Spotcheck: Bikepark Zau[:ber:]g Semmering

Autor: Keli, Oskar, kategorie: Spotcheck, vydáno: 12.5.2011

ikonaDolekop.com crew navštívila bikepark Bikepark Zau[:ber:]g Semmering. Mimo toho, že jsme bikepark během dvou dnů pořádně ojezdili, jsme také vyzpovídali Markuse Merze, šéfa marketingu střediska. Markus nám prozradil spoustu informací z historie střediska a hlavně nám prozradil na co se můžeme na Semmeringu těšit.

Semmering byl již od časů rakouského císařství místem, kde se setkávali elity, světoznámí umělci, architekti a volnomyšlenkáři. Semmering se ale velmi brzy změnil z lázeňského místa na místo zasvěcené sportu. Není divu, že v počátcích lyžování se velice rychle stal tím, čím pro Brňany Nové Město na Moravě a pro Pražany Špindlerův Mlýn. Krásné výhledy směrem na okolní hory ze skupiny Rax Alpen, kterým vévodí Schneeberg, napovídají, že se v okolí pěstuje i lezení. Přímo v obci Semmering naleznete mimo jiné i nejvýše položené golfové hřiště v Rakousku.



Jedna z mnoha klopenek v horní části parku, v pozadí Rax Alpen



Důvodem naší návštěvy je ale skutečnost, že na Semmeringu sídlí jedno z nejinovativ­nějších lyžařských středisek v Rakousku. První sedačkovou lanovku, bobovou a sáňkařskou dráhu tu měli už v roce 1953. V roce 1966 tu jako jedni z prvních ve Východních Alpách začali s úpravou tratí pomocí stroje Ratrac SR. O pět let později byla vedle stávající jednosedačky postavena ještě dvousedačka. Během osmdesátých let zde stejně jako ve většině jiných alpských středisek došlo ke změně vlastnických poměrů a změně způsobu řízení společnosti. Tyto změny se velmi rychle projevily i v investicích do infrastruktury. V roce 1998 je postavena nejmodernější kabinová lanovka v Evropě – Magic-Mountain-Xpress. Pokračují investice do osvětlení, a tak se na Semmeringu jezdí v noci jako ve dne. Pokud projíždíte v zimě po setmění okolo, svítí celá hora jako lampión. To samozřejmě není příliš v souladu s rakouskou citlivostí k životnímu prostředí. Peníze lyžování chtivých Vídeňanů očividně nesmrdí. Počet sněhových děl předčí kdejaké středisko s dvojnásobnou rozlohou. Výčet všech světových pohárů, které se tu konaly během devadesátých let a v první dekádě třetího milénia, by zabral samostatný článek. Každá sezóna je ve znamení nově otevřené lanovky nebo úpravy sjezdových tratí tak, aby vyhovovaly přísným nárokům FIS. Neinvestuje se pouze do sjezdovek a lanovek, v roce 2003 je otevřen ZauberBAR – apres ski bar se 180˚ výhledem a rolovací střechou. Vídeňská smetánka tak má zajištěn skvělý výhled při FIS závodech.



ZauberBAR byl po otevíračce nacpaný k prasknutí



S ohledem na inovativní přístup vedení střediska bylo jen otázkou času, kdy se letní provoz stane prioritou od května do října. To, na co jsme všichni čekali, přišlo v červenci 2006, kdy byl otevřen bikepark Zau[:ber:]g. Úpravě a údržbě parku se trvale věnují dva zaměstnanci a bezpočet jezdců z místní komunity. Od svého otevření bikepark ušel dlouhou cestu a stejně jako v zimě, ani v létě na Semmeringu nespí. A tak poctivě přidávají překážky a rozšiřují potenciál parku. Ve výstavbě je momentálně trať, která by měla svým charakterem připomínat slavnou A-line. Termín jejího dokončení a tím pádem ani otevření znám prozatím není.

Bikepark zatím obsluhuje pouze jedna kabinová lanovka. Současné koncepci parku dostačuje. V nových plánech rozvoje střediska pro zimní sezónu jsou i plány výrazně rozšířit bikepark. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Zajímavá je statistika návštěv – v létě 2010 navštívilo bikepark 32 000 bikerů plus cca 10 000 pěších turistů, oproti 145 000 lyžařům v sezóně 2010/2011.

Na místo startu bikeparku jezdce dopravuje slušně rychlá kabinková lanovka, schopná pojmout dva, při troše skromnosti i tři jezdce s koly.

Aktuálně jsou v Bikepark Zau[:ber:]g Semmering k dispozici čtyři traily, další dva, 4-Cross Line a Z-Line, jsou ve výstavbě.



Aktuální mapa tras v Bikepark Zau[:ber:]g Semmering



Nejjednodušším trailem je Family Line, necelé třikilometry dlouhá velmi lehká trasa, vhodná především pro absolutní začátečníky, jezdce na koloběžkách (v parku jsou k zapůjčení) anebo na rozehřátí.

Největší část parku je zahrnuta pod Freeride Area, jedná se o jednu trasu, ale díky několika odbočkám je možno ojezdit šest různých variant. Již po pár metrech na dohled od horní stanice lanovky se trail dělí na Evil Eye Northshore Line, která je celkem jednoduchá, ale v několika místech dokáže pěkně potrápit. Pokud neodbočíte na NS sekci frčíte si to dolů pěknými, ale poměrně dost uzavřenými klopenkami po trailu zvaném Banana Flip, přibližně po osmistech metrech se oba traily spojí, aby se za chvíli molhy opět rozdělit, tentokrát dojde na dělení dokonce čtyřnásobné. Na výběr je: Sweet&sexy, Bunny Way, Slopestylepark a Zau[:ber:]g Airline.



Airline sekce kde se proletí opravdu každý



Sweet&sexy je v lese vystavěná dráha plná klopenek s pár lávkami, trail několikrát protne sjezdovku a zde se vždy nachází dropová sekce, největší z nich mají okolo dvou metrů.

Slopestylepark – již podle názvu je jasné o co půjde, dřevěné skoky a wallride. Na sjezdovém kole, je to trochu dřina, ale kdo umí zařádí si i zde.



Speed-up tobogán a první skok v slopestyle parku



Bunny Way – jednoduchý příjemný trail kopírující Slopestylepark.

Zau[:ber:]g Airline – kdo má obavy ze skákání, tak zde o ně přijde. V této sekci se nachází asi šest bezpečných skoků – lavic, které se postupně zvětšují. Z první je naskáče asi málokdo, ale při druhé jízdě dosahuje fun-factor vysokých hodnot.



Spodní northshore sekci hlídá speciálně vyšlechtěný jelen



U spodní stanice lanovky na dojezdu všech tratí se nachází kraťoučký Northshore-Park s dvěma lajnami, obě začínají dřevěným skokem s několika velikostmi odpalu a za ním se dělí na velkou dřevěnou lávky nebo linii s velbloudem.



Road gap ve spodní části downhillu



Poslední tratí v Bikepark Zau[:ber:]g Semmering je trať sjezdová Downhill-Line, mnoha závody ověřená, velmi zábavná, jezdivá dráha. Pro letošní rok byla upravena její prostřední část, jinak zůstala od předchozích let téměř beze změny. Zhruba v její polovici se nachází největší skok v parku, roadgap u Enzianhütte mající cca 6 metrů na délku a 2 metry dolů, dobře předvídatelný skok, který občas komplikuje nárazový vítr. Délka sjezdové tratě je 2200 metrů. Nejbližší akcí, které se na této dráze odehraje bude poslední květnový víkend (28. – 29.5.) mezinárodní mistrovství Rakouska-Uherska resp. Rakouska a Maďarska – 5. Zau[:ber:]g Downhill Austrian & Hungarian National Championships.



K vývozu slouží luxusní kabinková lanovka, občerstvit se můžete v ZauberBARu a kolo umýt na dohled od něj



Zázemí parku je na vysoké úrovni, co jiného lze čekat v německy mluvících zemích, o luxusních toaletách se snad nebudeme ani zmiňovat. K dispozici je půjčovna kol, kde lze zakoupit bikové komponenty, které nevydržely divočení v místním parku. Místo k umývání kol je umístěno na parkovišti v bezprostřední blízkosti spodní stanice a restaurace ZauberBARu, kde to při openingu žilo až do brzkých ranních hodin. Při návštěvě této restaurace nesmíte vynechat záchody, mají totiž stěny ze strany toalety průhledné, takže když si trůníte, neuteče vám nic co se děje na baru :).

Další informace naleznete na webu areálu http://www.bikeparksemmering.at

Diskuze

  • anonymní uživatel KACO 12.5.2011 v 16:11

    tam je super uz sme tam boli minuly rok a velmi sa nam to tam pacilo a urcite tam pojdeme brusit aj tento rok.Uz sa tesim je to moj naj.park.

  • anonymní uživatel xup (staystrong (a) email.cz) 12.5.2011 v 18:36

    hajzly kde při kakání mohu pozorovat dav? to je precizní, tam pojedu už jen kvůli tomu!!!!

  • anonymní uživatel swettko (svatek (a) seznam.cz) 12.5.2011 v 21:14

    Já tam letos zavítám po čtvrté a můžu říct že to tam fakt miluju!!! Je to tam opravdu báječny!!! Skvěly služby, skvělej bikepark, skvělá atmosféra, je to blízko, co si víc přát?? Doporučuju!!!

  • anonymní uživatel Jakub (jey.key2 (a) yahoo.com) 12.5.2011 v 21:42

    jeden z nej bikeparků, kousek za hranicema. Musím říct, že od roku 2007 kdy jsem tam byl poprvý tam jezdím pravidelně. Pecka. Markus a jeho parta odvedli spoustu super práce. Takových lidí by to chtělo víc..

  • anonymní uživatel Farmer 13.5.2011 v 8:25

    je to tam dobre... a rad zajedu... ikdyz oblibenejsi mam Malino Brdo d:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí