První Superenduro Pro pro Clementze

Autor: Keli, vydáno: 16.4.2013

ikonaV severoitalském Sestri Levante na pobřeží Ligurské riviéry se o víkendu odehrálo letošní první kolo enduro série Superenduro Pro. Zúčastnilo se jej téměř pět stovek startujících včetně italských a francouzských enduro hvězd, na všechny pak čekala přes 40 kilometrů dlouhá trať a nastoupat něco okolo 1500 metrů převýšení.

Hvězdou největší a to nejen na papíře byl elitní Francouz Jerome Clementz, který si první místo vyjel s poměrně zásadním náskokem. Na druhého Davide Sottocornola si v součtu všech měřených úseků získal náskok více jak 33 sekund, třetí místo o fous získal Manuel Ducci.

Jerome nebude mít doma jen jednu trofej z tohoto závodu, ale dokonce dvě, v ženská kategorii vyhrála Jeromeho přítelkyně Pauline Dieffenthaler.




Jey Clementz a Pauline Dieffenthaler



Na startu byla i čtveřice českých zástupců, trojnásobný mistr světa ve fourcrosse Michal Prokop zde zahájil boj na světových enduro kolbištích, druhým Čechem v cíli byl Milan Smetaník. Další dva Milanovi souputníci z Gigantic Racing Team se do cíle kvůli technickému problému a zranění nepodívali.

Michalovi se dařilo lépe a na sprintera si vedl poměrně dobře, 48. místo. Milan pak dojíždí na 203. místě.




Gigantic Racing Team ve složení Milan Smetaník, David Mestek a Tomáš Hradecký



d:key: Milana Smetaníka jsme se zeptali na jeho dojmy
Smety: No, co se týče organizace, tak jsem zatím lepší nezažil. Všechno běží jak má a pokud nestihneš velice náročný přejezd mezi jednotlivýma etapama, tak jakmile dojedeš nahoru, okamžitě tě všichni pouští, abys hned vystartoval.

d:key: Co bylo na celém závodě nejnáročnější?
Smety: Pro nás bylo asi nejnáročnější z města dojet na start první etapy a to samé znovu na start třetí etapy. Na další dvě etapy se naštěstí vyjížděla „pouze“ půlka kopce.

d:key: Můžeš nám v krátkosti popsat jednotlivé eRZety?
Smety: První – vyloženě bahnitý downhill, na kterým by se u nás mohl jet mistrák ve sjezdu a stejně by někteří jedinci říkali, že je to nebezpečný. Druhá a čtvrtá byly dost šlapavý ze začátku a pak se dostaneš do rychlých pasáží a super technických trailů. Trojka je taky sjezd a nějaký ten výšlap, ale dost v mokrým lese. Každopádně ti každá etapa sebere pořádnou dávku sil a do toho ty brutální výšlapy. Na začátek naší sezóny po dlouhý zimě dost náročný, ale nezapomenutelný…


Za pořadatele zhodnotil první letošní superenduro Enrico Guala




Michal Prokop do Itálie vyrazil sbírat zkušenosti



Michalovi Prokopovi, který právě vyráží za oceán na Sea Otter Classic, jsme také položili několik otázek o jeho působení na prvním Superenduro Pro.

d:key: Jak se ti závodilo při tvém prvním velkém enduro závodě v Sestri Levante?
MP: Do Itálie jsem jel hlavně pro zkušenosti. Neměl jsem vůbec ponětí jak závod tak velkého formátu funguje. Pro mě to bylo extrémně náročné a byl jsem spokojený, že jsem dojel do cíle. Na startu bylo snad 500 závodníků. Dopustil jsem se mnoha začátečnických chyb, ale vlastně proto jsem tam jel.

d:key: Tvůj odstup od prvního Jey Clementze na jezdce tvého kalibru až nečekaně velký, v čem spatřuješ hlavní příčinu. Je to o technice, fyzičce nebo zkušenostech?
MP: SuperEnduro je zaprvé o sjezdu a já sjezdař nejsem a za druhé o tvrdém XC a crossař taky nejsem, takže když dáš tento mix dohromady k tomu dva pády, tak to mohlo být ještě o dost horší.
SuperEnduro je o ohromné technice ve sjezdech srovnatelné se SP DH a fyzičce Jardy Kulhavého.

d:key: Jak se dá skloubit sprinterský trénink s vytrvalostním? Není to trochu schizofrenní míchat fourcross a podobné disciplíny s na vytrvalost náročným endurem?
MP: Nedá, ale pokouším se o to.

d:key: V italském SuperEnduro musí mít jezdec v závodě neustále helmu na hlavě i v přejezdových pasážích. Stoupat v integrálce, která je povinná je měřené úseky je docela nepříjemné, jak jsi to řešil. Měl jsi dvě helmy (XC a fullface) a měnil je?
MP: Já osobně jsem měl dvě helmy, jednu dáš na batoh a pohoda. Většina top jezdců jede vše v integrálce.

d:key: Na jakém dalším enduro závodě tě můžeme potkat v budoucnu?
MP: Za 14 dní Specialized-Sram enduro v Německu.



Foto: SRAM, Matt Wragg / Pinkbike

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí