MojeKolo

Rozhovor: Tomáš Kutin

Autor: Čert, kategorie: Rozhovor, vydáno: 21.1.2014

ikonaTřetí místo na letošní Endurosérii vyjeté na vlastním ocelovém pevném rámu, uzavření smlouvy s AGang, rozjezd webu a týmu Enduroteam.cz. Tohle i mnohem víc toho má jenom letos za sebou nenápadný a prý i obvykle zamlklý Tom Kutin, další český endurostroj narozený poblíž Toulovcových Maštalí. A když je někdo nenápadný a zamlklý, není nic lepšího než ho po čertovsku vyzpovídat. Jak pojede na celopéru? Předjede letos Fikejze? Co je tajemstvím jeho úspěchu? To vše i mnohem více v exkluzivním rozhovoru.



Čert: Zdar chlape, rovnou zostra začneme. Musím říct, že jsi pro mě dost tajemná postava, ani google toho o tobě moc neví, kromě toho že jsi „pan single be bikes“ a z ničeho nic jsi třetí na enduro sérii. Podle jízdního stylu předpokládám, že tvoje kořeny jsou v trialu. Tak se přiznej, jak ses k enduru dostal.
Tomáš K.: Hehe :) Sám ani nevím, jak jsem se k enduru dostal :). Na kole jezdím od mala a v juniorských letech jsem vrcholové jezdil xc, což byla dost velká dřina a poslední rok sem najížděl třeba i 18 tis ročně. Řekl sem si, že tudy cesta asi nevede, nebál bych se říct i to že sem vyhořel a prostě jsem s tím seknul víceméně z týdne na týden…a hned sem si koupil street/trial kolo a začal sem drtit trial. Proběhly nějaké závody na úrovni BIU a UCI. U trialu jsem vydržel docela dlouho, tuším nějakých sedm let , ale pak sem se začal zase postupně vracet k aerobním disciplínám, začal jsem prokládat trial silničkou, maratonama, mtb etapákama atd. No a 2 – 3 roky zpět sem si koupil AMko Giant Reign a začalo mne hodně bavit pojetí all-mountain/enduro. A to mě dostalo vlastně až k čistému enduru .. za celkem kvalitní výkony musím poděkovat zejména dobře rozvinuté základní vytrvalosti z xc a taky i technice jízdy z trialu :)





Čert: Takže u tebe byla napřed fýza a až pak technika, naopak než to měl kolega Fikejz.
Tomáš K.: Asi tak nějak. Ale i když sem jezdil xcéčko tak už tenkrát sem ve sjezdech moc neztrácel :) Myslím že technicky jsem na tom byl hodně dobře, a trial tomu ještě hodně pomohl … Ale i Jirka měl, v mládí dobrej základní fond, protože to kolik odjel v jednom roce závodů (mototrial) ti prostě musí něco dát.. Ale ty časy, kdy sem ho na silničce v každým kopci orval sou už nenávratně pryč, protože taky dospěl a rozhodně to není žádnej třasořitka :)

Čert: Ale proč trial? Ze všech disciplín co se daj dělat na kole s brutálním fyzickým fondem z xc je trial snad to nejmíň vytrvalostní, nebo se pletu?
Tomáš K.: Nepleteš, možná právě že těch vytrvalostních disciplín bylo v mladí až až a tak sem chtěl zkusit něco úplně jiného .. četl sem lekce trialu v čísle dirtbikeru, měl sem knížku a VéHáeSku od Pepy Dresslera a strašně se mi to líbilo.. tak sem si řekl že do toho půjdu. A taky je to celkem dostupný sport, koupíš kolo a pak prostě někde skáčeš, na zahradě nebo ve městě. Hecuješ se s kámošema a je to prostě sranda… Ostatní scény jako třeba bmx nebo DH jsem tenkrát moc nesledoval,prostě se mi hrozně líbil trial a řekl sem si pojďme do toho.





Čert: A měl's knížku od Dreslera? Každej, kdo jezdí na kole, ji prostě musí mít!
Tomáš K.: Měl, koupil sem si ji za MOC :) A veledík Pepovi, jelikož když fakt nic nevíš a začínáš od nuly a ani kolem sebe nemáš lidi, od kterých to můžeš okoukat, tak ta knížka byla psaná fakt tak dobře, že se to můžeš naučit z papír. A pak sem samozřejmě sledoval videa na internetu, který jsme v té době již měli :))

Čert: A to byl řádově rok?
Tomáš K.: Začínal sem 2002/2003

Čert: Jo, tak to spousta z nás ještě internet neměla, kouzlo tvojí techniky je prozrazeno! :)
Tomáš K.: Tak spousta lidí očekává v enduru zejména závodníky z DH nebo 4×… ale i trial je dobrá průprava, máš pak dobrej rozsah pohybu

Čert: no já sem přesvědčenej že 4X a DH na enduro moc dobrá fyzická průprava není, když se podíváš na svět, špička jako Jerome (Clementz) atd jsou vyhublí chrti, ne hromady svalů. Nemusej to paj tahat do kopce. Z vlastní zkušenosti vím, jak katastrofální je zkusit se změnit ze sprintera na vytrvalce a to se nesnažím bejt špička, viz Frky ze kterýho se přes zimu stala kost kůže a plnovous.
Tomáš K.: Ano, myslím že to i Frky někde psal, že je to úplne něco jiného než jet jednu minutu… Myslím, že dost lidí pohřbí nejen samotne RZty ale i přejezdy. A když pak přijedeš poblitej a slabej jak čaj na start RZ, tak v ní asi nezalítneš žádnej zázrak i kdyby si byl mistr světa, a to teď nemyslím nikoho konkrétně ; )

Čert: Zpátky k tobě a enduru, lítal's na Giantu, ale jakmile začla Enduro série a další závody, ukazoval ses na úplně jiným kole. Minimálně já sem tě poprvé zaregistroval, jak vysíláš na ocelovým HTčku hroznej drop ze skály na kámen, předpokládám někdo na Maštalích (Toulovcovy Maštale, pozn. autora). Takže jak vzniklo SingleBe bikes, odkdy jezdíš na Trail Killerovi a odjel jsi nějakej závod vůbec na Giantu?
Tomáš K.: Na Giantu jsem jel Rychlebky 2012, kde sem byl 4. nebo 5. už si to nepamatuju :) SingleBe vzniklo zcela náhodou, nejdřív jsem si chtěl udělat 29ku jen tak pro sebe, s vlastním řemenovým pohonem. A jelikož mám kamaráda, co má s výrobou a svařením rámu velké zkušenosti, tak sem ho oslovil a rám mi podle mých představ udělal …Pak jsme udělali další jeden dva rámy pro kamarády, kamarády kamarádů a když sem viděl tu pozitivní zpětnou reakci od veřejnosti (nemyslím bikeforum),říkal sem si že to je dobrá příležitost a začal sem se tomu věnovat o hodně víc .. Pěkně se to rozrůstá, za minulý rok jsme vyrobili kolem 25 rámu, hodně frčí zahraničí -Německo Skandinávie a tak… Ale zpět k TK, Trail Killera jsem dostavěl někdy v dubnu 2013, provokativně sem na tom dal ten velký drop, o kterém mluvíš jelikož mě do něj Jirka vyhecoval … a pak sem si řekl, že na tom objedu Endurosérii, chtěl sem trošku rozvířit vody. Jirka si sice klepal na čelo co tam jako chci na HT dělat, ale bral sem to z legrace jako dobrý marketingový kanál :) … ale jako upřímně, kdyby mi někdo řekl, že budu celkové třetí, tak bych mu určitě nevěřil …





Čert: No je pravda že jsou hlasy od některejch jezdců co zkusili enduro ve světě, že Endurosérie je zbytečně šlapavá, takže pevňák zas tak od věci není…teoreticky. Nicméně si to na něm nedovedu představit. Vážně sis to všechno užíval nebo byly chvíle, kdy sis fakt zatrpěl a nadával si, že pod sebou nemáš tlumič?
Tomáš K.: Tak samozřejmě že mi občas ten nějaký komfort chyběl… hlavně na MTB Trilogy, kde jsme za tři dny měli asi 22 hodin v sedle a občas sem si říkal, že by záda a ledviny asi potřebovaly oraz ..Ale nejvíc sem asi trpěl na RZ4 na Špičáku, jelikož tam to bylo fakt rozbitý a to pak na HTčku musíš používat fakt všechny končetiny co máš a tak jako tak ses na konci RZty už tvrdej a prošitej..A za další prostě s pevňákem nemůžeš být tak dobře přilepenej k podkladu jako na fullu a prostě vždycky ztratíš, i když se snažíš sebevíce a máš nohy a ruce jako „Ratboy“:)

Čert: No nicméně čerstvě jsi podškrábnul ježdění pro Agang, jak to budeš korigovat s navrhováním, ale hlavně testováním pro SingleBe a jde to? Nemůže tím značka teoreticky utrpět?
Tomáš K.: Nemůže… závodit budu za Agang a vyrábět budem kola SingleBe, to jsou dvě rozdílný věci… a ještě bych upřesnil, že kola děláme většinou, nebo zatím výhradně na zakázku, takže zákazník přijde se svým nápadem, nebo vizí na kolo. Většina zájemců má i celkem detailní představu o geometrii .. takže se rám/kolo vyrobí a to jde hned k zákazníkovi … tam nějaký testovací proces vypadává… a žádný problém zatím nenastal, takže myslím že to co leží na nás, tzn. návrh, výběr materiálu, trubek a další máme celkem dobře zmáknutý. Něco jiného by bylo vyrábět celoodpružené rámy, na což se mě dost lidí ptá. Nicméně zatím to v plánu nemáme … tam by už nějaký testovací proces byl samozřejmě nutný!

Čert: Celou dobu na to narážíme a tak se do toho rovnou opřu. CO ty a Jirka Fikejz? Jirka tě hecuje, jezdíte spolu, vytváříte spolu EnduroTeam.cz atd. Jak jste k sobě přišli? Proč Enduroteam.cz? A dáš ho letos v endurosérii?
Tomáš K.: Tak postupně. Celý příběh začíná, když sem onehdá asi v zimě 2003 skákal na zasněžených kládách u silnice a jel kolem pan Fikejz, který si asi ťukal na čelo…ale otočil se, představil se a říkal, že syn jezdí trial na motorkách, a že mají statek a prostory k tréninku a pozval mě, ať se tam přijedu podívat. Takže sem tam přijel, podotýkám, že to byl rok 2003 takže Jirka měl asi metr dvacet na výšku a bylo mu nevím kolik, 13 let asi, kluci tam v zimě skákali na dvacítkách od Monty a koukali na mě jak na zjevení když sem tam přeskákal nějaké pneumatiky jen po zadním.
No a od té doby jsme vlastně v nepřetržitém kontaktu a je to jeden z mých nejbližších přátel, musím poděkovat jemu a hlavně celé jeho rodině, protože jejich podpora byla vždycky neskutečná . Ještě by bylo asi dobře říct, že bydlíme 6km od sebe, takže proto jsme na sebe asi také narazili :)
Vždycky nás spojovalo několik zvláštních vlastností, jako třeba dobře se někde fyzicky na tréninku „zlomit“, takže láska k fyzické bolesti :) A oba jsme se snažili dělat věci vždycky jinak, ať už se jednalo o brakeless období nebo o snahu se na kole nepřetržitě technický zlepšovat, i přesto že já letos už budu spadat do kategorie masters :)

Čert: Masters? Kolik už máš namotáno na tachometru!?
Tomáš K.: Jsem ročník 84, ačkoli když se oholím tak po mě chtěj u piva občanku :)





Čert: Říkáš že s jirkou bydlíte 6km od sebe, kde je taková líheň enduristů?
Tomáš K.: Já bydlim v Chocni a Jirka Voděrady-Sítiny u Ústí nad Orlicí, podorlicko – paradoxně tady rozhodně nejsou žádné velehory ;)

Čert: A odkud vzešel nápad na enduroteam.cz?
Tomáš K.: No jelikož na závody jezdíme výhradně společně a od letošní sezónu budeme společně i reprezentovat Agang, tak jsme si řekli, že by bylo dobré vystupovat nějakou společnou formou. Někde kde budeme moci dávat foto / video, reporty ze závodů a ať je celé portfolio pěkně na jednom místě. A tak jsme založili web enduroteam.cz, což je pecka, ta doména je strašně snadno zapamatovatelná :) a už nám ji nikdo nikdy nemůže odpárat ; )

Čert: Takže nejdřív byl AGang a pak Enduroteam?
Tomáš K.: Nejdříve byla neformální dohoda s Agangem a nějak na podzim jsme založili ten team, také zejména proto aby naší další partneři jako např. Spank, IXS měli informace na jednom místě … web je zatím takový základní, ale budeme obsah během sezóny doplňovat, hlavně v podobě reportů ze závodu a také v podobě nějakých tipů, triků a řad z endurového hrnce, protože jen škrt a hamoun neporadí ; )

Čert: A na čem bude Enduroteam.cz jezdit? Nějaké speciální prototypy patriotů nebo „obyč "sériovka?
Tomáš K.: budem jezdit na sériovkách patriot 3.0 a ke konci sezony pojedeme asi něco na Evech. No vlastně spíš na "sériovkách“, pojedeme sice Patrioty 3.0, ale s Pikama se 160 mm vpředu, se Spank kokpitem a dalšíma drobnostma na který jsme už zvyklí.

Čert: Jedenáct nebo deset koleček vzadu?
Tomáš K.: 1×10

Čert: Nicméně zůstává otázka, předjedeš Jirku? A nestyď se, řekni jo!
Tomáš K.: Hele i Jirka se dá porazit ;)

Čert: Když jsme teda u toho, co vaše příprava, máte to relativně kousek na maštale, což je co sem pochopil vaše hlavní „rojiště“, ale jak vypadá takovej týden endurotem.cz z tréninkovýho hlediska?
Tomáš K.: Jo jsme tam celkem často, hlavně Jirka, jelikož tam bydlí jeho dívka to znamená přímo u zdroje :) Zima je blbá protože je brzo tma, takže přes týden se toho moc stíhat nedá nicméně se snažím aspoň trochu pošvihat na silnici, občas běhání do schodů, plus nějaké domácí cvičení a protahování, do fitka mě nikdo jenom tak nedostane :). No a víkendy trávím pro změnu na kole hehe, třeba jeden den Maštale a další den lokální traily, zatím všechno pěkně v klidu, budovat aerobní kapacity a hledat nová místa na traily :)
Jo a na silnici jezdím na biku, silničku nemám, i když Jirka má teď dvě a tak budou asi nátlaky … :) ne, teď už to beru jinak, tadle fáze je vlastně celkem komfortní, protože jdeš ven a víš že nemusíš spěchat, prostě jdeš na kolo, jen tak se toulat :) a když se ti fakt nechce, nebo se necítíš stopro fit, tak prostě nejdeš a zase tak moc se nestane, protože enduro není jen o výkonnosti tak jako xc … takže když je blbej den tak si aspoň užiješ třeba traily nebo si jen tak blbneš s kolem … důležitý je si odnést z tréninku vždycky alespoň něco pozitivního i když nemáš ten den stoprocentní nohy … a udržet pozitivní flow :)

Čert: Jinak na vašem posledním videu byly fajn traily, jak se stavíš k trailbuildingu? Rád bereš lopatu do ruky?
Tomáš K.: Ano na podzim jsme něco připravili, jelikož jak sem psal nemáme tu takové prostředí jako třeba Rob a Krušky, takže když si chceš dobře resp. nově zajezdit tak si něco připravíš :), ale samozřejmě že tu sou i dobrý kopce, ale potřebovali bychom nějaký UKáčka, aby to stavění více odsejpalo :)





Čert: Je pravda že připravit enduro trail trvá dýl než běžný „DH za barákem“. Když se do toho pustíte, jak dlouhý treningový traily „namotáte“?
Tomáš K.: No nic moc dlouhého tady nevymyslíme, nejdelší trail co tady máme tak je něco přes kilák… ale na techniku to stačí, dost trénujeme i prvkově, prostě něco pořád zkoušíš do kola a na fyzičku se zaměříš jindy, není to tak že bychom tady přesně simulovali RZty, to tady nejde ; )

Čert: Simulovat RZ, tím mi připomínáš, co všechno letos plánujete objet. Podíváš se do světa?
Tomáš K.: Pojedeme Enduroserii cz, pak i tu novou Scott sérii, ale něco asi vynecháme, protože Košice sou fakt z ruky a tam by nás maximálně okradli :)). Pak samozřejmě MTB Trilogy, etapák s cca 30 RZ, to bych doporučil všem, co milují enduro, protože tam toho zažiješ fakt hodně, a nejen v RZtách… a pak asi dva závody v Německu a něco v Polsku.

Čert: Letos bude EWS nejblíž v Itálii, tam vás to na zkoušku netáhne?
Tomáš K.: Letos neplánujeme.

Čert: A jenom tak mimo zápis, proč? Chybí peníze?
Tomáš K.: No tak teď samozřejmě že všichni budou říkat, ať se ukážem venku, že Jirka u nás nemá konkurenci a ať jde závodit ven atd atd… ale za prvé, celý je to celkem dost finančně náročné, ale hlavně, co tam budeš dělat? Co budeš dělat tam, kde už teamy najížděj s kamionama :) … když dobře tak budeš třeba kolem třicítky, ale koho tohle zajímá? ;) a myslím že absolvovat například jeden závod, že to tě asi moc neposune … myslím si, že větší hodnotu má se soustředit na zdejší závody a popřípadě natočit nějaký větší video/projekt, což je i určitě více hodnotné pro partnery než to, že jo seš hustej jel si EWS.. ale bohužel si nevyhrál ;)

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš Kutin (tomas.kutin (a) gmail.com) 21.1.2014 v 11:39

    Diky za rozhovor a samozrejme dekuji mamce a tatkovi a sve divce, ktera je strasne moc tolerantni, dekuju :) hehe

  • anonymní uživatel nesquick 21.1.2014 v 13:02

    vim, že to enni moc k tomuhle článku, ale.... hlavně udělat enduro serii trochu do brutálu, od XC bych zvedl na příští rok kotvy a zakotvil někde ve vodách Francie nebo Německa, pěknej rozhovor.

  • anonymní uživatel slucky 21.1.2014 v 13:15

    pekny rozhovor, vic takovych

  • anonymní uživatel Mára 21.1.2014 v 13:32

    Můžu se tedy zeptat jak je možné, že zmiňovaný M. Prokop vyhrál všechno co vyhrál a taky nemá za zády v depu kamion?

  • anonymní uživatel Tomáš Kutin (tomas.kutin (a) gmail.com) 21.1.2014 v 13:37

    Ahoj Máro, Michal vyhrál všechno co vyhrál protože je to mistr světa a je prostě dobrej! A nikdo to v článku nezpochybnil.

  • anonymní uživatel smety 21.1.2014 v 14:22

    Myslím Máro,že řeč o Michalu Prokopovi byla hlavně v oblasti endura a tam zatim v zahraničí jak vím nevyhrál. Jinak Tomáši,super rozhovor, ale myslím,že třeba tu Itálii byste s Jirkou měli zkusit už jen kvůli porovnání a změně. Jen tak dál.

  • anonymní uživatel Mára 21.1.2014 v 15:05

    Tak jsem to nemyslel, spíš jestli by nebylo dobré právě teď v začátkách jezdit ven, chytnout se tý vlny a pak se to snažit přenášet sem... Aby nám neutekla další disciplína už od samotného začátku... Ten Michal měl být takové malé popíchnutí.

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 21.1.2014 v 15:26

    Tak tady ani tak nejde o to jenom chtit. :-) podle meho je lepsi jet dobre v Cr a nejakym zpusobem rust, nez jezdit na dovolenou na EWS. Sehnat alespon nezbytne minimum na zajisteni zavodu svetaku je uplne jina hra. A jelikoz radi zavodime naplno a pripraveni, tak jsme spolecne vyhodnotili, ze je lepsi byt tady. :-) disciplina nikam neutika, ale abys mohl jet plnohodnotne EWS, tak uz potrebujes nesrovnatelne vic prostredku, materialu a vseho. A jezdit srandu nebo na zazitek(zkusenost), neni uplne ono.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 21.1.2014 v 15:43

    Já říkám, jezdit ven je nezbytné. Pokud se chci posouvat, musím do světa. Světové enduro je úplně někde jinde než XC enduro, co se jezdí u nás. Pokud se nebudete teď měřit s nejlepšími, disciplína vám uteče. Doporučuji alespoň jeden z EWS závodů absolvovat, protože do dalších sezón, kdy budete mít třeba budget i na zahraniční závody, budete mít alespoň nějaké srovnání.

    Chápu, že náklady na výjezd na zahraniční závody jsou vyšší, ale rozdíl není až tak zásadní (v podstatě je rozdíl jen v ceně dopravy a ubytování).

    Ale je to o přístupu, já bych nechtěl být jednookým králem mezi slepými.

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) centrum.cz) 21.1.2014 v 16:07

    Keli ma recht.

    Moc rad bych videl duo Tomas&Jirka na EWS.

  • anonymní uživatel Míra 21.1.2014 v 16:16

    Já souhlasím se Smety a Keli, být hrdina na lokálním písečku je určitě super, ale zkušenosti a jenom vidět to, jak to vypadá venku je určitě posun. A ono prostě není enduro jako enduro.

  • anonymní uživatel ZR 21.1.2014 v 17:15

    Jako nevim no, fakt to podle me nema cenu jezdit jen u nas, ve svete je to opravdu trosku jina disciplina nez tady. Ste tu nejlepsi coz znamena, ze asi pak pojedete i na nejake mistrovstvi evropy ci sveta, pokud bude, protoze kdo jiny by tam mel jet a tady nastane mozna trochu problem, kdyz budou 4 z 5 RZ proste 100% downhill o 5-10 minutach tak se pak muzete divit. Myslim, ze jet do sveta smerem na zapad by hodne pomohlo...

  • anonymní uživatel smety 21.1.2014 v 17:30

    Myslím,že by třeba Fikejz měl po jednoznačném vítěztví seriálu u nás už z principu začít jezdit někam ven na závody. To je jako když jezdíš v poháru hobbíky a vyhraješ celkově,tak další rok jezdíš elitu :) Pokud nemáš téměř konkurenci doma,tak to taky pro spoustu lidí není zajímavý sledovat,jak si někdo "doma honí triko" (s nadsázkou) :)

  • anonymní uživatel Schwara (schwara (a) frbikes.cz) 21.1.2014 v 17:35

    Jen táhněte na svěťák! Co nějákej crowdfunding? Já bych vám tam tu stovku na Finale Ligure poslal :).

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) centrum.cz) 21.1.2014 v 17:46

    Ja vam poslu stovky dve;-)

  • anonymní uživatel ondra 21.1.2014 v 17:50

    Má to asi každej jinak, ale pro mě jsou závody o tom si změřit síly s kámošema a posunout to hlavně zase dál co každýmu podmínky dovolí a nevím jestli by mě bavilo jak vystihl Keli být jednookým králem mezi slepými:-)Ikdyž asi ten pocit být první na bedně bude taky moc dobrej :-)

  • anonymní uživatel Tomáš Kutin (tomas.kutin (a) gmail.com) 21.1.2014 v 18:00

    Chlapi ja sem presne vedel ze diskuze povede timto smerem, tak jak sem psal v poslednim odstavci ... Za prve pro nas nejsou zavody vse, myslim ze progres muze byt i bez nich. Chapu, ze vas to jezdeni po loukach u nas nebavi a tak bych vas timto rad pozval na MTB Trilogy, kde to ma uroven velkou jak narocnosti fyzickou a technickou a troufl bych si tvrdit ze nikoho z vas tady sem tam vloni asi nevidel. A kdyz bych chtel taky rypat tak reknu ze lepsi bejt mozna jednookej, nebo jednookej a do toho jeste šedej zakal nez byt mezi temi slepymi : )

  • anonymní uživatel Zikus (Sulik.Jakub (a) seznam.cz) 21.1.2014 v 21:16

    Víc takejch rozhovorů!!! :)

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 21.1.2014 v 23:23

    Děkuju za fajn odezvu, světe věř že rozhovory se chystají, minimální kadence by měla být jeden týdně, příští týden bude něco o kanadě s jedním skoro kanaďanem!

  • anonymní uživatel Mad 22.1.2014 v 10:02

    A máte někdo trasu Endura na TMB trilogy ? Mě příjde že na stránkách je jenom kategorie Klasik. Díky

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 22.1.2014 v 12:48

    Trasa bude stejna jako hlavni maraton. :-)ale meri se jen RZty a zbytek muzes jet pohodu, celkove poradi urcuje soucet casu z RZ. Loni jich bylo kolem 30 za 4 dny. To je spis dukaz pro ty, kteri si mysli ze v Cr nenajdes dobry enduro zavod. Enduro neni jen o tom jet nadherne dlouhe sjezdy co maji flow, musis si to vydrit sam, tu odmenu. A tady je od vseho dost a dost. Pro predstavu video z lonska: vimeo.com/...

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 22.1.2014 v 13:02

    trilogy všem !!!
    mad : enduro trasa stejná s klasikem , ale měří se čas (rz) vybraných , většinou hodně technických , úseků .
    tom : byl jsem , ale viděl jsi mě jen v cíli , na přejezdech jedeš zbytečně rychle : ))
    keli : prosím jediné skutečné bikeenduro v čr přidat do kalendáře ( pokud tedy nemáš nějaký závažný důvod k opaku ) www.mtbtrilogy.cz/...
    dík hq

  • anonymní uživatel Mad 22.1.2014 v 13:06

    Jestli tomu rozumim, tak se jede všechny 3 dny a to 66+67+81km, ale měří se jenom RZ (podle stránek 25RZ). To je slušná nálož km, to asi málokdo ujede :-)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 22.1.2014 v 13:18

    Kulda: MTB Trilogy přidám do kalendáře, i když enduro si představuji jinak, toto je je spíš survival endurance závod :)

  • anonymní uživatel Tom Kutin (tomas.kutin (a) gmail.com) 22.1.2014 v 13:23

    Mad: ano je to tak, a zacina se ve stredu prologem, 8km, ten samozrejme jedes na pohodu, ale byly tam uz 4 RZ ;)

    Letos bude trasa trosku zmenena a budou nektere RZ jine, delsi a jeste vyzivnejsi ;).

    Jinak neridil bych se tema kilometrama, je rozdil 66 na kolopro a na trilogy, posledni den sme jeli 8 hod a to sme prijeli mozna prvni z endura ;) proste kanci stezky, porad jedes po patnikach uprostred divociny ... pohoda, doporucju!

  • anonymní uživatel Farmer 22.1.2014 v 16:14

    kluci fandim vam... a rozumim proc evropa ne... ale uprimne.. je to logicke aspon zkusit kdyz jste v CR "nejlepsi" :)

  • anonymní uživatel ondra 22.1.2014 v 20:06

    Videjko trilogy pěkný, ale přijde mi to spíš jak xc maraton :-)Ale proč ne, každý ježdění je dobrý.

  • anonymní uživatel Vacan (vacek_roman (a) lilly.com) 23.1.2014 v 13:08

    Hele Keli, vem rodinku na výlet do Ádru a pojeď s náma Trilogy, protože to je fakt enduro. Garantuju ti, že tolik supr trailů za 4 dny jinde nedáš a asi ani nenajdeš. Akorát ti pak ostatní endurozávody budou připadat tak trochu jako sprint...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 23.1.2014 v 14:30

    Vacan: Romane, nevezmu, pro me to je endurance survival, 230km za tri dny nejezdim ani na silnicce :).
    Radeji pojedu nekam do Francie na tradicni enduro.

  • anonymní uživatel Vena (vena.hornych (a) gmail.com) 23.1.2014 v 15:08

    To: Vsem
    Trilogy je taky xc a taky enduro. Odazkou je co je enduro. Driv sem po tratich co dneska vedou extrem enduro zavodilo xc a maraton na kolech s kantilabrama a 76 mm zdvihu, a taky sme to davali viz treba Most. Maratonci si poradi s k de cim a nebojte se enduristi budou tam docela husty sjezdy. Proste celodeni vylet. Letos chystame novou ingredienci na bufety tak ze to zas bude vic na pohodu. A nebojte se my knam tu evropskou serii taky dostanem, uz se na tom maka :-D. Mrknete kolik cizincu se hlasi. Tak ze u nas bude konkurence hoodne velka jak enduro tak marathon. Hlavni mota zavodu: poradne si to uzit si to uzit a zazitek nemusi byt pozitivni ale intenzivni :-D

  • anonymní uživatel Vena (vena.hornych (a) gmail.com) 23.1.2014 v 15:19

    Jo a 2014 bude rz pres 30.Jirka s tomasem samozdrejne nemaj problemy vse seskakat ale jinak nevsichni enduriste sjeli ciste vsechny sjezdy. Pri prejezdech si to uzijete take.Rz jsou ty pouze ty nejdelsi a nejzajimavejsi sjedzy nicmene kraticke vychytavky na prejezdech sou velice caste. Enduristi to jezdej napohodu klidne 10 hodin, proste celodeni vylet. Na bufetech si daj pivo a zas jedou dal.

  • anonymní uživatel Yeaah (yeee (a) vv.com) 23.1.2014 v 16:52

    Koukam, ze si enduro kazdy vyklada jinak. Pro me a evidentne pro Keliho je enduro to, co se jezdi na EWS a rozhodne ne, co se jelo napriklad v Moste. To bylo, bohuzel, XC s merenejme erzetama:/ Enduro ma proste zaklad ve sjezdu a opravdu by trate meli sjezd pripominat. Jedna slapava erzeta urcite nikde neuskodi... Tak me napada takova vtipna analogie, ze vlastne prukopnici ENDURA v CR byli poradele CP DH na Krupce, tam si clovek po startu musel na opravdovej zacatak DH trate poctive dodupat:-) To jsem vzdycky nadaval:-)
    MTB Trilogy je peknej a hutnej zavod, ale neni to proste "to" enduro.

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 23.1.2014 v 17:45

    ano,enduro si každý z bikekomunity skutečně představuje jinak(a není to vůbec na škodu),kdo někdy čuchnul k motoenduru,má představu celkem jasnou.jedna věc spojuje všechny endura a to jsou měřené RZty(náročnost by měla být maximální ale i na motoenduru jsou občas RZ namotané na "obyčejne" louce,je to klasicky pro všechny stejné).specifikum disciplíny je,jak už z názvu vyplývá,i vytrvalost a měla by být i jízda tzv. na oči(jinak jsme zase v dh).
    trilogy splňuje bez problému všechny tyto znaky endura,sjezdy a RZ může za xc označit jen někdo,kdo v těch končinách nikdy nejezdil,o kvalitě terénů svědčí i fakt,že několik RZ se jezdí i v rámci polske emtb serie.
    zahoďte předsudky , něco našvihejte a zkuste to !!! fantastické terény za to rozhodně stojí a vítěz je každý,kdo dojede(stejně jako třeba na dakaru: )) ciao za řídítkama hq

  • anonymní uživatel Vena (vena.hornych (a) gmail.com) 23.1.2014 v 20:53

    Podle me se dobrej endurista nestrati na sx nebo maratonu a maratonec zase na enduru. Unas je xc a mar spojeno s lesni asfaltkou a nedej boze sotolinou single je uzka sotolinova pesinka kde vedle tebe nemuze jet kamarad. Jirka s Tomasem sou toho priklad zajedou jak sjezdovejsi trate tak i slapave. Myslim ze enduriste by koktali co se ve svete jezdi pri maratonech (napr sjezd od vysilace a pak koryto potoka) nebo Kaprun maraton. Nebo co jezdej o svet na sc a to tam prijedou pekne poblity a stejne to tam posilaj. Unas je to jednoduche kdo je vice na to slapani jede maraton kdo vic na to sjizdeni tak jede enduro aby si ty sjezdy pekne uzil.

  • anonymní uživatel ZR 24.1.2014 v 10:47

    Loni posledni zavod Bluegrass enduro classic v Guebwilleru celkem 31,6 km, prevyseni -2000/+1000 m, 4RZ, celkovy cas prvniho pres 30 minut. To je podle me enduro...

  • anonymní uživatel Vena (vena.hornych (a) gmail.com) 24.1.2014 v 15:54

    Hele kdyz to tak scitam tak tech 25-30 km rz dene taky mame :-D tak ze zadny orezavatka

  • anonymní uživatel ZR 24.1.2014 v 17:23

    No jo Veno to si me trosku spatne pochopil tech 31,6 km bylo i s prejezdama a v RZ do kopce nebylo nic vsechno jen dolu. A celkova delka RZ byla 15,6 km. Ono kdyby dal vitez 31,6 km RZ za 30 minut tak by musel letet :D

  • anonymní uživatel Vena (vena.hornych (a) gmail.com) 25.1.2014 v 8:02

    No tak to vlastne mame vic km rz nez oni (pocitano na etapu ) a to prevyseni mame taky :-D jen ty prejzdy sou hold delsi al voni tak nudny taky nejsou precejenom je to i bikemaraton a bikeri preci po asfaltu a sirokejch sotolkach nejezdej

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 26.7.2014 v 0:04

    Zajímavý rozhovor i po půl roce od vydání!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí