SP Vrátná - report

Autor: Keli, vydáno: 27.8.2007

Do Vrátné část Bo-crew vyrazila již v pátek večer, necelých 250km uteklo jako nic a už jsme v Těrchové, v Jánošíkově kraji. Nacházíme parkoviště a porušujeme zákaz stanování stavíme stan, resp. hangár. Na čele nám vyráží studený pot, na plachtu stanu dopadlo pár kapek, přestože jsme ještě trať neviděli, za mokra by to bylo velké zlo, naštestí předpověd na medardovi nekecala a nepršelo.

Do sobotního rána nás probouzí sluníčko a tak pomalu vytahujeme bajky a jdeme na trať, vývoz zajišťuje luxusní kabinková lanovka, ze které je vidět téměř celá trať. Start trati je cca 100 výškových metrů od horní stanice lanovky, trať je hodně nová, nevyježděná. Není nikde moc míst na opíraní a je dost zkopce. Horní půlka trati je určitě težší než spodní, vršek vede po loukách, samé odkloněné zatáčky, je hodně těžké udržet se v ideální stopě, dále je tu pár horizontů, které jsou docela svině, je potřeba, je jet správnou stopou, jinak si člověka slušně podávaly. Na konci horní poloviny přišli na řadu kamenité úseky, hodně prudké a vždy zakončené ostrou zatáčkou, bylo třeba hodně motokrosovat a na sílu to tam rvát.

Po kamenech vjezd do lesa a sešup na cestu, a jsme v polovině, uff, to těžší je za námi. Ne, ne. Ještě tu byla zkratka, oficiální zkratka, né zkratka jako na Božáku, trať bez zkratky vedla po uvozové cestě cca 250 metrů, hodně uzavřené zatáčky, jet tudy znamenalo velkou ztrátu. Za to zkratka, ta byla téměř kolmo dolů a byla hodně, hodně na morál. Bylo třeba najet do nejprudšího úseku v nulovce, ale není nulovka jako nulovka, tady to byla téměř absolutní nula, pak hamstnout na brzdy a držet to až dolů, nepříjemné na tom bylo to, že cca v půli nejprudšího úseku se muselo točit doleva, takže plný brzdy a zase na sílu točit. Tento úsek v závodě nalítlo asi dvacet jezdců, ostatní volili jistotu a jeli objíždkou po cestě, po cestě se pokračovalo až do cíle, bylo to asi pět či šest esíček a cílový kopec.
V tréninku se zdálo, že trať sjet v jednom kuse bude v podstatě nereálné, ale závod ukázal, že to nebylo až tak zlý, každopádně maraton to byl, nejrychlejší čas dne byl rovných 5 minut, ano to byl čas nejlepšího eliťáka.

Do nedělního závodu se přihlásilo 117 závodníků a závodnic, ráno proběhl lehký děštík a trénink probíhal v neuvěřitelné mlze, spíše to vypadalo na orientační downhill než cokoliv jiného, nicméně trať behěm dne vyschla a mlha se roztrhala a bylo azůro.

A k výsledků, velký respect před kategorií Žáci, kluci do 15ti, bojovali s tratí statečně, první flek Matuš Miklo, Juraj Matejka a třetí Peter Štefánik.

V ženách to bylo jasné, Katka Šišková opět suveréně vyhrála, druhá Katarína Pialová a třetí a zároveň poslední Helenka Bošková.

V Masters první, i bez sobotního tréninku Pišta Čeman, již s výraznějším odstupem Tomáš Vrbovský a třetí Marek Jurčík.

V pevňácích semi suveréně nejrychleji zalítl brněnský podvodník Pěťa Tlustoš, ale v finále ho potkala smůla a jeho extrémně podhuštěný plášť se vyzul z ráfku, takže konec, ale jelikož Tlustoprd vozi s sebou na trati malou servisní dílničku, nebyl to pro něj žádný problém, vyfoukl duši, nasadil plášť, vytáhl pumpičku!!! a nafoukal a dojel na krásném poslednim fleku. A ještě jedna perlička, příští rok Tlustík hodlá opustit pevňáky a bude vozit fulla, máme se na co těšit, motocross na nejvyšším levelu.
Díky výpadku Tlustíka, měl cestu k vítězství otevřenou Majgl Červenka, který do Vrátné dorazil v sobotu večer, protože celý den jezdil Barum rally v autě, v neděli si dal dvě tréninkové jízdy a vyhrál. Na stupních vítězů ho doplnili Králíci, ne Bob a Bobek, ale Matuš a Josef.

V hobítcích bylo pořadí Matúš Korytko, druhý flek dojel v absolutně uncontrolled stylu Martin Kunášek a na třetím fleku ho doplnil další čech Michal Boruta. Bo crew info: já Kelík Závodník s servisní zastávkou v depu v půli trati a opravou napínáku jsem dojel na krásném předposledním místě. Jose Spáčil domotokrosoval na pátým fleku.

Junioři pořadí: Hanuliak, Laktiš, Daněk.

V Elitě nejlépe zalítl a v nejrychlějším čase dne 5:00 zvítězil Rosťa Štencel, i přestože v sobotním tréninku rozbil vidlici a musel závodit na pujčené. Na druhém místě ztrácel pět vteřin Dodo Javorník a třetí s další vteřinou ztráty Patrik Kotrla.

Komplet výsledky na downhill.sk

Tak to bylo ve stručnosti vše co se událo v Vrátné, trať boží, lanovka boží, bezpečnost trati horší (spadnout mimo stopu se nedoporučuje, ale zase nastříkány růžovou nebezpečné kameny, takže se to dalo), organizace slušná, počasí boží. Prostě další skvěle strávený víkend.

Diskuze

  • anonymní uživatel DD (sk8zavinackozycom) 27.8.2007 v 11:37

    dobrej report, ale kdo je jose spacil? naka nula, ne?

  • anonymní uživatel jazdec 27.8.2007 v 13:29

    ta skratka neznamenala taku velku stratu chalani to ratali..bolo to skoro to iste

  • anonymní uživatel ICE 27.8.2007 v 14:30

    mtwey čokl

  • anonymní uživatel r.w.d 27.8.2007 v 14:48

    Možna že to nebylo rychlejší ale byla to skvělá pasaž vice takovych i na českych dh zavodech :))

  • anonymní uživatel bolekkrutor 27.8.2007 v 15:38

    necelých 250km?příště mi musíš zapůjčit svou džípíesku značky Elis...já namotal 270km

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 27.8.2007 v 15:55

    Podle Skoda routerplanneru je to 244km. Elis ti nejpujcim, mas Petana Spacila, asi by to chtelo prestat jezdit podle mapy, ale plaovacu tras.

  • anonymní uživatel Web@ 27.8.2007 v 16:03

    sranda ta draha trochu som rozbil bike ale inac v poho treba rozhodne skusit

  • anonymní uživatel Marek74 (marek74j (a) gmail.com) 27.8.2007 v 21:14

    vystihol si to presne - fajn report!

  • anonymní uživatel mattoslav (mattoslav (a) mattoslav.com) 27.8.2007 v 21:33

    Ahojte, fotografie z akcie su uz od vcera vecera na www.fotoreporty.sk
    Ospravedlujem sa, ale for some reason som nestihol vyhlasenie:) Tesim sa na Vas v Podkoniciach!
    Mattoslav

  • anonymní uživatel Murooo (murinsk (a) post.sk) 27.8.2007 v 21:53

    Ako hodnotia ostatny bikeri trat????

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí