MojeKolo

Ledová ruleta na Snow DH v Petrůvce

Autor: Zdeněk Florián, vydáno: 7.2.2013

ikonaTak jediný zimní sjezdový závod Snow DH Sprint Petrůvka je za námi. Tradiční akce z přelomu století, která se již téměř deset let neuskutečnila kvůli vrtochům přírody měla letos taky namále.
Ještě v sobotu odpoledne jsme připravovali trať a brodili se v mokrém rozbředlém sněhu a nedokázali si představit jak bude závod vypadat. Současně jsme ale doufali, že přes noc to všechno zamrzne a neděle bude zimní.

A podařilo se. Žádný sníh sice nepřipadl, ale přimrzlo tak, že se z tratě stala drsná ledové vrstva, která prověřila um všech jezdců ve dvou měřených jízdách.





Závodu se zúčastnilo 60 borců rozdělených do tří kategorií .

V té nejmladší kategorii Nadějí startovali i dvě odvážné ženy a nejlépe všechny nástrahy zvládl dvanáctiletý slovenský jezdec Kristian Poruban, který letos bude hájit barvy Specialized / Grafobal teamu. Druhá byla Sára Štěpitová a třetí Filip Chlup.

Vlastní kategorii Junior měli vypsanou i kluci ve věku 15–18 let. Zde jsem byl ale nemile překvapen velmi malou účastí. V minulosti právě dravé mládí se nejvíc těšilo na podobné závody a byla to nejpočetnější kategorie. Tak doufejme, že nám mladí moc nezlenivěli a nebudou celou sezonu pouze v teple lechtat myšku od PC.
Z osmi startujících vyhrál obě jízdy Petr Čech z týmu Grafobal-Mondraker před Janem Bučkem a třetí byl Dominik Lošák.





Téměř padesátka jezdců pak jela v hlavní mužské kategorii, kde proběhla bitva o vítězství mezi loňským juniorským mistrem ČR Honzou Urubou a velezkušeným pardálem „Uzmou“.
Tom Musil vyhrál první jízdu právě před Urubou a Šplíchalem.
V té druhé ale „Ovések“ (Uruba) zabral a zajel nejrychlejší čas dne a tak musel „Uzma“ jít do risku. Extrémní jízdou na hraně dokázal všem, že stále umí, ale jedno zledovatělé místo bylo už malinko za hranou a následoval pád a tak se počítal čas z prvního kola, který stačil na druhé místo. Třetí pak dojel „Rico“ Šplíchal . Za nimi se seřadili Víťa Malý, Tonda Březina. Martin Kulhánek, atd. Finanční prémii za nejrychlejší čas dne si tak odvezl Honza Uruba z teamu Specialized/Gra­fobal.





Na startu byl i několikanásobný vítěz Petrůvky Vlastík Hynčica, který skončil na 8. místě. O tom že pojede se rozhodl až v devět ráno a nutno podotknout, že byl pod vlivem antibiotik a dokázal závod absolvovat bez většího tréninku.

Nutno podotknout , že zvýhodněni byli jezdci, kteří zainventovali do pneumatik s hroty, nebo nebyli líní přes noc našroubovat do pláště pár samořezných šroubků.





Na závěr se jela jízda s hromadným startem, kde zvítězili zkušenosti a tak „Uzma“ předvedl že se v tlačenici vyzná a dravou jízdou převálcoval Urubu i Šplíchala.

Doufám, že se závody pořádané SK Grafobal, ve spolupráci s lyžařským klubem Petrůvka líbily a že se zde za rok zase uvidíme.

Děkuji všem členům, kteří pomohli s organizací, Pavlu Mašláňovi dík za bezchybnou časomíru, Hafovi za ozvučení, lyžařům z Petrůvky za super cigáro a svařák. A taky České televizi za zdokumentování této tradiční netradiční akce :).

Kompletní výsledky zde.

Text: Zdeněk Florián
Foto: Klára Macháčková, Radim Kubala



 

Diskuze

  • anonymní uživatel HiPP 7.2.2013 v 10:19

    video nebude?

  • anonymní uživatel mondraker (mondrakerprajer (a) seznam.cz) 7.2.2013 v 11:36

    nebude ty rejpale abys nemel co krytyzovat voe.

  • anonymní uživatel mike 8.2.2013 v 1:43

    Ví někdo kdy to bude/bylo v té tv? Nebo jestli je to na netu?

  • anonymní uživatel HiPP 14.2.2013 v 8:39

    to mondraker , rejpal je tvoja mama :) a vol otec :)

  • anonymní uživatel zdenál 15.2.2013 v 22:28

    v TV to bylo od 17 min

    www.ceskatelevize.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí