dominik a svým trialovým uměním to na podruhé sešoup! Dole však nabral takový kalup, že dopad od výjezdového dropu umožnil jeho oři pokračovat už jenom do sběru vratných surovin.


Matouš Mlejnek na Áčku! Foto: @kraliqe

V mezidobí se tam solidně vysemenil i pán v kníru Marcel, kterému se to roztancovalo tak, že šel k zemi a jen díky telefonu v kapce z toho odešlo jeho stehno na místě, kam náleží. Začíná to divočet. Když v tom David najíždí do Áčka úplně zleva a ještě přes kámen. Jen pánbůh ví, jak to zvládl ubrzdit, ale ve správný čas to odlepuje, dopadá do plotny a zase začíná brzdit do plných. Všichni řvou a kroutí kebulemi, tohle bylo echt! Jak to vidím, říkám si, teď je to v nejlepším, jedem dál! Přesun. Většina opět točí klikami a sjíždí po trailu do údolí. Sbírám nářadí, dobitý bratry a zbytky jejich kol.


Gap na Áčku v podání Radek Ráďa Kulhavý. Foto: @kraliqe

Na spot č. 3 je třeba vyšlapat. Daří se nám většinu pašáků natlačit do shuttlu, ovšem velká skupina ortodoxních nduráků odmítá asistenci dodávky a šlape po svých. Kamera krů i s foťáky už nervózně přešlapuje, ale všechny skupiny se jako zázrakem setkávají ve stejný čas na začátku Kosnarova korejtka. Korejtko se jeví velmi zábavné, ale je znát únava z celého dne. Daň si vybírá Víťu, který jde přes klacky v úzký části korejtka. V první jízdě na oči Martin Krejčí, Kuba Říha, Studna, a po chvíli všichni nakonec odpalují transférek ve spodní části korejtka, hlína lítá vzduchem a brápů by ses nedopočítal. Panuje skvělá atmoška. Když už to chceme zabalit, letí dolu Šráma a ve veliký kudle odpaluje tráňko a bonguje strom zadním. Všichni si klepou na čelo, co je tohle za zvíře?


...spousta tlačenek. Foto: @kraliqe


Studna se už vidí v další zákrutě korejtka. Foto: @kraliqe


Honza Šráma těsně před pokácením vzrostlého habru. Foto: @marsal.adam


Rohlíků jak v pekárně! Foto: @kraliqe

Končíme den s rohlíkem pod nosem a zahajujeme přesun na základnu. Tam nás čeká pívo a značně delikátní tůr v housce. A samozřejmě, no ano, vyhlášení. Konzultujeme navzájem s pár jezdcema, jak to bude...


@the_real_benben už to valí s bábovkou na pivo. Foto: @kraliqe

...a takhle to bylo!

Lord of the Gnár: Studnopes
Crash of the day: Séba Hlůže
Sketchiest line: Honza Šráma
Send to the Gnár: David Číla
Steeze master: Moudras
Spirit: Bába
Extra: Matouš Mlejnek, Dží, Dominik Puffer


Dřevěnost. Foto: @Slamdom


Studnovitost. Foto: @slamdom


Vyhlášenost. Foto: @slamdom

Vyzdvihnout zaslouží úplně všichni bratři, kteří se dostavili. Takže opravdu veliký respekt všem za ježdění na úrovni, a hlavně neopakovatelnou atmošku:

Martin Krejčí
Jumbo
Frenk
Mára Petelík
Martin Saida
Sojer
Pája Toušek
Hanz
Filip Drahokoupil
Sváťa
Šimpancz
Hubajz
Maaca
@the_real_benben

Díky pánové, byla to velká jízda!

Respekt a MEGADÍK klukům za kamerou, kteří nasazovali krky i čočky, a vytvořili tenhle a mnoho dalších snímků.

Dominik Šlambora
Tomáš Král
Honza Kratochvíl
Adam Maršál
Ondra Havlík
David Špaček

Mockrát děkujeme za podporu Tůra v Gnáru a za libový ceny:

Etnies
Continental
Dakine
Horsefeathers
Krab Cycles
Smith
Netopýr Bike - za základnu
Freeride pyčo crew - za přípravu lokalit

Díky, že jsi to dopracoval až sem!

Pamatuj si, Frýrajt není mrtvej, takže za rok zase pojede Tůr Gnár!

Víc strnulých obrázků máš zde:
https://www.pinkbike.com/u/dochees/album/Kraliqe/
https://www.pinkbike.com/u/dochees/album/marsaladam/

Diskuze

  • anonymní uživatel Lubka 15.11.2023 - 8:29

    Foto super. Report by mohl příště napsat někdo, kdo nestudoval lingvistiku v ghetu. Díky

    • anonymní uživatel Polák (pol (a) sko.pl) 15.11.2023 - 13:19

      Taky mi ten report příjde, jak když se ptají né moc inteligentního hokejisty ať jim popíše zápas....Už tam chybí jen ,,tak určitě,, a ,,dali jsme do toho srdíčko,,.Jinak fotky a video pecka. Klukům respekt!

  • anonymní uživatel mtool_Cz (Kubík (a) drinkmilk.cz) 15.11.2023 - 9:48

    ouyea tohle muselo být hodně husty

  • profilová fotka Roman 15.11.2023 - 11:24

    MEGA!

  • anonymní uživatel PTBack 15.11.2023 - 13:20

    To nový přibližování fotek je naprd. Chtěl jsem si na skupinový fotce přiblížit tu holku v bílý mikině a pak jsem to musel rychle dát zas zpátky.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 15.11.2023 - 21:05

      To je ale tvůj problém, že ti stará stála za zády. :-D

      • anonymní uživatel PTBack 15.11.2023 - 23:28

        Nepochopila by to.

      • anonymní uživatel Luděk 16.11.2023 - 14:09

        Ja zas chci aby moje stará chodila s Frenkem!

        • anonymní uživatel Ádoš 16.11.2023 - 15:20

          tohle nejlepší MEME!

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 15.11.2023 - 18:50

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí