reklama

Report: Světový pohár ve Fort William - první vítězství pro Brosnana a Maese

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 8.6.2014

Světový pohár zavítal zpět na starý kontinent, konkrétně do Velké Británie do tradiční lokality, do skotského Fort William. Klasická sjezdová dráha, v seriálu Světového poháru je od nepaměti, navíc diváky velmi oblíbené, to je Fort Bill.





První světový pohár na suchu v Pietermaritzburgu ovládl Aaron Gwin, v druhém, naopak velmi mokrém, kole v australském Cairns získali zlato sourozenci Athertonovi. Jaké bude počasí ve Fort Bill je vždy loterie, většinou však spíše vlhčeji, letos to však vyšlo, počásko téměř ideál, ale i pár kapek spadlo.





Tamní trať je především velmi fyzicky náročná, horní a spodní pasáž je spíše plytší a prostřední je většinou zase extrémně rozsekaná. Nahoře na jezdce čekají poměrně úzké dřevěné lávky, kameny a velká palba, uprostřed následuje spíše pomalejší, hodně technický les ukončený malým výšlapem do poslední sekce s mega skoky. Nejlepší zajíždějí ve Fort Bill časy okolo pěti minut. Detailní pohled na trať ukázal ve svém videu Claudio Caluori.





V sobotu byla na řadě kvalifikace, na její start se postavila i trojice Čechů, do postupové osmdesátky se ale bohužel dostal pouze jediný, Matěj Charvát na 50. místě. Tomáši Slavíkovi, který si v Fort Williamu zkusil opět dvě disciplíny – 4X a DH, chybělo 5. míst a byl ve finále. Naštěstí ve fourcrosse je Datel k neporažení, pokud nespadne ze starťáku, jak se mu stalo minule, nemá na trati soupeře. Standa Sehnal ztratil na prvního Brosnana půl minuty a dojel na 119. místě. Ory Bárta do kvaldy ani nenastoupil a odfrčel si léčit pošramocené zápěstí.





Desítka nejlepších kvalifikantů byla neuvěřitelně našlapaná, tipovat kdo vyhraje bylo obtížné, každý měl zkušeností na rozdávání a vyhrát mohl kdokoliv, nikdo nebyl vyslovený favorit. A průběh závodu to jen potvrdil. Největší rotace v hot seatu nastala se startem Grega Minnaara, Greg si v Fort Bill odbyl stý start v závodě Světového poháru. Steve Smitha, ten zažil návrat po zranění ve velkém stylu, v hot seatu střídá Minnaara, ale dlouho tam nevydržel, hned za ním jej střídá Gee Atherton. A pak zase Aaron Gwin. Sam Blenkinskop si nevzal k srdci heslo jednoho ze sponzorů „flat is boring“ – chytl defekt a bylo po nadějích. Dalším z jezdců, kteří byli dříve ve světlech ramp a pak se drobně vytratili, byl Danny Hart – ten se sice do nejvyššího hot seatu nedostal, ale předvedl kousek nevídaný, jednu ze spodních lavic neuvěřitelně protlumil a prošlapal v manuálu, ušetřil trochu času, ale stačilo to pouze na třetí místo.
Na kopci zbýval už jen nejrychlejší z kvalifikace Troy Brosnan a Sam Hill téměř sahal po vítězství, jeho poslední trofej ze svěťáku je už hodně fousatá, ale nedalo to. Troy byl letos ve Skotsku k neporažení, ovládl kvalifikaci a i v závodě odskočil zbytku startovního pole o více jak sekundu a půl.





V juniorech si z endura do sjezdu odskočil Martin Maes a naštval kompletně všechny závoďáky, když ve svém prvním DH závodě všechny zařízl! V ženách dominovala Emmeline Ragot na novém ve čtvrtek představeném Lapierru. Rachel Atherton dostala disko za cizí pomoc na trati; chytla defekt – holka je to sice šikovná, ale mechanika má v depu, takže když přispěchal švarný junák na pomoc nemohla odmítnout.





Foto: Shimano, SRAM

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel panter 8.6.2014 v 22:05

    Jestli se nepletu tak Troy Brosnan jede na těch spatnech 26" kolech a i tak vyhrál tak asi nebudou až tak zlý :-D

  • anonymní uživatel Holy (12henry14 (a) seznam.cz) 8.6.2014 v 22:14

    panter: a Hill taky, ne? :D

  • anonymní uživatel Křísťa (Blmrkts (a) seznam.cz) 8.6.2014 v 22:46

    Špatný jsou jen v tom že je všichni mají.

  • anonymní uživatel HK 8.6.2014 v 23:06

    Brosnan i Hill jeli myslim 27,5", co sem tak pochytil od Roba Warnera z komentáře, tak snad jediní ze špičky, kdo jeli 26" byli Santa Cruz Syndicate, ale možná se pletu

  • anonymní uživatel MP 8.6.2014 v 23:34

    Jediny kdo jel 26" byl Santa Cruz Syndicate, vsichni ostatni jeli 27,5".

  • anonymní uživatel panter 9.6.2014 v 5:56

    Tak to jste mě dostali :-D předpokládal jsem že demo ještě 27" nesprasili tak to beru z5

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 9.6.2014 v 7:04

    Na Fort Bill jsou ty 650b jak dělaný...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí