MojeKolo

BikeCheck: SR Suntour V-Boxx - JEN TAK

Autor: BP Lumen, kategorie: Bikecheck, vydáno: 25.7.2022

 

Kdo si hraje nezlobí! A když náš fotograf Honza viděl tohle kolo, měl jasno. Musí ho cvaknout! A proč? Jen tak, protože ho to baví! A tohle je výsledek. Ptáte se, na co se to vlastně díváte? Pojďme se na to podívat trochu víc zblízka!

SR Suntour V-Boxx, rám vytvořený na míru pro 7 rychlostní převodovku SR Suntour V-BOXX. Zbytek jsou standardní komponenty jako např 26" kola Remerx s ráfkem WER25, vidlice Durolux se sloupkem 1,5" po celé délce, která není tak běžná, a brzdy Shimano XT M8020 (4pístky).

Samotný rám není až tak unikátní, zajímavější je jednotka V-BOXX - 7 rychlostní převodovka s vnitřním řazením pomocí Gripshiftu. Ve své podstatě se jedná o skoro bezúdržbovou jednotku, kterou je potřeba jen pravidelně mazat přes mazací porty a jednou za rok poslat na kontrolu do specializovaného servisu.

Společnost SR Suntour nebyla vždy specialistou na odpružení tak, jak je tomu dnes. Společnost byla založena v roce 1987 v Japonsku. V roce 1988 otevřela továrnu na Taiwanu, kde začala vyrábět střední a vyšší třídu komponentů (přehazovačky, kazety). Éra vidlic se datuje od 1995 a během roku 2007 byl zahájen prodej převodovky s vnitřním řazením V-BOXX. Celý projekt s převodovkou započal již o dva roky dříve. 
Jednalo se o přirozený vývoj pohonného ústrojí na trhu s jízdními koly. Každá větší nebo menší značka kol tehdy měla, nebo dokonce do dnes má, více či méně funkční převodovku.

 

Převodovky byly, jsou a vždy budou součástí světa cyklistiky. Např. německý výrobce kol Nicolai jej nabízí dodnes. Nicméně, Suntour se svou převodovkou V-BOXX byli jedním z prvních, kteří převodovku uvedli do sériové produkce. Jednotka zapouzdřeného řazení poblíž šlapacího středu měla zlepšit a zjednodušit ovladatelnost kola, snížit těžiště kola s jezdcem a v neposlední řadě eliminovat přehazovačky s patkou, které jsou náchylné k poškození. Idea to bylo hezká, ale bohužel se neudržela. 
Jedna z příčin byla hmotnost, neschopnost výrobců převodovek zlehčit celé ústrojí tak, aby celková váha kola nepřesahovala 15 kg na enduro ježdění a cca 13 kg na XC/Trail disciplíny.
Druhým oříškem byla nemožnost jednoduchého upgradu kola. Převodovka zůstane vždy stejná, oproti možné výměně přehazovačky, kazety, atd...

Zbytek komponentů použitých na kole je nových, bez snahy dobového osazení kola. Mix Reverse barviček, Witkop sportovního sedla a ODI gripů doplněných o 4pístkové Shimano brzdy. Zásadním specifikem rámu je hlava pro 1,5" krk vidlice SR Suntour Durolux s 20mm osou. 

PART LIST

Rám - Suntour V-Box vel. M převodovka - 9 rychlostí převody
Vidlice - SR Suntour Durolux RC, 26"kola, 20mm Qloc osa, krk 1,5"
Tlumič - SR Suntour Triar 3CR 216/63 mm

Představec - Reverse S-Trail 60mm, pro krk vidlice 1,5"
Řidítka - Reverse Lead Orange - 770mm / 25mm
Gripy - ODI F-1 Vapor Blue, pravý grip zaříznutý podle řazení GripShift pro V-Boxx
Hlavové složení - Mortop 1,5" WRC černé
Podložka pod představec - handmade, včetně nástřiku

Kliky - Suntour 175mm, 4 hran
Řetěz- 8sp eOcto DH Taya
Pedály- Reverse SuperShape 3-D Yellow


Kola - 26" Remerx WER523, náboje Remerx 110x20, 150x12mm
Pláště - CST Rock Hawk 26x2,4, kevlarová patka
Duše - DSI 26", FV ventilek
Blatník - Reverse MudGuard Nico Vink Multicolored
Brzdy - M8020, 4 pístek, destičky s chladičem

Sedlo - Wittkop Twin Medicus Race 7.0 135x275mm
Sedlovka - Reverse Comp 27,2 x 350mm Purple
Sedlová spona - Reverse Bolt 34,9 Gold

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel johana (*) 27.7.2022 - 14:37

    No rozhodně hezčí než ten rock machine :D :D :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí