MojeKolo

Report: Bruni a Ragot vyhráli ve Schladmingu

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 23.6.2014

Sice je už téměř konec června, ale Evropský sjezdový pohár IXS má za sebou teprve druhé kolo. Týden po Světovém poháru, další špičkový závod hostilo Rakousko, nedaleko od Leoše v Schladmingu se utkali nejrychlejší sjezdaři.





Sice je už téměř konec června, ale Evropský sjezdový pohár IXS má za sebou teprve druhé kolo. Týden po Světovém poháru, další špičkový závod hostilo Rakousko, nedaleko od Leoše v Schladmingu se utkali nejrychlejší sjezdaři. Přestože Schladming si každý spojuje se sjezdovými závody, je to už pěkná řádka let co se zde závodně sjezdovalo naposledy, tedy na kole, v roce 2013 se zde sjezdovalo o medaile v rakouském národním sportu – v alpském lyžování. Díky úpravám pro MS v lyžování byl kompletně před2lán cílový prostor a celá scenerie je dechberoucí.





I sjezdová trať je nová, i když ne celá, byla do ní zařazena i část bývalé dráhy na které se svěťák jezdil. Celkové parametry jsou více než slušné, dva a půl kiláku délky a šest set metrů převýšení. Na druhé kolo íXeSka si našlo cestu 425 startující z 26 států, samozřejmě mezi nimi nechyběli ani svěťákové týmy, stačilo přeparkovat týmový kamion z Leoše do Schladmingu.





Na pátek byl naplánována pěší prohlídka trati – dráha byla přeschlá a velmi prašná, před volným tréninkem však déšť zatočil s prachem a grip se rapidně zlepšil. Počásko se zlepšilo jak nastal čas doplňkové soutěže Alpinestars Whip Offs – nejlépe mrskal kolem slovenský Marian Škultéty (Lapierre-CMS), gratulace!

V sobotu na jezdce čekala kvalifikace, v ženách byl o první místo docela boj, Tracey Hannah (Hutchinson UR) měla těsný náskok před Emmeline Ragot (FRA – Lapierre Gravity Republic), Jana Bártová je v Top ten na devátém místě. Elitu ovládli týmový kolegové Emmeline, Loic Bruni první a záda mu jistil Sam Blenkinsop. V Masters se kvalifikuje nejrychleji, čertovsky rychlý Rosťa Štencel.

V nedělním závodě se zaměříme na kategorii s českou účastí, začínají Masters – jak dopadne boj Čert se zástupem německých sjezdařů zodpoví až poslední jízda, ta Čertova. Bohužel, aktuálně vedoucí jezdce celkového pořadí si vybral slabší chvilku resp. vzduch v jeho plášti a jízda na prázdném kole nemohla stačit. Nakonec z toho bylo sedmé místo. Další Čech v pořadí byl Ivo Kocián, který si nedávno střihnul extrémní triatlon Ironman…





Pohled do výsledkovky žen a můžeš si myslet, že jsi přímo na svěťáku – Seagrave, Carpenter, Ragot, Hannah, Gatto… Jana Bártová bojovala srdnatě, ve výsledkovce je hned za svou věčnou soupeřkou z iXS Zarjou Černilogar na deváté pozici. Emmeline Ragot zajela fantasticky a čase jejího dojezdu do cíle na výsledkovce svítil 12 sekundový náskok před Tahnée Seagrave (GBR – FMD Racing), ale na trati byla ještě Tracey. Když proťala cílovou pásku bylo jasné, že svoje vedení z kvaldy neudrží, ztráta 4 sekundy a druhé místo.





V elitě, prvním jezdcem na kopci byl Jack Moir (AUS- Bergamont Hayes World Team), zajel fantasticky a výsledkem bylo, že má teď hodně osezený zadek z Hot seatu – strávil v něm více jak dvě hodiny do doby než se do cíle přiřítil Alex Bond (GBR – Ti springs.com). Před top ten byla trať uzavřena Miran Vauh (SLO – Blackthorn GT) převedl na posledním skoku no hander, ale přistání jaksi nevyšlo a následovala ukrutná smotka. Nebylo to ale poslední zastavení závodu, před top 3 se to opakovalo. Nejlepší dva kvalifikanti Bruni a Blenkinsop byli už na trati a tak si svoji finálovou jízdu zopákli. Blenkimu to moc nevyšlo, ale Loic Bruni dokázal, že umístění v kvaldě nebylo náhodou a zvítězil se 4 sekundovým náskokem. Nejlepším Čechem byl na svém Banshee Standa Sehnal na 45. místě, o čtyři příčky níže dojel Kuba Říha.

Výsledky: http://www.ixsdownhillcup.com/media/2148.pdf





Foto: Thomas Dietze

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí