Report: Mountain of Hell 2013

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 24.7.2013

Mountain of Hell je patří zcela bez pochyb mezi nejtěžší enduro závody v Evropě, i když nazývat jej endurem asi není přesné. Sami organizátoři jej pojmenovávají jako La Descente Marathon Freeride – freeride sjezdový maraton. A je to rozhodně výstižnější než není stokrát, ne, tisíckrát omílané enduro.

Přestože MOH je už teenager jeho sláva není tak velká jako jeho staršího bratrance Megavalanche, který se jeden na dohled přes několik údolí. Důvodů může být několik, MOH není tak masový – počet startujících je omezen na 700, je těžší – na trati nenajdete snad centimetr trati, kde by jste si mohli odpočinout…




I kvalda je hromadný start



Stejně jako Mega tak i na MOH je start hromadný a to jak do kvalifikace, kde se startuje po 100 kusech, tak i do nedělního závodu, do nějž startují všichni jezdci naráz, z ledovce se najednou vstříc cíli v Venósc vydá 700 hlavé stádo jezdců i jezdkyň.




Jízda po ledovci je velkým zážitkem



Celý prodloužený závodní víkend začíná tradičně v pátek tréninkem, letos na něm byla účast hodně slabá, ovlivnila ji zásadní komplikace v podobě uzavřené silnice do Les 2 Alpes kvůli Tour de France. V pátek měla být jediná možnost natrénovat si trať kvalifikace, nicméně jsme ve Francii a realita byla jiná. Vesele se trénovalo i v sobotu dopoledne. Samotná kvalifikační trať byla téměř identická s loňskou, snad dva krátké úseky vedli jinudy. Na trati vedoucí z velké části po singletracku bylo minimum míst na předjíždění, respektive míst bylo poměrně hodně.
Zde odporuji – by bylo vhodné vysvětlit pravidla závodu. Trať není po celé své délce „vymlíkovaná“ – má několik desítek míst, označené šipkami, kterými je nutno projet. Kudy jede jezdec mezi check-pointy je jen na něm, zda-li zvolí delší trasu vedoucí po vyjetém trailu nebo to střihne přímo rovně dolů k dalším šipkám. Už rozumíte proč pořadatelé závod nazývají La Descente Marathon Freeride? Samozřejmě lákadlo podvádění tu je, ale oči traťových komisařů jsou snad všude a podvod je po zásluze penalizován.




Mlíko není nutné, stačí se trefit mezi šipky – pokud je minete, penalizace vás nemine


Na některých částech trati se padat výrazně nedoporučuje





Letošní kalendář enduro závodníků je hodně nabitý, ve stejném termínu se jela Maxiavalanche, ehm, Mega2RX Enduro v italské Cervinii, týden před MOH byl Megavalanche v Alpe d'Huez, ještě předtím Světová enduro série zde v Les 2 Alpes – toto byly důvody proč na startu nebylo až tolik hvězd jako v jiných letech.
Z absolutní světový špičky zde byli jen jezdci sedlající kola GT, sponzora závodu. Byla to velká šance pro Dana Athertona, aby si konečně připsal první vítězství na velkém závodě! Bylo na něm před kvalifikací vidět velké odhodlání, jeho tradiční kamenná tvář a soustředění.
O to větší bylo asi jeho zklamání v cíli, když skončil v kvaldě až druhý, se ztrátou 22 sekund. Za Novozélanďanem Jamie Nicollem, Jamie na rozdíl od Dana nemá v zádech silný tým s obřím týmovým truckem, naopak, jede si v low budget racing programu. Zde ve Les 2 Alpes jej po Megavalanche (kde skončil na 7. místě) vysadili kámoši z Lyonu a on si zde kempoval ve stanu mikro velikosti. K jídlu vločky zalité mlékem…




Poker face a soustředění Dana Athertona na startu kvalifikace


A vyplatilo se, již krátce po startu si Dan vypracoval slušný náskok



Ze sedmi Čechů na startu kvalifikaci nejlépe zalítl Pavel Čep, když dojel v celkovém pořadí na sedmnáctém místě, které mu určovalo výhodnou třetí startovní řadu v hlavním závodě.




Některé místa je nutné přeběhnout, Pavel Čep to dobře ví


Krátce po startu kvalifikace na jezdce čekalo nepříjemné stoupání, nicméně je to místo kde se nejsnadněji předjíždí



Loni, když jsem se tohoto závodu zúčastnil poprvé, tak jsem se do něj doslova zamiloval, minuloroční výšlap v nedělním závodě mě v myšlenkách ležel dlouho, jaké bylo moje letos zklamání, když se tento výjezd nejel. A nejen on, oni mě změnili skoro celou trať. Důvodů bylo povícero, v horní části velké množství sněhu, ve spodní snaha trať udělat ještě těžší.




Závěrečný kopec je přísný, cíl je dole u řeky



Samotný závod startuje hymna Highway to Hell od AC/DC, po jejím to začne, pár kroků ke kolu, naskočit, zašlapat a už to sviští. Říká se, že brzdy brzdí závod, ale tady to neplatí, v kilu (rychlost odhaduji) i sebe lepší brzdy brzdí asi jako cantilever za mokra. Většina startovního pole by jela raději pomaleji, za to špička šlape jako o život, magoři! Oni vědí, že výjezd z ledovce je rozhodující.




Start hlavního závodu – udělat tři kroky ke kolu, popadnout jej a vyrazit



Letošní jízda po ledovci byla třikrát až čtyřikrát delší než předešlý rok, při riders meetingu jsme byli několikrát upozorňováni na tvrdý, namrzlý až ledovatý podklad – jak se po chvíli ukázalo, tvrdý ledovatý podklad nebyl problém, naopak když ve strašném kalupu vjedete na rozměklou vrstvu sněhu stane se to, co asi všichni očekáváte, kolo se zaboří a následuje pád. Pokud nezničíte kolo nebo sebe, ztráta není velká, původní rychlost naberete téměř okamžitě.




Jedna z mnoha bikeparkových tratí byla využita i pro MOH



Po překonání nástrah ledu a sněhu přišel na řadu klasický bikeparkový trail s mnoha skoky, jak již bylo zmíněno, nemusíte jet po něm, musíte se trefit mezi checkpointy, takže cílem všech bylo s trailem co nejvíce „vyjebat“ a zkrátit si jej co nejvíce to šlo. Ostatně, toto platilo i pro celý zbytek závodu. Zde již máme za sebou 800 výškových metrů a pokračujeme v krasojízdě po šotolině, trávě, hliněné cestě až k trailu nazvanému Satan. Pokud jste neuvařili brzdy na ledovci, tak na Satanovi je uvaříte na stopro. Po úspěšném pokoření Satana profrčíte okrajem Les 2 Alpes, zabrousíte na místní diskotéku, na jejímž konci čeká překvapení v podobě provizorně postavené lávky a jízdě po piknikových stolech – jak říkají místní pořadatelé Choucas Bikers, je třeba číst trail, ne jezdit jen po paměti.




Když jsme spolu s Čepérem jeli lanovkou nahoru na start v krásných 5:55, tak mi Pavel říká, že si v autě v noci trochu ohnul kšilt na helmě, to ještě nevěděl co ho čeká na ledovci…


Čepér na ledovci upravil aerodynamiku své helmy a letí do do poslední třetiny trati



Nyní jsme již v poslední třetině trati vedoucí po turistické stezce pod lanovkou do Venósc – zde se jede na oči, tento úsek je zakázáno trénovat, je dovolena pouze pěší prohlídka.
Pěšky si říkáte, tady to pustím, tady potáhnu, tady přišlápnu a když si to těch míst dohrčíte v závodě, zjistíte, že ty zavřené zatáčky jsou zavřené o hodně víc než se prve zdálo. Po pár zákrutách vás přejdou nápady na práci s kolem, jen to držíte a modlíte se ať už to skončí. Packy bolí hodně.
Na dohled vesnice se prudce odbočuje na zcela nový úsek, vybudovaný pro tento ročník, úzký chodník vedoucí skrze suťoviště z břidlice nabízí fantastické výhledy, ale jelikož držíte řídítka už jen silou vůle a očima hypnotizujete trail, tak si je moc neužijete.

A stále nejsme na konci, asfaltový výjezd a prudké, pomalé zatáčky na hrabance, sjezd k potoku a prudký, nekonečný výjezd do cílové vesnice, pár schodů a vytoužený cíl.




Na netlumící vidlici je MOH hodně o sebezapření (Keli, autor článku, pozn. red.)



A jak to dopadlo? Jamie Nicoll opět všem naložil a to hrozně, na trati strávil jen půl hodiny a půl minuty k tomu, jasně zvítězil s náskokem téměř 50-ti sekund a odsunul dvojici jezdců GT Factory Racing v podání Martin Maes a Dan Atherton na druhé, resp. třetí místo.
Jak dojeli Češi? Stejné místo jako v kvalifikaci (17. místo) po mega pádu a rozštípané helmě na ledovci obsadil Pavel Čep, 44. já (Filip Švrček), 104. Lukáš Hanč, 173. Milan Smetaník, 402. Tomáš Hradecký. Kompletní výsledky zde.





Pokud chcete mít zážitek z kola na celý život, tak volba závodu Mountain of Hell či Megavalanche je ta pravá.
Ve zkratce: Hromadný start na ledovci, rychlost blížící se rychlosti světla, řídký vzduch, obrovská fyzická i technická náročnost, šáhnutí si na dno, nikdy více…





Čau a za rok znova.

---
---

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel smety (info (a) gigantic-bikeshop.cz) 24.7.2013 v 8:45

    Jj,bylo to nejvíc,všem to můžu jen doporučit :)

  • anonymní uživatel HiPP 24.7.2013 v 8:46

    u mna kondicne ani nahodou :D

  • anonymní uživatel franta 24.7.2013 v 8:57

    mazec!

  • anonymní uživatel košťál 24.7.2013 v 9:11

    hned bych jel ale než bych dojel tak by bylo už dávno po závodu :D

  • anonymní uživatel Slid 24.7.2013 v 9:29

    Musi to byt strasna pecka. Smekam pred vsema.

  • anonymní uživatel Martin P. 24.7.2013 v 11:04

    Je to prostě HELL :)

  • anonymní uživatel duchrider 24.7.2013 v 11:57

    Enduro je na p..u,co to je?xc nebo sjezd?Hybrid a momentální pobláznění.

  • anonymní uživatel HiPP 24.7.2013 v 12:13

    duchrider ,netrep :)

  • anonymní uživatel vykrs 24.7.2013 v 16:19

    duchrider: tobe se to zda nap..u, nekoho to zas bavi. kazdej si dela co ho bavi, jenom skoda, ze se vzdycky najde kkt co ma blby kecy

  • anonymní uživatel david 24.7.2013 v 17:30

    no borci je to na vyliž prdel,nebudu jezdit enduro jen proto že je to modní,stejně je to kolo na dvě věci,po rovince a do kopce vám ujedu na xc a s kopce poletím jak petelice na downhillu...navíc za cenu jednoho endura si koupím dvě kola :-D ADIOS

  • anonymní uživatel hoffman 24.7.2013 v 19:19

    no prosím, ďalší magor

  • anonymní uživatel pilot 24.7.2013 v 20:45

    už i pinkbike je zarn..nej endurem,zajímalo by mě jak se trénuje na enduro?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.7.2013 v 8:49

    Nechapu proc se u sjezdoveho maratonu komentare motaji kolem endura.
    Cyklistika je jen jedna. Ta dobra!

    Pilot: Jak se trenuje na enduro? Na XC kole, silnicce i na sjezdaku.

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 9:41

    no jo,potřebuješ najezdit tísíce km jako vrchař,stovky km na sjezdu a pak si pořídíš enduro...ruku na srdce kluci,kdo na to má?byl jsem na enduro závodech jako divák a když borci víc než pul trati do kopce tlačili bajk tak sem říkal...proč?co to má za význam?,ty závody byla hrozná nuda...tohle nepřežije.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.7.2013 v 10:13

    Mozna kdyby jsi se zucastnil, tak poznas, ze to hrozna nuda neni. Je to navrat ke korenum gravity MTB jezdeni, vlastni silou nahoru, vlastni dolu. Obavam se, ze enduro prezije, ve Francii preziva uz 10 let...

  • anonymní uživatel Pavel Čep 25.7.2013 v 10:53

    Keli, že na to máš nervy:-) Ti kluci tady mají tak obrovský zkušenosti, že nás možná i přesvědčí, jaká je to ENDURO (ježdění na kole) blbost:-D Čtou o tom a pozor, jeden to i viděl!!!.-) ach jo... Proč pořád tolik zloby pánové?!

  • anonymní uživatel MP 25.7.2013 v 11:12

    Pavel Čep: Typická česká vlastnost - závist. Nemám na kolo, tak budu prudit ty, co na to mají a říkat jaká je to pitomost a blbost a je to jen "modní" a marketing a kecy v kleci. Nenechte se odradit a jezděte! Třeba na skládačce... vždyť je to jedno ne?

  • anonymní uživatel bok 25.7.2013 v 11:48

    Děláte, jak kdyby vás někdo nutil enduro jezdit, to je furt keců, neni to jedno jak tomu řikaj?

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 25.7.2013 v 11:56

    Já si myslím, na rozdíl od některých borců níže, že výhoda endura je naopak ta, že se to dá jezdit prakticky na jakémkoliv kole (sice na jakémkoliv kole asi nevyhrajete, ale to byste většinou nevyhráli ani na lepším, takže co :-) Jde o ty zážitky.

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 12:24

    Šlapat na enduru do kopce vám fakt závidím borci :-D Enduro skončí jako okrajovej sport,pokud jste aspon trošku zdatní v marketingu tak asi chápete že sponzoři a média dokážou posunout sport na vrchol,nikdo jinej(bohužel)jak jinak si vysvětlit že je tour de france nejsledovanější bike závod na světě,protože online tam uvidíte několik hodin reklamy( Škoda atd.)Na Downhillu je to zase akce a pády adrenalin,zvučná jména a neskutečná atmosféra...A co enduro?myslíte si že tv bude přenášet závod?že budou s kamerama lítat po RZ s kopce na kopec...hoši pochybuju o vašem zdraví a o tom že se k tomu nějaká tv propůjčí :-D

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 12:26

    Ale až pojedu na lanovce nahoru a budu mít za sebou 8 krásných sjezdů dolů a budu se zdokonalovat,budu vám mávat jak si dáte za celej den tak možná dvakrát nahoru a dolu a nenaučíte se nic...radši si kupte žiletky :)

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 12:34

    pilot: a šlapat ses naučil jak, na lanovce? lol... člověk co jezdí jen dolu a nahoru musí tlačit holt nemůže pochopit v čem je kouzlo techniky výjezdů.
    enduro je jen název disciplíny, ale disciplína sama je starší jak ta tvoje lanovka cype.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 12:41

    pilot: až zas uvidim Mc Spandexe a jeho Get dirty, vzpomenu si na tebe ;)

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 13:08

    já být váma kluci tak počkám tak za dva roky budou stát endura polovinu,nikdo je chtít nebude..ušetříte hromadu peněz v bazarech jich bude hodně.nahoru jezdím a šlapu taky ale radši na žiletce Krtku,jede to rychlejc a tolik se nenadřu...univerzální kolo je na nic,NIKDY ti nedá to co speciál,věř mi!často vidím jak kluci huntujou endura na dh tratích,to je fakt masakr! :(

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 13:26

    pilot: univerzální kolo ti nedá to co speciál, dá ti mnohem víc! akorát se musíš naučit jezdit a né huntovat :D
    stejně tak jako HT ti dá víc než full, protože tě prostě nutí jezdit a ne proplouvat!
    je to asi jako kdybys hanil dirtjumpery protože slopestylisti dávaj větší bomby... kokotina.

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 14:00

    Sorry Krtku ty seš mimo,univerzál kolo ti dám víc??? :) tak proč borci na silničce mají jedno kolo na časovku,jedno na vrchy?proč borci na sjezdu nejezdí na endurech kde by se dostali váhou tak o tři kila níž a mají naprostý žehličky,by mohli ty endura po závodě dát do šrotu...asi proč?hm?Proč jezdci formule 1 mají formuli a ne sériovku?dyt by to přišlo levnejc ne?

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 14:11

    pilot: víš kámo ono je rozdíl mezi tim když ti něco "dá" a když chceš dosahovat co nejlepších výsledků... tyhle borci dosahujou nejlepších výsledků ve svojí disciplíně, to znamená že maj speciály na enduro.... já nejlepších výsledků dosahovat nepotřebuju, ale speciál na enduro mi vzhledem k tomu že nemam lanovku za barákem naprosto vyhovuje.
    holt furt nechceš pochopit že ne každej má potřebu jezdit furt jenom z kopce nebo po asfaltu, někomu prostě XC kolo nestačí protože je zvyklejší na agresivnější jízdu a na úkor toho dokáže překousnout pár kilo navíc... ale jezdit s dvoubrejlí do kopce? lol... proč myslíš že bmxkaři netoužej po DH speciálu protože by se jim na tom líp sjížděli ve městě schody? bejt tebou tak ten sjezďák hodim rovnou do šrotu protože to nebude dlouho trvat a zjistíš že na světový závodění máš moc velkej pud sebezáchovy a jezdit se s tim prostě jinak než z kopce po tankodromu nedá :D
    ...prostě vole klasickej "I only ride park"... sedlovka až v prdeli... cyklobuzna... kaci v kleci a plíce v kapse.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 14:21

    pro mě osobně je p. čep borec jako hovado pro výsledek kterýho dokázal dosáhnout, a jsem rád že se konečně našel název pro takový to "normální ježdění"... hovada jako ty co v tom viděj sjezdy s baťohem mě vážně iritujou... nevyběhneš schody a budeš tu kázat o budoucnosti. Když vidim spoustu borců na DH závodech tak vim že by jim sezóna na XC jenom prospěla, ale přece si nebudou strkat sedlo do prdele když maj lanovku, že se na tom stěží udržej je nezajímá protože si koupili 661 páteřák! - tak přesně takový tipy mi připomínáš ty se svym projevem. (tečka)

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 14:35

    hele borče já nemusím nic chápat,o víkendu sednu do auta a zajedu si s bajkem do bikeparku kam chci,užiju si to maximálně,posouvám svoje hranice..,nahoru jezdím jedině lanovkou,v životě bych to kolo nahoru netahal po svých,mám xc a žiletku na běžný trening po silnici...naštěstí existujou lanovky,až nebudou vys.ru se na to protože mi enduro nic nedá...tobě možná jo,asi seš nenáročnej a stačí ti kopeček za barákem.ale nežiješ ve skotsku ani v alpách kde by si měl 20km singltracky.a houpat se s endurem na rovince,ty vole proč?znám borce kteří si koupí sjezdáka ale do parku nikdy nejedou,

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 14:45

    hele borče nemusíš nebo nechceš chápat? já si prostě na tom svym kopečku za barákem s XC kole pořádně nezajezdim, ale sjezďáka tam taky tahat nechci... tak jsem si postavil "enduro" a cejtim se v brdech skoro jak v kanadě... 20km to sice nemá ale technická náročnost tu délku vynahradí
    ....já prostě nechápu jak můžeš odsuzovat něco co nechápeš, a ani vysvětlit se ti to nepovedlo... freeride mataron je prostě něco jako v motorkách supermoto... silničky i krosky ti natřou prdel ale s borcema ve stejný kategorii zažiješ nehoráznej nářez všeho druhu... chápeš? VŠEHO DRUHU

  • anonymní uživatel hoffman 25.7.2013 v 14:46

    pilot: človeče, mám dojem, že si na am/en kole v živote nesedel, rovnako nemáš zrejme vo zvyku jazdiť dlhšie celodenné traily, páč tých možností je tu všade naokolo 100vky km, prosto to chce trochu objektivity a pochopiť, že ti to nesedí, pravdepodobne kondične.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.7.2013 v 14:47

    - to jako že sebou nemusíš na 20km trati tahat 3 bajky abys podal co nejlepší výkony a posunul svoje hranice na každym bajku zvlášť... univerzál prostě neni na ni, je unioverzální, a to je podstatnej rozdíl.

  • anonymní uživatel stp 25.7.2013 v 15:30

    Takhle paradne mimo misu jsem uz dlouho nikoho pilotovat nevidel. Neprestavej chrabry pilote, at uz pilotujes cokoliv, jizda je to legracni.

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 16:07

    ty vole to je endurákůůů :) vyměním 3kola za jedno univerzální,nevíte o nějakém?takové které zvládne všechno a nerozbiju ho když bude sem tam nějaká dírka.

  • anonymní uživatel pilot 25.7.2013 v 16:11

    a borci jeden po druhém přiznejte se:že si děláte všichni prdel :-D

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 25.7.2013 v 21:17

    čau pilote , zkus demo 7 , ale hlavně je to tvých končetinách a jejich ředitelství , takže pro tebe asi stejně marný . jo a klidně se podepiš , rád budu sledovat tvoje posunování . přeju prima víkend . hq

  • anonymní uživatel Zd. 25.7.2013 v 22:02

    Proč tak radikální názory, prospělo by nám všem trochu tolerance. Ano, enduro nyní pluje na vlně popularity, vznikají nové závody, které jezdí bajkeři, jež by to před rokem ještě ani nenapadlo. No a co? Baví je to! Stejně tak je ale početná skupina těch, kteří si tuto disciplínu oblíbili už dávno a jezdí za ní každoročně např. do Francie, Itálie, Andorry. A ti Francouzi jsou vlastně úplně blbí. Na Alpe d’Huez můžou vyjet na silničce, mohou tam jezdit několik DH tratí na sjezďáku a oni to nakonec jezdí na nějakém univezálním kole se zdvihy, které vlastně vůbec nejsou ke chlubení… Co když se jim líbí formát toho závodu? A třeba taky proklínají ty výjezdy a tlačení, které vlastně ani není „hodnoceno“. Je ale nutné k dostavení se do různých míst startu různých měřených testů. Jinak se tam třeba nedostaneš. Abys vyhrál závod, nemusíš nutně vyhrát všechny RZ. Nejdou se ani naučit nazpaměť, musíš umět improvizovat. A to je třeba to, co na tom ty lidi láká. Je to rozdíl jako mezi okruhovým speciálem, který musíš na závodní trať dopravit, nalítáš to do bezvědomí a pak to buď výjde nebo ne a mezi soutěžním (rally) autem, které musí být schopno na ty měřené úseky dojet po vlastní ose. Každé má svoje kouzlo – ať si přeci každý jezdí, co ho baví, ne? Omlouvám se za délku příspěvku, ale musel jsem.

  • anonymní uživatel pilot 26.7.2013 v 7:31

    Ty Kuldo jeden demo 7 je kolo z roku 2009,proč bych ho měl zkoušet???hm?není lepší nové demo? :-D

  • anonymní uživatel pilot 26.7.2013 v 7:41

    Zd. sice rozsáhle ale dobře si to napsal,jen se tady někteří rozzuřili když jsem jim řekl že enduro nikdy nebude na urovni světového závodu,že je a zustane okrajový sport,že bike za tu cenu je nehorázně drahej,a univerzální kolo bude vždy někde omezeno a vždy je to kompromis mezi něčím,je to hybrid kterej vlastně umí vše ale nic pořádně.a já bych kilo za takový kolo nedal.jezdím každoročně na bike veletrh do Brna,loni tam byl samej elektrobike,letos můžem hádat nad čím se lidi budou rozplívat :)a jenom proto že nám to ty značky cpou do hlavy horem dolem sem si taky nekoupil elektrobike,a kde sou dnes?a nejsem jen downhill jezdec,libí se mi i žiletky,jsou to kola ktere mají smysl.

  • anonymní uživatel Petra B. (barope (a) centrum.cz) 26.7.2013 v 9:22

    "Pilote" =oD těch pohledů a názorů je spousty...
    DH se začal jezdit na setinu vteřiny - nalítat trať na přední pozice mohl jakýkoliv místní jezdec. Jasný, je to o to napínavější, ale připomíná mi to PC hru - taky si to nejezdíš;oD (sem to moc zlehčila - přiznávám!)=oD
    Což dle mého názoru znehodnocuje kvalitu tohoto odvětví.
    Enduro ukáže, jaký jsi nejen sjezdař. Proto tak oblíbený. Třeba jen rozdíl udržet to v plných 3 minuty, nebo minimálně 20...?! a to se teda už asi nemusím zmiňovat o těch výjezdech.. prostě vytrvalost, fyzička, technika a "hc" sjezdy. To je posouvání hranic!
    Nehledě na to, že závod trvá i několik hodin a výsledky jsou taky na setinky!! Což ukazuje daleko větší kvalitu jezdce!
    Enduro tratě? výhodou absolutní různorodost - délka, náročnost.. DH tratě v ČR? kolik z nich jsou opravdu DH? Dvě? Tři?
    Doprava, doleva, doprava..doleva po louce..lávka..pár šutrů, kořenů..dirty pro diváky..dupačka a cíl..WAU! Tím se nechci dotknout žádného DH závodníka např. ČP, ale některé české tratě fakt stojí za to=o(
    Zdokonalování, jak píšeš, ale není asi o tom, že se něco naučím nazpaměť=o(
    Posuneš si hranice jen v tom daném okamžiku..což není na škodu,ale je to hra, která by neměla být hodnocena jakožto vrcholový sport.
    Všeobecně je DH je moc krásný sport, enduro také...
    Můj názor - nikomu nenutím!;o)

  • anonymní uživatel MP 26.7.2013 v 9:29

    Pilot: No myslím, že první závod World Enduro Series v Punta Ala tu "světový závod" překonal. Co myslíš "světovým závodem"?

  • anonymní uživatel pilot 26.7.2013 v 9:39

    Již Komenský řekl " Opakovaní k dokonalosti,opakování k naprosté dokonalosti". a věř mi že downhill je tu dlouho,nevymřel a ani nevymře.díky setinám sekundy kteří jezdci jezdí tak je to čím dál atraktivnější.a když bys si viděla tu atmosféru na světovém závodu kdy fanoušci tak řvou že se třepe celej les tak jet v takové podpoře musí být neuvěřitelné.A dobrých a velmi dobrých tratí je v ČR tak tři a kolem ČR hodně :-)když se nebojíš jet ven.Enduro je modní a nepřežije v konkurenci,kdo nevěří at tam běží :)ale holky hodně obdivuju na DH tratích a jestli jezdíš enduro tak v tom případě také,drsnej sport pro holky.občas to hodně bolí.

  • anonymní uživatel HiPP 26.7.2013 v 9:39

    pilot : ja mam tiez zjazdak a ked idem na vlek netaham tam enduro,vacsinou mam vikend zadaleny tak ,ze sobotu idem do bikerpaku a nedelu ideme zaslapat do hory "enduro" cca. 30km ,najskor som to chodil s DH-bikom co bol nezmysel!neskor som si kupil AM 130/130 a to bolo o niecom inom ,vyslap hore super,ale stale mi nieco chybalo cestou dole ,tak som kupil enduro na 160/160kde bol rozdiel cca 1.5kg a hore to ide stale pekne a dole si to uzijem skoro ako na DH-biku kedze trate su neni tak narocne jak v bikeparku, o XC -HT som ani neuvazoval nepotrebujem mat zo zadku kašu! a dole je to utrpenie,skratka na to co jazdim som si prisposobil aj biky a je dobre ,ze je doba aka je,pretoze si je z coho vybrat ...a to ,ze je to drahe? ked na to nemam nebudem si to predsa kupovat !!! skus si niekedy enduro zavod na tvojom XC pevnaku a pochopis preco tam maju biky ako maju.

    pekny den

  • anonymní uživatel Petra B. (barope (a) centrum.cz) 26.7.2013 v 9:51

    pilot: píšu "A"..a ty v tom vidíš "B"..závěr: Chceš vidět jenom to svoje "B";o)
    Lepší se zdokonalovat v něčem, než v ničem;o)
    ahoj

  • anonymní uživatel pilot 26.7.2013 v 9:58

    World Enduro Series v Punta Ala byl první velkej enduro závod světovýho kalibru,vítez CLEMENTZ,VOUILLOZ,GRAVES...všichni byli jezdci DH,sponzoři je dohnali k enduru aby to bylo zajímavé,aby se prodávali endura,ti borci mají takové zkušenosti že to co oni umí je jen sen,jezdí patnáct let,vyzkouší všechno xc,dh.Na downhill už nemají tak co mají jezdit?je to marketing,bussines.proč ne.to vám neberu.

  • anonymní uživatel pilot 26.7.2013 v 10:03

    Než se zlepších v Enduru Petro tak uběhne tolik let že tě to přestane bavit :)asi je lepší vrchařit,pak jenom jezdit dolu a pak to spojit.nejde dělat vše naráz,až vyjedeš pořádnej kopec nahoru tak zjistíš že dolu je to ještě víc fyzicky náročné,sjedeš to jednou a končíš. AMEN :)

  • anonymní uživatel Zd. 26.7.2013 v 10:06

    Pilot: O.K., ty vnímáš enduro jako marketing, business, nás ostatní to prostě baví :-)

  • anonymní uživatel Petra B. (barope (a) centrum.cz) 26.7.2013 v 10:27

    když jsem napsala "lepší zdokonalovat se v něčem, než v ničem", nebyl to útok. Jenom jsem přitakala v dobrém k tomu, co jsi napsal;o)

    Vyjadřovala jsem se k úrovním závodů v DH a Enduru v ČR. Jelikož si narážel na BOOM ENDURO V ČR.

    Enduro nejezdím, nejezdím závodně. jen rekreačně svým závodním tempem stezky a traily;o).. divák u DH i Endura..vím, o čem je nejen atmoška;o)
    Enduro či freeride si myslím, že nepřestane bavit..v rekre i závodním tempu je to paráda.

  • anonymní uživatel pilot 26.7.2013 v 10:34

    Samo že je to marketing,nebo ty myslíš že ne?že dají do výroby kolo které si najde málo zákazníku?podpoří to marketing,jezdci světového kalibru a pojd musím mít enduro stůj co stůj doma...internet po podpoří fotkama někde se skotska,kde mají 20a víc km singltrecku a je to na světě...nejsem ovečka a nerad dělám kompromisy v životě a enduro je kompromis.tak to vidím já...a doprdele sem tady asi jedinej :-)

  • anonymní uživatel stofan 26.7.2013 v 10:50

    pilot: vies v com je caro "endura"? tam kde si ty zaseknuty na jednej trati a jazdis ju do mrtva celi den, si ja dam tych tras omnoho viac a kazda je ina. mlatit to v dh parku celi den ma proste nebavi, mam rad vyhlady, pekne traily a palby v narocnom terene smerom dole. cize ja si za jeden den dam vsetko, od xc mordor vyslap, cez pekny vylet v prirode z vyhladmy a kazdopadne "DH" ak sa to tak da v mojom podani nazvat:D a tesi ma ze niesom odkazany len na lanovky a len na jeden region za jeden den.

  • anonymní uživatel stofan 26.7.2013 v 10:52

    a neduro bike som si nekupoval preto ze bol v kategorii enduro, ale ze ma rozumny kompromis zdvihou a geometrie na jazdu do kopca a z kopca, a kludne celodenne slapanie v sedle. je to moje jedine kolo, viac by som ich neuzivil a vyhovuje my na vsetko

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 28.7.2013 v 12:52

    pilote nechci nekoho napadat ale řekni mi jedinej důvod proč tu to enduro takovýmhle působem schazuješ? Něco ti udělalo? Nemáš na to kolo prachy tak je to proste na ho.vno? nemáš fyzičku aby jsi to byl schopnej jezdit? Prostě to nechápu. Já prostě miluju kolo mám SX traila a RB IQ6 obě kola mě neskutečně bavěj a neodsuzuju žádný ježdění ani silnici i přesto že mě to nebaví. Navíc to enduro mi příjde jako uplně nejlepší kolo pro člověka, kterej nemá ambice na bednu ale chce si to jen užít.

    A jak píše dole v diskuzi Keli, cyklistyka je jen jedna, ta dobrá. Tak proč to takhle dělit a schazovat nekoho proto že ma sedlo vejš než druhej a nebo proto že má o trochu nižšší zdvihy nebo větší ráfky prosím o vysvětlení. Díky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí