Report: Moravsko-Slovenský Elitebikes DH Cup otestoval před mistrákem Kouty

Autor: Matěj Matoušek, Honza Hanačík, kategorie: Report, vydáno: 12.6.2014

V neděli 8. června se v Koutech nad Desnou konalo již 3. kolo Moravsko-Slovenského Elitebikes DH Cupu. Po celý závodní víkend panovalo v Koutech slunečné a velmi teplé počasí, což se projevilo i na počtu startujících, kterých nakonec bylo přes 160. Konkurence byla také velmi slušná, jelikož za pět týdnů se v Koutech pojede Mistrovství České republiky.





Na trati bylo od minulého víkendu vidět spousta práce, největší rolety a nejrozbitější klopenky byly opraveny. Ve spodní části potom přibyl zcela nový úsek, který prověřil kolik zbylo závodníkům sil. Již tak dlouhá a technicky náročná trať se díky tomu ještě o několik vteřin a divácky vděčných skoků protáhla. Celkově sjezd v Koutech patří mezi nejtěžší a nejdelší tratě u nás a obsahuje skutečně vše, co si umí jezdec představit, kořeny, kameny, skoky všech velikostí, pomalejší i velmi rychlé pasáže. Již během sobotních tréninků se trať stávala velmi prašnou a velmi klouzavou. Rolety, které se nestihly pořádně vybrzdit během soboty, to spolehlivě dohnaly během nedělního rána.

Nic tedy nebránilo tomu spustit v 11 hodin dopoledne kvalifikaci. Jako první se na trať vydali nejmladší jezdci v kategorii Naděje, po nich následovaly Ženy, Masters, Hardtail, Hobby a nakonec to nejlepší v podobě kategorie Elite. Po krátké pauze, ve které se snad všichni snažili ve 30° vedru nějak ochladit, začalo o půl druhé finále. V kategorii Nadějí dojíždí na 3. místě Oliver Gombala za 2. Tomášem Škarkem a vítězem Kristiánem Porubanem ze Specialized CZ teamu. V Ženách do finále nastoupily bohužel pouze 3 závodnice. Nejrychleji zalétla Jana Krajčovičová, o půl minutky pomaleji Lucie Záklasníková a na nejnižším stupínku byla Nikola Varáčková. Následovali “dědci” v pořadí 3. Petr Gola, 2. Tomáš Grzych a 1. Tomáš Klanica. Další byli do závodu v půlminutových intervalech vypouštěni chlapci s ocelovými kotníky a zřejmě i sklony k masochismu, kategorie Hardtail. Na třetím místě to dolů zdrncal Petr Mach, velmi těsně za Michalem Fracalou z Polska. Nejrychleji se dolů dostal Lubomír Grega.





Následovala nejobsazenější a také nejvyrovnanější kategorie Hobby. Mezi prvním a třetím místem zde byl rozdíl pouhých 0,18s, což je opravdu velmi málo. Třetí nakonec skončil Martin Kulhánek, o 0,06s rychleji to zvládl Oliver Drábík a nejrychlejší byl Petr Seidler. Pokračovalo se juniory, kde na 3. místě dojel Tomáš Navrátil, na druhém místě se umístil Tomáš Uruba a zvítězil Josef Ondič. V tu chvíli už se na startu potilo pouze 25 eliťáků. V kvalifikaci měl pád jeden z favoritů Lukáš “Rico” Šplíchal, a tak byli všichni zvědaví, jak dopadne finále. Rico startoval velmi brzo, ale když přijel do cíle v čase 4:10.48, bylo všem jasné, že tohle bude těžko k překonání. Tento čas nepřekonal ani 3. Rastislav Baránek, ani 2. Ondřej Štěpánek a Lukáš Šplíchal v Koutech zvítězil. Nezbývá, než poděkovat organizátorům za bezvadné zvládnutí celých závodů a sponzorům za ceny, a těšit se, v jakém počtu se potkáme v Koutech na mistráku.





Stinnou stránkou závodu byly opět zásahy do tratě, tak jako na poháru na Monínci. Když organizátor navede trať, tak, že má být zatáčka není klopená, tak by to mělo také zůstat. Není možné, aby po skončení tréninku si do zatáčky někdo nakopal drážku. Všichni víme, kdo to byl a doufáme, že ho teď hanba fackuje.

Text, foto: Matěj Matoušek
Video: Honza Hanačík

Diskuze

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 12.6.2014 v 13:54

    Je třeba najít viníka!

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 12.6.2014 v 14:00

    A video TOP!!

  • anonymní uživatel hnusflus 12.6.2014 v 14:25

    teď si upravuje trať a příště bude soupeřům nařezávat brzdový hadičky... hnus velebnosti.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 12.6.2014 v 15:01

    video v poho až na hudbu tu jsem hned stáhl, ale samo věc vkusu :)

  • anonymní uživatel zee 12.6.2014 v 15:33

    :D zrovna takovou hudbu u bajkového videa kritizovat? Hold není to dubstep ;) peace

  • anonymní uživatel stofan 12.6.2014 v 16:42

    no, pokial by som si bol isty, kto to kopal, schvalne by som sem supol jeho fotku a bolo by 1:1 hold fair play :D

  • anonymní uživatel Johnny 12.6.2014 v 21:08

    video pecka, (y) a ta hudba se mě líbila ! žádný vohraný elektro sra*ky !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí