MojeKolo

Finále České enduro serie proběhne již tento víkend na Špičáku

Autor: Karel Samec, vydáno: 9.9.2024

Letošní Česká enduro serie vyvrcholí po předchozích pěti závodech na Králičáku, Klínovci, v Koutech, Ještědu a Morávce finálovým podnikem na šumavském Špičáku. Program MONZAS Enduro Race Špičák začíná už ve čtvrtek 12. září dobrovolnými tréninky a v sobotu odstartuje ve Ski&Bike Špičák u věže rozhodčích v 8,30 hodin poslední letošní závod. Po něm dojde k vyhlášení jeho výsledků a následně během slavnostního večera v restauraci U Lanovky i pořadí ve všech kategoriích celé šestidílné série. Páteční podvečer pak oživí od 17,30 hodin Airbag Jam - skoky na kole do nafukovacího doskočiště. Jde již o druhý ročník a zúčastnit se jej mohou jak účastníci endura, tak kdokoli další. 


Spolupořadatelé špičáckého endura z areálu Ski&Bike Špičák (hlavním pořadatelem je Kolo pro život, Petr Čech sport a.s.) vytýčili celkem 5 rychlostních zkoušek (RZ) pro hlavní kategorie Race. Na svazích a lesních cestách Špičáku se pojedou tři, z toho dvě po trasách zdejšího bikerku, třetí pak po jeho méně známé severní straně. Dvakrát se cyklisté podívají na další šumavských vrchol - Pancíř, když jedna z těchto "erzet" odstartuje na Brčálníku směr Špičácké sedlo. Lanovka na vrchol Špičáku pomůže jezdcům hned po startu úvodní RZ, ale jednou jej budou muset zdolat sami (s výjimkou dětských kategorií do 12 let). Většina tratí vede po lesních cestách, hrabance i asfaltu. 

V průběžném pořadí elitní mužské kategorie je včele s již nedostižným náskokem Matěj Charvát, následovaný druhým Jakubem Pivničkou a třetím Antonínem Králem. Pětici nejlepších doplňují čtvrtý Přemek Techjman a jako pátý místní jezdec a vítěz jednoho z letošních závodů Světového poháru v enduru Adam Maxa. Mezi ženami stejně přesvědčivě jako v mužích Charvát vede Kristýna Havlická, před Adélou Foltýnovou (z Města Touškov), Nikolou a Natálií Volejníkovými a pátou, železnorudskou stálicí Andreu Ruckou Drengubákovou. 

"Česká enduro serie je v letošní letní sezoně posledním cyklistickým závodem u nás. Červencový Evropský pohár v downhillu, vložený závod v akrobatických skocích, ale i hojná účast bikerů v našem bikeparku od května do října potvrzují pozici šumavského Špičáku jako jednoho z hlavních center těchto cyklistických disciplín v Česku. A nás těší, že se jim tu věnují i děti a dospívající mládež," uvedl Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák. 

 

Kromě českých jezdců a jezdkyň se tady v mnoha kategoriích od elitních, hobby, juniorských či dětských a seniorských představí i řada zahraničních cyklistů především z blízkého Německa, ale i Rakouska a Slovenska. Celkový počet startujících bude znám těsně před závodem. Trať špičáckého endura každoročně měří i s přejezdy zhruba 30 kilometrů. Samotné rychlostní zkoušky z toho tvoří cca třetinu. 


Lanovka na vrchol Špičáku bude od čtvrtka 12. 9. do soboty 14.9. normálně k dispozici i veřejnosti. Každodenní letní provoz pak ve Ski&Bike skončí kvůli ochraně přírody v neděli 15. září. Areál včetně lanovky je potom otevřen o dalších víkendech a na státní svátek v pondělí 28. října, který je zároveň také posledním dnem letošní letní sezony.

Foto: Jára Sijka / Enduroserie.cz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí