Spotcheck: Antidote bikepark

Autor: Štatl daunhyl tyym, kategorie: Spotcheck, vydáno: 27.6.2014

Štatl daunhyl tyym vyrazil v barvách d:key do Polska na otevíračku nového Antidote bikeparku, jak se jim v parku líbilo si přečtěte v článku. Petr Kleska měl během openingu možnost testnout sjezďáka od hlavního sponzora parku firmy Antidote, ani jeho dojmy nám nezůstanou utajeny.



O víkendu 20.-21.6. 2014 se v Polsku otevřel největší polský bikepark. Antidote bikepark leží v obci Kasina Wielka jižně od Krakowa. Z Ostravy je to co by kamenem dohodil, z Brna nějakých 350km. Hlavní parkoviště se nachází na bývalé vlakové stanici, což při nočním příjezdu působí poněkud netradičně.





Lanovka v bikeparku má převýšení necelých 300 metrů. Přeprava kol je klasická na čtyřsedačce bez závěsného systému – každý jezdec si svoje kolo drží po cestě nahoru. Z lanovky jsou vidět úseky tratí, takže cesta nahoru příjemně ubíhá sledováním ostatních jezdců, i když rychlost není kdovíjak zázračná.





V bikeparku jsou následující tratě:

Biotop Blue Line – Lehčí, ale velmi zábavná, trať je méně z kopce, spousta skoků, klopených i odklopených zatáček a v době naší návštěvy i výborný povrch, který je z větší části tvořen směsí jehličí a velmi měkké hlíny. Díky tomu byl faktor zábavy ještě vyšší. Zkušenější jezdec si zde užije a méně zkušený příjemně potrénuje. To, co stavitelé slibovali, tak splnili. Trať je plynulá a nemá žádná hluchá místa.





Antidote Race Line – Trať, na které se budou nejspíš konat sjezdové závody, je na stejné straně lanovky, jako Biotop Blue Line. Takže sklon zůstává stejný, ale trať je namířena příměji z kopce. Zde jezdce prověří kořeny a kameny na které si musí člověk dávat pozor, vyježděné drážky, techničtější pasáže v lese. Na této trati je velmi prašný povrch a proto je hodně náročné jet ve více jezdcích za sebou. První je v pohodě a ostatní jen odhadují, co kde na trati je. Jako bonus se parádně nažerou prachu. Opět zde platí, že je trať zábavná a nemá místa, kde by se jezdec trápil.





Ram Gravity DH – Sjezdová trať tak, jak si ji představují místní stavitelé. Je na druhé straně lanovky než všechny ostatní tratě. Kopec je zde o poznání prudší a trať tím získává na obtížnosti. Trať je místy hodně úzká a jezdec musí jet pouze jednou možnou stopou. Je zde pár složitějších úseků, které prověří, jak dokážete kolo ovládat v prudké odklopené pasáži. Na druhou stranu je zde pár skoků, které jsou velmi zábavné a přidají této trati na atraktivitě.

Jaws Sweet One – Variace na Antidote Race Line. Trať, na které se podílel nejznámější polský freerider Bartek „Jaws“ Krzysztoń. Trať je opravdu jen pro velmi zkušené jezdce, jinak je to jedno dlouhé trápení. Kdo si ovšem troufne do všech skoků, bude to pro něj velká zábava. My jsme na tohle neměli.





Značení tratí je velmi dobré, všechny nepřehlednější úseky jsou značeny cedulkami na stromech, u křížení tratí je na vedlejší trati cedulka s nápisem STOP. Nebezpečně zakomponované stromy kolem tatí jsou obaleny. Místní stavitelé si na parku dali hodně záležet a už v sobotu ráno opravovali to, co páteční jezdci rozjezdili. V celém bikeparku zatím není moc velkých kamenů, kde by hrozil defekt nebo poničení ráfků. To se nejspíš s dalším provozem zhorší a lidí, kteří potlačí po sjezdovce dolu, bude více.





Všechny tratě v bikeparku se dají sjet v kuse bez větších obtíží a člověk s každou jízdou nachází další místa, která může projet jinak než předchozí jízdu, skok skočit do jiného dopadu, zatáčku si nadjet jinou stopou. Díky takto vysokému faktoru zábavy jsme jezdili bez zastávky téměř celý den.

Samozřejmostí bylo také možnost testování karbonových kol Antidote Lifeline Nano DH, osazených luxusním pružením od DVO. Přijeli ve velkém stylu, obrovský zeleno-černý pickup truck s nápisy DVO plný nádherných kol a lidí, kteří stáli u jejich zrodu – to vše naznačovalo, že to firma Antidote myslí opravdu vážně.





Kola zaujmou na první pohled. Jedná se o velice drahé a neortodoxní stroje, takže jsem velice rád využil nabídky testovací jízdy a od hlavního designéra rámu se mi dostal do rukou kousek bikového porna – uhlíkový rám (včetně zadní stavby) v ceně 2999 EURO, přední vidlice DVO Emerald která je k mání za 2100 EURO, tlumič Cane Creek DoubleBarell, nejvyšší model brzd Hope s pancéřovanými hadičkami a další top komponenty.





Firma Antidote se ve spolupráci s DVO rozhodla zacílit na nejnáročnější jezdce a jdou při tom alternativní cestou, snažíce se konkurovat top modelům kol ostatních značek za použití komponentů od méně zavedených firem. Proto jsem se na jízdu velmi těšil. Vůbec jsem nevěděl, co od kola čekat.





Do kola jsem se zamiloval. Funguje velice tiše a pružení je opravdu skvělé. Hrbolaté pasáže absorbuje výborně, a když na to přijde, je kolo ochotné skákat. Člověka inspiruje ke zkoušení nových stop, protože je schopen se od sebemenší nerovnosti odrazit dál, než by vůbec čekal. V případě dopadu do kořenů či jiných nerovností se pružení postará o spoustu trakce a kontrolovaný odjezd.





Dále mě také zaujalo, že kolo velmi dobře brzdí. Vzhledem k tomu, že na něm byly standartní pláště Maxxis Minion, přičítám tuto vlastnost také kvalitě použitého odpružení. Suma sumárum mohu toto kolo vřele doporučit. Pokud se rozhodnete za něj vydat hodně peněz, tak dostanete velice vzrušující a originální stroj, se kterým budete rozhodně vyčnívat v jakémkoliv bikeparku a přinese Vám spoustu radosti z jízdy

Návštěva Antidote Bikeparku rozhodně stojí za to. Pokud se budou parku věnovat dále stejným tempem, máme se do budoucna na co těšit. Park nebude patřit k těm s těžkými tratěmi, o to víc zábavy si ovšem při jeho návštěvě užijete.

Info:
Web: www.snieznica.pl
Facebook: https://www.facebook.com/…doteBikepark
Permanentka stojí 12 Euro a jezdí se zde od 10 do 18 hodin.
Spaní je možné buď na louce u spodní stanice lanovky, nebo dole na parkovišti.
Sprchy zde kupodivu nemají. Tento „luxus“ je stále výsadou parků na „západ“ od nás.
Nabízí se možnost spojit návštěvu tohoto parku buď s polskou Wislou, nebo zajet trochu jižněji na Slovensko. A zde navštívit Jasnou, nebo Malino Brdo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 27.6.2014 v 8:55

    Hmmm

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí