Video: Chorvatsko - moře, hory, traily

Autor: Petr Slavík, kategorie: Video, vydáno: 6.6.2013

ikonaUž to chtělo změnu. Někdy to totiž vypadá, že čeští bikeři umí zatáčet jen na „západ“. Díky tomu se pak v sezóně všichni sejdou na parkovištích v Saalbachu, Livignu nebo Gardě, po a před sezónou pak všichni jak o život upalují do kopců nad Finale Ligure. Nuda. Chorvatsko sice všichni znají z pravidelných rodinných dovolených, ale co se týče bikování, je to paradoxně dost neprofláknutá lokalita. A tak jsme si řekli, že je na čase malý průzkum.

Plán je jasný. S podporou informací od místních bikerů vyzkoušet několik chorvatských lokalit a zmapovat v nich možnosti pro trailové bikování. Podle toho volíme i biky – Blizzardy od Rock Machinu na 140mm jsou schopné odtančit kamenné rodeo a přitom vám nezlomí záda při šplhání mezi kamzíky.





Naši výpravu jsme začali na Cresu, což je s Krkem největší chorvatský ostrov, na rozdíl od něj však mnohem víc divoký a ne tolik zkomercionalizovaný záplavou turistů. O zábavu se na tomto ostrově starají kopce, které rovnou od pláží šplhají do výšky přes 600 metrů. Během tří dnů tu dostáváme první lekce chorvatského bikování – ostrov je jedna velká rockgarden, flow tu moc nehledejte a jestli neradi tlačíte, radši jeďte domů. Večer moře, pláž, pivko a kalamáry.

Další lokalita, kterou zkoušíme, je úplně jiná. Opustili jsme ostrov Cres a teď stojíme na pevnině pod vápencovou hradbou pohoří Velebit, které se nekompromisně zvedá nad plážemi chorvatské riviéry. Podle referencí by se tu měly ukrývat výběrové horské traily na míru šité pořádnému backcountry. A taky že jo. Má to ale jeden drobný háček. Je začátek května, pláže hluboko pod námi se začínají pomalu plnit a na hřebenu, nějakých 1600 metrů nad mořem, je metr a půl sněhu. Když se zrovna nebrodíme po kolena ve sněhu, traily tu mají luxusní formu – rychlé flow, do toho šutry a skalky, orámované dokonalými výhledy.

Naší poslední štací je ostrov Krk už z dálky lákající bíle svítícími útesy. To nejde minout. Na vrcholu nejvyššího vrcholu ostrova se kolem nás otvírá výhled na dokonalou měsíční krajinu. Jen bílé šutry, kam až dohlédneš. Zadarmo to ale není. Traily na hřebenu oscilují mezi nálepkou „nejetelno“ a „peklo“, postupně se ale probíjíme až k úsekům „pal to až k moři“. Dobrá tečka. Tak takový byl náš rychlý průzkum chorvatských trailů. Nic pro saláty, zábavu si musíš vykoupit vlastním potem, dolů je to pokročilá pilotáž nekončící rockgarden. Nenajdeš tu pohodlí bikeparků, zato tě čeká syrové enduro s bonusem krásných výhledů a plážové pohody.

Fotoreport, tipy a GPX tras vyjdou na www.trail-busters.com

Diskuze

  • anonymní uživatel Behemot 6.6.2013 v 7:48

    Luxus jina tvar chorvatska :)

  • anonymní uživatel P 6.6.2013 v 8:33

    Reklama na rockmashine. Nic jineho.

  • anonymní uživatel stofan 6.6.2013 v 10:03

    P: a to je zle?

  • anonymní uživatel dunkel (dunkell (a) seznam.cz) 6.6.2013 v 10:28

    jasně pán p vyrábí kola co nemaj názef,nepotřebujou reklamu a hlavně se prodávaj ůplně sami.hodně štěstí.

  • anonymní uživatel vykrs 6.6.2013 v 13:13

    P: a ty jsi reklama na blbost. kdyz se ti to nelibi, nikdo te nenuti to cist.

  • anonymní uživatel P 7.6.2013 v 11:38

    Je to muj nazor blbeckove! Proste se mi to nelibi a nejsem z videa, ktere je hlavne o RM vyplacanej jako vy. Tze me nepoucujte a nsrte si!

  • anonymní uživatel maverick82 8.6.2013 v 19:48

    v jakých dresech to jezdíte? Pěkný design

  • anonymní uživatel petr slavik 11.6.2013 v 15:40

    mevriku, jsou to nase vlastni trail-busters hadry. behem leta vyhodime par kousku i do volneho prodeje.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí