Report: MEATFLY Bikefest Dolní Morava 2012

Autor: Filip Matuš, kategorie: Report, vydáno: 2.8.2012

ikonaUf, by to hukot. O bikefestu na Dolní Moravě se ví dlouho. Jednak pro super atmosféru, rozmanitost kapel a v neposlední řadě pro největší slopestyle trať v ČR.

A vzhledem k tomu, že nám letos počasí hrálo do karet, začala se už louka určená pro camping plnit ve čtvrtek odpoledne. V pátek už byl kopec obsypán jízdychtivými lidmi a kdo sebou neměl kolo, zašel na houby nebo se kochal tím, co už v pátek padalo nejen na spodních dvou dirtech.

Okolo páté začala místo kvalifikace photosession, kde se už bylo na co dívat a triky jako flipwhip, 360 tailwhip, byli na pořadu dne. Musíme poznamenat, že skoky nám řádně porostly a i když se po páteční session trochu přiblížily odrazy na přání některých jezdců, pořád to byla obří velikost.





Parta lidí, která se pod pódiem začala scházet až s úbytkem světla se pořádně rozparádila až při olomouckých Sunset Trail, kteří předvedli čtyři nový songy z připravované desky a bylo na nich vidět, že si koncert užívají. Takhle rozjetý publikum náležitě přivítalo kapelu Dirty Blondes, jejichž zpěvačka zasáhla srdce nejednoho bikera a z pódia se jim teda moc nechtělo. Po ukončení koncertů probíhala nemenší párty na Větráku až do ranních hodin.





Sobota se nesla v trochu závodnějším duchu. Sjezdaři pozapínali fullface helmy a hoblovali trať v lesíku stejně tak, jako „krosovku“, jak místní s oblibou říkají 4× trati nadčasových parametrů. První kolo odstartovalo v lese nad 4× a končilo přesně za „velkou mámou“, což je nově šejplý, největší skok na Dolní Moravě. Popravdě jej dalo jen pár lidí a většina zvolila objížďku nebo jeho menší variantu. Stejně rychle, se parta asi 50ti sjezdařů vydala na trať do lesíka, na které vyrostlo několik záludností a vyškolila nejednoho sjezdaře.





Už ke konci sjezdu byl kopec a překážky na slopestyle solidně zaplněn a trikovalo se jako na playstationu. Zvučná jména byla zárukou maximální podívané a přes 600 diváků se mělo na co koukat!

Kdo byl na Dolní Moravě ví, že překážky patří k těm největším v ČR. Letos nově vyrostl obří drop / gap před „velkou mámou“, čili sérka gap o výšce 4m na 6m délku a poté big máma s 10m hrana hrana byla hodnocena jako velká lajna a taky jí jela první trojka, kterou nakonec utvořili Kuba Kalina, Damjan Siriški a Jan „Netro“ Netrval. Kuba Kalina vyslal backflip z velkýho dropu a zabil to backflipem na mámě. Na dirtech se bylo taky na co dívat a backflip nac nac spolu s šíleně protaženým can can / superman whipem ovládl kopec. Damjan Siriški se nenechal zastrašil a 360 na horních dropech vyslal, jakoby se nechumelilo a flip na velké mámě vyslal v takové výšce, že snad musel zavadit o družici. Na spodních dirtech opět flip a tailwhip. Netro se do jízdy taky opřel parádně a sérkou 360 z horního dropu, tailwhipem z velkýho dropu, 360×up na první dirtu a opposite 360 tailwhipem si dojel pro třetí flek.





První trojka byla jasná, ale pořadatelé so rozhodli ocenit i čtvrté a páté místo, které si vyskákali Maďar Daniel Nagy (frontflip a doubletailwhp na dirtech) a Teo Kováč (tailwhip na velké mámě). Vítěz si odnesl 7 000 Kč a zbytek si rozdělil 20 000 prizemoney, což zaručovalo pár pěkných lístků večer na Větráku!

Jediným nepovedeným momentem byl pád olomouckýho nováčka slopestylu Michala Hela, který nezvládl horní lávku, vyslal to ze 4metrů na hlavu a následně se trochu prospal. Podle posledních zpráv je v pořádku a kromě toho, že si nepamatuje poslední dva dny, je o.k.!





Po tohle šílenství se ještě za zvuku ladících kytar rozjel best trick na spodních dvou dirtech. Ten nejvíc zabil Maďar Daniel Nagy obrovským frontflipem, ale Netro ani nehnul brvou a vyslal 360 double tailwhip. Oba si tak rozdělili 2 000 Kč a šlo se na kapely.





Sobotní kapely šly do akce zhurta. Boron je klasika, která na DM nemůže chybět, prostě česká Pantera. Další nebyl o nic míň zajímavější, ale nejvíc se asi lidi těšili na United Flavor respektive Ucee & Flavor Band. Ti si dali skvělej set a roztančili celej kopec. Před touhle kapelou proběhla menší sprška, která tak akorát pročistila vzduch a zahnala závěr večera, kapelu Shatter do prostor Větráku. Tenhle tak trochu bolel pár pogujících, kteří zažili pořádnou melu.





Prostě sedmý ročník se vyvedl se vším všudy a myslím, že parta okolo bikeparku na Dolní Moravě odvedla super práci. Moc děkujeme všem sponzorům a lidem, kteří se na letošním ročníku podíleli, divákům, kteří byli slyšet a partnerům, kteří o nás dávají vědět – freeride.cz/bike a www.dolekop.com!

Takže, příští rok znova a opět ve větším!!

VÝSLEDKY SLOPESTYLE:
1. Kuba Kalina
2. Damjan Siriški
3. Jan Netrval
4. Daniel Nagy
5. Teodor Kováč

VÝSLEDKY DH
1. Craig
2. Martin Tesař
3. Michal Diňa

komplet výsledky na www.arealvetrnyvrch.cz



Foto: Filip Matuš, Kubajsz.com

Diskuze

  • anonymní uživatel michal Hel 2.8.2012 v 11:04

    těším se na další ročník :)

  • anonymní uživatel volfik (honza.volf (a) tomato.cz) 2.8.2012 v 16:58

    este aby ne kdyz se letosni nepamatujes ;D

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 2.8.2012 v 18:00

    party i za deště...paraáda!!!!

  • anonymní uživatel michal Hel 2.8.2012 v 23:29

    všechno si pamatuju :D si spletli se smrčou ten si nepamatoval 2dny a ptali :D se mě hnedka potom to nevím co jsem říkal :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí