reklama

GoGen Etnies Freestyle Games 2008

Autor: Návy, vydáno: 28.4.2008

Brněnská hala Rondo přivítala GoGen Etnies Freestyle games již podruhé. Akce, kterou Michal Matys pojal spíš jako show pro diváky, se pro disciplínu MTB stala historickým mezníkem. Z nenápadně vyhlížejícího vloženého dirtjump závodu se stal krutý battle nervů a vyhrocených triků. Nicméně to vezmeme pěkne od začátku, takže:

Je sobota dopoledne, přijíždíme (já (Návy pozn. red.), Zuzka El Kloko s kamerou, Kubsajou s MTB a Kolík s BMX) do Brna, kde mimo jiné probíhá výstava jeřábů, lehce po desáté. V hale probíhá trénink na všech sportovištích. Skateboarding ani inline brusle tady rozebírat nebudu. Lidem, kteří dělaji tyhle disciplíny určitě patří respekt, protože dát něco na prkně, který pořád někam ujíždí neni vůbec jednoduchý. To samý platí pro inline. Týpci tam na bruslích dávali saltokomba na všechny způsoby a bylo vidět, že na tom asi nestojí poprvý. Nicméně to neni sport, kterej by mě nějak zaujal. Podobný je to i s flatlandem. Rozhodně ale smekám i před uměním tance na kole, jak by se dal flatland nazvat.





Přejděme ale k samotným závodům. Do závodu ve freestyle BMX se přihlásilo víc než 80 riderů, což způsobilo lehké změny v programu i systému tréninku. Samotná kvalifikace BMX pro mě byla asi to nejhorší, co se v Rondu v sobotu odehrálo. Nad neuvěřitelným množstvím (promiňte mi to slovo) exotů v holčičím oblečení jsem jen nevěřícně kroutil hlavou. Chápu, že úzké kalhoty jsou během jízdy praktičtější a nepřekáží při motání všemožných triků, ovšem co je moc, to je příliš. Navíc většina účastníků kvalifikace nebyla schopna přeskočit rovně ani spinu, natož pak točit nějaké triky. Drtivá část závodníků v kvalifikaci v podstatě neukázala vůbec nic. Oproti tomu měl večerní závod s dvanáctkou pozvaných jezdců úplně jiný spád. Ve finále BMX se hrotili o poznání lepší triky než v kvalifikaci. Rozepisovat tady co kdo ve své jízdě dal je zbytečné. Mě stačilo to, že rideři své triky odjížděli do dopadů a ne na placáka jako v kvalifikaci, jejich jízdy měli spád, obsahovaly i technické triky a vůbec že se na to dalo koukat. Shrnuto kolem a kolem – kvalifikace = až na vyjímky parta pozérů, finále = parta dobrých riderů.

Výsledky BMX:
1) Michal Beran
2) Dudo Antalík
3) Ondra Šléz
4) Kamil Feifer
5) Johny Martínek
6) David Benda
7) Honza Janečka
8) Senad Grosič



To, na co jsem se těšil nejvíc, byl ale závod MTB na opravdu luxusním dirtu. Do kvalifikace bylo přihlášených přes 30 závodníků, z nichž do večerní show postupovalo pět nejlepších ke dvanácti pozvaným riderům. V kvalifikaci se triky tolik nehrotily, ale na večerní závod si kluci na už tak vysokou nájezdovou rampu postavili ještě cca metrovou bednu, ze které po dropnutí dostávali potřebnou rychlost. Ve večerní kvalifikaci už kluci začali docela hrotit. Důkazem toho je doublewhip Tomáše Zejdy aka Leadera, který tímhle trikem z večerní kvaldy postupoval zaslouženě z prvního místa. Finále MTB, stejně jako kvalifikace, se jelo na čtyři jízdy, přičemž ta nejhorší se škrtala. Všechny jízdy už byly v podstatě vyhrocené na maximum. Hodně mě překvapil Loleq a jeho superman seatgrab ala motokros nebo Kuba Kalina a can can v podobným duchu. Kuba navíc v poslední finálové jízdě nasadil i barrel roll, což mu nakonec vyneslo čtvrtý místo. Backflip komba sázeli Poláci Bartek Obukowicz (backflip condor air, backflip table) a Michal Jasinski (2× čistě backflip x-up no foot). Ti nakonec skončili na druhém a třetím místě. Ovšem nejvíc všechno zabil Kuba Vencl svojí bez chyby odjetou 720. Po tomhle triku samozřejmě následovala emoční přestávka plná gratulací a potlesků. Jak by taky ne. Byla to první naprosto čistě odjetá sedumsetdvacitka na MTB v Čechách. Jako poslední a taky hodně diskutovaný jel vítěz kvalifikace Leader, kterému nezbývalo nic jiného, než zkusit ještě něco víc. To něco víc měl být flipwhip, kterému k dokonalosti chybělo jenom hodně málo. Leader tenhle trik sice odjel, ovšem se šlápnutím na zem. Protože už jsem viděl několik komentářů na toto téma, musím podotknout, že finále se jelo s čistým kontem, tedy bez ohledu na jízdy v kvalifikaci. Leader si na zem šlápnul nejen při flipwhipu, ale taky při svém druhém doublewhipu. Tyto dvě chyby byly pro porotce hodně podstatné a Leadera nakonec sestřelili až na šesté místo.

Na závěr musím dodat, že celý večerní závod MTB probíhal v nehorázném stylu a pro mě se stal dost významným mezníkem nejen pro letošní sezónu. Rozhodně to byl jeden z nejlepších závodů, které jsem zažil.

Výsledky MTB:
1) Kuba Vencl
2) Bartek Obukowicz
3) Michal Jascinski
4) Kuba Kalina
5) Loleq
6) Tomáš „Leader“ Zejda
7) Michal Hajtr
8) Filip Kolodzin





Po pekle na MTB na scénu ještě přišla exhibice Petra Kuchaře a Martina Fuska na FMX spolu s jedním pitbikerem (jméno bohužel nevím). Petr Kuchař má na Rondo s velice nízkým stropem špatné vzpomínky, protože se před několika lety při pokusu o backflip v téhle hale nehorázně rozsekal a skončil v nemocnici. Před exhibicí mi dokonce ukazoval otisk své stopy uprostřed stropu. Kuchta je ovšem oldschooler, takže si nenechá jen tak něco líbit. Celou dobu bylo vidět to, že nakonec to beko přeci jen zkusí. A taky že jo. Jen pár centimetrů od ocelových vazníků ho Kuchta přeci jen otočil. Po téhle třešničce už následovalo akorát loučení, poslední rozhovory a cesta domů.

A na co se můžete těšit dál? Zítra vyjde galerka od Flata, ve středu od Nexi a ve čtvrtek bude video od El Kloko

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Frenk (prenerp (a) seznam.cz) 28.4.2008 v 21:00

    perfekt ,peklo nejvíc ,ale přeci to maj v hlavě trošínku pomotanéé ....Jsou dobří !!

  • anonymní uživatel Ric1 (RiciBikes (a) seznam.cz,icq:496469323) 28.4.2008 v 22:55

    Kuchar a jeho beko bylo nej HC

  • anonymní uživatel franta (franta ze seznamu) 29.4.2008 v 13:00

    cus,ja nechci bejt za skarohlida ale kdyz si ctu report kde zaprvy nevim kdo ho pise a pritom tam subjektivne hodnoti svy pocity, tak jeste ok, ale hlavne co me fakt sere a bije do oci je strasliva neznalost nejvetsiho zakladu cestiny - shody podmetu s prisudkem - chyby se vyskytli - jak tam muzes napsat mekky i kdyz chyba je zenskyho tvaru? jak pak maj ty mlady umet vladnout svym jazykem kdyz ho ignorujou i ti, co pisou reporty? pak bude celej narod bikeru vypadat jak idioti. ja vim ze nad tim vsichni tady mavnou rukou ale zdarilej report zabit takovou kravinou mi prijde strasne skoda. franta

  • anonymní uživatel Keli 29.4.2008 v 13:12

    2 Franta: autor je Navy, je to v vypisu clanku vedle data.
    Tebou zminovane chyby se cas od casu vloudi, kazdy clovek, i kdyz se snazi sebe vic, je obcas udela. Diky v podstate nulovemu rozpoctu neni v nasich silach vyuzivat sluzeb korektora :(.

  • anonymní uživatel VRNK (vrnk (a) yahoo.com) 29.4.2008 v 14:31

    4 Franta: Taky mam rad, kdyz lidi pouzivaji cestinu spravne, ale chapu, ze Dolekop na korektora proste nema penize. Bohuzel v Tvem komentu zase absolutne chybi interpunkcni znaminka, ktera jsou take dulezitou soucasti ceskeho jazyka.

  • anonymní uživatel Navy 29.4.2008 v 15:06

    Franto, za chyby se omlouvám. Můžu se snažit sebevíc, ale vždycky nějakou udělám. Tímhle neduhem trpím bohužel už od základní školy... A jak napsal Keli, autor článku je uveden pod jeho anotací. Předpokládal jsem, že to někdo sleduje, ale zřejmě jsem se spletl...

  • anonymní uživatel KUbajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 29.4.2008 v 18:48

    Nexi je bohyně, super a těším se na celej fotoreport. A k Frantovi, ty woe, ty napíšeš, že tě serou chyby a sám nepíšeš diakritiku a interpunkční znaménka? nechápu

  • anonymní uživatel Nexi 29.4.2008 v 19:05

    Och :)

  • anonymní uživatel Jouda (332-431-359) 29.4.2008 v 23:47

    franta: dej si facku

  • anonymní uživatel matej 30.4.2008 v 17:15

    ja osobne si jazdu v obtiahnutych nohaviciach predstavit nedokazem.no je mi uplne jedno co maju na sebe ludia okolo mna:)

  • anonymní uživatel xvcc 1.5.2008 v 21:21

    kde je to videjko??

  • anonymní uživatel giga nigga 3.5.2008 v 23:32

    Je sobota vecer a video, co melo bejt ve ctvrtek porad nikde. Tak to priste radsi neslibujte :-P

  • anonymní uživatel giga nigga 3.5.2008 v 23:33

    Jouda: ma pravdu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí