Dlouhodobý test: GT Sanction 2015 - představení

Autor: Keli, vydáno: 17.6.2014



Pro letošní sezónu jsem získal testovací kolo resp. rám GT Sanction 2015, který jen tak na trailech nepotkáte. A jak jsem k němu přišel?

Jednoho dne zazněl zvuk označující příchod nového emailu a v něm píše Chris Hopwood (nejvyšší marketingový manažer GT): „you are one of 7 journalists globally that are getting a sanction frame shipping straight to you from GT for long term ride testing“.
Ano, redakci d:key se dostalo cti, že si v GT všimli co děláme a dostali jsme možnost dlouhodobě otestovat kolo GT Sanction 2015, na kterém se prohání na enduro závodech jezdci GT Factory racing. To, že jsme ve vybrané společnosti napoví i jména dalších testujících jako jsou Mike Levy (Pinkbike), Steve Jones (Dirt Mag) či Maxi Dickerhoff (MTB-News.de).

Jen tak mimoděk mě napadlo, když se v GT probíral seznam, kdo bude testovat Sanctiona, jak vyslovovali i pro mnohé Čechy nevyslovitelné příjmení (Švrček) – asi si dali slušné jazykové cvičení (pozn. autor).





Jelikož budeme mít kolo na celosezónní testování, bude se Sanctionovi věnovat několik článků, v dnešním prvním díle si představíme samotný rám.

Návrat Sanctiona
Příští rok se opět po dvouleté přestávce do flotily kol značky GT vrátí model Sanction – u GT nevymýšlí neustále nové jména kol, recyklují již dříve použité. Nový Sanction 2015 se od svého předchůdce výrazně liší, byl kompletně přepracován a dá se říct, že nezůstal na kameni kámen. Na první pohled zaujmou masivní trubky a taktéž podoba se sjezdovou Fury. Ano, Sanction je blíže Fůrii než modelům Sensor či Force, má stejný způsob odpružení zadní stavby (nesoucí odznačení Independent Drivetrain Gravity) stejně jako sjezdová Fůrie na rozdíl od AOS resp. Path Linku u zmíněné dvojice. Oproti sjezdové Fury však ale chybí zesilující přepáčka nad tlumičem spojující zadní stavbu a hlavní rámový trojúhelník – zřejmě je tuhost dostatečná – uvidíme – hlavní čep je opravdu masivní.





Samotná příprava rámu se započala již s příchodem Atherton racing k GT, Dan Atherton se podílel na vývoji a testování prvních prototypů, ty byly k vidění již loni na závodech Světové enduro série a na závodech s hromadným startem Megavalanche a Mountain of Hell.

Sanction je #enduro specific
Stejně jako jeho předchůdce i Sanction 2015 je určen na enduro. Aby obstál i při enduro závodění na nejvyšší úrovni, je nezbytné, aby kolo výborně jelo dolekopcom, ale také horekopcom. Tomu také odpovídají úhly, hlavový úhel 66 a sedlový 74 stupňů. Průměr kol je samozřejmě 27,5" aka 650b. To v kombinaci s použitím „custom“ natuněným tlumičem Fox Float X s expanzkou a dálkovým ovládání CTD (dávat ruce z řídítek a lovit páčku v mezinoží během závodu není úplně ideální) by mělo zajistit výbornou stabilitu ve velké rychlosti a dobré odvalování kol. Tlumič je naladěn tak, aby zobal i malé nerovnosti a přitom nechodil na doraz při velké ráně a to i bez absence progresivní pružiny. Zdvih zadní stavby je 165 milimetrů.




Fox Float X s Kashima povrchem a přípravou na dálkové ovládání CTD



Independent Drivetrain Gravity
Co se týče systému odpružení, jedná se o jednočep s „nezávislým“ uložením šlapacího středu Independent Drivetrain Gravity. Šlapací střed je přes čep spojen se zadní stavbou a přes krátkou přepáčku je spojen s předním rámovým trojúhelníkem – toto provedení zajišťuje velmi malou reakci zadní stavby na šlapání. Oproti historickým verzím Independent Drivetrain byl tento přepracován – je kompaktnější (a tím odpovídající větší tuhost a menší „kroucení“), lehčí a citlivější, čímž se dosáhlo lepší trakce zadního kola a v neposlední řadě – je nesrovnatelně hezčí než dřívější provedení.
Díky optimálnímu přepákování je dosaženo jemného chodu na začátku zdvihu a progresivního konce zdvihu (systém pracuje s deseti procentní progresivitou), tak aby se eliminovaly dorazy.




Přepákování zadní stavby resp. uložení šlapacího středu



Je i není „trendy“
I délka trubek odpovídá současným trendům tj. v optimálním vyskládání dlouhou horní rámovku doplní krátký představec, takže se na kole pojede obstojně do kopce, nemělo by se zvedat na zadní při výjezdech a přitom zůstane dobře ovladatelné. U GT Sanction 2015 se již nepočítá s přesmykačem, rám je designován pro použití s jednopřevodníkem (samozřejmě přesmyk tam namontovat lze – pod misku středového složení – velká pochvala patří GT za použití závitového středu, cvakání Press-Fit středů irituje asi každého). Hlavová trubka je samozřejmě tapered 1,5 – 1 1/8 palce. Váha rámu včetně tlumiče je oficiálně 3125 gramů, já ve své velikosti L navážil 3400 gramů (včetně zadní osy a dálkového ovládáni CTD u tlumiče).
To, že se jedná kolo určené především pro závodění napovídá absence interního vedení kabeláže. Veškerá lanka a bovdeny jsou vně rámu z vnitřní strany rámového trojúhelníku. Vše je tak chráněno masivní dolní rámovou trubkou, ale případná výměna vedení je rychlá a jednoduchá.




Masivní spodní rámová trubka bez jediného kabelu a Centered On Rider – zaměřeno na jezdce, v tomto případě na enduro jezdce


Zadní osa je samozřejmě 142×12mmm, masivní patka přehazovačky si nepůjde jen tak ulomit



V dalším díle si představíme ostatní komponenty na kterých bude kolo GT Sanction postaveno a Sanction se poprvé předvede vyskládaný.

Foto: David Helán

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Yeaah 17.6.2014 v 7:51

    Vaha ramu teda nic moc

  • anonymní uživatel Gigi (jokolo (a) centrum.cz) 17.6.2014 v 8:40

    no vypada lip, nez sanction co jsem mel ja, ale je to stale jednocep takze pod brzdou moc nefunguje. ad patka, ta je delana, aby se pri padu ulomila, a zachranila prehazku, takze masivnost je na skodu..

  • anonymní uživatel fialka smrad 17.6.2014 v 9:00

    konečně kabely vedený vnitřkem... a masivní patka je teda pěkná blbost.... jinak pěknej design.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.6.2014 v 13:05

    proč je masivní patka blbost? blbost jsou ty zk*rvený patky div né z umělý hmoty, který stojí 3-4 stovky a ohnou se po prvnim záhozu. Na RB Boxter mám původní patku 5 let, milion záhozů, několik urvanejch přehazovaček, ale tlustá, krátká a masivní patka se za tu dobu ani nehla ( jediná vada Boxeráckejch patek je utahování zevnitř ) .....myslíš to tak, že křehčí patka pobere náraz, deformuje se a ulevý tak zadní kyvce? viděl jsem spoustu zlomenejch trojůhelníků třeba od zadní brzdy, ale ještě jsem neslyšel, že by masivní patka po crashy ohla/zlomila trubku...já jsem zase za pořádný patky, nebo ať ty titěrný sračky neprodávaj za 400+. Na Spešlu jsem takhle kupoval každou sezonu dvě

  • anonymní uživatel Pan Tok 17.6.2014 v 13:07

    tak patka chrání od lámání v první řadě rám, ne přehazku, ne? Podle mě moc pěknej rám na ježdění v ČR. Tuhnutí pod brzdou bude jistě dostatečně vyřešený, toho bych se nebál. U Mongoose jsem s tim taky neměl problém.

  • anonymní uživatel hnusflus 17.6.2014 v 13:34

    myslim že patka má chránit oboje, jak přehazku tak rám... logicky když je přehazovačka klidně i 4x dražší než patka

  • anonymní uživatel hoffman 17.6.2014 v 14:45

    pokiaľ sa pätka zlomí tak jedine v mieste nad úchytom prehadzky. zatiaľ som nevidel, že by sa zlomila nad osou alebo v úchyte na ráme, takže rám to neohrozuje. ak by však viaceré značky zobrali patent poistky od syntace, nevidíme už žiadnu namotanú prehadzku, ani zlomenú pätku.

  • anonymní uživatel hnusflus 17.6.2014 v 15:26

    "zatiaľ som nevidel, že by sa zlomila nad osou alebo v úchyte na ráme"

    a tuhle patku už jsi zlomenou snad viděl?... to je snad jasný že rám neohrožuje, kvůli tomu tam snad je... ale abych místo ohnutí patky ohnul hazku to je na hlavu

  • anonymní uživatel HK 17.6.2014 v 15:56

    jeden konstruktér vedle druhýho....

  • anonymní uživatel Pan Tok 17.6.2014 v 19:49

    Takováhle patka bude stát minimálně pětikilo, což už je na úrovni ceny třetiny až poloviny běžný hazky. Moje poznámka o ochraně rámu mířila spíš na to, že například jako bejvalej majitel Intense M1 mám zkušenost s tím, že se spíš než přehazka ohnula patka na rámu, která byla pevná. Umíte si představit tu radost to pak rovnat, neřku-li kdyby se měla urvat. Hazka je takovej lepší spotřebák. Zabolí, ale patřík to k tomu, že se prostě občas podělá.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí