Downmall: Slavík zapěl potřetí

Autor: Vítězslav Stránský, Kubajsz, vydáno: 21.1.2013

ikonaUž první zmínky o letošním Downmallu na pražských Arkádách naznačovaly, že letos to bude opravdu mocná pecka. Slavík, Prokop, Beran a spol se zúčastnili na české poměry nebývale propracovaného proma slibující závod na který se nezapomíná. Zkrátka a dobře, když se řekne downmall, srdce bikerovo procitá ze zimní letargie rychlostí srovnatelnou s recidivou amnestovaného vězně. Letošní ročník byl navíc vypinkaný o Dakine MTB a Eastern Gravity BMX contest, a tak nebylo divu, že zvlhlo nejedno oko dirtového fajnšmekra, stejnou měrou jako kalhotky přítomných štěrbinek.

Pohodlně se usaďte, tohle byla zkrátka jízda.





Eastern Gravity si na přípravě závodu dalo opravdu záležet, trať vedla poměrně velkou částí obchodního centra. Na ridery čekalo několik umělých dvojskoků, jeden troják, drop z patra do patra, po kterém následovala luxusní klopenka. Jinak mezi patry se jelo klasicky po eskalátorech. V cí­li číhal macatý dvoják, který vzápětí důstojně posloužil dirtařům pro jejich velkolepé motanice. Systém závodu byl jednoduchý. Startovalo 30 pozvaných jezdců, do dalšího postoupilo prvních 20 a do velkého finále prvních 10. Mezi jednotlivými koly se publikum dostávalo do varu právě při zmíněných contestech freestyle MTB a BMX.





Na místo jsme dorazili v průběhu prvního kola sjezdu a podle davu omotaného okolo průzoru mezi patry to vypadalo, že lidi tenhle styl opravdu hodně baví. Na startovce z český bike scény chyběl akorát Michal Maroši, Richard Gasparotti anebo Lukáš Měchura, jinak byl rider list opravdu zle našlapaný. Známé jméno vedle jména, všem co alespoň trochu sledujou dění ve 4X či DH. Bikrosová průprava se hodila všem, co se dostali do finále. Z prvních dvou kol totiž vzešla finálová desítka, ve které do cíle nedojel pouze Milan Myšík. Těsně před dropem chytnul klackem o sloupek, zapíchl si řídítka, nevím v té rychlosti, ani kam a chvíli to vypadalo hodně nehezky. Ve finále byl předposlední Michael Měchura, vícemistr ve 4× letošního Leogangu, který zajel obě kola do první pětky, ale ve finále ho po klopence rozhodil malej dvoják a nacpal to do hrazení. Osmej byl první Slavík, ale Hannes z Rakouska, pak reprezentant ve sjezdu Matěj Charvát, šestej flek bral univerzální Kamil Tatarkovič a pátej doklouzal další DH specialista, Jan Čepelák. Brambora čekala na německého závodníka Aiko Goehlera, od třetího dále už to bylo víceméně pouze o 4X jezdcích. Přemek Tejchman doprovodil na bednu duo předchozích vítězů, které dělila pouhá půlvteřina. Michal Prokop ani potřetí nedokázal v Praze Datla porazit, a tak originální trofej po nervy drásajícím souboji spočinula v rukou Tomáše Slavíka.

MTB a BMX contest nabral na obrátkách hnedle po velkém finále a bylo se teda rozhodně na co dívat. BMX vyhrál s frontflipem Vilibald Vítek a MTB kategorii polský jezdec Szymon Godziek. K vidění byly backflipy v různých variacích, tailwhipy v kombinaci s 360 a dvakrát tam padlo zmíněné fróňo. Všechno vesměs ve výšce, kterou umožňovaly podmínky. I tak jsme ale byli svědky divokých dopadů a odjezdů směrem na ploty či kameramana.





Suma sumárum jediný, kdo nadával, byl občan důchodového věku, který si stěžoval prodavačce, že se na to může vy…t: „jedinej den se vypravim do obchoďáku a nejezděj ani eskalátory“, nicméně o hodinku později jsem ho našel vykroucenýho přes zábradlí, jak čumí na freestyle závody, takže nakonec i u něj má Eastern Gravity za jedna.





Myslím, že nejen já (Vítězslav Stránský pozn. red.) se těším na další akce, které přiblíží lidem sjezd v městském prostředí. Srdečně všechny zvu třeba na třetí ročník sjezdu v Ústí nad Labem Meatfly ÚL-LET 2013 a pořadatelům indoor sjezdů přeju, ať jim ten elán vydrží co nejdéle.



Jak vypadala trať z pohledu vítězného jezdce Tomáše Slavíka při jeho finálové jízdě ukáže následující video

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Blaza 21.1.2013 v 12:16

    Moc pěknej závod, fandil jsem Prokopovi na vítězství. Škoda Říhy a Růžováka Strouhiče. Nevíte, proč nejel Marošák a Studnička alias zeleňák?

  • anonymní uživatel Strana 21.1.2013 v 14:04

    Downmall hodně jinýma očima zde: www.ufo-ride.cz/...

  • anonymní uživatel Sedli 21.1.2013 v 15:30

    Studna jel, ale prorazil :(

  • anonymní uživatel mentosko (matusbenkovsky (a) gmail.com) 21.1.2013 v 17:41

    kde najdem kompletne vysledky ?

  • anonymní uživatel jklmn 23.1.2013 v 11:25

    Marošák nejel lebo je moc dobrej a na takejhle šmejd se múže víte co.

  • anonymní uživatel Marek (marekzabr (a) gmail.com) 24.1.2013 v 8:22

    Report dobrej, ale fotky desny. Co ma bejt ostry je rozmazany a radoby pohybova neostrost vyfocena jak z mobilu. Hlavne ze ma autor na petine snimku stitek se jmenem a znackou fotaku. Nemam rad tyhle vtiravy a namysleny reklamy, ktery maj rikat:"fotim skvele tim nejlepsim." Eskalatory, dopady a podobny blbosti nikoho nezajimaj. Vsude po netu je dost lepsich fotek z tyhle skvely akce tak mohly bejt tady nez protezovat pana Fisera. Dohodnout se se dvema nebo trema fotografama a udelat poradnou galerku by snad pro redakci nemusel bejt problem. Skoda.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 26.1.2013 v 20:46

    Marek: Děkuji za názor, kritiku si vždy rád vemu k srdci, ale od lidí o kterých vím, že fotit umí. Rád se tedy podívám na tvé portfolio. A jak jsi prosim tě došel k tomu, že podpis na fotce má říkat, že daný fotograf fotí skvěle? K eskalátorům, dopadám a jiným blbostem. Jsou to věci, které nejsou zcela běžné a pro lidi, kteří tam nebyli mohou pomoct s vytvořením obrázku o tom, jak to tam vypadalo. Jo a prosim tě, co že má bejt ostrý a co je špatně rozmazaný? Klidně mi to pošli na mail, opravdu mě to zajímá ...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí