Seriál: První pomoc - díl první - voláme o pomoc

Autor: Michal Piňos, vydáno: 4.4.2014

ikonaZranit se při bajkování není nic neobvyklého, již téměř každý z nás se s tím již setkal. Běžnou odřeninu asi není třeba nijak zvlášť složitě řešit, ale co třeba zlomená noha, silné krvácení – víš jak se zachovat? Michal Piňos pro nás připravil seriál, kde se dozvíme vše podstatné o první pomoci.




Čau, jmenuju se Michal Piňos, řadu let jsem jezdil na vrcholné úrovni trial. Posledních roky jezdím na tom, co mě zrovna baví, ale pořád to jsou gravity disciplíny. Co je však důležitější, pracuji na Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje, vystudoval jsem obor zdravotnický záchranář. Připadá mi, že jsou poslední dobou zranění čím dál tím víc v kurzu, tak mě napadlo, že by bylo fajn rozšířit povědomí o tom, jak pomoct někomu kdo se zraní při ježdění na kole (ale nejen tam).



Takže co vlastně dělat, když se něco přihodí, ať už Vám nebo Vašemu kamarádovi?





1. Uklidněte se!
Jasný, něco se stalo Vám nebo kámošovi, ale když bude paralyzovaní strachem, nebo se dokonce rozhodnete odejít od poraněného a hledat pomoc, tak je to samozřejmě špatně a nikomu tím nepomůžete… V klidu zjistěte, jak je na tom, srovnejte si v hlavě co a jak, nepanikařte! Zjistěte, jak se cítí poraněný, jak závažně to vypadá, zhodnoťte situaci. Na každý vymknutý kotník není potřeba volat záchranku.

Specifické jsou případy, kdy dojde následkem pádu k velmi závažným poraněním jako jsou otevřená poranění s tepenným krvácením, úrazy hlavy a páteře spojené s poruchou vědomí: v takových případech je důležité poskytnout základní pomoc co nejrychleji. Zkrátka pokud kámošovi tryská krev z nějaké části těla jako ropa v Kuvajtu, je přednější alespoň dočasně ošetřit ránu a až potom volat 155. Při bezvědomí zjistěte, jestli dýchá a opět volejte záchrannou službu.





Pozor na helmu! V jednom zachránci jí určitě nesundávejte (pouze v případě kdy helma evidentně brání dýchání nebo když poraněný zvrací). Ke správnému sejmutí helmy jsou potřeba 2 lidé… (o tom v některé z příštích kapitol).

Takže základ: Reaguje? Dýchá? Nikde netryská nebo masivně neteče krev? Nemá nic zabodnutý v těle (pokud jo, tak to tam nechej..!) a může se hýbat? Pokud byla odpověď 5× ano, kámoš to s největší pravděpodobností přežije.

Na místě pádu dbejte opatrnosti! Pokud se sami zraníte, nikomu už nepomůžete. Proto není od věci jakkoliv místo úrazu označit (jasný, že když spadnu sám a nemůžu se skoro hýbat, nelezu něco označovat), toto platí především v místech s vyšším provozem a nižší přehledností. Prostě vyrobte improvizovaný varovný trojúhelník, kdo chce jezdit hodně ve stylu, může vozit výstražnej trojúhelník z auta, jako povinou výbavu cyklisty….no dobře postačí dva klacky a mikina. Nebo cokoliv neobvyklého, co na trailu běžně nepotkáte. Předejdete tak dalším úrazům, nebo tomu, aby Vás někdo zranil či dorazil už tak zvalchovanýho parťáka.

Další nutností je mít z čeho zavolat. V dnešní době chytrých placek, je důležitý nezapomínat k čemu telefon je. Když leží telefon na začátku trati v batohu, tak se z něj celkem blbě volá. Proto ho všem doporučuju vozit s sebou v kapse/ batohu a mít telefon neustále po ruce. Je jasný, že kdo má jabko za patnáct tak se o něj zákonitě bojí, ale kdo se bojí, nesmí do lesa! Nebo si pořídí obyčejnej telefon (dá se koupit nový, dostatečně vybavený za pětikilo ) a tento kapesní/bajkovej telefon můžete používat zároveň jako mp3ku na kolo a může Vám třeba zachránit život…



2. Kam volat o pomoc?



Není od věci zopakovat si notoricky známá čísla takže:
155 Zdravotnická záchranná služba – číslo nejdůležitější!
150 Hasiči
158 Policie

Číslo 112 je souhrnný kontakt IZS, ale na starosti má tuto linku dispečer hasičů a následně Vás buď přepojí na záchrannou službu, nebo předá Vaši výzvu záchranné službě. V obou případech je to zdržení a navíc může dojít k informačnímu šumu. V závažných případech rozhoduje každá minuta. Výhodou linky 112 je to, že na ni jde volat i v případě kdy nemáte signál, dokonce i bez SIM karty v telefonu!! Další výhodou je, že je toto číslo shodné pro více států a dispečeři hovoří více jazyky.

Další důležité kontakty jsou čísla na Horskou službu v místě, kde zrovna jezdíte, tyto čísla se dají zjistit buď to na místě u vleku/ lanovky, na základnách horských služeb a taky na webu Horské služby nebo v aplikaci pro chytré telefony Horská služba do mobilu (která kromě všech čísel okrsků rovnou pošle i GPS souřadnice odkud člověk volá). Tohle je jen malý doporučení, jinak se s tím vypořádá 155 sama – předá výzvu horské službě a zároveň i záchranné službě. Horská služba je daleko lépe přizpůsobená zásahům ve volném terénu, takže bude na místě daleko rychleji (navíc je základna vzdálena maximálně pár set metru od sjezdovek). Ono je celkem složitý dojet někam do lesa nebo na sjezdovku sanitkou. Proto je dost možný, že se proletíte třeba i vrtulníkem..



3. Hovor na záchrannou službu?!
Dispečer po Vás bude chtít několik informací. Především jde o údaje o raněné osobě nebo přímo o Vás, pokud jste zároveň raněným. Důležité je jméno, místo odkud voláte (město/ obec), věk, co se stalo, o jaký stav se jedná (úrazy, náhle vzniklé potíže, prudká bolest, poruchy vědomí a jiné). Při úrazu je dobré popsat mechanismus úrazu (náraz do stromu v rychlosti na kole, pád z výšky,..). Dále stav nemocného – jestli je při vědomí, krvácí nebo co mu vlastně je. Místo je vzhledem k tomu, že se většina z nás nepohybuje na silnicích či značených cyklostezkách složitou kapitolou. Například na Rychlebkách , jsou určené sektory pro lepší orientaci v místě a jsou tam i očíslovaná stanoviště pro příjezd sanitek. V jiných lokalitách v ČR nevím o tom, že by něco takového bylo. Ale je hlavní nějak stručně a výstižně popsat místo události např. typická budova v okolí (rozhledny, hájenky, horské chaty,..), blízký park/ turistické místo aj., křižovatka, poslední vesnice nebo vesnice poblíž, pro orientaci se dají využít i koleje (pokud je Vám známo odkud kam vedou) a taky je každý vlakový přejezd se signalizací označen specifickým číslem, podle kterého se dá dohledat. Pokud to nejde jinak, zkuste místní názvy a lokace (např. cihelna, skalka…), dispečer je bude s velkou pravděpodobnos­tí znát.





Na oplátku Vás dispečer poučí co a jak dál dělat, přibližný dojezdový/ doletový čas, případně poskytne i návod na první pomoc.





Tak doufám, že Vám tyto informace aspoň trochu pomůžou. Příště se podíváme na něco o poskytování první pomoci při nejčastějších úrazech, co na kole můžete mít, představíme si pomůcky, které by měl mít každý u sebe a co použít podobným stylem jako MacGyver!

A jak říká každá máma: „Hlavně opatrně!“

Závěrem bych ještě dodal: při focení nebyl nikdo zraněn, veškerá podobnost s reálnými osobami je čistě náhodná.. :-)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 4.4.2014 v 12:07

    Super článek, konečně něco opravdu užitečného. Těším se na pokračování.

  • anonymní uživatel Domíšek (d.divin (a) seznam.cz) 4.4.2014 v 13:02

    Super nápad! Díky ;-)

  • anonymní uživatel Shopak 4.4.2014 v 13:37

    Článek ve stylu, takto by se měly psát všechny užitečné "návody"! Snáze si je člověk vryje do paměti, oproti strojovému textu, kde po třech větách už neví, o čem je řeč...

  • anonymní uživatel krtek 4.4.2014 v 14:19

    je to nepříjemný když se něco stane... zrovna včera kámoš crashnul... nejhorší jsou ty první chvíle šoku kdy se hledaj zranění, člověk si v adrenalinovym opojení ani tu bolest pořádně neuvědomuje... naštěstí jsme se tomu mohli zase jen zasmát... palec hore za článek!

  • anonymní uživatel stp 4.4.2014 v 14:22

    horská služba má telefonní číslo 1210

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 4.4.2014 v 14:37

    Já znám jednu jedinou první pomoc. 1. peněženka, 2.mobil 3. rychlůe do hajzlu a když už to nemá u sebe tak tam byli hasiči před váma :)))))

  • anonymní uživatel Maroslaw 4.4.2014 v 15:07

    Super článek, osvěta je potřeba, jen tak dále...

  • anonymní uživatel Velká hlava 4.4.2014 v 15:50

    A pokud vás neodvezou, tak hlavně nedělat v nemocnici tvrďáka. Já se tam nechal přivézt kámošem s velkým problémem a o berlích jsem tam nakráčel a hádal s sestřičkou, že mě prý bez občanky nebo zdravotní karty neošetří. Po tom co jsem na ní vytáhl, že jdu teda pryč a podám na ní trestní oznámení o neposkytnutí první pomoci mě nechala si sednout do čekárny. Po prvním vyšetření mě už jen vozili protože jsem nesměl chodit. Z čehož vyplývá, že pokud vám je fakt zle tak to na sobě dejte znát jinak se pomoci nedočkáte a když vás nechtěj ošetřit prostě vyhrožujte. Toto není jediný případ o kterém vím nebo jsem viděl na vlastní oči. Třeba kámoše nechtěli ošetřit protože z něj táhlo pivo a kdyby jim nezačal vyhrožovat, tak ho pošlou domu s prasklou páteří, kterou mu následně zjistili.

  • anonymní uživatel Luk02 (email (a) nedam.cz) 4.4.2014 v 17:57

    Ad 3) Ty sektory se, teda alespoň na Šumavě jmenujou trauma body: www.npsumava.cz/...

  • anonymní uživatel Ondra 5.4.2014 v 13:38

    Že by reakce na Cedricův pád? ... www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel ........... 5.4.2014 v 16:51

    volat 112 je dobrý v případě, že vůbec nevíte, kde jste ("někde uprostřed lesa"), protože pokud voláte 112 váš telefon automaticky zaměří

  • anonymní uživatel Fero 5.4.2014 v 19:45

    Smekam po prve neco co je dulezityho a ne nove sortky, rajdy, ruksacek a kde si jaky pobuda uprdnul Moc mne to tesi ze se to lidem dostane do kedluben

  • anonymní uživatel dhfool 5.4.2014 v 22:47

    Díky za článek. Doufám, že se nebude hodit...

  • anonymní uživatel Yeaah 6.4.2014 v 12:20

    kdyby radsi jeste ukazala kozy

  • anonymní uživatel čibrut 6.4.2014 v 12:27

    Agitek o první pomoci neni nikdy dost, to co někomu přijde normální a jasný nemusí bejt pro druhýho tak zjevný, za mě super a taky díky za info o aplikaci Horská služba, už stahuju a doufám, že ji budu mít jen preventivně a nebudu ji nikdy potřebovat, ani pro sebe, ani pro svý kámoše.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí