reklama

Tajemství špičkových chráničů: jakou technologii používají Loic Bruni, Ronan Dunne, Jerome Clementz a další světoví jezdci?

Autor: Katmar.cz, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 9.7.2024

Mnohonásobný mistr světa DH Loic Bruni, vítěz Světového Poháru DH Ronan Dunne, endurová legenda Jerome Clementz, ale i další z úzké světové špičky, jako je mistr světa Kye A'Hern, Finn Illes, Ryan Pinkerton, Dakotah Norton, George Brannigan či Tegan Cruz... to je jen krátký výběr z těch, kteří spoléhají na unikátní moderní technologii Alpinestars Nucleon Plasma, která, jak věříme, přináší velké změny na trhu chráničů. 

Chrániče s touto technologií byly několik let testovány a laděny ve Světovém poháru i lokálních soutěžích a díky výborným výsledků byly letos uvedeny i do běžného prodeje. Díky tomu můžete lítat po svazích ve stejné ochranné vestě, kolenech a loktech jako Loic Bruni i vy.

Technologie byla odborníkům představena při prezentaci ve vývojovém centru Alpinestars R&D2 blízko malebného města Bassano del Grappa. Alpinestars má v Evropě a USA celkem čtyři vývojové centra. V R&D2 se více než sto specialistů věnuje vývoji chráničů a helem. Součástí jsou také rozsáhlé testovací laboratoře, kde se budoucí výrobky podrobují podrobným testům ve více než 40 oblastech (nárazy, hoření, abraze, UV záření, mráz ale i odolnost praní atd.) Laboratoř jsme směli navštívit, ale většina vybavení je pochopitelně tajná, takže můžeme sdílet jen fotku testovacího stroje na odolnost nárazu ostrou hranou.

Než se pustíme do představení jednotlivých modelů, určitě si technologie zaslouží ještě několik vět. Nucleon Plasma je unikátní vysoce inovativní materiál, který inženýři Alpinestars vyvinuli pro použití speciálně do cyklistických chráničů. Je extrémně výkonný v poměru k objemu, ale zároveň také flexibilní, adaptivní, přitom lehký a výborně odvětraný. Výborně se přizpůsobuje individuálnímu tvaru těla jezdce. 

Nucleon Plasma byl vytvořen na bázi viscoelastické hmoty. Je to hmota, která je v běžném stavu na omak příjemně měkká, pohodlná a ohebná, ve chvíli nárazu se pak molekuly do sebe "uzamknou", hmota pobere energii nárazu a následně se opět vrátí do původního tvaru a stavu. Díky tomu jsou ochranné dílce z materiálu Nucleon Plasma měkké, elastické a extrémně pohodlné při přirozeném pohybu těla. Jak je u Alpinestars zvykem, ochranným výkonem výrazně převyšuje požadavky norem. Vývoj však v Alpinestars posunuli ještě dále. Materiál Nucleon Plasma je vícevrstvý a to umožňuje vlastnosti ještě více optimalizovat pro účely chráničů. 

Díky 3D inženýringu také optimalizovali strukturu ochranných prvků do unikátní 3D M-profilace. Výsledkem je redukce množství potřebné ochranné hmoty při zachování maximální flexibility ve všech směrech, přizpůsobivosti tvaru těla jezdce a současně skvělého odvětrávání. Díky profilu je zaručena maximalizace proudění vzduchu vertikálně i horizontálně (tj. proudění ven od těla i kolem těla. Dle testů je až o 50% lepší než u srovnatelných chráničů). Vlastnosti materiálu a profilace navíc zaručují rovnoměrně rozložený ochranný výkon po celé ploše.

Krajní vrstvu tvoří speciální vysoce odolné mikrovlákno, které dodává nejen pocit komfortu, ale také zvyšuje odolnost celku díky minimalizaci tření a zároveň předchází možnému natržení ochranných prvků, na které jsou náchylné některé konkurenční materiály. V neposlední řadě je tu ochranný výkon, který je dle testů výrazně lepší, než požadují příslušné mezinárodní i evropské normy. Opomenut není ani ekologický aspekt, více než 50% materiálů je z kategorie Bio Raw. 

Materiál Nucleon Plasma je použit v chráničích nové řady A-Impact Plasma a A-Motion plasmaA-Impact Plasma je řada zaměřená na maximální ochranný účinek při zachování pohodlí a odvětrání. Zahrnuje tři úrovně (Nucleon Plasma je u vybraných modelů navíc doplněn ještě o další ochranné prvky - u hardcore modelů Shield pak i o misky z tvrdého plastu.). A-Motion Plasma - řada zaměřená na maximální pohodlí, flexibilitu a odvětrání při zachování nadstandardního ochranného účinku.

První edice zahrnuje chrániče kolen, loktů, kolen a holení a modifikaci populárního krunýře A-6, který je pro své vlastnosti velmi oblíbený v enduru a DH. Během pár týdnů půjde do prodeje také krunýř A-5 využívající  měkčí přední flexi rockshield. Během pár měsíců se pak do prodeje dostanou také další vesty, jackety s krátkými i dlouhými rukávy a ochranné kraťasy. Jak poznáte, že vámi zvolený chránič Alpinestars obsahuje materiál Nucleon Plasma? Jednoduše - v názvu chrániče hledejte slovíčko Plasma :-)

Loic Bruni a další využívají hardcore verze chráničů: krunýř A-6 Plasma Chest a kolena a lokty A-Impact Plasma Elite Shield. Krunýř A-6 má přední díl z víceprvkového pevného plastu, který výborně chrání před odletujícími kameny a vzadu pohodlný páteřák Nucleon Plasma se všemi jeho výhodami. Perforace předního dílu a 3D M-profilace zadního zajišťuje maximální průchod vzduchu pro pohodlí i při celodenním nošení. Přední díl je navíc složen z více prvků, které jsou vůči sobě flexibilní a dobře kopírují tvar těla. 

Kolena a lokty A-Impact Plasma Elite Shield, jsou určeny do opravdových extrémů a poznáte je jednoduše podle dodatečných TPU plastových misek. Ochranné polstrování je také v oblasti na stranách a na horní části holeně pod kolenem. Nabízejí špičkový víceprvkový dvouvrstvý upínací systém, který je přesný a pohodlný. Samozřejmostí u Alpinestars jsou špičkové základní tkaniny, které jsou pohodlné, příjemné na kůži, nadstandardně odvětrávají a odvádějí pot a přitom jsou vysoce odolné. Víceprvkový systém uchycení zajišťuje, že přesně drží na svém místě. Zahrnuje  dva elastické pásky na suchý zip, nohavičku z elastické síťoviny a silikonové prvky. Systém je přesný a pohodlný. Nahoře je 4 cm široký elastický pásek na suchý zip a dole ergonomicky umístěný pásek na suchý zip. Samozřejmostí je ergonomický Pre-curved "předtvarovaný" design pro optimální výkon v různých jízdních pozicích. Přizpůsobení se tvaru těla a flexibilita patří také mezi základní vlastnosti Nucleon Plasma prvků. 

Pro ty, kdo nechtějí nebo nepotřebují plastové misky, je řada Elite dostupná také ve verzi, která kromě TPU misek nabízí kompletně to samé jako Elite Shield včetně plného ochranného výkonu testovaného nad úroveň norem.

Pro ty, kdo se nechystají na úplný extrém, jsou tu pak chrániče v úrovni Impact Pro, která nabízí veškeré výhody materiálu Nucleon Plasma, stejnou certifikaci a zároveň nižší cenu. V této verzi se kromě kolen a loktů se vyrábí také prodloužená varianta kolena/holeně.

Posledním modelem je Alpinestars A-Motion Pro. Jak již anglický název napovídá, byl konstruován trochu odlišně - je to řada zaměřená na maximální, ničím neomezovanou pohyblivost, ideální pro dlouhé dny na trailech různého typu. To zahrnuje pohodlí, flexibilitu a odvětrání při zachování nadstandardního ochranného účinku. Uchycení zajišťuje kvalitně větrající nohavička z elitního čtyřsměrně elastického materiálu (4-way stretch) s horním integovaným elastickým pásem a centrálním zadním elastickým pásem. Vše je doplněno vnitřními silikonovými prvky. Systém uchycení je navržen tak, aby šetřil čas při navlékání /sundavání. Samozřejmostí je ergonomický Pre-curved "předtvarovaný" design pro optimální výkon v různých jízdních pozicích. Přizpůsobení se tvaru těla a flexibilita jsou základní vlastnosti Nucleon Plasma prvků. 

V nabídce Alpinestars samozřejmě zůstávají oblíbené bestsellery řady Paragon, Bionic a Vector .

 

Paragon Lite, flexibilní lehké trailové chrániče. Chrániče kolen a loktů lze sbalit do malého balíčku, který se vejde do kapsy. Ty doplňují lehké ochranné kraťasy a vesty s krátkými i dlouhými rukávy. 

Paragon Plus asi ani není třeba představovat. Určitě jste se s nimi setkali. Patří mezi nejrozšířenější modely chráničů na světě.

Stejně tak řada Vector Tech je důvěrně známá mezi jezdci endura. Zahrnuje chrániče končetin, vesty s krátkými i dlouhými rukávy a kraťasy.

Řada Bionic je pak určena pro nejtvrdší použití v DH, freeridu a slopestylu.

Dětské chrániče - Alpinestars nabízí v současnosti pravděpodobně nejširší nabídku chráničů pro mladé ridery. Zahrnuje produkty pro všechny oblasti, od trailů, přes enduro až po DH nebo BMX (6 typů dětských krunýřů, 2 typy kolen, 2 typy loktů, kraťasy, krční podpory, rukavice atd.).

 

Když mluvíme o ochraně na kole není možné pominout také krční podpory. Alpinestars má v nabídce již několikátou generaci vlastní řady BNS (Bionic Neck Support), která je oceňována jezdci a dostala i několik oborových ocenění (RedDot, ISPO Award). Je velmi dobře nastavitelná a přizpůsobitelná tvaru těla jezdce a zahrnuje více unikátních řešení, která zvyšují bezpečí jezdce. Má certifikaci nejen pro kola ale i motokros, takže ochrana je opravdu prověřená. V nabídce je také dětská verze Youth Neck Support (YNS).

Více o podrobností o chráničích Alpinestars získáte u množství autorizovaných prodejců v ČR a SR nebo přímo u distributora www.katmar.cz

Diskuze

  • profilová fotka Strejda 9.7.2024 - 8:24

    ...chci věřit, že se na intenzivních roletách nepřemísťujou z loktů na zápěstí jako DAINESE Trail Skins Pro Elbow...o větším utažení nemůže být řeč, to by mi odumřely ruce .-).....

  • anonymní uživatel antiTH 9.7.2024 - 9:07

    Pomohly by popisky k fotkám, v tom objemu se nějak ztrácím co je co.

    Ale jinak, jestli je to BIO a RAW, a poletím v tom jako Loïc, tak v tom případě beru všechno, a dvakrát...

  • anonymní uživatel Nejsem reklama (bublinkova (a) folie.cz) 9.7.2024 - 11:24

    Pokud mas unifikovanou postavu, gratuluji. Pro vsechny ostani prcky, dlouhany, tloustiky i vyzle je tu Zandona. Level 2, nizky profil, maximalni spokojenost: mtb.zandona.net/...

    • anonymní uživatel Shu Lin ((tyvogo (a) lepra.cz)) 10.7.2024 - 14:42

      A kodicek na slevicku by nebyl? :D :D

  • anonymní uživatel Martin (Martin.dags (a) gmail.com) 19.7.2024 - 10:47

    Takže, všechny D3O chrániče zahodit a nakupovat minimálně o 50% lepší nucleon plasma! :-D :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí