Report a video: KV Downtown 2014

Autor: Martin Soukup, kategorie: Report, vydáno: 18.5.2014

Dne 10.5. se v Karlových Varech – Bohaticích uskutečnil historicky první ročník nově se objevující bikové disciplíny – downtown. Pro ty, kteří nevědí co je downtown, tak jde o downhill na městské trati plné umělých překážek. Karlovarská trať měřila kolem 700 metrů a na trati bylo kromě dlouhého schodiště přibližně 8 umělých překážek.





Již od brzkých ranních hodin se kolem legendárního rockového doupěte SLASH baru, kde byla vybudována závodní kancelář, začalo sjíždět velké množství závodníků a pár desítek nedočkavých fanoušků. Někteří závodníci byli natolik nedočkaví, že nevydrželi ani na oficiální vyhlášení volného tréninku a najížděli si některé pasáže trati hned po příjezdu. To se bohužel některým nevyplatilo a kvůli způsobeným zraněním se nemohli přihlásit do závodu.





Do samotného závodu se přihlásilo kolem čtyřiceti jezdců, kteří se ve 12 hodin vrhli do dvoukolové kvalifikace o superfinále, kam postoupilo 14 nejrychlejších. Podle očekávání organizátorů se zajížděli časy kolem 1 minuty. Všichni jezdci toho měli v cíli evidentně plné zuby, jelikož některé úseky trati byly hodně o šlapání. Komentáře jezdců po dojetí trochu nutilo pořadatele zamyslet se nad myšlenkou přejmenování závodu na KV DOWNTOWN SPRINT. Třeba příští rok :).





Před samotným superfinále se u SLASH baru, kde bylo jakési centrum akce, rozpoutal trénink Freestyle BMX. Několik riderů zde bavilo lidi a hecovalo se navzájem před už velice početným publikem. Dle odhadů organizátorů se v tuto chvíli vyskytovalo u skoku několik stovek lidí. Na superfinále se nechal větší odraz u největšího skoku, což mělo za následek, že závodníci létali ještě výše a dále než v kvalifikaci. Superfinále se neslo v bouřlivé atmosféře, kde po celé trati stáli skandující diváci. Samotní závodníci přiznali, že nezažili tak hecující atmosféru ani na oficiálních závodech downhillu. Možná právě díky atmosféře se kluci vyhecovali k super výkonům a neustále tlačili časy níže a níže. Nejlépe se to povedlo Adamu Staškovi (Waldsassen/Expect Riot), který v druhém kole zajel best time dne, a to 56,49 s. Díky tomuto času se stal absolutním vítězem závodu. Na druhém místě se umístil Slavomír Szmigielski (Rotava/Kola Víšek- xxtreme arena), který za Adamem zůstal o necelou vteřinu, v čase 57,40 s. Na místě třetím dojel Míra Kabelka (Kraslice/Ore mnts) v čase 57,57 s.





Dále následovala soutěž pro děti, pro které byla připravena trať s malými překážkami. Každé zúčastněné dítě si odneslo diplom za účast a několik rad od instruktora. Poslední soutěží byla Exhibice a soutěž o best trick Freestyle BMX, kterou komentátoři vyšperkovali dobrovolným výběrem price money od diváků. Nakonec se vybralo několik tisíc, což závodníky přimělo k neuvěřitelným výkonům pohybujících se na hraně jejich dovedností. Nakonec se price money musely rozdělit mezi nejlepší tři, jelikož rozhodčí nedokázali vyzdvihnout jen jednoho ridera.





Na závěr dne se v 18 hodin připravilo vyhlášení vítězů, kterému přihlíželo nad 400 lidí. Skvělá atmosféra, výborné výkony závodníků a show Freestyle jezdců byla kombinací, která se jistě musí opakovat na dalším ročníku.

Po celém sportovně laděném dni se akce přehoupla do své kulturně laděné části. V již zmiňovaném SLASH baru se na afterparty vecpalo několik stovek lidí. O zábavu se postaraly dvě neuvěřitelné kapely, Positive Mind (Plzeň) a No need for silence (Germany). Obě kapely roztančily dav a příjemně bavily hosty akce. Největším vrcholem afterparty určitě byla regionální premiéra filmu z dílny FULLFACE productions, tedy karlovarských rodáků Martina Vrbického a Štěpána Romanova, SIGNATURES. Přáli bychom každému, aby zažil tu atmosféru, která se během filmu rozpoutala a která byla přesnou odezvou kvality filmu.

Každý, kdo se akce nezúčastnil, udělal velkou chybu a může si jen nadávat, že si neudělal čas. Závěrem je vhodné poděkovat v první řadě všem sponzorům, bez kterých bychom akci nebyli schopni zorganizovat, Magistrátu města Karlovy Vary za vstřícné vystupování, paní Pavlasové za zarputilost a její pomoc, déle děkujeme všem závodníkům za výkony, obyvatelům Karlových Varů za shovívavost a závěrem také všem dobrovolníkům bez kterých by akce nemohla proběhnout. Děkujeme

Za rok zas bando, Aloha!!!!!!!!

Martin Soukup
ředitel závodu

photo, edit výsledky: www.kvdt.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Vrbitch/FFP/ 18.5.2014 v 13:56

    Dobré to bylo! Na první ročník předčilo očekávání!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí