Report: iXS EDC 2012 - Monte Tamaro

Autor: Keli, Thomas Dietze, kategorie: Report, vydáno: 30.4.2012

ikonaPrvní závod evropského iXS Downhill Cupu ovlivnilo velmi špatné počasí v závodní neděli. Finále muselo být zrušeno a pro vyhlášení pořadí byly použity výsledky ze seeding runu, letošní Monte Tamaro vyhrál Remi Thirion a v ženách Rachel Atherton.

Jako obvykle sezónu iXS závodů otevírá Monte Tamaro na švýcarské Riverě. Letošní trať na Monte Tamaro se změnila jen nepatrně a je s délkou 2,5 kilometru a převýšením 640m stále jednou z nejdelších. Ale nejen tato čísla tvoří trať obtížnou, startovní pole obsahovalo mnoho velkých jmen a taktéž početnou řadu favoritů na stupně vítězů. Na start se postavilo 324 jezdců z 24 různých zemí.





Po povětrnostní podmínky při pátečním oficiálním tréninku a sobotním seeding runu, v neděli se ale počasí výrazně změnilo, hustá mlha a déšť znemožňoval zajištění bezpečnosti jezdců na trati, v důsledku mlhy nemohl startovat vrtulník a bez jeho použití by záchrana jezdců byla velmi obtížná až nemožná. Proto byly výsledky z seeding runu prohlášeny za konečné.





Nejvyšší příčky na pódiu v elitní třídě mužů obsadili tři francouzští jezdci, Remi Thirion (FRA – Labyrint Shimano Racing) zvítězil s časem 4:43.245. Byl tři sekundy rychlejší než vice-mistr světa Damien Spagnolo (FRA – MS Mondraker) a sedm sekund než třetí Mickael Pascal (FRA – CK Racing Santacruz). Další pořadí: Nick Beer (SUI – Devinci Global Racing), Bernat Guardia (ESP – Massi), Ben Reid (IRL – Dirt Norco Race Team).





Rachel Atherton (GBR – GT Factory Racing) v ženách zvítězila s pohodlným 12 sekundovým náskokem před Emmeline Ragot (FRA – MS Mondraker), třetí Emilie Siegenthaler (SUI – Scott 11).





Z českých jezdců zajel nejlépe Ondřej Šťěpánek na 58. místě, 120. Jan Pavlas, 135. Jan Čepelák. V kategorii pod 17let na osmém místě dojel Honza Vacek. V mástrech Hynek Čižinský dojíždí na 10., starší brácha Milan pak 19., na 33. místě je v masters klasifikován ještě Radek Toman.





Závodní iXS sezóna měla neplánovaný start, ale bezpečnost účastníků je důležitější, a vzhledem ke své povaze sjezdových závodů není možné riskovat zdraví jezdců, takže rozhodnutí o zrušení finále je více než pochopitelné.

Další zastávkou série je Leogang v Rakousku již na 26. – 27. května.





Foto: Thomas Dietze

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel € 30.4.2012 v 10:03

    Ten češtin .. (překlad)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 30.4.2012 v 12:47

    Preklad je misty hodne kostrbaty, to priznavam, obcas se nezadari :(

  • anonymní uživatel RB 30.4.2012 v 13:47

    Vacan jede!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí