Video: BLOODY CG - tepenné krvácení

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 27.12.2013

ikonaVánoční svátky skončily, doufáme, že jste již vytrávili kapra, salát, kačenu, cukroví a další pochutiny co jste do sebe během uplynulých dnů narvali. Pokud ano, je ideální příležitost podívat se na následující video.





Cedric Gracia utrpěl další vážné zranění, při závodech s hromadným startem Megavalanche na ostrově Réunion si po poměrně laciném pádu, kterých má ve své kariéře za sebou stovky, možná tisíce, si poranil stehenní tepnu. Bez rychlé pomoci kámoše, který si zachoval chladnou hlavu, bychom přišli o největšího šoumena v MTB.





Při té příležitosti si zopakujme základy zdravovědy, nutné minimum, které by každý měl znát.



Ptáte se jak zastavit krvácení? Krátký, život zachraňující návod je zde.
Je to kombinace dvou manévrů:
volte polohu postiženého tak, aby krvácející místo bylo nad úrovní srdce ( např. zvednutí končetiny, polohou těla),
vyviňte tlak na přívodní cévu:

  • přímo – přiložíte tlakový obvaz na ránu nebo stisknete cévy prsty přímo v ráně
  • nepřímo – stisknete tlakové body nebo zatáhnete zaškrcovalo.




V Cedricově případě šlo o takzvané vnější krvácení tepenné.
Toto krvácení může bez poskytnutí pomoci znamenat smrt v několika minutách (např. ze stehenní nebo pažní tepny). Proto má zastavení prudkého zevního krvácení absolutní přednost před ostatními úkony první pomoci. První pomoc v tomto případě vyžaduje okamžité zastavení vystřikující nebo prudce vytékající krve. Způsobů, jak krvácení zastavit je více, záleží na tom, kde a jak je tepna poškozená.

Při postižení tepen velkého průměru (krční, pažní, podklíčkové, stehenní) stlačte krvácející tepnu přímo v ráně rukou, případně palcem. Stisk udržujte až do příjezdu odborné pomoci.

Pokud vás v této souvislosti napadla otázky sterility, při tepenném krvácení rozhodují o záchraně života sekundy a dříve než byste našli sterilní materiál a přiložili jej do rány, mohl by vám člověk vykrvácet. Z tohoto důvodu je sterilita až druhořadou záležitostí. Rozhodně ji ale nepodceňujte a vzhledem k prevenci proti AIDS používejte gumové rukavice.

Při postižení tepen středního a malého průměru (od lokte a kolen níž, tepny na hlavě) zastavíte krvácení stlačením tepny v tlakovém bodě.

Využívá se 8 tlakových bodů:

  • spánkový
  • lícní
  • krční
  • podklíčkový,
  • pažní,
  • břišní
  • stehenní
  • podkolení

Přívodní tepna se stlačuje bříšky 2–3 prstů proti kosti!



A HLAVNĚ VOLEJTE ZÁCHRANKU:
112 Tísňová linka
155 Záchranná služ­ba







Podívejte se na následující video a doufejte, že pokud se vám stane něco podobného, budete mít na blízku někoho podobného, kdo vám pomůže.

Zdroj: komenskeho66.cz
Foto: Thomas Di Giovanni

Diskuze

  • anonymní uživatel Kristýna 27.12.2013 v 8:31

    Prosím, škrtidlo nedávat!! Jediný případ, kdy se používá škrtidlo je pouze u amtputace!!

  • anonymní uživatel Jary 27.12.2013 v 11:05

    Ale co by se nemohlo dat? Je jen potreba trosku premyslet nad pouzitym materialem...

  • anonymní uživatel macho 27.12.2013 v 12:38

    samozrejme skrtidlo lze pouzit, neni nahodou ze je soucasti autolekarnicky..

  • anonymní uživatel Ondra 27.12.2013 v 13:01

    Kristýno ty si amputuj hlavu za takový bláboly...

  • anonymní uživatel novas (jirinovas (a) seznam.cz) 27.12.2013 v 17:53

    Kristy nic si z toho nedělej-takové je to tu pořát-to víš všeci jsou chirurgové. chápu-že tím myslíš-to aby se končetina prokrvovala a neodumřela......

  • anonymní uživatel Kristýna 27.12.2013 v 21:10

    já vím Jirko... bavím se a je vtipný, že mě o tomhle někdo poučuje, když to studuju :D

  • anonymní uživatel Jary 27.12.2013 v 21:16

    Krystýna: bav se jak chces, ale skrtidlo se bezne pouziva, jedine co musis dodrzet je ten material respektive jeho sirku. Napr. tkanicka je spatne, lepsi je pouzit treba pruh latky alespon 5 cm siroky. Pokud to studujes a nevis to, tak ja cas se zacit ucit.
    Novas: To, aby se koncetina prokrvovala se zajistuje tim, ze se po cca 5-10 minutach skrtidlo na chvilku povoli!

  • anonymní uživatel Ondraa 28.12.2013 v 4:37

    Kristýna: radši nekrózu než vykrvácet. V těhle případech je zastavení krvácení všemi dostupnými prostředky na prvním místě (klidně i vší silou natlačit do rány třeba minci a tepnu tak skřípnout atd., způsobů je dost). Pokud si jakožto laik nebudu jistej tlakovym bodem, je zašrcení dobrá volba. Ona nakonec ani ta medicína, či co "to" studuješ, není exaktní věda a je dobrý umět použít i ten selskej rozum, samozřejmě nebudu zaškrcovat na krku škrtidlem při poranění krční tepny apod.

  • anonymní uživatel Ondraa 28.12.2013 v 4:39

    Redakci (podpis autora článku chybí) nicméně velkej dík, tahle osvěta je potřeba

  • anonymní uživatel Air 28.12.2013 v 23:23

    Po shlédnutí videa mě napadlo: kolik bajkerů vůbec umí první pomoc. Toto se může stát každému.

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 29.12.2013 v 0:35

    Dobrej clanek! Jen bych zduraznil ze na prvnim miste je vzdy Vase (zachrancovo) bezpeci! Proto vzdy rukavice. HIV,
    zloutenku a podobny si pak budete nosit v sobe do konce zivota. Mala lekarnicka by mela bejt v kazdym baglu kdyz jedete na vyjizdku. Cervenej kriz dela dobry kurzy prvni pomoci. Trvaj par hodin a stojej par stovek. Az budete zachranovat kamose, budete moc radi ze neco vite.
    Jinak souhlas s Kristynou: skrtidlo jen u amputaci. Vyuziti jindy je komunistickej prezitek, podobne jako prispendleni zapadlyho jazyku:-P

  • anonymní uživatel střev-o 29.12.2013 v 10:47

    škrtidlo komunistickej přežitek? Tebe bych nechtěl mít poblíž sebe v případě nějaké nehody. To by člověk slyšel: pohoda, škrtidlo je komunistickej přežitek, že vykrvácíš třeba kvůli otevřené zlomenině je ok.
    A zrovna co se CG případu týče, ny tohle krvácení vyvinuli i soudruzi z USSA skvělé škrtidlo viz.www.sammedical.com/...

  • anonymní uživatel macho 29.12.2013 v 11:53

    Zaskrcovadlo komunistickej přežitek?
    Škrtidlo:
    eforms.zpmvcr.cz/...
    www.prvni-pomoc.com/...

    Nevim proc by mělo bejt zaškrcovadlo komunistickej přežite, zejména když se používá celosvětově.

  • anonymní uživatel stofan 29.12.2013 v 14:58

    no, škrtidlo neskrtidlo, v danej situacii je to jedno, nikto nepocita s tym ze zo skrtidlom budes cestova celi den do spitalu ta o jakej nekroze sa tu bavite?, pokial to strieka není cas riesit a skrtit co to da....ak sa da, u toho miesta kde sa Cedrikovi zadarilo asi tazko... Nechcem nic hovorit, ale hladanie tlakového bodu laikom moze byt kopec razi pre poraněného osudne, pac to je fofr, skrtidlo je v tomto pripade tak blobovzdorne ze tvrdit ludom ze škrtidlo je len pri amputaciach je trosku naivne...

  • anonymní uživatel stofan 29.12.2013 v 15:06

    oni tie hlavi studovane medicinske obcas zbytocne moc premislaju a radi radia, no neuvědomuju si ze clovek kde toto vidi a nieje na to zviknuty a pripraveny tak ma dost co robyt zo sebou nie este rozmislat kde je tlakovi bod... vecsiina ludi nieje schopna ani zavolat zchranku, pac tieto situacia hold nezaziju kazdi den a pak kulia oci...a to ruku na srdce ze je to tak, ja osobne neviem co by som v tejto situacii robil, takto za pc aj hej, ale na mieste?, škrtidlo je proste najjednoduchsia moznost zachrany života, pokial ide o miesto ktore sa da skrtit, ci mu potom odpadne noha, je myslim aj zachraňovanému jedno...

  • anonymní uživatel Jary 29.12.2013 v 15:26

    Vzdyt jako skrtidlo muzete pouzit triko, ktery svou sirkou nenici tkan a tudiz se nemusite bat ze o koncetinu prijde. Po chvilich se tepna priskrti rukou a skrtidlo se na chvili povoli aby se koncetina dokrvila , je to fakt tak spatny - komunisticky reseni?
    Tlakove obvazy nedokazou zastavit krvaceni z vetsich tepen! Hlavne jak pise STOFAN: v danou chvili budete radi kdyz se na neco vzmuzete a jeste hledat tlakove body...rovnou volejte pohrebaky.

  • anonymní uživatel Majkls 29.12.2013 v 17:47

    skrtidlo pouzit jde, pri jinak nezastavitelnym krvaceni, napred bych tam narval triko, stlacoval to, a az pak, kdyby to porad chcalo prilozit skrtidlo, a kdyz uz zaskrtit nikdy nepovolovat dokud to neni vyreseny definitivne....maximalni doba zaskrceni je 2h...

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 29.12.2013 v 20:29

    Oukej, s komunistickym prezitkem sem to trochu prehnal. Spravne pouzite skrtidlo samozrejme krvaceni zastavi, avsak by melo byt pouzito az jako uplne posledni reseni, kdy veskere jine postupy nefunguji. Zde plati stupnice zivot je vic nez zdravy ( radsi amputovana noha nez vykrvacet). Prvnim krokem viz v clanku: polozit pacienta na zem a postizenou cast dostat nad uroven srdce. Pak stlacime ranu, predtim do ni nacpem obvaz, triko, dres, kulich atd. Vrstvy nikdy nestrhavame, pouze pridavame. Pokud nefunguje, pridavame tlakovy bod. V realnem zivote pouzijete ten v trislech pro nohu, pazni - pod ramenem pro ruku. Muzete vyzkouset na kamosovi. Trochu.neprijemny ale nic co by se nedalo vydrzet. Jednou tim treba nekomu zachranite zivot a koncetinu. Pri aplikaci skrtidla poznamenejte cas, po 45minutach na minutu uvolnime. Doufejte ze tou dobou uz to ale vy na starosti mit nebudete.

  • anonymní uživatel Jary 29.12.2013 v 22:06

    Maara: ano, ano. Ale zcela uprimne, kolik lidi je schopno najit tlakovy bod v klidu natoz ve stresu kdyz to z nekoho strika? U velkych tepen mas v podstate par vterin, pro vetsinu lidi je lepsi zaskrtit primo v rane a klidne jen prstem primo do rany a pak rovnou skrtidlo. Myslim ze, ten ne zas velky, risk stoji za to nez se pokouset o nejakou "elegantnejsi" metodu.

  • anonymní uživatel Kristýna 29.12.2013 v 22:14

    Chtěla bych vás vidět, jak budete v batůžku hledat škrtidlo...a hlavně kdo ho taky vozí...ani o tom nebudete přemýšlet a hned to prostě stlačíte, což pomůže nejvíc. Pak přidávat ty vrstvy. Tlakový body už jsou dnes taky pro laiky pasé.. stejně tak jako hledání nějakýho pulzu. Občas se to těžko hledá a akorát se ztrácí čas. Díky Bohu, tu medicínu naštěstí nestuduju :D Když jsme vlastně u toho, jak byste postupovali při přiložení škrtidla v případě krvácení tak jak je to v tom videu?
    Mmch v těch odkazech na první pomoc jsou taky dost starý věci.. první pomoc se rok od roku pořád vyvíjí...

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 29.12.2013 v 22:58

    Skrtidlo neskrtidlo, hlavni je dostat zranenou cast tela nad uroven srdce, do rany nacpat co se da a drzet. Dal uz je to na vasem uvazeni. Vzhledem k tomu, ze jde o zivot ohrozujici zraneni, v podstate vsecko se v tu chvili pocita. Slo mi spis o poukazani na moznosti setrnejsi. Nebylo by kazdopadne od veci v podobnych clancich pokracovat. Trebas navod jak spravne a rychle zavolat zachranku atd. Verim ze aspon na neco si kazdej ctenar pozdeji v akci vzpomene.

  • anonymní uživatel Jary 29.12.2013 v 23:15

    Kristyna: a co treba triko co mas na sobe, hm? Staci ho svazat dat na ruku/nohu, prostrcis klacek a zatocis tim klackem - hotovo. Samozrejme ne vzdy pouzit jde a ne vzdy je potreba skrtidlo. Kdyz se ptas jak bychom dali skrtidlo v pripade videa, jak bys mu tam dala tlakovy obvaz, aby to udrzel??

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 30.12.2013 v 0:42

    Na škrtidla opravdu zapomeňte, jak tu psala Kristýna a Maara. Škrtidla se používají pouze pod palbou ve vojenství, a tam mají ještě speciální typy škrtidel a jsou opakovaně školeni, jak se s nimi pracuje. Aktuální metodiky první pomoci říkají (aktualizované "papíry na hlavu" v téhle oblasti mám z letošního roku), že škrtilo opravdu ale opravdu ne. Pokud je to klasické masivní krvácení, které vznikne typicky roztržením/proražením cévy, tak tlak v ráně. Pokud zraněný spolupracuje a vy nemáte po ruce rukavice (btw, infekce není jen o HIV, ale třeba i o hepatitidě typu C, která je stejně neléčitelná jako HIV a také je smrtelná), tak může použít svou vlastní ruku, případně vy vezměte jeho ruku a tlačíte. Pokud máte rukavice nebo si to jste ochotni případné riziko na sebe vzít, tak vaši vlastní ruku a tlačit do té rány. A fofrem volat 155 nebo 112, kde vás povedou, co případně dál (při volání na tísňové linky vždy zavěšujete jako poslední!).

    V případě toho zranění, jako měl C.G. by navíc škrtidlo nejspíš ani moc nefungovalo - protože ty tepny ve stehně jsou docela hluboko, takže je třeba hrábnout skutečně do hloubky té rány a tlačit.

    Jo a zajímavé je, že třeba amputace jako taková téměř nekrvácí - tělo se v tom místě tak stáhne samo.

    Další věc hodná zřetele - vnější krvácení je jedna věc, ale ještě zrádnější jsou vnitřní krvácení, kde jde o život úplně stejně. Například dovnitř do pánve dokážete kompletně vykrvácet, aniž by z vás vytekla kapka krve ven - dovnitř do pánve se totiž vejde celý objem vaší krve. A z tohohle pohledu jsou nebezpečné i vnitřní krvácení do stehna, protože tam se ta krev může taky docela dobře "schovat" - bude to vypadat jako otok, ale přitom je ten člověk na hranici smrti.

    A ještě poslední věc - nebo spíš první věc. Při první pomoci byste měli zejména zajistit bezpečnost pro sebe a okolí. Mrtví nikomu nepomůžete. Takže se prvně pořádně rozhlídnout, co vám hrozí, a podle toho se zařídit - aby vám třeba někdo další neskočil s kolem na hlavu.

    Z vlastní zkušenosti doporučuji absolvovat kompletní ZdrSem. Ono to je jednak o tom do sebe nabrat tu teorii, ale zejména si to na vlastní ruce vyzkouštet (a vězte, že i tepenné krvácení se umí dneska docela věrně simulovat - a budete asi překvapeni, jak málo krve na pohled z toho člověka teče, aby to už bylo masivní krvácení).

    Takže na rozdíl od jiných diskutujících, já doufám, že kdyby se mi něco takového stalo, tak že se kolem mne žádný "dobroděj" se škrtidlem vyskytovat nebude...

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 30.12.2013 v 1:20

    Abych to ještě zjednodušil - co byste v takovém případě měli udělat:

    1) Rozhlédnout se/zamyslet se:
    * není nikdo ze zachraňujících ohrožen?
    * vím o všech zraněných (když jste přímo havárii neviděli, aby se vám nestalo, že někdo umírá s tichým chroptěním v křoví, kdežto vy běžíte k někomu s odřenou nohou, kdo řve jak tur)

    2) Je dotyčný při vědomí a dýchá a je nějaké velké krvácení?
    * stav vědomí (bdělý/oslovitelný/reagující/bezvědomý) budu hlásit záchrance
    * dýchá dotyčný? (poslech a ruku na hrudník, jestli se zvedá - protože existuje jeden průserový stav zvaný "lapavé dechy", kdy sice ústy jakoby dotyčný dýchá, ale vzduch nejde do plic a nezvedá se hrudník)
    * neřeším žádné měření tepu - ukazatelem krevního oběhu je, že dotyčný dýchá, tečka
    * vidím nějaké masivní krvácení nebo je podle mechanismu úrazu možnost že dotyčný krvácí vnitřně? (pozor na nasákavé oblečení, do toho se taky dá vykrvácet!)

    3) Volám 155/112
    * budou po mně chtít výše uvedené informace v bodech 1 a 2 (plus ještě další, ale to už se vás zeptají)
    * zavěšuji až jako poslední, aby se nemohlo stát, že se mne ještě na něco budou chtít zeptat nebo že mne budou chtít provést postupem první pomoci a já jim zatípnu telefon

    4) Je nějaké velké krvácení?
    * pokud ano, je třeba tlak v ráně (rukou postiženého nebo vlastní rukou v rukavici)
    * mám rukavice? (měl bych mít - lékařské nesterilní latexové rukavice se dají dobře schovat třeba do obalu od Kindrvajíčka); pokud nemám rukavice, jsem ochoten riskovat nechráněný styk s krví dotyčného?
    * pokud je dotyčný současně v bezvědomí a nedýchá, jsem na to sám a mám materiál, budu to muset vyřešit tlakovým obvazem, abych mohl dělat resuscitaci (následující bod)
    * uvázat tlakový obvaz, aby neprosakoval, taky nemusí být vůbec žádná prča a je třeba si to vyzkoušet


    5) Pokud nedýchá, zahajuji resuscitaci (KPR)
    * záklon hlavy (fakt pořádně - jen teda nezlomit vaz ;-) )
    * pokud si troufám na dýchání (cizího člověka jen s resuscitační maskou, takové TBC není taky žádná výhra, podobně jako HIV/HepatitidaC u krve), tak 30:2 (masáž srdce:pomalé vdechy)
    * pokud si netroufám na dýchání, tak jen masíruji srdce
    * resuscituji, dokud si dotyčného ode mne nepřeberou záchranáři (protože s výjimkou topení a malých dětí je témeř nulová pravděpodobnost, že by se mi dotyčný probral pod rukama - ale přesto je ta resuscitace do příjezdu záchranky naprosto zásadní!)
    * tohle je taky potřeba si někdy vyzkoušet na vlastní ruce

    6) Pokud dýchá, ale je v bezvědomí, tak pořád hlídám stav - protože může kdykoli přestat dýchat! Do příjezdu záchranky, než si ode mne dotyčného přeberou.

    Ono je to celé ještě trochu složitější, ale snad jsem na nic z toho úplně nejpodstatnějšího nezapomněl.

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 30.12.2013 v 1:39

    Kdyz uz se nam to tu tak pekne rozjelo, napada me jeste trebas cizy objekt zapichnuty v tele (vetev, riditko atd). Tyto objekty NIKDY NEVYNDAVAME! Obalime v miste pruniku, zamezime dalsimu pohybu telesa (napriklad tejpou).
    Pri volani zachranky je dobry vedet kde jsme. Kazda lampa poulicniho osvetleni ma na sobe cislo, stejne tak zavory na zeleznicnich prejezdech. To vse muze dispecerovi rict kde presne ste. Jinak nejlepsi sou GPS souradnice.

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 30.12.2013 v 1:42

    Jo a snad už poslední věc - pokud je podezření na riziko poranění páteře, což nám při gravity bajkování docela hrozí, tak s dotyčným zbytečně nemanipuluji. Možné poranění páteře hrozí vždy při následujících věcech: pád z dojnásobku výšky těla, náraz při víc než 40km/h, bezvědomí po skoku do vody, úraz hlavy, střelná poranění trupu - automaticky se k dotyčnému chovám, jakoby ten úraz páteře měl.

    Co to znamená "zbytečně nemanipuluji"? Pokud potřebuji zastavit velké krvácení nebo musím dělat resuscitaci, tak s dotyčným prostě pohnout musím. Tečka. Protože pokud mi vykrvácí nebo mu odumře mozek, tak je to, že jsem mu nepohnul s páteří, jaxi na nic. Jen se to snažím udělat šetrně.

    Pokud je dotyčný při vědomí a nekrvácí, tak je dobré mu říci, ať se nehýbe, protože každý jeho pohyb může být ten poslední. Pokud má tendenci zvedat hlavu a otáčet jí, není spatné si k němu kleknout a zafixovat mu hlavu mezi vaše kolena.

    Už snad howgh ;-)

  • anonymní uživatel Jary 30.12.2013 v 9:20

    Petr: se vsim co pises souhlasim, ale nejake rozumne duvody proc skrtidlo v zadnym pripade nepouzit? Beru to jako krajni vec, ale krome toho ze to neni v nejnovejsich metodikach me nenapada jedine rozumne vysvetleni proc ne. Zdrav.kurzy mam a probiral jsem to slidma z oboru a nikdo nerek jedine slovo proti...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.12.2013 v 9:53

    Ještě to nikdo nezmínil.... Vterinove lepidlo. Nemá poločas rozpadu jako plutonium a jiný sracky. Asi vám to přijde na hlavu, ale fakt to funguje. Ač je toxicky, tak pro tělo není smrtelne nebezpečný. Zastaví krvácení. Používají to často horolezci. No a pak stará osvědčená a hodně bolestiva klasika. Vypálit, seskvarit cévy. Vy tu píšete o klasické PP, tak já doplňují alternativy, které zachrání život a je zdokumentované, že fungují

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 30.12.2013 v 10:18

    Jary: podle mne ty důvody jsou následující (a už jsem je trochu zmínil níže).

    1) První pomocí bys měl nadělat co nejméně dalších škod - např. že bys kvůli krvácení neměl způsobit amputaci, pokud už tato neproběhla - C.G. by byl bez nohy asi taky docela smutný, když to krvácení šlo dobře zastavit jinak. Takže pokud jde krvácení zastavit šetrnějším a efektivnějším způsobem (tlak v ráně), tak se to má dělat tímto způsobem.

    2) Správné použití škrtidla, včetně zapisování času aplikace a podobně, je ve stresu složité správně udělat, pokud to člověk nemá opakovaně nadrilované (viz ti zmínění vojáci).

    3) Řada velkých tepen je schovaných poměrně hluboko z důvodu jejich vlastní ochrany (zrovna ty na nohách), takže bys musel použít taková ta silná vojenská škrtidla (např. www.lifeline.cz/... abys to dokázal dost utáhnout. Běžná gumová škrtidla by nejspíše nebyla dost silná, improvizovaná škrtidla z oblečení nejspíše také ne.

    Čili není to o tom, že by se škrtidlo mělo vymazat z lidské historie, ale o tom, že nepatří do laické první pomoci. Odborně způsobilé osoby ho určitě mohou použít, pokud ví kdy a jak. Proto se taky ty techniky laické první pomoci vyvíjejí, protože specializovaní odborníci (lékaři a paramedici) se snaží zjistit, co je laik schopný (i s běžným proškolením typu kurzů první pomoci) udělat správně a efektivně i ve stresové události, aby to pomohlo a nenadělalo další paseku ani zachraňovanému, ani samotnému zachránci. Proto dneska v metodikách není škrtidlo, proto se omezují jen na ty nejzákladnější život zachraňující úkony (pokud člověk není na vyloženě odlehlých a špatně přístupných místech, dojezdnost odborné první pomoci by měla být do 15 minut - takže jde o to vydržet tu dobu, než přijedou - a mimochodem, 15 minut resuscitace je docela makačka), proto není nutné dělat umělé dýchání ale kritická je nepřímá srdeční masáž, atd.

  • anonymní uživatel Balanc 30.12.2013 v 11:09

    co cech to chytrak: tinypic.com/...

  • anonymní uživatel Jary 30.12.2013 v 12:03

    Petr: ano je to jako jedno z poslednich reseni, ale kdyz to vztahnes na nas sport, tak dost casto se pohybujes v mistech kde neni signal a nebo nemas telefon v dosahu.
    A i kdyz pomoc zavolas, casto musis nekam vylezt abys je naved a spolehnout se na to ze si to zraneny podrzi sam a neomdli? Nekdy mimprijde ze nove metodiky pocitaji stim ze kazdy a vzdy ma telefon u sebe a je na dostupnem miste.
    Pokud dodrzis nejakou sirku skrtidla a budes nekde v hlave mit ze po nejake dobe to musis na chvili uvolnit tak se nemusis bat amputace. Ale uznavam ze je to posledni moznost ho pouzit.
    Me spis vadi ze nez aby udelali nejaky vzdelavaci program tak vymysli no ve a nove postupy ve kterych z lidi v podstate delaji blbce co nic nedokazou a to malo co znaji jim pomalu zakazou, tak at se pak nedivi ze se nekdo boji zasahnout...
    Balanc: ty jsi asi hrozne svetovej co? Jed se nekdy podivat aspon za hranice svy vesnice at vis jak nas ve svete berou...

  • anonymní uživatel Balanc 30.12.2013 v 12:13

    Jary: ty vidlaci dite, nehazej me do stejnyho pytle s tebou, ptz ja nejsem vy! (a pokud ti to ani ted nedochazi, tk se zamysli, co pises, kdyz tim chces druheho anonymne pres net urazet!)

  • anonymní uživatel Jary 30.12.2013 v 14:53

    Ja narozdil od tebe nikomu nenadavam do vidlaku. Ty se tady navazis do vsech cechu...ja narazel na to ze kdybys vyjel nekam tak bys zjistil ze cesi jsou na tom pomerne dobre a mozna bys pochopil pro na tom obrazku je ta taska

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.12.2013 v 19:41

    :D my, že jsme na tom dobře? Neeee :D ale jako joke dobrý. Ve světě znají tak maximálně Sa 58 a Vichterleho čočky....a zbytek Evropy nás má za zloděje, loosery a polorusaky

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 30.12.2013 v 19:43

    Jery:

    Ad škrtidlo: pokud vím, tak škrtidlo, kdybys ho už teda použil, tak nesmíš povolovat, to může až lékař. Problém je ve sraženinách, které mezitím mohou vzniknout v periferiích a mohly by se dostat zpět k srdíčku a k plicím a tehdy bys efektivně dotyčného zabil embolií. Takže máš další důvod, proč se škrtidlům vyhýbat.

    Ad metodiky: Ono je to o tom, že pro většinu laické první pomoci je opravdu funkční a nabitý mobil jeden z nejlepších záchranných prostředků, zejména v kombinaci se znalostí základních záchranných postupů. I v horách se ještě leccos dá přes mobil zachránit - jednak 112 funguje i bez SIM karty a je schopná se proroamovat do všech rozumných sítí aspoň v Evropě. A pokud jsi na hřebenu a jedeš zachraňovat do údolí (typicky pro laviny), tak volat, dokud jsem ještě nahoře, kde je větší pravděpodobnost dosahu aspoň nějakého signálu. Já jsem kdysi absolvoval ZdrSem Horal, kde jsme měli jak tu část univerzální laické pomoci, která je společná pro všechny ZdrSemy, tak i rozšíření právě pro ty případy, kdy si musíš pomoci sám a kde se samozřejmě probírají i extrémnější postupy, různé transporty (doporučuji vyzkoušet! ;-) ), atd. - takže samozřejmě v těchhle metodikách se potkáš s lecčíms, ale tam už je vždycky na tvé zodpovědonosti rozhodnout, jestli už sitace patří do té kategorie "pod palbou", kdy se i škrtidlo dá použít. Ale čekal bych, že tohle spíš bude trápit lidi na Lezec.cz než na Dolekop.com. Pokud jsi někde v bikeparcích po Evropě, nebo se touláš celkem kdekoli po ČR, tak šance, že budeš v dosahu signálu, je hodně vysoká - a navíc s kolem jsi asi i ve výhodě, že se signálu dokážeš kdyžtak rychleji dobrat. Takže nabitý mobil s sebou je určitě dobrý nápad.

  • anonymní uživatel Jary 31.12.2013 v 18:21

    Petr: ja s tebou v zasade souhlasim, ale dobre znam mista napr u Karlovych Varu kde je okruh cca 20km kde neni signal, ale myslim ze nema cenu to vic rozvadet ;-) beru ze je to risk pouzit skrtidlo, ale ja bral situace kdy jina moznost neni.
    Ados: pokud si myslis ze nas Evropa za zlodeje jak je mozne ze Dáni k nám maji respekt ( a ze Dani jsou na tom sakra dobre), UK si nas predchazeji, Francouzi i pres jejich vlastenectvi uznavaji Cechy a o vychodnejsi Evrope ani nemluvim - ted mi rekni jestli jsem mel tak obrovsky stesti na lidi a nebo to tak opravdu je. Vazne si myslite ze bezni lidi na nas koukaji skrz prsty protoze Klaus ukrad pero? (Uved jsem jen priklad)

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 31.12.2013 v 18:52

    Jen bych este dodal, ze tisnova volani fungujou na jinejch sitich a kolikrat se lze dovolat i kdyz tvuj operator hlasi bez signalu. Co mi bylo naposledy receno, tak tisnova linka by mela pokrejvat vetsinu CR.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.1.2014 v 8:29

    2 Jary....já ti nerozumim, asi jsme každej z jinýho světa. Stojim si za svym. Neprocestoval jsem celej svět, ale zemí jsem navštívil dost.....a vím jak na nás koukaj.....a nějakej Klaus s perem....prosím tě, tenhle člověk je z globálního hlediska naprosto neznámá figurka. Nás znaj fakt leda jako Czechoslovakia " aaa Sa 58 good submachine gun....good" a Briti, že si nás předcházejí? Proboha proč by to dělali? Jsou nám zavazany za 310. Stíhací a 312. Bombardovaci (snad jsem nepopletl squadrony nechci to hledat) ale jinak jsme jim u zadele. Něco jiného byla První republika, ale to je 70 let zpět. Vyjed si do blbyho Rakouska s českou SPZ :D smír se stim, že hrajem pátý housle

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.1.2014 v 8:29

    Sorry za OT

  • anonymní uživatel Jary 1.1.2014 v 16:31

    Ados: tak jed studovat a pracovat domUK a poznas o cem mluvim, jak maji radi cesky studenty a jak prednostne berou cechy do prace.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.1.2014 v 16:41

    ty vole.....procestoval sem celou Evropu, to si myslíš, že si jedinej kterej vytáhl paty za hranice? :-D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.1.2014 v 16:46

    meleš úplný hovna.....v Británii vznikaji východoevropský slumy, kde jsou stejně všichni středoevropani pohromadě.....Poláci, Slováci, Ukrajinci, Češi. BRITY SERE, JAK JIM "VÝCHODOEVROPSKEJ MOR" zaplavuje zemi. Nechci tě urazit, ale kolik ti je? 20?.... a byl ses na prázdniny podívat v Londýně a myl si kastroly a teď seš chytrej jak rádio? upřímně si mě pobavil :-D.... omlouvám se, že vystupuju takhle arogantně a svym způsobem tě vlastně urážim, ale tyhle kecy mě vždycky nadzvednou ze židle

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.1.2014 v 16:54

    tak, už sem vychladl.....promiň za ostrý slova, když ti ani nekoukám osobně do očí, ale fakt to není tak jak říkáš....pochopitelně jsem byl v Anglii, spoustu mých známých z vejšky se tam snažilo uchytit, přiučit...95% se po pár měsících vrátilo a všichni svorně tvrdí, že jsme pro ně tupý východňani.....czechoslovaks noobs.....pravděpodobně si žil v rodině nějakého gentlemana, který měl slušné vychování a nedával najevo veřejné mínění

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.1.2014 v 16:55

    pěkný OT sem tu blbec rozjel

  • anonymní uživatel Balanc 2.1.2014 v 8:49

    Ados: Nikdy se nehádej s blbcem - klesneš tím na jeho úroveň a tam tě on porazí páč v tom má větší zkušenosti...

  • anonymní uživatel černoch KV 2.1.2014 v 17:17

    a ještě bych prosil, čistě ze zajímavosti, nějaký odborný názor, info, návod, prostě cokoli ohledně toho vteřiňáku a vypálení a seškvaření cév...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.1.2014 v 17:57

    napsal jsem, že se jedná o alternativu, když je nejhůř. Jinak bych se subjektivně řídil klasickou PP. Nejsem medik, odborné info ti dát nemůžu (snad to objasní někdo povolaný) napsal jsem, jak jsem koupil od známého doktora. Ten vteřinák asi fakt zní na hlavu, ale zachrání život - nemá prý poločas rozpadu, takže tě nezabije otrava....vykrvácení ano. No a vypálení se používalo ve všech válkách ( např. nasypání střelného prachu do rány a následovné zapálení, nebo nažhavení nože a následné přiložení do rány ) prostě ti to zapeče cévu a přestaneš krvácet. Spíš si v nemocnici poraděj s popáleninou, než s mrtvolou, co vykrvácela....obojí je efektivní a zachrání život. Jestli to má trvalé následky nevím - musí říct někdo zkušenej. O tom škrtidle jsem taky slyšel , prý hovadina. Dobré jen v případě kousnutí hadem, pavoukem - jed se nedostane dál do těla

  • anonymní uživatel Balanc 2.1.2014 v 19:32

    Ados: vterinove lepidlo na otevrene rany houfne pouzivali americti vojaci ve valce ve Vietnamu (vynalez vterinoveho lepdidla ma taky vojenskou podstatu) "Generally, cotton and wool are readily available and cyanoacrylate (super glue) is always a good thing to have on hand in first aid kits, due to its wound sealing ability." Zdroj: www.todayifoundout.com/...

    PS: s vterinakem take luxusne rozdelate ohen, kdyz vite, jak na to:)

  • anonymní uživatel Jary 2.1.2014 v 20:12

    Ados: nic se nedeje, ostry slova nekdy byt musi... V rodine jsem nebyl, prijel jsem tam s £500 v kapse a dopisem ze skoly, nic vic jsem nemel. To jak se ke me chovali po zjisteni ze jsem z cech jsem nezazil ani tady..
    Na vterinak jsem se ptal - protoze jsi mi pripomel co jsem kdysi slysel, je to tak ze krvaceni zastavi a v podstate nic moc z toho nehrozi a i kdyby tak to je lip zvladnutelny jak vykrvaceni - takhle jsem nakoupil.

  • anonymní uživatel peto(dude) 7.1.2014 v 14:21

    fuu vazna vec. No nosim so sebou kocher(cs.wikipedia.org/... ale niesom si vobec isty ci by som taku tepnu v tej kope krvy vcas nasiel a zvladol este aj zosvorkovat. A neviem na isto ani to ci sa to na to vobec pouziva ale mam tusak ze hej. Ale ked by ste tam vy zvladli dat ucinne "vterinove lepidlo" tak ja ten kocher lavou zadnou.

  • anonymní uživatel peto(dude) 7.1.2014 v 14:23

    cs.wikipedia.org/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí