Fotoreport: Banshee Bikes Factory Team v Leogangu

Autor: Katarina Keherová, vydáno: 20.6.2014

Jak vypadal závodní víkend v podání jezdců týmu Banshee Bikes Factory Team, jehož barvy hájí i jediný český zástupce v elitní kategorie, Matěj Charvát, který v Leogangu pronikl do finále elity, čti v následujícím článku.



Do Leogangu náš team dorazil po nekonečnej, tri dni trvajúcej ceste rovno zo škótskeho Fort Williamu. Oproti minulým rokom boli niektoré časti v hornej a spodnej pasáži prerobené a pozmenené, čo robilo trať nepochybne rýchlejšou a časové rozdiely medzi jazdcami boli čoraz tesnejšie. Podmienky v Leogangu sú neporovnateľne odlišné oproti trati vo Fort Williame, tak sme si počas prvého dňa tréningu museli na nový povrch trochu zvykať.





Počasie sa s nami občas pekne zahralo. Miestami pálilo slnko a miestami sa objavila nejaká búrka a dážď. Vďaka nevyspytateľnému počasiu sme si zatrénovali vo všetkých podmienkach a tešili sme sa na sobotňajšiu kvalifikáciu.

Dostať sa do top 80 bola uplynulý víkend poriadna výzva, keďže na štartovacej listine sa objavilo 240 pretekárov plných odhodlania dostať sa do nedeľného finále. Z nášho teamu sa najviac zadarilo Matějovi Charvátovi, ktorý v obrovskej konkurencii obsadil 34. miesto, čo preňho predstavovalo obrovskú motiváciu svoj čas vo finále ešte o niečo vylepšiť. Novozélanďan Matt Walker doletel na 60. mieste, keďže mu jeho jazda nevyšla podľa jeho predstáv a chyby na trati ho stáli niekoľko sekúnd na lepšie umiestnenie na nedeľný štart. Reece Potter a Tom Matthews si vybrali smolu z piatku 13. o deň neskôr v kvalifikácii a ich časy nestačili na postup.





Na finále nás milo prekvapili slnečné lúče, trať bola vysušená, tvrdá a neskutočne rýchla a všetko naznačovalo tomu, že to bude ťažký boj, kde každá stotina sekundy môže rozhodnúť. Mattovi Walkerovi opať nevyšla jeho jazda tak ako by si predstavoval a nakoniec obsadil 68. miesto. Matěj posilnený solídnym výsledkom z kvalifikácie a slušnými medzičasmi poznal svoje rezervy a cítil, že konečne môže zajazdiť vynikajúci výsledok vo finále. V hornej časti trate síce spravil pár chýb, ale v momente keď sa objavil na dosah divákov stojacich v cieli, všetko naznačovalo tomu, že pokorí svoj čas z kvalifikácie. Bohužiaľ, neštastný pád na predposlednom skoku ho stál jeho finálovú jazdu a Matěj si odniesol ľahší otras mozgu, silno narazené zápästie, ktoré sa najprv javilo ako zlomené, pár modrín a škrabancov. Po vyšetrení v nemocnici sa ukázalo, ze ruka vyzerá byť celá, je len opuchnutá a ako keby zázrakom to prežila aj Matějova už kedysi zošróbovaná navikulárka.





Všetci dúfame, že sa Matějova ruka rýchlo zahojí a čoskoro ho uvidíme na ďalších pretekoch. Zvyšok teamu sa v týchto dňoch presúva do Bratislavy na City Downhill World Tour, kde Matt Walker po svojom minulorončom úspechu (2. miesto), bude znova útočiť na prvé miesta na stupni víťazov.



Foto: Lukáš Navrátil, Banshee Bikes Factory team

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hnusflus 20.6.2014 v 12:07

    co je to prosimvás navikulárka? to je klíční kost? google překladač to taky nezná :D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 20.6.2014 v 12:38

    navikulárka - kost člunková

  • anonymní uživatel Vacan (vacek_roman (a) lilly.com) 20.6.2014 v 18:18

    Jedná se o jednu z osmi zápěstních kůstek, kterou si nahmatáš na spodní malíkové straně dlaně. Hodně bajkerů si ji narazí/zlomí, když jdou při pádu rukama do šutrů nebo na asfalt. Problém navikulárky je v tom, že je málo prokrvená a tudíž se velmi špatně hojí, někdy dokonce nekrotizuje (odumírá). Prostě taková malá svině, co bolí klidně půl roku.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí