reklama

Seriál: První pomoc - díl druhý - běžné úrazy, odřeniny, zlomeniny, luxace

Autor: Michal Piňos, vydáno: 16.5.2014



prvním dílu seriálu o první pomoci jsme se naučili základní pravidla jak si zavolat pomoc. V díle druhém, jak je už z názvu zřejmé, podíváme se na jedny z nejrozšířenějších úrazů vůbec. Většina z nás se s nějakou tou zlomeninou nebo vykloubeninou už určitě setkala, nemluvě o odřeninkách a ránách nejrůznějšího rozsahu.

Úvodem je důležité upozornit na to, že mají přednost stavy ohrožující život: porucha dýchání, oběhu, masivní krvácení…, takže pokud je někdo v bezvědomí, není nejdůležitější fixování zlomené ruky!





Povrchové úrazy
Každý z nás už byl nesčetněkrát odřenej a různě dobouchanej.. Není to naštěstí nic vážnýho, ale takový zadřený a posléze zahnisaný kamínky v koleni nejsou nic příjemnýho.
Důležitý je každou ránu vyčistit, nikdo asi nevozí dezinfekci, ale pití má snad při ježdění každej. Takže ránu vypláchněte, líp to jde perlivou vodou, která sice víc štípe, ale šuměním vyplaví víc bordelu. Pokud máte alespoň trochu čistý ruce, je možný vyčistit ránu manuálně od zmíněných kamínků aj.
Další částí péče o krvácející ránu je krytí. Tím se dostáváme k tomu, co by měl každej mít v báglu, jakožto povinný vybavení bikera. Né, nejsou to papírový kapesníky!!! Obyčejný hotový obvaz č. 2, stojí zhruba 14 Kč, zabere místa zhruba jako müsli tyčinka, neváží skoro nic a ošetříte s ním hodně širokou škálu ran. Ovšem kdo je tvrďák, může krytí rány vynechat a být efektně zasviněnej od krve, nicméně tuto ozdobu bych si asi nechal ujít (nehledě na zničení veškerýho oblečení, kterýho se krev dotkne). Pokud obvazem kryjete odřeninu, ke které by se obvaz mohl přilepit, je možný obvaz lehce zvlhčit. Při krytí ostře ohraničené rány (rozříznutí, rozseknutí) je riziko přilepení obvazu menší, ale taky se to může stát.





Tupá poranění
Další běžná věc: do něčeho se bouchnu, zakřičím, zanadávám, rozběhám to… Pokud nepomůže již zmíněná léčba (řvaní na lesy), vyhledejte studenou vodu a naraženou část ochlazujte, buď obkladem, nebo přímo namáčením. Chlad zmenší otok i bolest. Samozřejmě, že je nejlepší led, takže si můžete koupit nanuka a chladit to tím, nebo později v domácí péčí ukrást nějakou mraženou zeleninu mámě/ženě/pří­telkyni z lednice a přes textil chladit.
Pozor však na údery a pády na břicho! Snad každej ví, že v břiše je celkem dost orgánů a většina z nich je životně důležitá, takže není od věci břicho po pádu zkontrolovat. Pokud se rychle rozvine hematom (=modřina) na některé straně pod žebrama, je pravděpodobné, že krvácíte do dutiny břišní – okamžitě volejte 155 nebo vyhledejte lékařskou pomoc. To platí, i když je bolest delší dobu nesnesitelná a omezuje Vás v pohybu.





Zlomeniny a úrazy kloubů
Zlomeniny a vykloubeniny jsou široká kapitola, proto vynecháme úrazy páteře a lebky (další kapitola).
Se zlomeninou v terénu nic moc neuděláte. Jediná pomoc, kterou můžete ať už sobě nebo kamarádovi poskytnout, je fixovat poraněnou končetinu k něčemu pevnýmu (např. klacek), přes oděv (aby nedošlo k dalším poraněním), z obou stran a to přes dva klouby – například zlomeninu holeně fixujeme od kotníku až po stehno. Fixovat můžete pomocí duše jako na fotce, stejně tak můžete z duše vyrobit závěs na ruku při zlomenině klíční kosti nebo vyhození ramene. Nebo použijete již zmíněný obvaz č. 2. Fixujeme pouze zlehka, tak abychom nezaškrtili končetinu. Určitě zlomené končetiny nerovnejte do podle Vás normální polohy, můžete tím hodně ublížit – hrozí poranění cév, nervů atd. Takže fixujeme v poloze, ve které končetina je, čímž se minimalizuje pohyb. ! Pouze ve výjimečných případech, kdy je bolest nesnesitelná nebo je končetina přetočená a bledne, je možná repozice za mírného tahu v ose končetiny. Po zafixování je nutné kontrolovat prokrvení končetiny zhruba co 15 minut. U otevřených zlomenin nejprve kryjte místo, kde kost porušila kůži univerzálním obvazem č. 2. Na kost v žádném případě nesahejte.





Specifické jsou zlomeniny žeber, které svým umístěním mohou ohrožovat ty nejdůležitější orgány (srdce, plíce, játra,…), takže po ráně na žebra, kdy to bolí jako čert a obtížně se Vám dýchá se vykašlete na to, že jedete třeba první jízdu a propadne Vám permice a rovnou jeďte k lékaři!

Vykloubeniny
Luxace jsou velmi bolestivé, kdo to zažil tak může vyprávět. Jedinec trpící na opakující se vyhazovaní například ramene, to už tak neprožívá a dokonce si to kolikrát umí sám nahodit, což není úplně správně, ale někdy je to míň nepříjemný, než mít rameno 2 hodiny venku a jet do nemocnice. Vykloubení kotníku se zpravidla pojí s poraněním vazů. U luxací je první pomoc jediná – zatáhnout to pružným obinadlem nebo končetinu zavěsit do závěsu, chladit a jet do nemocnice. Pokud je úraz vážnější nebo se tam nemáte jak dostat, volejte 155.





Výrony/podvrtnutí
Distorze kotníku, ramene aj. je to stejný jako vykloubení s tím, že se hned po vykloubení vrátí kloub zpátky do své původní polohy. Opět to bolí jako prase. Takže nezbývá než chladit, ledovat a naříkat. Poraněný kloub nenamáhejte, navštivte nemocnici s rentgenem (v tomto případě to snese odklad v rámci hodin – distorze neohrožuje na životě), aby se vyloučily vážnější úrazy (např. zlomeniny). Léčba zabere skoro stejně času jako zlomenina, což je dost smutný a hrdinové co po opuštění ordinace sundají dlahu nebo odhodí berle, po čase tvrdě narazí… Například tak, že ho bude kotník permanentně bolet nebo kloubní pouzdro nebude pevný a kloub bude vypadávat i při vstávání z postele….

U všech stavů – zlomenina, luxace, distorze pomáhá od bolesti zvýšená poloha poraněné končetiny.



Rada na závěr: Dodržujte nařízení lékaře a doporučený léčebný režim!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lol 16.5.2014 v 7:52

    Kluci, aspoň ostré fotky příště, jinak fajn

  • anonymní uživatel Air 16.5.2014 v 10:37

    hoodně dobré :) díky za rady

  • anonymní uživatel Mára 16.5.2014 v 11:30

    Lol: myslím, že s tím rozmazáním okolí je to záměr.. ne?
    Jinak to černé tričko by mohlo být ještě průsvitnější :)

  • anonymní uživatel bok 16.5.2014 v 12:42

    čim dřív je vyhozený rameno zpátky kde má bejt, tim líp a tim míň to pak bolí a o to dřív je člověk zase ready

  • anonymní uživatel lol 16.5.2014 v 15:05

    Mára: myslím hlavně poslední fotku a její obličej...

  • anonymní uživatel hoffman 16.5.2014 v 15:43

    repozícia niektorých zatvorených zlomenín je na mieste skoro žiadúca. hlavne v prípade, že sa postihnutý nachádza niekde hodne ďaleko od možnosti prevozu/zdravotníka a má niekoho s citom a odvahou pomôcť.

  • anonymní uživatel Michal Pinos 16.5.2014 v 17:59

    lol: i na posledni fotce je tiltshift, rozmazani obliceje je zamerne...

    hoffman: v CR a SK si myslim, ze se nikdy nenechazis tak daleko od odvozu abys MUSEL reponovat, ta moznost tam je, je to i v clanku popsany co a kdy a jak, ale ja osobne bych do toho nesel a to jsem zdravotnik...:) ale 100 lidi 100 nazoru..:) Jsou to hlavne informativni clanky o zakladech, ne striktni navody na to co presne delat...

  • anonymní uživatel dežoo 16.5.2014 v 21:02

    a hlavně nejezdit sám, protože bez někoho se často nedá posadit ani na prdel

  • anonymní uživatel hoffman 17.5.2014 v 7:50

    Michal Pinos: isteže tie miesta tu sú, - prejazd hrebeňovky. mám vlastnú skúsenosť, auto tam nedostaneš, takže jedine vrtula, čo tiež nie je jednoduché. keby by kolega ruku nereponoval (čo spätne kvitoval aj traumatológ) vše by bolo o dosť komplikovanejšie.

  • anonymní uživatel Velká hlava 17.5.2014 v 13:00

    Vyhozený kolena na Šumavě uprostřed lesa min. 10km od civilizace a dostavěj se s tím k silnici aby tě mohli naložit. Vrácení do původní polohy a dojetí na nějaký místo z kterého tě můžou odvést je téměř nezbytný. Přece pro sebe nenechám letět vrtulník kvůli takové kravině. Ten je tady na vážnější případy. No a když už jsi u té silnice, tak dáš kámošoj klíčky od auta, počkáš než se pro tebe vrátí a hurá do nemocnice :)

  • anonymní uživatel !g3z (igez (a) centrum.cz) 17.5.2014 v 21:04

    kolik dílů má ta dáma ještě před sebou? dyť z těch článků bude zachvilu na vozíku :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí