DVO k vidlici Emerald přidávají tlumič Jade

Autor: Čert, vydáno: 4.12.2012

ikonaDVO nás nenechali dlouho čekat a chvíli po představení zelené vidlice Emerald nyní přichází i video, které představuje stejně zeleného komplice této vidlice, pružinový tlumič Jade.

A nebyli by to DVO kdyby nepřinesli svůj vlastní inovativní přístup k tlumení i jezdci. Jade je pružinový tlumič s externím nastavení vysoko i nízko rychlostní komprese a odskoku. Ačkoli se může zdát, že pouze jedno nastavení odskoku bude tento tlumič dost znevýhodňovat oproti Double Barellu či Vividu, DVO tvrdí, že i když s možností dvou nezávislých nastavení odskoku na začátku vývoje tlumiče počítali, hned první testy ukázaly, že toto řešení komplikuje nejenom správný chod tlumiče, ale také jeho samotné nastavení. Pro ladiče non plus ultra samozřejmě nechávají možnost potunit si vysokorychlostní i nízkorychlostní odskok i kompresi vnitřně.





Ale odskočíme od odskoku ke kompresi. Celá „kompresní patrona“ by měla být snadno demontovatelná, a díky tomu umožní přístup k velkému rozsahu drobného ladění komprese, aby sedla opravdu každému jezdci a jízdnímu stylu. Ostatně stejně jako je tomu u vidlice Emerald.





Samozřejmostí je možnost dofouknutí komory v expanzní nádobce. Ale i tady se objevuje inovativní prvek. DVO nepoužívají k oddělení vzduchu a oleje v expanzce klasický IFP píst (Internal Floating Piston – plochý píst utěsněný o-kroužkem) jako je tomu u většiny tlumičů. Problém IFP je podle DVO v tom, že píst spolu s o-kroužkem na začátku pohybu je třeba „utrhnout“ – pohyb pístu není plynulý, jakoby zadrhával. Jade nemá píst, ale nepohyblivý měch ve tvaru polokoule, který by měl zcela eliminovat výše popsanou nevýhodu IFP pístu – olej obklopuje měch a po zatížení jej zmáčkne jako gumový míček. Materiál z jakého bude měch vyrobený, ale zatím DVO nezmiňují. Díky tomuto řešení bychom měli mít hladký a bezproblémový přechod z komprese do odskoku.





Systém tlumení by měl být v podstatě stejný jako u vidlice Emerald a tím pádem by kombinace těchto dvou tlumících jednotek měla vytvářet ideální rovnováhu, která je podle Development Suspensions na kole to nejdůležitější. Nicméně na cenu musíme počkat.

Tlumič by měl být k dispozici v těchto rozměrech:
10.5×3.5
9.5×3
8.75×2.75
8.5×2.5
7.875×2.25



Martin „Shaman“ Jozabikestrike.com, českého dovozce DVO doplňuje: „budeme dělat maximum, abychom měli první kousky na testování na jaře 2013. Do prodeje by oboje (tlumič i vidlice pozn. red.) mělo jít kolem června 2013. Jinak podstatné je, že zelená je "prozatím“ pouze firemní barva vzorkových sérií. Standardně budou k mání i „normální“ barvy (černý, červený elox apod.)".

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel panter 4.12.2012 v 16:17

    jeste by mohli pridat nejakou peknou jednokorunku a je to idealni :-)

  • anonymní uživatel Frnk 4.12.2012 v 16:24

    Jeste by to mohli prodavat za rozumnou cenu a bude to idealni :-)

  • anonymní uživatel O´Neill (kid4 (a) seznam.cz) 4.12.2012 v 16:54

    To bude zase za miliony a pro běžný smrtelníky nedostupný... Ale nápady maj zajímavý. :)

  • anonymní uživatel Holda (holdag36 (a) seznam.cz) 4.12.2012 v 20:11

    O´Neill : přesně tak !

  • anonymní uživatel Pól 300l (pavel.tion (a) centrum.cz) 4.12.2012 v 21:47

    Kónečně někoho napadlo vyhodit ten dementní píst z expanzky!!!
    Vivat motokros a jednoduchá řešení :-)

  • anonymní uživatel Flora 5.12.2012 v 13:48

    podle rozohvoru v Dirt mag UK bude nejdřív Emerald, pak Jade a pak přijde AM vidlice ;)

  • anonymní uživatel Air 5.12.2012 v 19:40

    Holda - přesně tak..
    ale jinak překrásné kousky :-)

  • anonymní uživatel JUDE 7.12.2012 v 12:24

    Na iron horse jak dělaný:-)

  • anonymní uživatel Dan (d.reif82 (a) gmail.com) 25.3.2013 v 16:43

    Hned jak pujde do prodeje tak chci oboji, hehe :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí