Report: Solny Downhill 2010

Autor: Antik, Ondra Kinkor, kategorie: Report, vydáno: 20.4.2010

Minulý rok se poprvé partička Čechů podívala na akci Solny Downhill v polském městě Bochnia nedaleko Krakova. Tam si Češi bezpochyby vytvořili pevné místo v dole, a to hlavně díky Ondrovi Bártovi, který v elitě na sjezďáku zajel první flek. Letos se o poznání početnější skupina Čechů do Polska vypravila znova.


Ze Znojma se v pátek 9.dubna dopoledne se svým doprovodem vydává Honza Antoš, ke kterému se v Brně připojil Lukáš Louda s Jirkou Klimešem v Haven dodávce. Cestou poctíme svou návštěvou koncentrační tábor v Osvětimi a kolem sedmé hodiny přijíždíme do areálu Kopalne Soli v Bochnii.





Po registraci a nutné prohlídce kol dostáváme každý tričko a přívěsek s cedulkou Zawodnik a nákladním rychlovýtahem sjíždíme se svými rowery o téměř 300m pod zemský povrch do spleti šachetních chodeb s kolejemi, po kterých se dostáváme do místa celého dění, do obrovské místnosti s parketovou podlahou, bufetem, disko koulí a basketbalovým košem. Komu by to připadlo málo, jistě ocení přístup na Wi-Fi nebo krácení času hraním na konzolách X-BOX. Ubytování v podobě patrových postelí, které byly jedna vedle druhé rozmístěny v sále pro asi 250 lidí nebylo zrovna košér a najít si klidné místo na spaní bylo téměř nemožné. Tady narážíme na zbytek české výpravy. Večer ještě proběhne nezbytné přivítání s polskou komunitou, což nás nutí požít první alkohol, který vedle postele odkládáme nemálo hodin po půlnoci.





Ranní siréna hlásí budíček v 7 hodin ráno, na který navazuje celkem solidní snídaně. O pár hodin později přichází na řadu prohlídka tratě a jediná tréninková jízda. Očima jezdce trať vypadala následovně. Po startu dupačka přes dřevěnou trojvlnu na wallride, který přechází na první pořádné klesání po nízkých schodech asi o 50 výškových metrů níže do hlavního sálu celého dění. Přes skok, trojvlnu, skok a další trojvlnu se vjíždělo do dalšího klesání na další schody zakončené dvěma zatáčkami a cílovou páskou. 800 metrů dlouhá trať se v průměru jezdila kolem 1 minuty 10 vteřin, což byl čas, se kterým se dalo bojovat o první pětku v kategorii. Těch bylo celkem čtyři: Ženy, s jedinou účastnicí, HardTail, Hobby a Elite. Na start se postavilo asi 120 jezdců převážně polské národnosti. Výjimku ve startovní listině byli jen Češi a jeden mladej Holanďan.





Trénink každý odjíždí podle svého. Někdo zkouší šlapat co to dá, jiní spíš šetří síly na následující měřenou jízdu. První odstartovali pevňáci, kde 10. místo bere Petr Mahdal z Bikestuffu a páté místo Honza Antoš z Cyklo Klubu Kučera Znojmo. Hned po něm to na skoku přes rydla posílá mladej Polák, kterého záchranáři musí vyvést s límcem na krku na povrch. Další kategorií na startu jsou Hobíci, kde 3. flek zabíjí Jirka Klimeš z Pell´s Racing teamu a hned za ním, na 4. místě dojíždí Lukáš Louda z Haven Extreme. Kluci z origoshop.cz končí v závodě následovně. Lukáš Marek 15. místo, Václav Krejčí 20. místo a Honza Kadleček 44.místo. Tomáš Víška z 3RIDERS po pádu končí na 51.místě. Radek Machýček a Radomil Staňek, oba z LARS DH racing teamu zajíždějí v kategorii Elite 4. respektive 5. místo.





Po měřené jízdě přichází šokující zpráva od organizátora závodu, že se před chvílí zřítil letoun s polským prezidentem. Po smuteční minutě ticha se začnou šířit debaty o ukončení závodu. Verdikt nakonec ruší druhou měřenou jízdu plánovanou na nedělní dopoledne a tak možnost vylepšit si čas byla ztracena. Výsledky se tak počítali z první jízdy.





Vzhledem k tragické události se nekonalo ani vyhlášení a tak jsme si oslavu udělali podle svého a to v plné české parádě. Češi zapíjeli slušné výsledky, Poláci svého prezidenta. Ráno jsme se po snídani sbalili a výtahem zpět zase na denní světlo. Většina Čechů si akci bezpochyby na plno užila. Škoda jen tragédie, která ovlivnila dění závodu a zbytečných časových prostojů mezi jednotlivými jízdami Celý závod by se tak vešel v pohodě do jednoho dne.





Text: Honza Antoš
Foto: Ondra Kinkor

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel vubu (vubu (a) seznam.cz) 20.4.2010 v 10:47

    S tim letadlem je to hrůza no, ale musela to bejt bomba akce.. Až na to spaní xD to moc nevoní

  • anonymní uživatel ondra 20.4.2010 v 11:52

    jo bylo to fajn, jen občas se kalilo až do rána takže...

  • anonymní uživatel Luck-ass 20.4.2010 v 17:22

    Výhoa že tam ráno mohlo být kdy si chtěl:)

  • anonymní uživatel tyky 20.4.2010 v 21:47

    supr a kdy bude nějaký vydejko...?

  • anonymní uživatel Antik (honza.antos (a) centrum.cz) 20.4.2010 v 22:44

    720.cz/...

  • anonymní uživatel king 21.4.2010 v 14:24

    tak to muselo bejt masakr

  • anonymní uživatel krotitel (krotitel (a) email.cz) 21.4.2010 v 17:07

    Mega metal party!!! :)

  • anonymní uživatel Kleeman 21.4.2010 v 21:21

    Joojo... bylo blaze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí