Report: Nejdek Illegal Enduro 2012

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 16.10.2012

ikonaLetos jsem opět dostal pozvánku na Nejdek Illegal Enduro, taková pozvánka se neodmítá, takže program na druhý říjnový víkend byl jasný. Stačilo se prodrncat skrze D1, dát si okružní jízdu po Rakovníku a již parkujeme před restaurací Kukačka, startovním i cílovým bodem závodu.

V současné chvíli nejdecká trailová síť nabízí čtrnáct, ano, 14 jezditelných trailů, a nejsou to žádné půl minutové trailíky, ty nejdelší mají přes deset minut jízdy. Sestavit z takového množství trailů závod není snadné, výběr je opravdu široký. Nicméně většina měřených úseků zůstala stejná jako v loňském roce.
Nepopulární výjezdová etapa byla zrušena, místo ní přišel na řadu zcela nový trail Ztracený potok, který se jí svojí obtížností zcela určitě vyrovnal, pokud nepřekonal. Nastala ovšem změna v pořadí trailů, takže přesuny mezi jednotlivými úseky byly milosrdnější a celkově byl celý závod fyzicky méně náročný.





Na všech trailech bylo vidět ohromné množství práce, chodníčky vyskládané z kamenů, mnoho nových lávek (většinou k***vsky úzkých), ale také eroze. Loni malé kameny byly letos mnohonásobně větší a velká část z nich ochutnala některý z komponentů každého ze závodníků, ať už to byly převodníky, kliky či přehazovačky.

Přestože jsem byl v Nejdku už loni, za rok čas otupil paměť. Loňský setup kola s 160mm vidlicí a krátkým představcem letos nahradila menší vidlice a 10cm dlouhý představec. Že je to omyl jsem poznal již na prvním trailu, XC nastavení na místní kopce zcela určitě není dobrá volba. Příště budu chytřejší, doufejme!





Již zmíněný nový, v závodě předposlední, trail Ztracený potok – bandou z ET Bikez popisovaný jako „rovinatější, technicky místy hodně náročný trail v šutrech, dlouhý strom přes potok“ – přeloženo do češtiny znamená: „vezmeš kolo na ramena a projdeš si cestičku podél potoka“. Pro běžného smrtelníka naprosto nesjízdný v krásném prostředí umístěný trail, okořeněný fantastickou lávkou z padlého stromu, která klouže a jen ji přejít vyžaduje velkou dávku rovnováhy – na tomto trailu si připadnete jako ve videu odněkud z Kanady (pro většinu z účastněných bohužel jen jako divák).





Páteční průtrž mračen byla zárukou, že obtížnost trailů bude o hodně vetší, slizké kameny, kořeny, úzké lávky, to vše na nás čekalo. Jako tradičně, i letos tomu nebylo jinak, sobota byla určena společné projížďce všech trailů a neděle pak závodu samotnému.
Sobotní výjezd naznačil kdo budou favorité, dle očekávání to byli mísťňáci (bratři Stoklasovi a Lukáš) a kraslická ekipa složená s Roba Trnky (pořadatele podobného závodu v Kraslicích) a elitního českého XC jezdce, účastníka Olympijských her v Londýně Honzy Škarnitzla.
Nědělní předpověď slibovala slunečné počasí bez kapky deště, člověk míní, příroda mění, ranní přesun na start první eRZety probíhá za hrozné kosy a navíc v dešti. Naštěstí se startem prvního závodníka se příroda umoudřuje a po zbytek dne svítí slunce.





Motto závodu dle jednoho z pořadatelů Radka Broze: „Naším cílem je postavit závod, kam přijede mistr ČR v DH, mistr světa ve 4X, nejlepší českej freerider, XC olympionik a všichni dostanou od Stoklády na prdel :o)“, se stejně jako loni naplnilo.

Dvoumetrový 200kláda dominoval na většině měřených úseků (vyhrál 3 ze 6 etap) a vyhrál s náskokem téměř 400 bodů – systém hodnocení je poměrně složitý, ale velmi spravedlivý. Pro druhé místo si dojel bratr vítěze 100klada a i třetí místo zůstalo v držení nejdeckých jezdců v rukou Lukáše. Čtvrté místo Rob Trnka, pátým na „pódiu“ Honza Škarnitzl.





Velký díky patří všem co se na akci podíleli, ET Bikez, časoměřičům i všem závodníkům. Klobouk dolů a hluboká poklona, Nejdek Illegal Enduro 2012 byla opět skvělá akce.



Foto: Vít Stoklasa, galerie na etbikez.com
Rob Trnka (černobílé fotografie), galerie zde

Podobné články

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí