Kokanee Crankworx 2008

Autor: Štepánisko, kategorie: Video, vydáno: 3.9.2008

Od 9. do 17 srpna se v kanadském Whistleru konal největší a nejprestižnější bikový festival Kokanee Crankworx. Jako každý rok se zde sjela největší světová esa v oboru downhill, fourcross (dual) a slopestyle. V místě dění byl i Tomáš Slavík, který se zúčastnil dvou závodů.

Dual Slalom
Závodní týden otvíral Dual slalom, disciplína, na kterou se u nás s příchodem 4X už dávno zapomnělo. Jelo se klasickým systémem, po kvalifikaci se jezdci rozdělili do pavouka, kde proti sobě dali závodníci vždy dvě jízdy a ten kdo byl v součtu časů rychlejší postupoval dál. Na start se postavil i Tomáš Slavík, po kvalifikaci byl na výborném druhém místě, rychlejší byl jen Brian Lopes o 0.004s. Prvního soupeře v pavouku Tomáš zajel bez problémů, ve druhé kole dostal Codyho Warrena. Po problémech na startu dojíždí Tomáš s velkou ztrátou, druhá jízda se mu sice vydařila ale v součtu časů byl horší než jeho soupeř a skončil celkové na 9.místě. Vítězem se stal JD Swangen, druhý byl Nico Vink a bronzovou pozici obsadil Chris Herndon.

Monster Energy Garbanzo DH
Druhý závodní den byl na plánu Garbanzo downhill, jeden z nejdelších sjezdových závodů na světě, při němž rideři absolvují sjezd s převýšením více jak 1000m a délka trati odpovídá přibližně trojnásobku délky tratí Světových pohárů. Vítězem se stal současný mistr světa Gee Atherton (UK) s časem 14:20.4, druhé místo bral se ztrátou více jak 17s Sam Hill (AUS) a na třetím místě skončil Marc Beaumont (UK) se ztrátou 24s na vítěze. Mezi holkama vyhrála suveréna letošní sezóny Rachel Atherton (UK) s časem 16:48.9.

Jim Bean Air Downhill
Pátý den byl na programu Air Downhill na trati A-Line, kterou můžete znát videí ROAM, NWD, Kranked atd. Trať s více jak 100 (ano opravdu 100 není to překlep) skoky zvládl nejrychleji američan Brian Lopes a připsal si tak druhé vítězství na letošním Crankworxu. Na druhém místě dojel Greg Minnar a třetí flek bral Chris Kovarik. Na 40 místě dojel Tomáš Slavík. Mezi ženami vyhrála domácí Rebecca McQueen. Učitě stojí za zmínku, že se jela i kategorie čtyřkolek, kde vyhrál legendární Stacy Hout.

VW Trick
Taková malá předehra před sobotním slopestylem byl VW Trick, tento jam se jel na dvě kola, v prvním kole si to borci rozdali na dirtech a ve druhém na step up & step downu. Na dirtech se nejlíp převedl mladík Casey Groves za trik Quadruple Pendulum (sám nevím o co jde). Ve druhém kole to nejvíc zabil Greg Watts s flipwhip ze step downu. Za zmínku ještě stojí backflip super a barrelroll z step downu nebo backflip Bena Boyka na dirtu. Oba vítězové si odnesli šeky na 3000 doláčů.

Monster Energy Slopestyle
Tím nej byl na Crankworxu vždy slopestyle, ne jinak tomu bylo i letos. Jako každý rok si to ve Whistleru rozdali o vítězství v nejprestižnějším slopestyle závodu ty nejzvučnější jména světového freeridu. Největšími adepty na vítězství byli Andreu Lacondeguy s dvojitým backflipem a Lance McDermot a jeho super kombo na step up & step downu – backflip nahoru a frontflip dolu. Rozhodčí to neměli rozhodně jednoduché, nakonec zvítězil Andreu a domů si odvezl tučný šek na 15000 dolarů. Na třetí místo se protrikoval domácí Brandon Semenuk, 4. místo bral Cam McCaul a na 5. místě skončil Jamie Goldman.

Canadian Open DH
Poslední, devátý den bylo na programu Canadian Open DH, neboli otevřené mistrovství Kanady ve sjezdu. Z vítězství se nakonec radoval Sam Hill, kterému se na druhé místo podařilo odsunout jeho největšího soupeře v letošní sezónu Gee Atherthona. Třetí flek urval Chris Kovarik. Mezi holkama nezvítězil nikdo jiný než Rachel Atherton. Druhé místo obsadila Tracy Moseley a třetí místo si vyjela domácí Katie Holden.

Rachel a Gee z klanu Athertonů opět světu ukázali, že jsou v současnosti těmi nejlepšími. Povedlo se jim na Crankworxu 3× zvítězit, 2× obsadit druhé místo a jednou třetí.

Pokud by někdo zatoužil být příští rok u toho, zaškrtněte si v kalendáři termín 8. – 16. srpna 2009.

Kompletní výsledky všech odjetých závodu najdete http://www.crankworx.com/…/results.php

 

Zdroj: pinkbike.com, bikemagic.com, tomasslavik.com
Video: freecaster.com

Diskuze

  • anonymní uživatel milhaus 3.9.2008 v 8:25

    Quadruple Pendulum je myslim no foot can can na obě strany 2x za sebou

  • anonymní uživatel kub 4.9.2008 v 8:49

    nejdou mi pustit videa z freecaster.tv nevite co s tim?

  • anonymní uživatel stepanisko 4.9.2008 v 8:54

    kub: nemas v pc potrebny sw, nainstaluj si posledni verzi quicktime, stahovat muzes zde: www.apple.com/...

  • anonymní uživatel kub 4.9.2008 v 12:39

    stepanisko: dik moc

  • anonymní uživatel kub 4.9.2008 v 12:56

    nevim proc stjne to nebezi

  • anonymní uživatel beastie 8.9.2008 v 19:29

    to milhaus: presne tak:)

  • anonymní uživatel PROSIM HELP 20.9.2008 v 20:22

    PROSIM NEVI NEKDO JAK SE JMENUJE TA PISNICKA U VIDEA Dual Slalom u toho prvniho ....... MOC DIKY SEM ZOUFALY :(

  • anonymní uživatel song 25.9.2008 v 22:01

    pls song

  • anonymní uživatel Mára 11.11.2008 v 15:18

    Mazec jako ketén

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí