Rozhovor: Polcster v Kolumbii

Autor: Filip Polc, Navy, kategorie: Rozhovor, vydáno: 28.1.2010

Filip Polc zažívá v Jižní Americe jeden úspěch za druhým. Po famózním vítězství v brazilském slumu příchází další vítězství, tentokrát v městském závodu ve měste Manizales v Kolumbii. Polcster v této exotické zemi strávil sedm dní, během kterých stačil navštívit několik místních trailů a například také koridu. Filipa jsme jen pár dní po jeho návratu vyzpovídali a celý rozhovor doplnili o ještě teplé fotografie z jeho alba…






Navy: Ahoj Filipe, v první řadě ti musím za celý server d:key pogratulovat. Vyhrát v takovém prostředí, jako byl slum Favela Dona Marta při závodu RedBull Desafio No Morro, mi přišlo jako takový malý zázrak. Když jsem se dozvěděl informaci o tvém dalším vítězství v městském sjezdu navíc opět v Jižní Americe, trochu jsem to přestal chápat. Nicméně pojďme k věci. Jak ses vůbec na oba závody dostal? Na plakátech na závod Feria Deportiva Urbana v Manizales v Kolumbii bylo tvé jméno uváděno jako speciální host. Mělo na to vliv vítězství v Brazílii?

Polcster: No tak bolo to asi tak isto jako v Brazílii. Dostal som pozvanie od organizátora, ktorý bol v tomto prípade môj kamarát a rider práve z Manizales. Už pred časom sme sa bavili o tom, aby som prišiel do Kolumbie pojazdiť. A teraz sa to celé podarilo zrealizovať. Naplánovaný som mal štart na mestskom zjazde aj 4X, no nakonec som išiel iba zjazd pretože trať 4X nebola včas dostavaná.








V Brazílii byl určitě tvým největším protivníkem a také hlavním favoritem celého závodu Gee Atherton, který však díky defektu skončil až na desátém místě. Jaká byla konkurence v Kolumbii?

V Riu to bolo dosť natlačené dobrými menami. Gee bol určite najväčší konkurent, no myslím že aj keby nedostal defekt by ma nepredbehol, mal som dosť dobrú jazdu a tak by to bolo asi iba na tesno. No taký je šport. Ukázal som aspoň, že viem poskládať dobrú jazdu a vyšlo mi to. V Kolumbii to bol projekt menšieho rázu a tak sa to celé motalo okolo domácích chalanov a nejakých bikerov z okolitých štátov. No ich úroveň bola dosť vysoká a jazdili veľmi rýchlo. Takisto trať v Riu bola ovela ťažšia ako v Manizales a to mi stačilo vyhrať s väčším náskokom.








Jak bys hodnotil a srovnal obě tratě? Závodit v chudinském slumu v Brazílii byl určitě hodně netradiční zážitek, konalo se něco podobného také v Manizales?

Rio bola asi najťažšia trať, akú som kedy v meste jazdil. Tak to hodnotili aj ostatní jazdci čo tam boli. Bolo to extrémně úzké a nebezpečné, schody rozbyté, krivé… sem tam si sa musel zohnůť pod nějaký beton co trčal zo stěny, potom zase iný číhal na boku, kde som skoro zavadil pedálom a k tomu si škrtal rajdy o stenu. Adrenalin ako sa patrí!

V Manizales to bola viacmenej pohoda, širšie cesty, schody boli síce strmé ale nebolo ich tam až tak veľa. Skoky boli ok, no také aby to zvládli aj slabší jazdci. Rio bolo fakt ťažké, to aj preto, že to bolo iba pre 16 pozvaných ludí, čo jazdia vyšší level. Tu v Kolumbii sa prihlásil kto chcel…








Co atmosféra? Díky temperamentu, který je tipický pro celou Jižní Ameriku, musejí být jakékoliv akce v takovémto prostředí neskutečným adrenalinovým zážitkem.

To sa určite nedá opísať!!! Kto videl video z Ria si to trošku vie predstaviť, no z môjho kokpitu to bolo ešte šialnejšie… sem tam trafíš niekoho ruku, co je skoro v polke trati… sem tam nejaky pes či mačka prebehně cez cestu… a ten hukot co robia, to je Južná Amerika a asi nikde inde taká atmosféra nieje. Oni tam sů plný energie a svoj obdiv vedia vyjádrit hlasno!








Bylo by určitě dobré zmínit i fakt, že město Manizales leží poblíž sopky, která je vysoká 2153 metrů a samotná trať vedla ve výšce okolo 2000 metrů nad mořem. Mělo to na tvůj výkon nějaký vliv?

Určite áno! 2000m.n.m. je u nás už pekný štít! Tam je to mesto, kde ti to vôbec nepríde, no kyslíku je tam menej, čo je pri jazde cítiť. Hlavne to, že som ešte predtým len krátko začal trénovať po mojom zranení, čo som si doniesol z Whistleru z minulého leta… takže som ešte nebol v naj kondícii, a tá výška to ešte znásobila… no bol to super tréning na srdce.








Pokus se celý závod Feria Deportiva Urbana nějak shrnout nebo přidat něco, co jsem nezmínil.

No neviem čo dotať, mám super zážitky, pojazdili sme aj lokálne traily. Dali sme si zjazd z 4500m.n.m. do 2100… čo bola pecka! Stretol som super ľudí, veľa bikerov a …. tie ženy čo im tam behajú… to netreba opisovať…








Opusťme tedy závodění a pojď nám říct, kde jsi tam bydlel, co všechno si zažil, kam všude ses v Kolumbii podíval…

Bol som tam príliš krátko na to, aby som mal čas cestovať. Videl som krásne kávové polia a kúsok prírody, nejaké sopky ale hlavne všetko za prítomnosti domácich, čo pridá na tom celkovom dojme, určite chcem ísť pocestovať viacej po krajine, ale to najskorej až po sezóne…








Město Manizales leží na úpatí jihoamerické části And, celá oblast je tedy zřejmě dost hlídaná policií a zároveň drogovými kartely. Jsou zde mezi poly s mákem také nějaké bikeparky nebo alespoň singletracky? Kde jsi vlastně jezdil a s kým?

Hehe, Manizales je úplne čisté mesto, nestretol som sa s drogami na ulici ani na párty… tým su známe iné mestá a miesta… ak to človek nehľadá tak to asi nenájde…

No tratí je tam dosť, chalani si stavajú svoje trate a niektoré čo som išiel boli fakt super.








Kolumbie je španělská kolonie, takže k místní zábavě patří i korida. Ty ses na ní byl podívat. Jaké to bylo?

Ufff, no to bolo peklo! Raz v živote je to dobré vidieť, no nebolo mi to moc príjemné. Mali sme „super“ lístky v prvej rade a tak som všetko videl ako na dlani. Šesť býkov išlo k zemi. Niektoré sa držali dlho a stratili moc krvi kým padli na zem. Je to na dlhé rozprávanie, no z fotiek snáď niečo zistite. Ako hnusné… veď akože se takto zabávať a zabíjať zvieratá, i keď sú na to špeciálne chované… beriem to ako starú tradíciu a silný zážitok.








Jižní Amerika je proslulá krásou tamních dívek. Jsou holky hezčí v „Česko-Slovensku“ nebo v Jižní Americe?

O tomto by sa dalo polemizovat. Hovorí sa, že každa riť vie očariť, no také guľatunké prdelky čo tam behajú… Ufffffffff! Také my tu moc nemáme. A tak sa na to dá celkom dlho pozerať. K tomu je tak veľké percento umelých poprsí… takže máš niekedy pocit, akoby si bol na kastingu na porno… no dá sa na to zvyknúť… ale ja aj tak stále hovorím, že mi tu máme najviac hot baby!








Jaká je podle tebe Kolumbie? Co nějaký zážitek na závěr, na který nezapomeneš?

Asi len toľko, že to je krásna krajina…i keď som neprecestoval vela, stretol som úplne super ľudí, dobre som si pojazdil a dúfam, že sa mi tam podarí čoskoro vrátit spať!








Vraťme se ale zpátky do zimy. Za pár dní se pojede hodně sledovaný sjezd obchodním domem Plaza v Liberci – DownMall. Loni si v tomto závodu skončil (možná i díky té rozepnuté košili ;o) jen o několik málo tisícin vteřiny za Michalem Prokopem na druhém místě. Na startovní listině samozřejmě nechybíš ani letos, máš v plánu to Michalovi „vrátit“?

Hehe, veľmi sa tam těším! Počul som, že trať má být eště lepšia jako bola… Dúfam, že to nebude len o tom šlapaní na rovinkách, nech ukážem aj viacej z mojej techniky a to ako viem íst rýchlo po schodoch. Košeľu asi nechám doma, možno dám ešte lepší ohoz, uvidíme…

A to či mám niečo vrátiť Michalovi… jazdíme spolu odmalička a je super, že sa takto možme hecovať a posúvať sa spolu vpred… Obaja sme nastavení rovnako. Každý chce vyhrať a tak to bude asi aj teraz!








A co tvé další plány pro letošní sezónu? Jaké máš cíle pro rok 2010?

Ešte neviem čo presne budem jazdiť tento rok, práve to doriešujem… No určite chcem obísť WC a WCH a zostať v svetovej špičke.


Za team serveru dolekop.com ti přeju hodně úspěchů a hlavně co nejvíc vítězství v exotických zemích! Díky za rozhovor!

Dík moc… Snad to pôjde všetko v zdraví a budeme môcť pokecať o dalších a lepších zážitkoch!

Čaf!








Filip nám poslal také obrovské množství nádherných fotek, které by byla škoda nevyužít. Proto jsme k tomuto rozhovoru na zítřek připravili mega galerii, ve které najdete všechny fotky ve velkém rozlišení. Jako ochutnávka ze zítřejší galerie může posloužit i tahle fotka z kolumbijské jungle …




Ptal se: Navy
Odpovídal: Filip Polc
Fotky: Andres Jaramillo a Filipův archiv
Korektury slovenského textu: Medved (bikemagazin.sk)

Diskuze

  • anonymní uživatel vyschlej Belmondo (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 28.1.2010 v 12:51

    fotky boží ,jezdec boží , holky boží ........boží!

  • anonymní uživatel Kulohryz (tomik.manix (a) seznam.cz) 28.1.2010 v 13:00

    kolo boží, počasí boží, teren boží......boží-)

  • anonymní uživatel Kure 28.1.2010 v 13:16

    Jaj to je parádní :)!!!Jentak dál a víc takovýchto jezdců!!!

  • anonymní uživatel Jordy 28.1.2010 v 13:46

    Krása...

  • anonymní uživatel sonny 28.1.2010 v 13:48

    daju sa niekde zohnat tie foto aj v lepsom rozlisku lebo su mega dobre

  • anonymní uživatel Romza.BH 28.1.2010 v 13:57

    Nechápu nic...

  • anonymní uživatel Kubaa 28.1.2010 v 15:41

    co to ma pls za Bika? :-)

  • anonymní uživatel necro 28.1.2010 v 15:45

    to kubaa: evil bike

  • anonymní uživatel tomass 28.1.2010 v 15:52

    Kubba:je to evil

  • anonymní uživatel zk 28.1.2010 v 15:53

    Tomac. www.tomac.com/...

  • anonymní uživatel Scoty (heineken88 (a) centrum.cz) 28.1.2010 v 16:22

    to jsou kozy!

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 28.1.2010 v 19:38

    nice fotky, udela radost pri tom marastu venku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí