Report: Český pohár ve sjezdu Monínec

Autor: Milan Suchomel, kategorie: Report, vydáno: 2.6.2014

O uplynulém víkendu 31.5. – 1.6.2014 se konal Monínci první závod českého poháru ve sjezdu na horském kole.

Oblíbená-neoblíbená trať, nicméně pro všechny stejná, přilákala stovku vyznavačů sjezdové disciplíny na horských kolech. Počasí na Monínci nevěstilo po vydatných deštích z předchozího týdne nic dobrého. Ještě v pátek, kdy byla první možnost zajezdit si, moníneckou trať skrápěl déšť. Naštěstí se počasí na víkend umoudřilo a sluníčko i vítr trať do času nedělního závodu upravilo do téměř ideálního povrchu. Bahno bylo pouze za vrchní kamenitou pasáží, kde pramení voda.





Trať byla oproti předchozím ročníkům změněna zvláště ve vrchní pasáži a následně ve střední technické části. Závěrečný skákací úsek umožnil díky povrchu těm nejlepším skákat první asi 13 metrový polet. Za přípravu celé tratě je určitě nutno poděkovat stavitelům. Poděkovat však nelze jedincům, kteří po celodenním sobotním tréninku ve večerních hodinách ze soboty na neděli přepáskovali střední část technického úseku tratě. Následně došlo úplně zbytečně ke sporům o to, kudy se má jezdit a někteří na toto doplatili, protože trať byla před závody uvedena do původního stavu. Organizátorovi bohužel v semifinále stávkovala informační elektronika, nicméně ve finále bylo již vše v pořádku a výsledky byly ihned k dispozici. Organizátorem slíbené nové startovací zařízení vystřídalo historickou kozu. Pořadateli lze poděkovat za provoz lanovky a solidní jízdné, nicméně pískači na trati nebyli v tu dobu, kdy měli být a k jejich výkonu byly oprávněné výhrady ze strany doprovodu závodníků. Naštěstí k žádnému vážnému úrazu nedošlo a dva lékaři včetně dvou vozidel záchranné služby, které pořadatel zajistil nemuseli zasahovat. Celý závod točila česká televize a proto se můžeme těšit na záznam ČT 4. Mezi závodníky bylo rozdáno 43 500,– Kč.





K výsledkům závodu lze napsat, že v kategorii elita vyhráli reprezentanti Jan Čepelák před Lukášem Šplíchalem a Ondrou Štěpánkem, 4. místo obsadil Jan Uruba a 5. místo zlepšující se Martin Mikulenka. Víceméně všichni tři potvrdili svoji letošní solidní formu z evropských závodů. V kategorii junior vyhráli reprezentanti Martin Lébl (se spadnutým řetězem do závěrečné skákací pasáže) před stále se zlepšujícím Tomášem Navrátilem a Dominikem Lošákem.

V ženské kategorii vyhrála Simona Jirková za účasti pouhých dvou závodnic. Žákům vévodil Slovák Kristián Poruban, mastrům I. Tomáš Vičl a mastrům II. Milan Čižinský.

Další závod ČP a zároveň mistrovství republiky přivítají 12.7.2014 Kouty nad Desnou, kde se jistě vychytají případné nedostatky z Monínce.





Naši přední jezdci Tomáš Slavík, Matěj Charvát a Stanislav Sehnal se omluvili, protože v neděli odjížděli na závod světového poháru ve Fort William do Skotska a Jana Bártová má závěrečné státní zkoušky.

Výsledky a foto na www.poharmtb.cz



Text: Milan Suchomel
Foto: David Anderle / 720.cz – kde najdete další report

Diskuze

  • anonymní uživatel HansCV (kptmalina (a) seznam.cz) 2.6.2014 v 9:21

    Neda mi to nereagovat na tento odstavec:

    "Poděkovat však nelze jedincům, kteří po celodenním sobotním tréninku ve večerních hodinách ze soboty na neděli přepáskovali střední část technického úseku tratě. Následně došlo úplně zbytečně ke sporům o to, kudy se má jezdit a někteří na toto doplatili, protože trať byla před závody uvedena do původního stavu."

    Prepaskovani trate je prasarna o tom zadna. Kdo za to muze neni az tak podstatny. Co je ovsem podstatny je to ze paska rozhodne nebyla v takovem stavu pred startem semifinale jako po sobotnim rannim schvaleni trati komisarem. To ze dopoledne na semifinale byla objizdka otevrena a odpoledne zavrena me stalo nejenom umisteni ale malem i zdravi a nejsem sam. Ani se nedivim ze na zavody jezdi cim dal tim min lidi protoze jestli tohle ma byt nejprestiznejsi soutez u nas tak to radsi pojedu do zahranici kde maji tu organizaci zvladnutou.

  • anonymní uživatel David Anderle - 720.cz (david.and (a) post.cz) 2.6.2014 v 9:55

    To už si ze mě děláte legraci?



    Opět mi ukradnout fotky bez jedinýho slova, bez jedinýho zeptání předem? Tedy stejně jako vloni jste to udělali pro MTBS, tak i zde pro další komerční server?
    Jak je vidět, tak tohle jednání svazu - tedy nejdřív si bez ptaní vezmu, nebo naříddím, jsem popsal v našem článku na 720.cz moc hezky, a to, aniž bych tušil, jak rychle se to opět projeví.

    Opravdu příkladné jednání Svazu.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 2.6.2014 v 10:27

    Zde je třeba veliká omluva z naší resp. mé strany. Svaz a Milan Suchomel je v tomto nevinně.

    Omlouvám se jak fotografovi Davidovi Anderlemu, tak i celému 720.cz!

    Fotky jsem použil bez povolení z reportu z 720.cz ( 720.cz/... ), použil jsem je na základě naší dlouhodobé spolupráce a občasného "sharování" materiálů (tady ukradnu, tady vložím, tady postnu a atd., samozřejmě vždy s uvedením zdroje).

  • anonymní uživatel MartinP. 2.6.2014 v 10:30

    HansC: Hele já tak nějak nevím, ale celou sobotu, kdy byl oficiální trénink byla zkratka zavřená, jezdilo se esíčko, nikdo neremcal, neprudil. To že to někdo přepáskuje (nebo jenom protrhne?) je prasárna a velká chyba "komisařů", že si toho nevšimli.

    Nicméně, když někdo protrhne pásku na nějakém objezdu a komisaři to nestihnou hen zapáskovat a opravit, tak toho člověk hned využije a jede zkratkou? Tak to funguje v závodech? Já že bych se trošku poučil a možná tak zrychlil...?

  • anonymní uživatel David Anderle - 720.cz (david.and (a) post.cz) 2.6.2014 v 10:32

    Keli, v tom případě OK - vycházel jsem ze situace, která se stala vloni, kde se na mtbs toto stalo a v podpisu byl opět Milan Suchomel ze svazu, ale nikdo se ani poté nevyjádřil. Chápu, že použít jejich fotky z oficiálního webu opravdu nešlo.. :)

  • anonymní uživatel HansCV (kptmalina (a) seznam.cz) 2.6.2014 v 10:49

    MartinP: zkratka byla otevrena od nedele od rana do cca posledni 10-15 lidi z elity v semifinale tudiz zadny ze nekdo pretrhnul pasku. Tu objizdku si nekdo pripravil protoze tam puvodne byly nahazeny klady. Poradatel mel trat pred startem semifinale projit a uvest ji do stavu v jakem byla schvalena v sobotni prejimce trati tj. bez zkratky a ne ze jednu jizdu otevrena je a podruhy ne. Navic opravovani znaceni trati pri zavode ma na starosti piskac na svem useku.

  • anonymní uživatel MartinP. 2.6.2014 v 10:58

    HansCV: jj tomu rozumím, že nějaký komisař, by průběžně měl kontrolovat stav trati, jestli je vypáskovaná správně. Nicméně já si třeba vůbec nevšiml, že tam páska chybí a jezdil jsem celou dobu esíčko, tak jak bylo vymlíkováno v sobotu.. jednoznačně je to chyby komisařů, to souhlas no.

    Stejně hned první zatáčka pod lanovkou se postupně otvírala a otvírala, nikdo tam pásku neopravil...

  • anonymní uživatel Tome 2.6.2014 v 11:08

    100 závodníků , není to moc ?

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 2.6.2014 v 11:15

    MartinP, HansCV: pokud tu trať komisař před startem procházel a byla v pořádku, nemůže to říct, že to byla jejich chyba...to esíčko si klidně mohl nechat dotyčný jezdce otevřít během svojí jízdy, tzn. že měl domluveného člověka, co to otřevřel...ale nevim, nebyl jsem tam, těžko hodnotit, jen říkám, že házet všechno na pořadatele je hrozně lehké

  • anonymní uživatel Ondráš 2.6.2014 v 11:52

    Pokud za tou fintou s přepáskováním stojí nějakej tzv. "závodník", tak pak nechápu, jak může mít z výsledku radost, když se k němu dobral podvodem, tim vlastně jaksi jeho účast na závodě zcela postrádá smysl. Tipuju hodně slaboučký sebevědomí, že si ho někdo potřebuje takhle zvyšovat.

  • anonymní uživatel luky 2.6.2014 v 11:58

    já si myslím,že tohle by měli hlídat ,,pískači"..bohužel tyhle malý holčičky a chlapečci,kterým bylo uplně jedno,co se tam děje,na nějaký mlíko z vysoka s....!!některým bylo i za těžko pískat...nedej bože že by se někomu něco někde,kde byl jen pískač,stalo a tyhle děti,by to museli řešit.....takhle by to asi vypadat nemělo....

  • anonymní uživatel dr.eda 2.6.2014 v 12:00

    copak radost z výsledku... hlavně tim snižuje úroveň celýho poháru na nějakej bagdádskej přebor....

  • anonymní uživatel smidak (smidak.jirka (a) seznam.cz) 2.6.2014 v 12:00

    to esíčko bylo přepáskované už od 7 hodin od rána a skoro celé semifinále se odjelo s otevreným (přepáskovaný) esíčkem....nejedná se o to že by byla páska přetřžená ale že byla vypáskována jinak než měla být... žavřelo se to až na elitu v semifinale a dost lidi na to ve finále doplatilo...

  • anonymní uživatel HansCV (kptmalina (a) seznam.cz) 2.6.2014 v 12:04

    presne jak pise Smidak, meli to bud opravit pred semi nebo nechat otevreny i na finale.

  • anonymní uživatel jakop 2.6.2014 v 16:07

    Je to bordel ;-) A Šmíd si za to muže sám a jak to vis ze kolem 7???! Ze bys tam vyhazoval kameny ??1

  • anonymní uživatel slucky 2.6.2014 v 16:43

    kameny už tam nebyly v sobotu večer, tak si ty křivý obvinění nech ty detektive, někdo ten šutr na konci tý pasáže rozvyklal a pak to tam někdo z juniorů vyndal, ty šutry zmizely asi 2 nebo 3

  • anonymní uživatel smidak (smidak.jirka (a) seznam.cz) 2.6.2014 v 17:24

    že bych si šel projít trat ráno ??

  • anonymní uživatel Mira (bures (a) covexprt.cz) 2.6.2014 v 20:41

    Doporučuj všem co jezdí, ať neřeší časomíru, organizaci nic. Na kole se jezdí pro zábavu. Já si víkend užil a jsem spokojený :)

  • anonymní uživatel Air 2.6.2014 v 21:47

    českej pohár jde do hajzlu nejezděteto lidi, mějte rozum

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí