MojeKolo

Rozhovor: MRSN o otevírání Špindlu

Autor: MRSN, kategorie: Rozhovor, vydáno: 21.5.2009

Michal Maroši je člověk s více než bohatou bikovou historií a není třeba ho nějak dlouze představovat. Kromě samotného ježdění se věnuje také organizaci závodů. Jeho akce mají vždy něco speciálního a vždy posunují hranice bikingu dopředu. Ať už je to deset ročníků Marosany, nebo třeba DH & Slopestyle Schpindel opening. Právě druhá ze zmiňovaných akcí proběhne již příští víkend ve Špindlerově mlýně v Krkonoších. Proto jsme se Michala na dálku zeptali na pár otázek z příprav téhle akce…




Jak vznikla myšlenka uspořádat takhle ojedinělou akci jako je Schpindel opening?
V loňském roce, kdy se mi podařil s areálem domluvit projekt „Stump trail“, se také mluvilo o možnosti širšího využití této stavby. Důvodem byl i fakt, že vše stálo dost peněz na to, aby se zde svezlo pár lidí, kteří na to mají koule. Letos v zimě vznikl nápad udělat něco, co potencionálním riderům přinese další zkušenosti a budou tak mít motivaci a možnost zhodnotit služby, které středisko nabízí. Na programu jsou dvě rozdílné disciplíny, které se ale dají vzájemně kombinovat.

Špindl je u nás jistě nejlepší zimní středisko. Jak se zde přistupuje k letním aktivitám jako je třeba MTB?
Každoročně se zde starají o provoz DH tratě, která je již svojí dlouholetou existencí kultovní. Mnozí ji však zatratili kvůli svojí skoro stejnou tváří, která je neměnná již dlouhou řádku let. Není to ovšem vina areálu, který je naopak nakloněn pro jakýkoliv nový nápad, ale kvůli neprůstřelnosti ze strany ochránců přírody. Tato přísná pravidla neumožňují otevření dalších možných trailů v lese ani na ostatních chrá­něných místech. Na druhou stranu stavět něco na sjezdovce s následným odklízením je také mimo mísu.





Informace však slibují nově upravenou DH trať, co si pod tím máme představit?
Po dlouhém přesvědčování se mi podařilo probourat hranice, které byly po dlouhá léta zavřené. Trať tak dostane novou tvář. Celkově bude více plynulá a uhlazenější. Přibude také zcela nový úsek s několika skoky a klopenkama. K dispozici bude i těžká technika, která si poradí i s nejtěžšími úseky a samozřejmě bude záležet i na odhodlanosti brigádníků, času a financích.





Sezóna je v plném proudu. Sám ještě aktivně závodíš. Kolik času spolkne příprava téhle akce a kolik lidí se v tom realizuje?
Popravdě řečeno celé to řídím sám osobně. Největší oporou mi je samotný areál, jmenovitě Marek Paulíček, který se stará o technické zázemí a patří mezi starou školu MTB. Dalším členem se stal Mr. Navy, který se stará o mediální záležitosti a spoustu věcí s tím spojených. V klidným tempu trvá příprava jeden měsíc. Místo abych sledoval zázračné TV seriály, se raději věnuji právě něčemu užitečnějšímu jako je třeba Schpindel opening.





Je pravda, že máš na svědomí již desátý ročník Marosany end of the season. Dále se věnuješ stavbám překážek a bikeparků. Dá se tím v této době uživit? Co máš tento rok v plánu?
Kdybych se tomu věnoval na plný úvazek, tak bych třeba přežil. Většinu této práce dělám pro kamarády, lidi, které znám již delší dobu a hlavně pro bikery. MTB není žádný velký business, ale stále roste chuť po ježdění na kvalitních překážkách. Důkazem tak může být slopestyle v Písku či bikepark v Rokytnici. To je důvod, proč se tomu věnuji. Momentálně dodělávám slopestyle sekci v Mladé Boleslavi, kde již v loni vyrostla dost zajímavá 4X trať. Na programu je letos opět Písek i Marosana 4 down.





To jsme trošku odbočili, ale zpět k tématu. Stump trail, jak ho známe, není úplně ideální pro slopestyle. Jaký bude mít slopestyle contest koncept?
Není jednoduché vyhovět každému a všem požadavkům. Slopestyle je široký pojem a není tedy nutné, aby obsahoval dirt jumps, street sections nebo nort shore stuff. Stump trail je koncipován jako singl trail postavený z větší části na lávkách. Jedná se tedy o jiný druh ježdění než je zvykem. Nebude se tedy tolik hodnotit kreativita a obtížnost, ale styl, plynulost a samozřejmě obtížnost provedených triků. Trať dozná také určitých změn, které by měly být k dobru věci. Svezou se tak hardtailisti i kluci na motorkách.





A ještě slovo závěrem?
Celej Schpindel opening by měl být hlavně o pohodovém ježdění s plnohodnotným programem v krásné přírodě. Žádné hrocení a zásady jaké můžeme znát z oficiálních závodů. Každý se může bavit po svém, nestresovat se z výsledků, a užívat si ježdění. Pokud se vše odehraje bez větších problémů, což očekávám, bude tak akce přínosem pro bike komunitu. Rád bych vytvořil z této akce tradici a každým rokem trať a zázemí vylepšoval.

To ti samozřejmě přejeme i my. Takže příští víkend ve Špindlu!




Na závěr ještě dodáme, že pokud se i vy chcete zůčastnit tohoto závodu, máte možnost. Stačí vyplnit registrační formulář a odeslat jej na mail navy@dolekop.com.

Pro zástupce médií je pak připraven akreditační formulář, který stačí odeslat opět na navy@dolekop.com.

Uzávěrka registrací a akreditací je ve středu 27.5.2009.

Jako bonus získá prvních 50 zaregistrovaných riderů originální tričko s logem závodu zdarma!!!







Propozice DH & Slopestyle Schpindel Opening:

Letošní letní sezónu ve skiareálu Špindlerův Mlýn otevře Michal Maroši a to hned dvěma závody! Do Špindlerova Mlýna již dlouhá léta patří sjezd, který samozřejmě nebude chybět ani tentokrát. Ovšem svou premiéru zde bude mít jedna z nejatraktiv­nějších bikových disciplín – slopestyle. Ten se uskuteční na upraveném singletracku s názvem “Stump trail”. O atraktivní podívanou tak nebude poslední víkend v květnu ve Špindlu nouze.

Špindlerův Mlýn šel sjezdovým sportům vždy na ruku, a proto se může pyšnit nejstarší DH tratí v ČR a konáním několika mistrovství Evropy a jiných kvalitních podniků. V loňském roce tu také vznikl netradiční Stump trail, který hraje do karet novým trendům MTB.

Organizační team v čele s Michalem Marošim a skiareál Špindlerův Mlýn dali hlavy dohromady a vznikl nápad uspořádat netradiční otevření této sezóny. Prodloužený víkend plný ježdění, kvalitních závodů a zábavy je náplní této akce.

Aby nezůstalo u starého modelu, proběhnou jisté úpravy na stávající DH trati a taktéž na Stump trailu tak, aby vše vyhovovalo požadavkům pořadatelů i jezdců. Od pátku 29.5. do neděle 31.5.2009 jsou tak všichni bikeři zváni do Sv. Petra na ježdění spolu s těmi nejlepšími jezdci navíc na originálních trailech.

Jak je tomu u akcí pořádaných Michalem Marošim zvykem, chybět nebude samozřejmě ani pořádná párty s hard and heavy muzikou. Ta tentokrát pojede na oranžových vlnách Jägermeister. O večerní zábavu se kromě Jägemeister hostesek a welcome drinků postará kapela Skapollo, která zahraje unplugged, a Beastie DJ Zelva. Divoká jízda je tedy i tentokrát zaručena!




Plakát DH & Slopestyle Schpindel Opening:



Propozice DH & Slopestyle Schpindel Opening:

TERMÍN KONÁNÍ: 29.5. až 31.5.2009
MÍSTO KONÁNÍ: Špindlerův Mlýn, Svatý Petr
DISCIPLÍNY: Downhill (nově upravená DH trať)
  Slopestyle (Stump trail upravený pro contest)
KATEGORIE DH: Ženy, Open, Masters (SLP jen Masters)
STARTOVNÉ DH: 250Kč (v ceně je permanentka na lanovku, vstup na party, startovní číslo a dárek) (SLP je free)
SYSTÉM ZÁVODU: – DH – Ze sobotní měřené jízdy postupují do závodu všichni zaregistrovaní rideři. Samotný závod se pojede na jedno či dvě kola v závislosti na počtu závodníků. V případě dvou jízd se bude počítat lepší čas.
  – SLOPESTYLE – Kvalifikace se pojede na jednu jízdu, finále na dvě. Do finále automaticky postupují pozvaní jezdci a z otevřené kvalifikace nejlepších deset riderů. Porota bude hodnotit jak obtížnost a provedení triků, ale také plynulost jízd a kreativitu riderů.
TECHNICKÉ ZÁZEMÍ: Biketech support – Bikebross


Časový harmonogram:

Pátek 29.5.2009: 09:00 – 17:00 – volný trénink DH i Slopestyle
  15:00 – 17:00 – registrace závodníků
Sobota 30.5.2009: 09:00 – 17:00 – volný trénink DH
  10:00 – 12:00 – registrace závodníků
  12:30 – 14:30 – měřená jízda
  15:00 – 15:45 – kvalifikace slopestyle
  16:00 – 17:30 – slopestyle contest
  od 20:00 – Jägermeister párty
    (Skapollo Unplugged, Beastie DJ Zelva)
  21:00 – vyhlášení výsledků slopestyle
Neděle 31.5.2009: 09:00 – 12:00 – volný trénink
  12:30 – 16:45 – DH závod
  17:00 – vyhlášení výsledků



Další informace z příprav celé akce najdete vždy včas na d:key




Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel buchna (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 21.5.2009 v 11:24

    zabiju šéfa když nás nepustí.. grrrrrrrr

  • anonymní uživatel buchna (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 21.5.2009 v 11:27

    du sekat zahradu

  • anonymní uživatel Ric1 (RiciBikes (a) seznam.cz,icq:496469323) 21.5.2009 v 12:52

    tak sem se těšil a já kok*t si zlomím kličku

  • anonymní uživatel omg 21.5.2009 v 13:20

    Strčte si ten vas spindl do prdele...ceny jako v rakouskych alpach..dmnce todle...

  • anonymní uživatel Kuře 21.5.2009 v 13:42

    Ric1:Nedělej ze sebe mrzáka a nemachruj xD.Už se těším ;)

  • anonymní uživatel sevan 21.5.2009 v 14:53

    to omg...... tady hore si cekni podobny clanky a dozvis se kolik co stoji ty debile a my normalniiiii na spindllllllllllllll !!!!

  • anonymní uživatel mrsn (marosana (a) seznam.cz) 21.5.2009 v 16:41

    pro dementy a chudaky je pripraveno bydleni kolem 100kc za noc s garazi na bike. cena letenek je skoro tretinova nez v zime. riders vecerni menu za par kacek a vstup v pa a v so na party s kapelkama zdarma. startovne je prijatelne, navic dostanes par veci viz st clanek. uprava trate stoji mazec a mate se na co tesit. jeste neco pro vas muzu udelat? mrsn

  • anonymní uživatel koňskej koblich 21.5.2009 v 17:12

    to mrsn:joo ještě něco bys mohl,naučíš mě jezdit???

  • anonymní uživatel *** 21.5.2009 v 17:29

    no taky jsem se tesil ale nemam love abych se tam dostal:(...

  • anonymní uživatel The Skreth 21.5.2009 v 19:29

    Špindl a drahej? Dyť tam denní lítačka stávala 250,- a loni tuším 300,- To mi přijde skoro nejmíň v ČR. Jinak Špindl má opravdu rád, parádní cílové zázemí, rychlá lanovka, večerní zábava se taky vždycky našla. Jen škoda, že není možné více využít potenciál Svatého Petra. Kdyby ochranáři povolili, věřím, že Majkl by tam namotal trať, o který by se nám ani nezdálo. Můj takovej malej sen je, aby se tam jednou zase mohl jet závod SP. Zázemí si myslím by na to určitě bylo..

  • anonymní uživatel The Skreth (jan.koprnicky (a) gmail.com) 21.5.2009 v 19:32

    MRSN: hele nepoletíš letos zase do Kanady, že bych se připojil k nějaký vaší vyjížďce se Zdeňkem. Předminulej rok mi ježdění v Pembertonu uteklo kvůli škole :-(

  • anonymní uživatel *** 21.5.2009 v 20:23

    hele ja vim ze to tam je bozsky ale kdyz to mas pres celou republiku tak to proste asi na svi kapesny neutahnes:D...ae rozhodne bych moc rad se tam podival

  • anonymní uživatel Kačerr (janspika (a) seznam.cz) 21.5.2009 v 20:42

    MRSN-moc děkuju za info jak to bude s ubytováním atd...Budeme se snažit dorazit na tu brigádu....

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 21.5.2009 v 22:07

    naklonovat se tak jedu hned...

  • anonymní uživatel ra (rhuman (a) centrum.cz) 22.5.2009 v 14:42

    je prosim nejaky kontakt na to ubytovani za 100Kc? dik

  • anonymní uživatel sevan 25.5.2009 v 10:15

    kluciiiii bude patek party?????

  • anonymní uživatel mrsn (marosana (a) seznam.cz) 25.5.2009 v 10:25

    kuci, vsecko bude. mejdlo v patek i info na ubytko. sledujte i nadale tento web!

  • anonymní uživatel sevan 25.5.2009 v 15:21

    parada...

  • anonymní uživatel dežo 26.5.2009 v 22:01

    hej m je 1Ř CHTEL BYCH TO JET NENI NĚJAKEJ FORMULÁŘ JAKO PODPIS ZÁSTUPCE ZÁKONÝHO?

  • anonymní uživatel dežo 26.5.2009 v 22:02

    15

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí