Report: Métabief Enduro Open

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Report, vydáno: 15.5.2012

ikonaDva víkendy nazpět se konal již druhý ročník Métabief Open Enduro. Métabief je v historii mtb dh asi tak důležité jako v české kotlině Všenory. Každý Francouz tu někdy byl na sjezdových závodech a rád na to vzpomíná. Navíc, a to je mnohem důležitější, se tu jelo první mistrovství světa ve sjezdu v roce 1991.

Jaké je ježdění v Métabief?
Stojí za to si projet trať číslo 3, červená La Permanente je dlouhá 3 km. Ano, to je ona, tady to všechno začalo. Sjezďáka můžete klidně nechat doma, enduro 150/150 je ideální stroj do Métabief. Na trati někdejšího mistrovství světa si uvědomíte, jak se sjezdový sport za dvacet let posunul. I tak bych na neodpruženém zábradlí se sedlem v nebesích a cantilever brzdami po této trati jet nechtěl. Techničtější pasáže střídají rovinky, místy i spojovačka do kopce à la stará trať v Krupce.



Pohled z lanovky na Métabief, mapa tratí

Další trať, označená jako free-ridová, červená Free Red má 4 km a na začátku několik pěkných pasáží po kamenech. Nepředstavujte si skály a stěny, na jaké jste zvyklí z videí, nadmořská výška střediska je mezi 1 016 a 1 419 metry, všechny tratě jsou vedeny lesem a křižují sjezdovky. I tak není problém sem tam někde nechat pin z pedálů nebo ohoblovat taco nebo si vystoupit.



Jedna ze závodní etap křižující sjezdovku

Třetí tratí, která stojí za pozornost, je černá Whis 2, dlouhá 2,5 km. Tato trať je nejtěžší ve středisku a má co nabídnout. Opět se střídají rovnější úseky, kde se musí šlapat, aby to jelo. Kořenů je všude dostatek. Jedna delší pasáž pod lanovkou připomíná stylem i sklonem „černý les“ v Malé Lučivné.

Ostatní tratě jsou „modré“ lesní cesty vhodné pro rodinnou cyklistiku. Středisko nabízí dalších 170 km xc značených tratí. Jak moc značených je otázka. Čech rozmazlený luxusem Náprstkova formátu si určitě při hledání značek užije svoje.



Čekání na start a start samotný

Pro Open Enduro byly důsledně využity všechny uvedené tratě plus nějaké to křižování sjezdovek a přejezdy. Pro nezasvěceného by mohly mlíka kolem trati působit zmatečně, ale ve vhodnou chvíli se vše velice rychle přemlíkovalo.

Do závodu se přihlásilo více než 500 jezdců, takže se trochu tvořila fronta na lanovku. Šestisedačka Leitner jezdila pomalu, jeden hák na boku a přes sedačku plachta, na kterou se dá druhé kolo. Při normálním nezávodním provozu ale lanovka stíhala bez problémů.
Celou sobotu se střídal déšť a sluníčko se ukazovalo jen chvílemi. Volba gum různá, já jsem se nakonec propřezouval až k seřízlému Wetu vpředu a Minionu vzadu.



Autor článku Oskar Jančík testuje zdvihy. Foto Bertrand Folscheid (Cannondale).



Open Enduro je opravdovým festivalem s hromadou doprovodného programu. Svoje stánky a testovací kola tu mělo patnáct značek kol. Kdo to ve Francii s touto kategorií myslí vážně, byl v Métabief. I v závodním poli už nebyly do endura naladěné devětadvacítky úplnou raritou.



Oskar v závodě startoval pod pseudonymem Oscar Siffredi – to je tak, když vás do závodu registruje kamarád :). Foto Bertrand Folscheid (Cannondale).



Jerome Clementz (Cannondale) vyhrál celý závod, celkem se jelo pět závodů v průběhu dvou dnů. Rémy Absalon (Commencal) dojel druhý a Nicolas Lau (Cube) třetí.
Jak jsem zmínil, počet vystavovatelů byl poměrně velký, a tak – aby jim nebylo líto, že celý den jen montují pedály a nastavují tlumiče – byl na sobotní večer vložen krátký závod pro vystavovatele. Dvouminutová trať se jela na dvě jízdy a počítaly se obě dohromady. Francouzská sjezdová legenda Guillaume Koch na devětadvacítkovém Scalpelu dojel s pátým časem se slovy: „jel jsem pomalu, ale neudělal jsem žádné chyby“. Trať byla pořádně mokrá a bahno hluboké. Pokud se podíváte na video ze závodu, moc tam o dešti není. Dobré promovideo je prostě k nezaplacení.

Pokud by se vám zachtělo navštívit Métabief, je to podle mě vhodná zastávka na nudné cestě mezi Bernem a Ženevou. Takže pokud si budete chtít zpestřit letošní cestu do Portes du Solei nebo opepřit pouť na nebo z Megavalanche, stačí odbočit ze švýcarské dálnice a přeskočit pár kopců do Francie.

Veškeré informace o Métabief naleznete na webu tourisme-metabief.com.





A na závěr kvízová otázka, k čemu slouží gripshit ovládaný levou rukou na kole Cannondale Jekyll Jerome Clementze? Odpovědi směřujte do komentářů.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Týlos (tylos (a) volny.cz) 15.5.2012 v 7:09

    Asi teleskopická sedlovka?

  • anonymní uživatel Íček 15.5.2012 v 7:30

    Jelikož je to Jekkyl, potřebuje i pana Hyda, takže gripshift je na tlumič.

  • anonymní uživatel maximus 15.5.2012 v 7:33

    na zadni tlumic? cannondale ma ten regulovatelnej zdvih vzadu, ne?

  • anonymní uživatel Marty (svacha.marty (a) gmail.com) 15.5.2012 v 14:07

    Fotky napovidaj, ze se jedna o ovladani teleskopicky sedlovky, jinej duvod bovdenu pritazenyho k sedlovce nevidim...

  • anonymní uživatel jehne 15.5.2012 v 17:14

    na tlumič, na sedlovku tam je originální ovládání

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 16.5.2012 v 20:19

    taky bych tipnul spis sedlovku

  • anonymní uživatel hoffman 16.5.2012 v 20:38

    sedlovka, páčku od Foxu vidím hneď vedľa ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí