reklama

2. ročník Specialized Enduro Serie připraven ke startu

Autor: Keli, vydáno: 15.5.2014

Po loňské úspěšné premiéře je tady druhý ročník české Enduro serie, s ostře řezaným „S“ na začátku značícím, že i letos je generálním partnerem Specialized. Enduro matadoři si rovnou píší termíny jednotlivých závodů (1.6., 15.6., 3.8., 21.9. a 12.10.), ostatní pokračují v četbě dál.

Enduro je nejdynamičtěji rostoucí cyklistická disciplína na světě. Během doslova pár let se jenom v Evropě objevilo hned několik špičkových sérií, které kromě závodníků přitahují i spoustu diváků. Není se čemu divit, pro enduro je potřeba být univerzál, s dobrou technikou i fyzičkou. Mít rychlost a smysl pro adrenalin z downhillu, technickou zdatnost z cross country i vytrvalost a strategii z marathonu.

Při enduro závodech za vámi navíc nestojí tým čítající od mechaniků a zdravotníků přes stravovací referenty a módní stylisty. Enduro je návrat ke kořenům mountainbikingu, takže od startu do cíle je to na každém z vás. Co si zničíte, můžete zkusit opravit s tím, co vezete sebou, od kola přes rozbitý a natlučený součástky vlastního těla. Veškeré vybavení sebou může znamenat dvě helmy, pláštěnku a batoh plný dobrot, stejně jako integrálku, páteřák a prázdné kapsy, aby byly kam dát ruce. Enduro je ale taky o setkání se stejně naladěnýma lidma a mezi jednotlivýma RZetama i trochou času na přátelský pokec. Vypjatá závodní atmosféra, adrenalin, ale i pohoda a zábava s kamarády, které tady určitě potkáte.





Česká země je naštěstí plná lidí, kteří to takhle mají a cítí, stejně tak je to ale i malá země, kde každý větší hory jsou národní park a kde se prostě legální závody pořádat nesmí. Takže na Specialized Enduro serii nečekejte vražedně dlouhé sjezdy ani kilometrové výjezdy, musíme vystačit s tím, co máme, ale i to je dobrý a z každé lokality se vám tým kolem Tomáše Hykla, Roba Trnky, Michala Prokopa a dalších podobně smýšlejících lidí pokusí naservírovat kousek dobrého lokálního „endura“. Každý ze závodů je proto tak trochu jiný. Žádný není tak těžký, aby si ho užila maximálně stovka nejdrsnějších Čechů a Moraváků, ale ani tak jednoduchý a nudný, že by ho zvládl váš pes na trekovém kole.

Letošní soupiska závodů se rozrostla na 5 kousků: 1.6. Enduro Race Kouty, 15.6. Enduro Race Ještěd, 3.8. Enduro Race Zadov, 21.9. Enduro Race Špičák, 12.10. Enduro Rally Most.

Enduro závod se skládá z několika RZet (rychlostních zkoušek) a transferů. RZety jsou převážně sjezdové, s úsekem stoupání, který není delší než 15% celkové délky RZety. Organizátoři závodů chtějí, aby se na tratích trénovalo minimálně, tzn. aby se jezdilo rovnou „na oči“. Trať není extrémně technicky náročná, není třeba se bát obrovských skoků jako u downhillu nebo prudkých a náročných výjezdů jako u XC. Hlavním záměrem je zábava a kvalitní ježdění.  Povinná je helma (integrálka nebo na XC) a chránič páteře (nebo kvalitní batoh) a samozřejmě kolo – ideálně takové, na kterém závodník zvládne vše, co ho v celém dni čeká, při ježdění dolů, ale i nahoru.

Kromě peněžitých a věcných odměn pro nejlepší a super zážitků pro všechny jsou přichystána i překvapení v podobě různých soutěžích o zajímavé ceny, jmenujme třeba patronát společnosti Red Bull nad vybranou RZetou na každém závodě. Vzhledem k zaměření téhle společnosti je jasné, že to bude nějaká, kde by se hodila křídla a ty taky nejlepší „letec“ dostane v podobě vzdušného zážitku s Red Bull Flying Bulls.

Pro informace o seriálu a jednotlivých závodech sledujte www.enduroserie.cz nebo www.facebook.com/enduroserie.cz a přijeďte na závody, bude vás to bavit!

Diskuze

  • anonymní uživatel Zdenek P. 15.5.2014 v 21:36

    Trochu mně to připomíná Babicovy dobroty. " Když nemáte limetku tak tam dejte citron, když nemáte citron tak tam nedávejte nic". Tak uvidíme co z toho vznikne.

  • anonymní uživatel MP 15.5.2014 v 21:46

    Integrala je snad povinna do RZet ne? Paterak mozno nahradit batohem? Smeju se. Co to tady zase vznika za paskvil... Nechapu...

  • anonymní uživatel _JT_ 16.5.2014 v 6:48

    Loni integralka povinna nebyla. Prijde mi, ze Enduro Serie jede na vlne, hlavne si neodradme mozne zavodniky kteri intergralu nemaji a treba jen kvuli tomu by nejeli tak ji radeji povinou nedaji.

  • anonymní uživatel kreveta 16.5.2014 v 7:52

    náhrada páteřáku kvalitním batohem asi zahrnuje podmínku že ten batoh má integrovanej chránič páteře (evoc atd.)...

  • anonymní uživatel dawe 16.5.2014 v 7:53

    Kluci se rozhodnou jezdit enduro,když jim to nestačí začnou pořádat závody.Souhlasím se Zdenkem tohle jsou pravidla alá Babica.Aby byla velká účast tak jim povolíme jezdit i bez helmy,sponzoři se nažerou,bude je to hřát u srdíčka a pak budeme číst reporty jak enduro válcují všechny bike disciplíny :-D Enduro je mrtvé a ještě se ani nenarodilo.

  • anonymní uživatel hoffman 16.5.2014 v 7:57

    .. no to sú mi verdikty .)

  • anonymní uživatel Lubo 16.5.2014 v 8:02

    tohle neni enduro...
    jinak souhlas:THIS IS A BABICA STYLE !

  • anonymní uživatel Pavel 16.5.2014 v 8:20

    Nevím co maj všichni proti enduru. Pro hodně lidí, který nemají v blízkosti trať s lanovkou je to jediná možnost jak si slušně zajezdit z kopce. Navíc tratě, na kterých se enduro závody jezdí jsou často víc dh, než na čem se v poslední době jezdí českej dh pohár a 3dhčko.

  • anonymní uživatel MartinP. 16.5.2014 v 8:51

    Pavel: Já myslím, že v komentářích níže proti enduru nemá nikdo nic (kromě Dawe). Jen komentují koncept: Nemáš integrálu? Nevadí, můžeš jet v obyčejné XC helmě. Nemáš páteřák? Nevadí, batoh stačí.
    Je to opravdu zvláštní. Ale asi je důvodem opravdu to, aby byla vysoká účast.
    Babicovy dobroty to zabily! :D

  • anonymní uživatel Michal 16.5.2014 v 9:24

    Kdyby byly integrály páteřáky povinné tak zas x lidí remcá, že je to povinné. By mě zajímalo kolik z těch remcáků to vůbec pojede...

  • anonymní uživatel Honza 16.5.2014 v 10:31

    Nemáš pravdu Michale, není to o tom jestli někdo remcá, ale o tom co je nutnost udělat pro bezpečnost závodníků. Na hokej si taky vezmeš celou výstroj, protože žádný rozhodčí tě na led bez ní nepustí. A jestli ji nemáš tak jdi hrát na rybník. A tady je to stejný. Nechápu organizátory, že v to sami mají takový chaos ala Babica.

  • anonymní uživatel lucky bastard 16.5.2014 v 12:02

    máš integrálku? jezdi závody. Nemáš? jezdi pro sebe :)

  • anonymní uživatel kreveta 16.5.2014 v 12:23

    přesně! neni nic lepšího než si zazávodit sám se sebou.... vole :D

  • anonymní uživatel Radim (Radim (a) hukol.com) 16.5.2014 v 14:19

    Pravidla se vyvijeji jak u nas tak treba v nemecku, kde do lonska nebyla intgralka na EZ povinna.
    Takze fak zalezi na poradateli nebo serii. To same s paterakem, bud batoh nebo paterak, co je k nepochopeni? Klasika vsichni plnou hubu kecu...

  • anonymní uživatel Michal (hofi.michal (a) seznam.cz) 16.5.2014 v 15:45

    Honza: na Sušickým enduro kolem toho bylo dost řečí loni i letos si myslím.
    A já jsem to nemyslel tak, že se má jezdit na "lehko" jen se mi nelíbí že "každý" na něco plive místo toho aby byl rád že se u nás něco takového děje.Né každý má obě helmy, ne každý si kvůli tomu chce hned kupovat drahou integrálku když si chce závod jen zkusit.
    Organizátoři řekli je to na lidech jestli pojedou v XC helmě nebo integrálce, podobné série v UK,Skotsku,USA tam taky vidíš lidi s různými helmami. Nedělejme z český série profi evropskou nebo profi světovou o tom to tady není :-)
    Za mě osobně na RZtách integrálky ANO,ale když nejsou povinné tak mi to přece nemá důvod vadit a psát nesmysly ;-)
    P.S. vy co koukáte na babicu se asi hodně nudíte

  • anonymní uživatel Tome 16.5.2014 v 16:33

    nevím o jediným důvodu proč bych měl na XC-kole při 40km závodě jet v integrálce, nebo si pod batoh nacpat ještě páteřák

  • anonymní uživatel panter 16.5.2014 v 18:36

    Jsem taky toho názoru ať si jede každej v čem chce ale šlapat 40 kiláků v integrale mě taky moc nerajcuje ale co člověk to názor za mě chrániče na kolena, batoh a malá helma na český endurko stačí není to žádnej svetovej pohár

  • anonymní uživatel Jarda 16.5.2014 v 19:09

    Jezdete si na čem chcete, třeba na XC kole s pulmetru vytazenou sedlovkou, v helmičce a v elastáčkách, ale potom prosím vás tomu neříkejte ENDURO!

  • anonymní uživatel Tome 16.5.2014 v 19:31

    na kole je teleskopka, jedu ve sjezdových kraťasích a závod se jmenuje Enduro Série. Tak jak temu mám říkat?

  • anonymní uživatel lucky bastard 16.5.2014 v 20:09

    Jarda: takže když mám elastáky tak jsem xc a kdyz mám teleskopku a volný krataky tak jezdim enduro? taky dobry :)

  • anonymní uživatel stp 16.5.2014 v 21:23

    Ja to vidim tak, kazdej muslim musi do mekky a kazdej cech musi mit kecy. Jinak si to tady neumim vysvetlit

  • anonymní uživatel panter 17.5.2014 v 22:36

    Stp to uhadl palec nahoru ;-)

  • anonymní uživatel Ondráš 17.5.2014 v 23:34

    stp: naprostej souhlas. Klasický čecháčkovství, díky kterýmu se někdy za svoji národní příslušnost stydim. Povinná integrála a páteřák - plno keců. Nepovinná ntegrála a nepovinnej páteřák - plno keců. A hlavně - kolik z těch lidí co musej nutné mít ke všemu připomínku v reálu pojede? Nikdo. Povědí si to na internetu a budou spokojený. Za mě palec nahoru, že to pořadatelé nechaj takhle otevřený a je to na každym. Pořád lepší než vynucený komedie typu kus krabice nalepený na zádech pod dresem apod.

  • anonymní uživatel Lubo 18.5.2014 v 8:27

    "typu kus krabice nalepený na zádech pod dresem " aneb: golden Czech hands !

  • anonymní uživatel zikič (zikavojta (a) seznam.cz) 18.5.2014 v 9:45

    Neřešte blbosti a jezděte si podle vlastního uvážení. Když má někdo problém s organizací danýho závodu, ať prostě nezávodí a místo dohadování tady si de zajezdit do lesa.

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 18.5.2014 v 22:35

    Neřešte píčoviny a voblíkněte se dle vlastního uvážení tak, abyste se moc nezrakvili, a nemusel se kvůli Vám rušit závod. OK? Ale asi to nebude potřeba, protože ti, co tu řeší ty nesmysly, stejně asi nikdy žádné Enduro a možná ani jiné závody nepojedou :-)

  • anonymní uživatel Baba 19.5.2014 v 20:14

    ale Máňa říkala, že to není směroplatný !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí