MojeKolo

Rychlebky otevírají Superflow trail

Autor: Pavel Horník, vydáno: 24.4.2013

ikona26.4. bude otevřen nový Superflow trail Rychlebských ste­zek

Trasa byla budována s Velšany, otevře ji ředitel sdružení cestovního ruchu i zástupci LČR, zahraje zpěvačka roku Lenka Dusilová.

Superflow trail byl vybudován ve spolupráci s Rowanem Sorrellem z Walesu a jeho firmou Back on Track. Stavbou trailů se zabývají více než 7 let a dnes patří ke špičce stavitelů trailů v UK. Jsou týmem, který ve vývoji trailů udává nové trendy, proto jsme ke spolupráci na Superflow vyzvali právě je. Finančně bylo vybudování podpořeno Olomouckým krajem a Lesy České republiky, velká část trasy byla budována pracovníky na veřejně prospěšné práce a dobrovolnými brigádníky dofinancována bude z provozu Informačního centra Rychlebských stezek. Závazky zůstávají na Rychlebských stezkách, které jsou, projektantem, stavitelem i provozovatelem stezek.

Ale zpět k trailu, jedná se o naprosto unikátní trail v celoevropském měřítku. Vybrali jsme team, který v současnosti v UK udává trend a umožnili jim společně vybudovat unikátní trasu – 11km zábavného plynulého sjezdu. V současnosti jsme v procesu přípravy této trasy pro certifikaci IMBA Flow country trail – tuto značku mají zatím v Evropě pouze 3 trasy. IMBA je mezinárodní asociace horských kol se sídlem USA. Expert z této organizace Shane Wilson už naši trasu na podzim vyzkoušel a sdělil nám své nadšení a doporučení k certifikaci. S procesem certifikace nám pomáhá Čemba (Česká mountainbiková asociace). Vyjímečnost trasy tkví v tom, že je stejně zábavná pro rekreační jezdce i pro zkušené bikery. Nabízí pestrou jízdu po trailu, který je skvěle zakomponován do krajiny. Linie se klikatí mezi stromy – žádný se kvůli trase nekácel. Na trase na vás čekají nejrůznější terénní vlny, koruna trailu je nakloněna podle zatáček, tak aby jste z něj nevyletěli. Povede vás mezi žulové bloky, bude se klikatit jako had v přesně vymyšleném rytmu. To je kouzlo Superflow trailu. Při budování se vždy několikrát denně zavibrovala (zhutnila) právě vybudovaná část a hned se zkoušela jízdou na kole. Kontrolovala se rychlost a plynulost jízdy a také vyhodnocovala všechna rizika. Rychlost se korigovala vlnami, změnami výškové úrovně stezky, zatáčkami, tak aby na trase nebylo téměř nutné použít brzdy a zároveň aby nebylo nutné šlapat. Jezdec se prostě plně soustředí na ovládání kola a na práci s těžištěm. Trasa vás od začátku pohltí a už vás ani na vteřinu nepustí, aby vás dole vyplivnula plné euforie endorfinů. Nebudete chápat, co jste to vlastně projeli. Čistý koncentrát MTB zážitků.

Program otevření nové trasy
V pátek 26.4. od 17:30 slavnostní otevření nové Základny se zbrusu novým pumptrackem, který bude možné hned vyzkoušet. Následně od 20:30 koncert Lenky Dusilové a Baromantika.

Sobota: od 10:00 program pro veřejnost přímo na trase stezek. Bude zde několik zastavení s občerstvením a soutěžemi o ceny. Bude probíhat soutěž o nejlepší fotografii z nového trailu. Na Základně Rychlebských stezek bude také probíhat večerní posezení s MTB projekcí a povídáním o historii RS.





V Základně najdete testcentrum celoodpružených kol GT, bike shop, cykloservis, občerstvení, posezení atd. Vše v rustikální „rychlebské“ chalupě a stodole.





Přispět na stezky může každý návštěvník, zaplacením samolepky měsíční (dobrovolné) vstupné za 50 Kč, čímž získá také návštěvnickou kartu, která mu poskytne zajímavé slevy a účast ve slosování o zajímavé ceny.
Základnu Rychlebských stezek najdete v Černé Vodě, když u kostela odbočíte kolem obecního úřadu a po 800 metrech dorazíte k Základně. Byly upraveny i příjezdové trasy z obce na stezky, proto sledujte značení. Stejně jako v loni můžete i letos využít služeb instruktorů vyškolených Gaspim a Simpleride, kteří budou k dispozici denně. Jsou to bikeři, kteří vyrostli na kole a vaše schopnosti posunou daleko dopředu. Gaspi se bude také účastnit otevření Superflow trailu, jako jeho kmotr.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fanda (Boguscz (a) seznam.cz) 24.4.2013 v 9:42

    11 km sjezdu, tk 11km porad z kopce? Nějak se mi tomu nechce věřit.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 24.4.2013 v 9:53

    Jel jsem na podzim, cca 90% trailu, kdy to nebylo ještě dokončené (neudusané, bez prosívky) a je to skutečně téměř pořád sjezd. Není to příliš z kopce, ale šlapat není třeba.

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 24.4.2013 v 10:34

    Fanda: ono to totiz neni v duchu "radobystavecu", kteri proste udelaji primou lajnu dolu z kopce a nejak tam nalepi pripadne skoky...kluci z RS to maji fest promyslene, vymakane a odvetli na tom stovky clovekoohodin prace:)

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 24.4.2013 v 10:34

    Už se těšííím. Podle toho co jsem zatím viděl to bude bomba! :O)

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 24.4.2013 v 10:42

    Tak si dával Gaspi vimeo.com/...

  • anonymní uživatel Drakes (m.vicardrak (a) seznam.cz) 24.4.2013 v 11:58

    No 11 km z kopce to není... to trochu přehnali. Nic méně se máme na co těšit ty sekce jsou fakt bomba. Zatáčky, skoky a další - to vše na sebe dokonale harmonicky navazuje -je to balzám na duši. Prostě kdo chce tak ať přijede a zažije tu krásu na vlastní kůži. A převýšení je zhruba 520 m z kopce.

  • anonymní uživatel Fanda (boguscz (a) seznam.cz) 24.4.2013 v 13:45

    lukas: tak já chápu, že to nebude 11km dlouhej kopec po spádnici, chápu že to musí namotaný. BYl jsem tam loni v létě a pokud to je ze stejnýho kopce jako ty ostatní, tak musí bejt pekelně namotaný...celý...jenom sem se prostě podivoval nad těma 11km z kopce

  • anonymní uživatel HiPP 24.4.2013 v 15:26

    kde to presne je ?

  • anonymní uživatel Technik 24.4.2013 v 16:09

    Škoda že je to z Práglu taková štreka jinak by sem hned razil

  • anonymní uživatel david 24.4.2013 v 18:26

    Dá se to jet na sjezdáku?nebo těch 11km musím vyšlapat?

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 24.4.2013 v 22:01

    4 David:Loni jsem si to dal nahoru od potoka na sjezďáku s tím,že jsem ve třech pasážích šel pěšky.V krásném upršeném,pro mne Kanadském počasí:-).Na ještě nedodělaném trailu to byla paráda,takže neřeš a jeď!

  • anonymní uživatel kokos 25.4.2013 v 22:51

    Jedu :D

  • anonymní uživatel Véňa (spokee (a) seznam.cz) 29.4.2013 v 15:13

    neskutečně zabávné ježdění..klobouk dolu stavitelum..výšlap je drsný ale jedinečný svým postavením...za oplatku je fakt moc zábavný a hrozně dlouhý sjezd dolu....geniální víc takových trailu v čr

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí