Spotcheck: Bikepark Planai Schladming

Autor: ZR, Petiny, kategorie: Spotcheck, vydáno: 5.9.2013

ikonaO Schladmingu jsem toho slyšel spoustu a vždy jen v dobrém, dokonce že to byla 1. DH destinace v celém Rakousku (v době, kdy v Leogangu nebyl ani drop). Navíc se zde konalo několik světových pohárů a lokalita byla vidět i na mnoha videích. Takže jsem se rozhodl, že jej konečně také navštívím a zjistím jaké to tam je na vlastní kůži.



Schladming se nachází ve Štýrsku a městečku vévodí horský masiv Dachstein. Bikepark je situován na hoře Planai s vrcholem 1894 m.n.m., avšak start tratí je ve výšce 1824 m.n.m.- na konci 6 místné gondoly.





Po příjezdu mě překvapuje množství lidí čekajících na lano a to jak bikerů, tak i pěšáků. Chvíli musíme vystát frontu a už frčíme nahoru. Od rodinky cestující se mnou v kabince se dozvídám, že je dneska svátek a u hotelu na vrcholu hory se odehrává nějaký festival – proto tolik lidí.





Z lana koukám na tratě pode mnou, no z kopce je to teda hodně, tak uvidíme jaké to bude.

První jízdu volíme po modrém „ROOKIE TRAILu“, pěkná nevybržděná trať s klopenkami a menšími skoky, sice občas se jede i po rovině, ale celkově dobrý.





Tento úsek končí u prostřední stanice lanovky, kde na něj navazuje „FLOWLINE“ (sakra to slovo flow je letos asi hodně moderní). Opět taková trať s klopenkama a skočkama, postavená ale v menším kopci, takže se tu nemusí ani moc brzdit. Teda alespoň v její vrchní části.

V horní části FLOWLINE se nachází i červený úsek zvaný „JACK LUMBER TRAIL“ super hravá trať s kořeny v takovém jehličnatém podloží. Tento kus mě bavil neuvěřitelně, ale těžko říct jak dlouho si udrží svoji nerozježděnost a tím pádem i zábavnost.





Při další jízdě nahoru se potkáváme s klukama z Frýdku-Místku, kteří tu již punkují od včera a pouštíme se s nimi na DH tratě.

Od horní stanice je to „DOWNHILL PRO“ trať. Takový český les hodně z kopce s velkými skoky bych ji označil. Je tu spousta kořenů a už i dost vybržděných rolet, prostě nic moc pro začátečníky, ale kdo na kole umí, tak si ji užije. Ve spodní části čeká na jezdce masivní gap o délce cca 10 m, rána na dopadu je to veliká, pak následuje roleta, kde má člověk co dělat, aby ukočíroval rychlost, kterou nabral a vešel se tak do následující klopenky. Na poprvé celkem oči :)





To už se dostáváme do prostřední stanice, odkud startuje pověstný „DOWNHILL WC TRACK“. Opravdu jedna z nejnáročnějších tratí co jsem kdy jel. Jak fyzicky tak technicky. Opět je tu hodně kořenů a navíc je to tu ještě víc z kopce než horní DOWNHILL PRO a i skoky jsou ještě o něco větší. Hodně unešený jsem z vyskakováku, kde si Brendan Fairclought v závodě sundával strhávačku na brýlích. Přemýšlím jaké to může být jet to celé v kuse, dřina to musí být hrozná. Ty nejtěžší úseky je možné objet po červené „DOWNHILL ADVANCED“ trati, která je v podstatě totožná se svěťákovou a liší se jen těmi objezdy.

Všechny tratě ústí na cílový hank, kde se nachází i jednodušší duálek a dole je pak i pumptrack a dirt area, což mohou využít ti co s sebou mají pevňáka (na zbytek bikeparku bych pevné kolo výrazně nedoporučoval).





Celkově mi Schladming připadal parádní. Dvě regulérní DH tratě dvě lehčí modré a super zábavný JACK LUMBER TRAIL. I přes to, že byl svátek, tak tu pracovali kluci na údržbě a navíc z lana byly vidět nové úseky čekající na otevření. Určitě lokalita, kde by bylo dobré strávit i více dní. Celodenní permice tu stojí 27 E a lano jezdí klasicky od 9 do 17. Pokud si chcete užít opravdu těžkého DH jeďte sem.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel HiPP 5.9.2013 v 8:58

    minuly week som bol prvy krat v semmeringu a bolo paradne ! urcite zaradim do buducej sezony aj navstevu schladmingu ,ale az po nejakych kondicnych nabehoch :D

    inak report dost slusny,aj ked ten legendarny step up,potesila by jedna foto z odrazu :)

  • anonymní uživatel vykrs (petrvykoukal (a) centrum.cz) 5.9.2013 v 12:29

    presne, traticka zabavna jak nikde jinde :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí