Bikecheck: Custom Norco Range od Dělám Dokol

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 6.12.2023

Bikeparkový speciál, který jste ještě asi neviděli. Velké zdvihy, lehká hmotnost a hlavně single speed. Bude jeden převod stačit? Podívej se na custom Norco Range od Dělám Dokol!

   

d:key: Lukáši, můžeš se krátce představit?
Dělám Dokol: Čau Keli, Jmenuju se Lukáš, je mi 31 let, žiju v oblasti Nízkého Jeseníku, jezdím na kole a dělám dokol. 

d:key: Proč jsi se rozhodl Norco Range přestavět?
Dělám Dokol: Hele poslední sezónu jsem trávil podstatnou část v bikeparcích a trápil tam své enduro. Čím dál víc jsem si chtěl postavit kolo, které by bylo vyloženě bikeparkové, zvládlo sem tam sjezdvou trať nebo freeride. Norco jezdím už léta, takže nebylo co řešit.

d:key: Jaké byly cíle při přestavbě?
Dělám Dokol: Cíl byl udělat co nejjednodušší kolo bez zbytečností. Jasně, s highpivotem to zní přinejmenším zvláštně, ale Norco nenabízí momentálně kolo bez HP s vyšším zdvihem. A ne, neuvažoval jsem nad jinou značkou.

d:key: Proč tento model? Není pro single speed úpravu moc komplikovaný? Mám na mysli kladku skrze kterou vede řetěz.
Dělám Dokol: V porfoliu značky Norca šlo prakticky vybírat pouze mezi modelem Range a Shore. Shore jsem nechtěl kvůli malým kolům. Systém komplikovaný je tak, jak ho komplikovaně vidíš. 

 

d:key: Co bylo největší technickou výzvou? Napínací rozsah single speed napínáku dostačuje?
Dělám Dokol: Jelikož jsem nikdy nejezdil na takovém kolem singlespeed tak určitě budu řešit převodový poměr. Aktuálně mám 34/13t a určitě s tím budu ještě laborovat. Každopádně je tu stále možnost udělat během chvilky z kola klasické enduro. Stačí nahodit kazetu, AXS sadu, řetěz.

 

d:key: Jaké komponenty jsi vyměnili?
Dělám Dokol: Kolo je v podstatě celé custom. Není tam nic ze sériového modelu Range C3.

  

d:key: Bikeparkový speciál, ok, ale nebude pouze jedna rychlost limitující? Přišlápnout si před skokem nebude jen tak, co?
Dělám Dokol: Jak už jsem psal, uvidím co to bude dělat, kluci co jezdí vyloženě skoky, triky tak mají lehčí převodový poměr tak snad pila s 34t bude dobrá. Budu mít však vždy někde bokem připravenou 32 pro strýčka příhodu.

d:key: Jaké jsou podle tebe hlavní výhody a nevýhody přestavby?
Dělám Dokol: Výhoda je podle mě váha, která se zastavila na 16,4 kg při zdvizích 190/170 mm. Jasně, na singlu a bez teleskopu. Nevýhodou pro někoho může být pravě singlespeed převod, složitost přepákování a dalších milion věcí. 

   

d:key: Doporučil bys přestavbu Norco Range ostatním? Kdo by, kromě tebe, byl ideální uživatel?
Dělám Dokol: Tenhle rám mi zatím dává v tomhle setupu nejvíc význam.  Kdo ho jezdil ví, kde má slabinu. 

d:key: Už jsi na kole jel? Jaké jsou pocity?
Dělám Dokol: Popravdě jsem ho nejel. Jednak využívám na lokální traily ještě Fluida FS a druhak se stále dávám dohromady po úraze páteře. Hned jak to půjde tak proběhne seznámení. 

d:key: Super, asi už vím všechno. Další prostor nechám čtenářům v komentářích. Na závěr nesmí chybět závěrečné sdělení. Máš nějaký?
Dělám Dokol: Díky Keli za fajn pokec, za to co děláš. Děláš to dobře a dělej to dál! Brno je nejvíc ! Vidíme se na kopci.

Máš doma taky unikátní kolo a chceš se pochlubit? Napiš nám a něco vymyslíme.

Fotky: Šimon Tietz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Idrazka (petrmikulasek (a) seznam.cz) 6.12.2023 - 5:42

    Krásný! Poskládat to na Shorovy, s Hope klikamy, byl by to úplnej Top. Jinak singspeed jezdím už roky a nevidím v tom v problém...

  • anonymní uživatel Roman 6.12.2023 - 5:48

    Pěkná stavba, ale osobně bych tam dal DH vidlici když už to má být bikeparkové kolo. Geo by byla stejná o 1cm vyšší zdvih a nezačne ti vrzat korunka:) A na předku bych to vyměnil za supersoft, když už tam je argotal.

    • anonymní uživatel Dělám Dokol 6.12.2023 - 6:45

      Ahoj, původně jsem ji chtěl, ale odradila mě nakonec cena a skoro o čtvr kila vyšší váha. Stejně tak by jsi z toho už neudělal ,,normální,, enduro. L

      • anonymní uživatel Roman 6.12.2023 - 9:59

        Chápu, sám teda vozím DH vidlici na 180mm v BP sezoně a pak přehazuju na SC 170mm. Pro mě váha nehraje roly na kole pro tohle zaměření. Většinu odšlapu na trailbiku.

    • anonymní uživatel Konťák 6.12.2023 - 10:33

      Nevím kolik jsi toho najezdil na softech, ale supersoft je guma tak na měsíc a máš z toho endurance s kulatejma hranama. Do parku je soft úplně adekvátní a s mnohem delší životností hran.

      • anonymní uživatel Roman 6.12.2023 - 10:53

        Pár dní v Chatelu, pár dní po českých bikeparkách a celou zimu na lokálnich trailech. Na přírodních trailech mi teda nepřipadá, že by byl ultrasoft extra měkký v porovnání s maxxgripem. Pokud hobluješ skákací lajny a na kořeny a hrabanku moc nenajedeš, tak asi jo.

        • anonymní uživatel Konťák 6.12.2023 - 11:14

          Jet do chatelu na hrabanku je asi jako jít do bordelu na pivo. Nemluvím o porovnávání s čímkoliv. Mluvím o konstrukci pláště, při který je supersoft jen tenká vrstva zvrchu, jinak by se ti bořily a trhaly špunty. Supersoft směs tam opravdu není do sjetí vzorku až na běhoun. Je to závodní směs na pár použití.

          • anonymní uživatel Roman 6.12.2023 - 13:00

            Tak to střídáš ne? Dáš Komatrou, pak jedeš Vinkline, pak se stavíš v Morzine na ilegály.
            To fakt vím asi najezdíš tísíce km, když už jsi jich za sezonu dal tolik. Já s ním dal tak 15dní v parku možná víc a většinu na ilegálech.

          • anonymní uživatel Konťák 6.12.2023 - 13:08

            Jet ze chatelu do morzine není úplně střídání, ale 1,5 hodiny v hajzlu. Komatra není hrabanka, vink taky ne. Soft pro mě prostě má grip delší dobu než supersoft.

          • anonymní uživatel Roman 6.12.2023 - 13:12

            Kolik sjedeš předních plášťů za rok?

          • anonymní uživatel Konťák 6.12.2023 - 14:13

            Supersofty 3, ale jen cena mě držela od 4. Softy 2. Zadní o 1 míň protože to různě protočím s předníma. Ty pláště nejsou sjetý do hloubky, akorát už vzorek nemá vlastnosti který od něj očekávám.

        • anonymní uživatel Konťák 6.12.2023 - 11:32

          Supersoftů mám mimochodem už plnej sklep. Byly v chatelu, morzine, champery, les gets, i na klínovci. Rozdíl v gripu není tak velkej, jak si hodně lidí myslí, ten obstará vzorek, ale v životnosti je markantní. Endurance směs jsem nezkoušel.

          • anonymní uživatel martin 6.12.2023 - 12:57

            Gratuluji , take jsem vzdy touzil po takovem sklepu!

          • anonymní uživatel Konťák 6.12.2023 - 13:10

            Jestli je chceš, můžeme se domluvit. Na bazaru to nikdo chtít nebude, vyhodit to je mi líto.

  • anonymní uživatel PTBack 6.12.2023 - 10:39

    Singlespeed mi přjde jako skvělý, ultimátní řešení. Dal bych na to ještě rockringy, ať je to neprůstřelný. Já mám třeba jeden ze dvou rockringů poměrně dost zdemolovanej, už. Všechno by to šlo jinak do řetězu a zubů. Ale třeba Lukáš z předchozích kol ví, že to nepotřebuje. Jinak ty opřený berle v pozadí byly dobrý. Ale z textu pointa vyplívá :)

  • anonymní uživatel Radek 6.12.2023 - 16:34

    Krásnej stroj. Škoda ho zašpinit a poškrábat :-)

  • profilová fotka Pavel 6.12.2023 - 20:41

    To je fakt moc pěkné kolo...

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 11.12.2023 - 16:06

    Ani Greg to nebude mít tak hezké

    • anonymní uživatel Dělám Dokol 14.12.2023 - 15:02

      zlatého bludišťáka za nejlepší komentář získává .... :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí