reklama

Report: iXS EDC - Špičák

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 1.7.2013

ikonaDruhý závod letošního iXS European Downhill Cupu na Špičáku vyhráli v elitních kategoriích Švéd Wallner a Slovinka Cernilogarová.

Češi ukázali, že jim 1750 metrů dlouhá trať Struggle ve Ski&Bike Špičák také tradičně sedí. Jana Bártová má v elitní ženské kategorii stříbro. Masters (30 a více let) vyhrál Hynčica a stříbro přidal Štencel. V elitní kategorii mužů obsadil Jan Čepelák osmé místo. Junior Navrátil byl v U17 pátý.



Vítězem elitní kategorie mužů se na Špičáku ve druhém letošním závodě EP v downhillu mezi 251 startujícími (o 61 více než loňských 190) stal Robin Wallner ze Švédska (jinak první muž celkového pořadí loňského EP). Do cíle si přes poslední divácky atraktivní překážku doskočil pro 1600 eur určených pro vítěze v čase 3 minuty a 4 sekundy (3 : 04). Druhý stejně jako loni dojel Němec Johanes Fischbach (ztráta 4 sekundy na vítěze), třetí Markus Pekoll (Rakousko, – 4 sekundy, byl jen o cca tři setiny horší čas než druhý Fischbach).




Robin Wallner / Jan Čepelák



Komentář Robina Wallner k vítězství v závodu: „Jelo se mi tady o dost lépe než minulý týden v Leogangu, kde je trať dlouhá a rychlá. Na Špičáku je technická a to mě více baví. Jízda se mi opravdu povedla, sám jsem nečekal že vyhraju o 4 sekundy.




Marcus Pekoll



Nejlepší z Čechů skončil na osmém místě Jan Čepelák, čtrnáctý byl Petr Třešňák. Matěj Charvát (v kvalifikaci 5.) upadl před poslední zatáčkou a dojel 23., hned za ním pak jako 24. Adam Vágner. Nedařilo se ani loňskému vítězi ze Špičáku Jihoafričanu Johannu Potgieterovi, kvalifikace sice vyhrál, ale dnes byl až 40. Celkem na Špičáku závodilo po oba dva dny 328 jezdů (o 62 více než loni) z 26 zemí světa v 5 kategoriích. Na prize money bylo rozděleno 4500 eur.





Česká jednička Jana Bártová si v elitní ženské kategorii vyjela skvělé druhé místo. Nestačila jen na Zarju Cernilogarovou ze Slovinska (v roce 2012 dojela na Špičáku druhá). Bártová na vítězný čas Slovinsky (3 : 39) ztratila přes 9 sekund. Bronzová skončila Němka Sandra Rübesamová (-19,6 sekundy na vítězku). Ve startovním poli 15 žen byla pak desátá další česká zástupkyně Gabriela Wiliamsová (- 44,4). Na trati se objevila i jediná juniorka (U17) Sára Böhmová z Německa a zajela čas 4,30 minut.




podium Ženy Elite / Jana Bártová



Jak viděla dnešní závod Jana Bártová? „Trať byla vyschlá, seděla mi. Řezané zatáčky v horním úseku sice nejsou nic pro mne, ale nakonec jsem spokojená. Po dvou závodech EP jsem celkově druhá a ráda bych skončila do třetího místa i v seriálu EP.





Češi ovládli kategorii Masters. Mezi celkem 44 „seniory“ (muži 30 a více let) nedal nikomu šanci Vlastimil Hynčica, který mimo nedělní finále vyhrál i sobotní rozřazovací kolo. Zopakoval tak svůj loňský špičácký triumf a jeho dosažený čas 3,19 minut by konkuroval nejlepším i v elitní kategorii. „Ti mlaďoši už to ale jezdí rychleji než já. Přiznám se, že mi nejvíce zajímá čas, jaký dosáhnu, takže si jedu takový svůj minizávod. Dnes mi trať seděla více než včera, oschly kameny a kořeny, což mi vyhovovalo,“ komentoval svůj suverénní úspěch 35 letý V. Hynčica. Druhý v Masters byl další z reprezentantů ČR – Rostislav Štencel a třetí Marcel Waldmann ze Švýcarska.




Johann Pottgieter



V juniorech (U17) nezopakoval v nedělním finále skvělé první místo ze sobotní kvalifikace Tomáš Navrátil a skončil pátý se ztrátou 8,5 sekundy na vítězného Silase Grandyho z Německa (3 :31). Druhé místo ze sobotní jízdy si ve finále zopakoval Polák Rafal Szcotka (- 4,3 sekundy) a stejně tak se vedlo po sobotě třetímu Švýcarovi Davovi Neunschwanderovi, jenž také svoji pozici potvrdil. Druhý český biker v této kategorii Tomáš Uruba dojel desátý.




Kategorie pod 17 let



Podél trati a v prostoru cíle nedělní finálové jízdy sledovalo odhadem okolo 3000 diváků (vstupné se naplatilo).

Kompletní výsledky najdete zde.



autor fotek: Jindřich Čermák (fotofotřík)

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.7.2013 v 13:26

    3:04....ty vole....hrozný stíhačky

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 1.7.2013 v 23:37

    Divácky taky mazec,příští rok asi na čumendu dělat rambajz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí