Fascinace: Zerode G2

Autor: Čert, vydáno: 12.3.2013

ikonaZa časů dávných bohů, hrdých náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku.
Byla jí převodovka, mocná princezna zocelená v žárů kalící pece.
Síla, vášeň, nebezpečí…
její odvaha změní svět…?







Pokus o nový přístup k řazení se datuje už do dob přelomu tisíciletí, kdy se spousta výrobců s větším či menším úspěchem snažila nahradit klasickou přehazovačku a kazetu nějakým převodovkovým systémem. Ať už to byly převodovkové zadní náby od Shimana či Rohloffu, nebo různé převodovky implantované přímo do rámu, se kterými laborovali inženýři u GT, Suntouru, Hondy, která byla dokonce týmem ve světovém poháru a mimo jiné i čeští RB s jejich Revolluzerem. Nicméně spolu s odchodem Hondy ze „svěťáku“ a po trpkém neúspěchu Sramu s jejich Hammerschmidtem bylo v této oblasti ticho po pěšině.





Naštěstí se našlo pár jedinců, kteří se pokusili v tomto odvětví pokračovat i přes aktuální nepopularitu převodovek, jedním z nich byl i novozélanďan Rob Metz, který v zemi hobitích nor vytvořil kolo Zerode G1. Zerode používá převodovku, ale na rozdíl od Hondy či RB, kde šlo v podstatě o „normální řazení“ s několika kolečkem a přehazovačkou, schovaných v „krabici“, Metz k řazení použil vícerychlostní náboj Shimano Alfine, který implantoval pod sedlovou trubku rámu. Tento systém by měl být tedy téměř bezúdržbový, zvyšuje výdrž řetězu a hlavně přesouvá váhu řazení do středu kola a tím pádem nejenže zvyšuje stabilitu, ale hlavně přesouvá jinak „neodpruženou váhu“ do odpružené oblasti – zlepšení vlastností odpružení. Velký podíl na výborných pružících vlastnostech, kterých by měly kola Zerode dosahovat má také fakt, že díky jinak vedenému řetězu je možné, aby se osa zadního kola „vzdalovala“ od osy šlapání aniž by docházelo k tahání řetězu. Je tedy možné dosáhnout takřka ideální trajektorie zadní osy, která se pohybuje „dozadu“ jak je to znázorněno na obrázku, měla by tedy být citlivější a lépe reagovat na případné nerovnosti.





Pro letošní rok přichází Zerode s druhou generací rámu, kreativně označeného G2. Ten se od první generace liší modernější geometrií, inovovanou spodní rámovou trubkou, která je díky svému tvaru pevnější i při použití menšího množství materiálu, snížením váhy o cca 300g a v neposlední řadě také snížením zdvihu z 235 na 210mm, což by mělo kolu zaručit větší živost. Navíc se bude G2 vyrábět ve třech velikostech S, M, L, s velkým množstvím variant polepů a také nově s adaptérem pro řazení Sram X9 (Alfine jde jinak ovládat pouze řazením Shimano). Pokud vás Zerode zaujal, do Evropy bys měl dostat do konce března, za cenu 3 250 Euro si můžete mimo velikostí a varianty barvy a polepů vybrat také zda bude váš Zerode osazen tlumičem Fox DHX RC4 či Double Barellem od Canecreek.
Český dovozce bohužel není znám, nejblíž se dá Zerode sehnat u německých mrc trading na jejich webu www.mrc-trading.de.

Ale mají převodovky vůbec význam? A jestli ano, tak pro koho? A je cena přestřel? Co myslíte?

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 12.3.2013 v 6:24

    jednou mne spadne řeťěz a letí do šrotu :)ne nevím jak funguje vícerychlostní náboj, ale vytvořit to z řemenů bylo by to gutt.....asi :)

  • anonymní uživatel Akydam 12.3.2013 v 7:53

    Tohle vypadá zajímavě, krásně se mu to povedlo schovat do rámu a neni to tak šílený jako třeba u zmiňovaného RB.. Vyzkoušel bych :)

  • anonymní uživatel MP 12.3.2013 v 8:17

    no nevím...

  • anonymní uživatel baboon 12.3.2013 v 9:54

    No a co velmi podobný kousek od Nicolaie? www.nicolai.net/... Osobně se mi líbí víc (kromě té cenovky ;)) - ale systém je téměř identický. A Suntour V-Boxx na tom jejich rámu má také velmi podobné charakteristiky. Takže zlatá doba převodovek asi ještě nepřichází :) Problém je podle mě nutná fixace na jeden rám a pokud chci něco změnit, tak musím komplet. Na druhou stranu kdyby to člověku sedlo, tak ta životnost tam musí být daleko větší.

  • anonymní uživatel oggi (ten (a) nechceš) 12.3.2013 v 10:24

    Borci na NZ mtb cupu s tím jezdí pravidelně bedny, i na SP už se ukazuje... nebál bych se

  • anonymní uživatel Akydam 12.3.2013 v 12:23

    nesporný výhody tam jsou, ale asi si musíme ještě chvíli počkat :)

  • anonymní uživatel Mára 12.3.2013 v 16:31

    Někdo objevil Ameriku...

  • anonymní uživatel Sarin 12.3.2013 v 20:58

    kdyz uz takhle pak jedine Brooklyn Machine Works

  • anonymní uživatel peto(dude) 12.3.2013 v 22:58

    Ake problemy ma hammerschmidt?

  • anonymní uživatel hoffman 12.3.2013 v 23:52

    zvykne vydávať randál, to taký Rohloff je tichý a rieši toho podstatne viacej

  • anonymní uživatel peto(dude) 13.3.2013 v 13:11

    To iba to? Alebo sa aj nejak zadrhne a potom nejde? Nieze by hluk nebol problem len ...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 13.3.2013 v 14:28

    Hluk neni problem, to je kosmeticka vada, zasadni problem jsou obrovske ztraty oproti beznemu pohonu.

  • anonymní uživatel Hedelix (daliborkurek (a) gmail.com) 13.3.2013 v 22:22

    Nechapem preco za kazdu cenu z bicykla chcu urobit motorku...

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2013 v 7:59

    4 Hedelix - Lebo to je Cooool

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2013 v 8:02

    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel kuba (vostisko (a) gmail.com) 14.3.2013 v 14:59

    převodovka přece nedělá z kola motorku, ne? to spíš ten motor bych řekl. převodovka je bezúdržbová, přesnější a bytelnější - neurazí se o strom, nevyžvejká se kazeta vytahanym řetězem. ale proč by do toho šli velký výrobci, když by ztatili příjmy za ty řetězy a uražený přehazky? :)

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2013 v 15:44

    4 kuba - ale jasne. Ale aj ked toto nieje ten pripad musis uznat ze su znacne snahy motorizovat bike a v tych intenciach som to bral od Hedelixa. Kazdopadne sa mi ten bike vzhladom paci. Kazdopadne ale neobsahuje vsetko to co mam na svojom biku rad. Moze byt tak hoffman?

  • anonymní uživatel Zyklord 16.3.2013 v 14:52

    Tak nevim... ale neviděl jste někdo někdy Lahar bikes? To je totální vykrádačka, a ještě k tomu o slušnou řádku let opožděná...
    www.google.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí