Test: Ochranný polep kola RideWrap - raději odřít nohu vlastní než vidlici!

Autor: Dan Klimeš, vydáno: 3.1.2024

Taky to tak máte, že když to přijde poprvé, tak se skoro modlíte, ať to není dlouhý a hluboký?! Ať se to doma nikdo nedozví, hlavně ať to není vidět. Myslím první šrám na novém kole. To je skoro vždy na malou mozkovou příhodu nebo srdeční zástavu. Naštěstí existuje prostředek, kterým se tomu dá pomoci, aby následky nebyly úplně bolestivé. Jmenuje se ochranná folie na kolo. Na trhu existuje několik výrobců takovýchto fólií. Značky RideWrap, invisiFRAME a Slicy vyrábí neviditelné transparentní ochranné fólie na míru, které ochrání skoro 100 % tvého rámu. Jsou designovány pro konkrétní model, velikost a rok výroby tak, aby poskytly maximální ochranu rámu. Proto když jsem nedávno řešil nový bike, tak jsem se rozhodl, že kolo olepím. Ne že bych byl zase až tak úzkostlivý, ale pokud můžu předejít stresovým situacím, předejdu jim.

Navíc z předchozího kola vím, že se to vyplatí. Tehdy jsem kolo polepil svépomocí a vydrželo to téměř pět let. Bohužel jsem polep neudělal hned na začátku, což byla chyba. Proto nové kolo ihned z krámu putuje k Lence z www.ochranakola.cz. Domluvili jsme se na celoplošný polep Ride Wrap včetně vidlice a klik. V tomto případě by tedy mělo být chráněno téměř 95 % plochy rámu. Rychlá objednávka na Lenčiném e-shopu, upřesnění velikosti rámu a volby mezi polepem matným a lesklým a za pár dní jsem již kolo vezl k Lence do dílny. Samotné lepení trvá pět až šest hodin, podle složitosti rámu. Výrobce folie má kolo naskenované, takže polep je určený na konkrétní model kola. Ale může se stát, že z roku na rok dojde k nějakým úpravám rámu a pak se musí fólie upravit.

Výhodné je polepovat úplně nové kolo, protože před samotnou aplikací je nutné kolo dokonale umýt a odmastit. Čím lépe, tím lépe. Samozřejmě, fólii jde dát i na starší kolo, ale čistící práce před aplikací budou náročnější. Odměnou po polepení bude zamaskování spousty již existujících škrábanců.

Za dva dny mi cinkla zpráva, že je moje kolo připravené. Skvělé, bylo to na knop, protože pozítří jsem odjížděl na bike trip. Vlastně to byl i hlavní důvod proč ochranu kola aplikovat. To, že mi kolo sem tam někde upadne, s tím počítám, ale co se na rámu, respektive jeho laku negativně podepisuje výrazně více, jsou brašny, brašničky a tool wrapy. Drobné nečistoty, prach, vlhkost dokáží během pár kilometrů rám nenávratně poškrábat. A to nechceme, že?!

Lenka mne ještě upozorňuje na některé detaily, které mohou být náchylné na odlepení, například kliky. Nechávám rám ještě pár hodin v autě, kde se v letních vedrech folie pěkně "zapeče". Kolo je tedy kompletní, stačí nahodit brašny a vyrazit. 

Po návratu jdu spočítat škody. Vypadá to, že ani cesta vlakem, ani nainstalované brašny laku nijak neuškodily. Tak nějak jsem si to představoval. Pouze lehký náznak na krku (samozřejmě mého rámu), kde se brašna neustále šúchá kvůli zatáčení. Jinak nic. Nikde nenacházím ani kousek odlepení. 

Jeden drobný nedostatek ale vidím. Nechal jsem si pod ochranný polep dát dvě vlastní nálepky. Bohužel jedna z nich právě prochází přes mezeru. A v té mezeře dochází k prolínání vlhkosti pod ochranu. Za pár dní to nejspíš vyschne, je to jen pár milimetrů, ale uvidíme, co to udělá do budoucna. No, to jsme nedomysleli. Příště holt dáme orla jinam. 

Tím se dostáváme k tomu, jak je vlastně polep řešený. Je to několik - minimálně desítka - částí nálepky, které na sebe navazují. Polep je vždy přerušený v místech, kde jsou rám, vidlice a kliky hodně profilované nebo rozdělené. Navíc by nešlo s folií pracovat v jednom kuse stejně jako u karoserie auta. Takže určitě pracovní spáry jsou nutné. A z vlastních dřívějších pokusů vím, že překrývat jednotlivé kusy folie nedělá dobrotu. Za prvé se zde zachytává nepořádek a za druhé se to stejně časem odlepí. A co fakt nechci a bohužel na jednom kole mám, špínu po takovou nálepkou.

Ochranný polep je věc i pro gramhoniče, ochranná sada RideWrap na rám má pouze okolo 50 gramů. hmotnost polepu na kliky a vidlici bude naprosto zanedbatelná.

            

Takže když to shrnu: ochranný polep kola je dobrý, hodí se pro puntičkáře, detailisty i nerváky. První viditelný zářez do rámu vždycky bolí, ale s tímto je buď snesitelnější nebo přijde o hodně později.
Cena za použitý RideWrap set na moje Norco Sight C2 byla 5148 Kč. Za samotné polepení si Lenka řekne o necelých 2600,-, cena se skládá z aplikace polepu na rám, vidlici a kliky.
V součtu to obvykle dělá podle ceny kola někde mezi 3 až 9 procenty z hodnoty kola. Za práci místy téměř chirurgickou trvající den až dva jsou to dobře investované peníze. To by se mělo při dalším prodeji z velké části vrátit.

PS: Jedna předchozí zkušenost z Kopřivné - když jsem najížděl elite erzetu, jsem kolo celkem neuctivě odložil přesně hranou horní rámové trubky proti takovému kudla špičatému kameni. Byl to poslední závod mého předchozího kola a to následně směřovalo k jinému jezdci. Doma jsem strhal můj samodomo ochranný polep z 3M fólie a ... nic! Fólie vše "zkousla" a po zářezu na rámu ani památky. Nemám pochybnost, že by specializovaná folie na ochranu dopadla jinak.   

A upozornění na závěr: při uchycení rámu do nosiče či montážního stojanu za jakoukoliv polepenou trubku může dojít k jejímu shrnutí. Je tedy dobré trubky předem něčím omotat.

Update po 3 měsících: kolo už prošlo několikrát blátem, deštěm, mytím, má ujeto několik set kilometrů a je stále jako nové. Ani to choulostivé místo s překrytou nálepkou nejeví známky nějakých problémů. Na klikách, které považuji za nejvíce náchylnou část, polep drží.

Více podrobností o možnostech ochranných polepů, o aplikaci a dostupných verzích najdete na webu ochranakola.cz.

Diskuze

  • profilová fotka Marek Vodrážka 3.1.2024 - 14:28

    Ufff. Děkuju za poučení. Existenci ochranných fólií jsem díky inzerátům zaznamenal, ale netušil jsem, že to stojí tolik peněz / práce. Ještě že na to vůbec netrpím a samotnej lak považuju za ochrannou vrstvu. Myslel jsem, že ty fólie slouží primárně k zachování hodnoty pro případný prodej ojetýho kola, ale jestli za to dám 7k, tak to ten přínos trošku smazává. A ještě to vypadá ošklivě, aspoň zblízka. V některých zemích, když si koupí nový auto, tak interiér potáhnou igelitem, aby se nevošoupaly sedačky a koberečky. A nikomu to nepřijde divný. Tak tohle je stejný, akorát dražší. :) A nebo možná proto moje kolo nikdo nechtěl, když jsem ho nabízel, aha! :)

    • anonymní uživatel Kule 4.1.2024 - 9:39

      Pravda bude nekde napul cesty. Neco se ochranit asi vyplati, nicmene celopolep je trochu jako kdyz u babicky sedis na gauci zabalenym do igelitu. A co se prodeje tyce, po strhnuti takove folie se stanou dve veci. Bud se objevi ruzne vybledla mista - hnus a nebo strhnes s folii i lak - zvlast u Norca kde je jeho kvalita tristni.

      • anonymní uživatel Gabosh 4.1.2024 - 10:34

        Mazec...Po strhnutí se objeví vybledlá místa? Ty laky dneska asi budou nekvalitní všude...Giant/2019 hlína jsem žádnou fólii dávat nemusela, lak je kvalitní, minimum dírek. Giant/2022 po pár ježděních byly v laku díry jako měsíční krátery... Takže přišla řada na fólii DYEDbro, po čase se dělají vzduchové bublinky a v některých místech okrajů se drží špína/odchlípnutí-nehezké, asi vydrží max. ještě sezónu..

  • anonymní uživatel Fujikura 4.1.2024 - 10:01

    To je supr, kdyz si polep za 7k musis este polepit nez das kolo do stojanu. Za mě to dava smysl zhruba jako vozit v batohu batoh, nebo sprchovat se v pláštěnce, píchat s gumou atd…

    • anonymní uživatel Strejda 12.1.2024 - 13:51

      ..to poslední zase tak špatný neni...

      • anonymní uživatel Pigtail 12.1.2024 - 13:57

        Pokud jsi první uživatel...

        • anonymní uživatel Strejda 12.1.2024 - 14:12

          ...kytara, klobouk a guma se nepůjčuje ;-)

  • anonymní uživatel Lenka (l.karczmarczykova (a) gmail.com) 4.1.2024 - 10:42

    Takový malý tip. Když sundáváte folie, vždy si dobře nahřejte lepidlo. Jde to líp. :)

    • anonymní uživatel Kule 4.1.2024 - 11:17

      Tak jeste prosim o tip jak po strhnuti folie vyresit jiny odstin tech nepolepenych mist.

      • profilová fotka Keli 4.1.2024 000 11:25

        Tempo pasta umí zázraky!

      • anonymní uživatel Lenka (l.karczmarczykova (a) gmail.com) 4.1.2024 - 14:06

        O jaký lak jde? Matný nebo lesklý? Tipla bych si, že mat? Tam bych tempo nepouživala, aby toho mrzení nebylo více. :) Ty fleky budou dost možná jen usazená špína. Testla bych různé čističe kola. Ale neviděla jsem ty fleky, takže radím na blind. :)

        • anonymní uživatel Kule 4.1.2024 - 15:20

          Lenko je to jako u cerveneho auta. Plastove dily a kovove vyblednou casem kazdy do jineho odstinu. A to presne se stane s ramem kola na mistech s folii vs bez folie. Staci to takto popsane? :)

          • anonymní uživatel Lenka (l.karczmarczykova (a) gmail.com) 5.1.2024 - 20:51

            Stačí a a musím říct, že jsem se s tím zatím nesetkala. A doufám, ze to tak zůstane. :D Copak je to za model?

          • anonymní uživatel Kule 6.1.2024 - 10:57

            To jsou dobre zpravy. Zda se, ze se to tedy deje pouze u konkurencnich polepu!

  • anonymní uživatel Fujikura 4.1.2024 - 11:46

    Je to za těch 2600,- i s happy endem??

  • anonymní uživatel Lubosh (score2.00 (a) seznam.cz) 4.1.2024 - 13:28

    Ja mam celopolep od konkurence www.bikeshield.cz
    Skvele jednani
    Rychla prace bez cekani
    Dodani do druheho dne
    Skvela zaruka 10 let
    Replacement pieces

    Mel jsem na kole ruzne ochranne folie, od designovych died bro az pres AMS a za me nic nema smysl nez transparentni ridewrap nebo invisiframe. Ty designovy se debilne lepej, nejsou na miru, musite to strihat, vypada to strasne.

    Komu prijde 2600kc hodne nechape jaka je stim prace a muze si vyblokovat nejdriv par hodin na YT a hledat a sledovat, par hodin procitani clanku, pak vrasek a sedin pri aplikaci, sileny, dojebal jsem to a dal profikum. Vysledek fakt stoji za to a muj Pivot vypada po roce brutal jezdeni jako novej.

    Takze za me ochranne folie rozhodne! Ochranakola nvm neznam, nemuzu doporucit, ale s BikeShield jsem byl velmi spokojenej.

    • anonymní uživatel PTBack 4.1.2024 - 14:16

      Před dvaceti lety jsem si koupil prvního Santu. pro představu, dalšího člověka s tímhle kolem jsem potkal až asi po sedmi letech a to ještě z doslechu. Byl jsem z běžného velkého města ale nez Phy. Vycáloval jsem za to kolo na pult přes 100 K, všechny prachy co jsem měl, ani na nájem jsem pak neměl. Na to kolo se chodili ke mně dívat kámoši a jejich kámoši. První, co jsem si řekl bylo, že mám skvělý kolo, abych na něm skvěle jezdil, takže ho zásadně šetřit nebudu. Dával jsem mu čočku, co se do něj vešlo ale samozřejmě s láskou, myl jsem ho po každé jízdě, atd. Polep jsem nikdy neměl
      a nikdy nepotřeboval. Poškrábaný a dokonce svařovaný bylo, když jsem po deseti letech prodával rám. Ale nekupoval jsem ho proto, abych ho prodal ale abych na něm já jezdil. Nemám nic proti tomu, když si někdo vymyslí byznys, třeba polep rámu a má z toho živobytí ale Tvůj příspěvek mi přijde spíš jako skrytá reklama.

    • anonymní uživatel whatever 4.1.2024 - 19:04

      Stejná zkušenost.
      Poslední čtyři kola s Invisiframe (předtím ještě větší počet bez) a líbí se mi to.
      Když jde dál je jako nový, sám jsem se divil jak to lidi cení. Žádný problémy jako blednutí nikdy nebyly.
      Na lak 3 x glossy a 1 x matt.
      Píšu to sem jen jako vyvážení k těm jinejm názorům (a mám osobní zkušenost jen s Invisiframe).
      Předtím jsem měl samozřejmě jen kola bez Invisi a samozřejmě taky nebyl problém. Takže nikomu nenutím ale za mně je to "nice to have" a rozhodně příjemný bonus pro toho kdo má kolo po mně.

      • anonymní uživatel whatever 4.1.2024 - 19:11

        edit:
        když píšu stejná zkušenost, tak tím myslím jen ty polepy, ne kde je dělaly, nechal jsem si je dělat ještě úplně nikde jinde, než jsou zde uvedené firmy. Takže u mne žádná reklama, jen popis zkušenosti :-).

  • anonymní uživatel Strejda 12.1.2024 - 14:10

    ...nám co jsme si motali starou duši na rám pod řetěz, zdá se tento způsob investice poněkud rozmarný...

  • anonymní uživatel hoža (hoza (a) email.cz) 15.1.2024 - 17:34

    Je pro mne přirozené že pokud si koupím něco drahého tak se to snažím chránit a pečuji o to. Je fůra lidí co ani ochranné sklo na telefonu nemá či nepoužívá ochranné filtry při focení na objektivu za 50tis. Já se vždycky snažil o vše pečovat ale jít i cestou ceny a tak mne cena překvapila a polep kola pro mne vidím na max 1000kč za materiál. Ale nejsem ten typ co kolo a jiné věci dává po 2 letech pryč. A tak zvýšení prodejní ceny neřeším. Spíš řeším že jsem na to doslova dřel a tak mne jakékoliv poškození dokáže opravdu na dlouho rozesmutnit.

    • anonymní uživatel Krusta 16.1.2024 - 9:21

      Já mám zkušenost takovou, že čím víc se snažím něco ochránit, tím víc si to zvládnu dojebat :D

      • anonymní uživatel Vojta 16.1.2024 - 10:24

        takovým se říká nemehlo

        • anonymní uživatel Krusta 16.1.2024 - 12:53

          Buď, a nebo Murphyho zákon.

  • anonymní uživatel Simpancz (simpancz (a) gmail.com) 16.1.2024 - 12:57

    Folie neni urcite pro kazdeho. Jako kupec bych byl rad, kdyby na kole, ktere chci byla. Ale jako majitel noveho kola bych ji tam urcite nedaval, jen abych kolo lepe/za vic prodal - ta investice se nevrati. Mam RideWrap na 3. kole. Vzdycky jsem to lepil sam. Je to slusna jebacka, ale za me to stoji za to - staci delat to co rikaji v instruktaznim videu a nespechat. Vzdycky jsem mel lesklou a vyhoda je, ze to kolo se meje daleko lepe z nejakeho důvodu. Dalsi vyhoda je, ze pokud se nejaka lepka dojebe, tak se da u RideWrap koupit jednotlive. Nevim jak u jinych vyrobcu.



    Tip: Nedoporucuju davat folie pres nalepky, ale nalepky na folii. Udela to bublinu na okrajich nalepky, coz je na tmavsich barvach docela videt (jako napriklad na fotce vidlice). Pokud folie neprekryva celou plochu nalepky, tak se na okraji folie, kde je vzdycky bubline udela casem hneda prachova kapsa.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí