reklama

DownTown Rakovník 2010 - dvojí pohled

Autor: CERW, Jouda, vydáno: 29.7.2010

Pohled první – očima organizátora

Stres se začíná zvyšovat už ve čtvrtek před závodem, když zjišťuji, že musím ještě přidělat čísla. „Cože? Tolik lidí přece nemůže přijet. To nemůžeme zvládnout.“
V pátek začínáme se stavbou trati. Počasí zatím vypadá docela slibně. Pořád mi běhá hlavou jedna věta: „snad nebude pršet.“ Plán na sobotu je jasnej. Dodělat start, postavit lavici na hlavním tahu Rakovníkem, postavit skok přes Favorita a hlavně celou trať vymlíkovat. Běhám po městě skoro celý den a mám pocit, že se zblázním a navíc je mi jasný, že v sobotu to bude ještě horší.

Večer přijíždí první dva závodníci a tak jdeme na pivko. Jediná spása dne ale v průběhu večera začíná ten největší problém celého víkendu. Prší, a to vůbec ne málo. Děsím se toho, jak budou dřevěný překážky ráno vypadat. Po celonočním dešti to nemůže být všechno v pořádku a taky že není. Všechno co jsme postavili v pátek je dost nasáklé a to se mi vůbec nelíbí. Ale co! Teď je potřeba udělat zbytek tratě. Trať se staví a role mlíka ubývají a já pořád lítám mezi tratí, časomírou a chlápkama od televize, protože po mě pořád někdo něco potřebuje. Nakonec v průběhu tréninku skupuju posledních 50m pletiva v železářství a jdeme pobíjet dopady.





Naposled jdu zkouknout trať, jestli je v použitelném stavu. Zjišťuju, že je všechno sjízdné a v mezích míry i bezpečné. I když někteří mě usvědčují o opaku. Během tréninku si sanitka veze minimálně jednoho člověka na kontrolu do nemocnice. Přemotivovanej místňák a mokrej asfalt není dobrá kombinace. Ale což, pády ke sjezdu patří. Nakonec sanitka jela údajně 10×. Já si konečně můžu jít pro kolo a přehodit se do pozice jezdce a ne pořadatele. To se ale daří tak nějak na půl, protože mě pořád otravujou od časomíry a televize. Začínám se děsit vyzvánění svého telefonu. Pak ho dokonce slyším, i když nezvoní. V tomhle vyděšeném stavu se pohybuju po městě celý den.

Jsem rád, že jsem si trať párkrát sjel. Lidí je fakt moc, a jelikož registrace šla mimo mě, tak teď zjišťuju, že čísla pro holky, který se nepoužili, mají nějací kluci. Jezdců je opravdu moc. Celkem se zúčastnilo 70 kluků a 4 holky. Tak to sem opravdu nečekal. Po závodě se už jenom předali ceny a luxusní kytice konopí a trať se musela zabalit. Večer už proběhl v pohodové atmosféře, samozřejmě u pivka. Teď předávám slovo Joudovi, který vám celou akci popíše z pohledu jezdce.





Na závěr chci poděkovat všem, bez kterých by se tahle akce nemohla uskutečnit. Jsou to město Rakovník, horolezecký klub Rakovník, CROY a všichni, kdo přiložili ruku k dílu. A v neposlední řadě také děkuji sponzorům, kterými jsou Chipita, 7 Days, Rockstar energy a Baboon shop Rakovník.

CERW









Pohled druhý – očima jezdce

První ročník rakovnického DownTownu se konal v roce 2009 a jako premiéra se závod dle mého moc povedl. Do roka a do dne jsme se tedy sešli v Rakovníku opět a jaké to bylo?

Na závody jsem vyrazil v pátek po práci a po mírném bloudění na Křivoklátsku dorážím na místo v půl 7 večer. V prostoru náměstí je už celý seriál Rakovnického cyklování plně rozjetý. Parkuji auto a potkávám na místě spoustu lidí. Všichni řeší shodou náhod jednu jedinou otázku, bude pršet? Večer jdeme problematiku analyzovat s hlavním organizátorem Čerwem a točená Plzeň drží naštěstí optimismus na vysoké úrovni. Stále prudící Pošvi mě a mou slečnu nutí debaty ukončit a lehce po 11. hodině se jde spát. Ještě v noci mě probouzí déšť, který usilovně mlátí do auta, a já odpočítávám hodiny, které zbývají do mokrého závodu.





Ráno se probudím a žádná změna, mokré žulové kostky budou klouzat i v sobotu. Pro každého je trať ale stejná. Oblíkám se, beru kolo a po registraci dávám první tlačku na start. Jdu podél trati a všechny změny, které se na trati objevily, jsou oproti minulému ročníku zábavnější. Po startu nás čekala první hamtačka na dřevěný odpal do svahu, který měl blízký, nebo vzdálenější dopad. První jízdu volím zlatou střední cestu, takže výsledek je rána jako prase. Myslím si, že tento skok mnoho lidí bavil, stejně tak jako mě. Následoval průjezd lesní pasáže, výjezd na panelovou cestu a šup mezi paneláky. Před Vysokou bránou nás čekala dřevěná lavice a následný průjezd samotné brány bych nazval „uličkou smrti“. Po výjezdu jsme přejeli Favorita, mírně prokličkovali mezi květináči a hurá na tržiště. Pro mě největší překvapení, udělat závodní koridor stylem hodit na eternitové stříšky OSB desku, by mě opravdu nenapadl. Po přejetí všech stánků nás čekalo poslední zakousnutí do pedálu a po odrazu na konci průchodu už jsme v prostoru cíle. Ten je ale značně vyosený a trefit se do cílové brány je tak časově náročné, že zde vznikají i kreace typu „seskočit ze 2 metrové konstrukce na placku na žulové kostky“.





Na závod se k nám ale počasí neotočilo zády a krom lesní pasáže se obě dvě závodní jízdy jely na suchém povrchu. I pro letošní DT jsem si připravil tradičně můj dámský speciál, tedy Syrénu a silniční pláště. V první jízdě jsem nasadil strategii, pojedu v klidu a hlavně nepadat. Jak jsem plánoval, tak činím. Během jízdy jsem udělal sice několik drobných chyb, ale při průjezdu cílovou bránou jsem byl s jízdou relativně spokojený. S velkým napětím čekám na průběžné výsledky prvního kola. Když mi po chvilce napětí Brozák říká, že jsem na 11. fleku, jsem dost v rozpacích. Přece jsem tak špatně nejel, si říkám? Jdu k autu, čistím kolo, ladím přehazovačku a říkám si, tak takhle by to nešlo. Při tlačce na druhou jízdu koukám na trať a říkám si, jak by to šlo projet rychleji. Na druhou jízdu jsem se po dlouhé době docela vyhecoval a s nasranou grimasou pod helmou jsem vyrazil ze startu. Opět jsem se nevyvaroval chybám, jako špatné zařazení a vyjetí z optimální stopy, ale cílový čas 1:33:321 mi nakonec vynesl ve fullech druhé místo a za to jsem byl moc rád! První flek bezchybně zalítnul Daniel „Danny“ Marek a po konečném vyhodnocení výsledku bral třetí místo Martin „Babušák“ Čermák. Výsledky ostatních kategorií najdete na http://www.sport-base.cz/v10.html





DT v Rakovníku 2010 se opět povedl, trať byla lepší, počasí přálo, a já doufám, že se závod bude i do budoucna posouvat tím správným směrem, jako doteď. Velký dík patří Čerwovi, za organizaci celého DownTownu a zase za rok v Rakovníku!

Jouda









Foto:
Tomáš Tesař (cyclist.cz)
Fotofotřík (kompletní galerii najdete na www.skocice.net/Rakovnik_2010
Martin Kantner (MartinKantner­.com)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MAACA (nejakej asi jop) 29.7.2010 v 9:59

    libilo se nam to moc, dobra trat a jeste lepsi atmoska :) (viz vykaleny roadies z nasi Crew :D)

  • anonymní uživatel Fotofotřík (jindracermak (a) seznam.cz) 29.7.2010 v 12:13

    CERW - obdiv a chvála, opět posun k lepšímu.
    Plusy: překážka Favorit, přejezd stánků, dirt na startu, organizace, počet účastníků, hodnotné ceny, atmosféra, podpora města a dostatek sponzorů
    Mínusy: časový harmonogram (1. kolo v 15.00)a vynucené přestávky mezi, dojezd do cíle do vinglu, časomíra nevhodná pro tento sport (drahé čipy a neobjektivní start)
    Nechci zajebávat, snad to tak nebudeš brát a určitě máš na to svoje vysvětlení. Ještě jednou poklona a těšíme se na další ročník!!!

  • anonymní uživatel CERW 29.7.2010 v 12:35

    2fotofotřík: samo že to neberu jako zajebávání. Kritika je to nejdůležitější pro organizátora. Cíl bude rovně. To už jsme si vydupal teď. Harmonogram se budu muset zase skloubit s kritérkem ale bude to šouplý víc dopředu, celý. A závod bude v neděli místo soboty. S tou časomírou bude možná trochu problém poladit jinou. Zkusim to nějak vymyslet. Taky bych měl nejradši to co je na 3DH. Ale zase výho čipů je že ti nemůže žádnej debil prolíz před fotobuňkou a nezkurví ti celý měření...

  • anonymní uživatel haff (haff1 (a) seznam.cz) 29.7.2010 v 13:15

    vypadá to dost luxusně - gratuluju k povedenému druhému ročníku....nápady na skoky a přejezdy mazec...jen tak dál

  • anonymní uživatel scooby doo 29.7.2010 v 19:40

    cool

  • anonymní uživatel Qvápa 30.7.2010 v 19:11

    dobrá práce čerwe!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí