Ohlédnutí za Evropským pohárem 2011

Autor: Roman Vacek, vydáno: 28.9.2011

Předminulý víkend skončil finálovým závodem ve francouzském Chatelu iXS European Downhill Cup. Organizace a zajištění perfektní, jak jsme již u týhle švýcarský party zvyklí, konkurence velká, tratě vesměs pěkný, jen to počasí… prášilo se jen v Todtnau a Pile. Rozhodně stojí za to alespoň některé závody vyzkoušet, pořádají ještě německý a švýcarský pohár plus sérii pro hobíky (včetně dětí od 11 let) zvanou Rookies DH Cup. Samotný závod nevyjde až tak draho, protože v ceně startovného 50 Euro je vždy dvou nebo I třídenní permice a ježdění stojí za to. Prodraží se spíš doprava, polovina závodů obnáší cestování do 1000km vzdálených lokalit.

Sezónu otevřelo Monte Tamaro na švýcarsko italském pomezí. Účast veliká, všichni natěšený, takže asi nejhorší trať z celého poháru ani moc nevadila. Kvalda dopadla pro bohatě zastoupené české barvy velmi nadějně: Mates Charvát 3., Pety Třešňák 9., Ondra Štěpánek coby nejlepší junior 12. V kategorii U-17 Honza Vacek 2. A v neděli hoši popadali jak sedláci u Chlumce.




Monte Tamaro a Markus Pekoll

Další runda v německém Todtnau, kousek od francouzkých hranic. Opět listnatý les a kamení. Specialita na závěr, po výskoku z lesa točka doprava na svah a dupání po nakloněný rovině, který po sto metrech přechází ve výjezd, zase necelých sto metrů. Nikdo se nedivil, že vyfuněný borci ztráceli po týhle sekci koordinaci a padali v následujících čtyřech zatáčkách před cílem, Mates dokonce v úplně poslední na asfaltu.




Marcus Klausmann v Todtnau

Pokračování v Leogangu přineslo trať světovýho poháru a taky hodně jezdců ze světové špičky. Čechů opět přibylo, počasí se stabilizovalo – chcalo. V sobotu český barvy nic moc, jen Odra Štěpánek 15. v elitě a suveréně nejlepší junior. Nedělní finale se povedlo Adamovi Vágnerovi, 5.místo a nejlepší z Evropanů. První čtyři Austrálie či Nový Zéland, prostě evropský pohár. V U 17 Honza zopakoval třetí flek ze soboty a poprvé v životě si vydělal nějaký prachy poctivou prací (všechny licencovaný kategorie jedou o prizemoney).




Adam Vágner v Leogangu

O závodech na Špičáku víte asi všichni, menší účast naplavenin z jiných kontinentů dávala větší prostor pro naše borce. A v kvaldě Áda 2., Mates 4. Pety 10. Ve finale Mates 3., Adam 6. a Pety pěkná tlama do ČT 4. Ono vůbec, při teplotě kolem 10 st. a vytrvalým dešti jsme tady juchali nad nejlepšíma a nejčastějšíma pádama v celý sérii.



.
Matěj Charvát na Špičáku

V srpnu jsme vyrazili do Pily v Itálii. Cesta dlouhá 1300km, takže zůstáváme týden a pak ještě jeden v Portes du Solei. Parádní ježdění nejen DH, ale i AM, silnice, prostě pro bikera ráj. Permice za 17 kaček na den, čumenda na Matternhorn a Mt. Blanc. Ale závody krutý. Místní postavili novej vršek a zprvu bylo zapotřebí hodně fantazie, aby člověk našel nějakou stopu. S Tamarem nejtěžší trať poháru a zároveň největší propagace. Trička, mapy a další pro jezdce, několik televizí a taky vrtulník. Na Tamaru jsem sledoval, kterak jím sundávají z kopce zlomeniny, takže když začal kroužit nad těžkým začátkem, čekal jsem, koho vytáhnou. Nikoho, voni tam maj kameru a točej nějakýho místňáka z hobby kategorie!




Matti Lehikoinen v Pile




Blátivý Chatel

Závěr v Chatel. Dráha rychlá a technická, v pátek slunce, sobota večer déš´t a v neděli na startu sníh. Kvalitní finale, skoro každej chybuje, tada kromě Klausmanna, starej vlk jim to dal o víc jak 4 sekundy. Česká sekce, zastoupená partou z RockMachine-Cyklomax-BRS, bojuje o celkové umístění. Adam Vágner dojíždí o chlup šestý a stejné místo má I celkově, Honza Vacek, nejmladší ve své kategorii, získává konečné druhé místo.
Paráda.




Honza Vacek, nejmladší ve své kategorii, získává konečné druhé místo



Text: Roman Vacek
Foto: autor a www.ixsdownhillcup.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Čárys ze 72O.cz (seven20 (a) volny.cz) 3.10.2011 v 13:33

    parádní shrnutí, je to hodně čtivý. Díky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí