MojeKolo

Report: iXS Val di Sole - Jana Bártová bere zlato

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 1.7.2014

V italském slunečném údolí Val di Sole dosáhla Jana Bártová na historický úspěch českého sjezdu – stala se vítězkou závodu iXS Evropského sjezdového poháru na jedné z nejtěžších evropských tratí. Doufám, že se nemýlím, ale doposavad jsme českého závodníka na stupni nejvyšším v ženské či mužské elitní kategorii na Evropském sjezdové poháru neměli. Dalšího pódiového umístění dosáhl Rosťa Štencel v masterech.





Dráha ve Val di Sole je Světovým pohárem prověřená a extrémně náročná, oproti minulosti na ní proběhlo pár lehkých změn, a její parametry pro letošní „íiksesko“ byly následující – délka 2200 metrů. převýšení 520 metrů. Obtížnosti přidal nejen sklon, ale i podmínky na trati – zatím co se v pátek trénovalo na suchu, v průběhu víkendu se počasí změnilo a v neděli se jezdilo na blátě. To však nezabránilo téměř 350 závodníkům, aby se poprali o stupně nejvyšší.

Sobotní kvalifikace se odjela v téměř dokonalých podmínkách, v ženách ukázala jak jí trať ve Val di Sole sedí naše Jana Bártová (Bikeplac Racing Team), její největší soupeřka a aktuálně vedoucí závodnice celkového pořadí Zarja Černilogar (Blackthorn GT) dojíždí až čtvrtá. V mužích zajel kvaldu nejrychleji Rupert Chapman (NZL).





Předpověď na neděli nebyla dobrá, počasí se mělo kazit a to se taky vyplnilo, již ráno se obloha zakabonila a začala z ní vypadávat voda, v poledne byla dráha kompletně blátivá a extrémně kluzká.

První kategorií na startu, která ochutnala kluzké kameny, kořeny a všudy přítomné bláto byli Masters, jedním z favoritů byl i týmový kolega Jany Rosťa Štencel, ten svoji kvalitu prokázal, když dojel na druhém místě a dokázal tak navýšit svůj náskok v celkovém pořadí. Jediným, kdo Čerta dokázal porazit byl domácí Fabrizio Dragoni (Alessi Racing Team).





V ženách opět, stejně jako v kvaldě, Zarja Černilogar nedokázala porazit Janu Bártovou, ta sice na mezičase figurovala až na deváté pozici, ale spodek dráhy jí vysloveně seděl a do cíle dojela s jednosekundovým náskokem na prvním místě. Gratulujeme! Zarja v celkovém pořadí stále vede, ale její náskok před českou zástupkyní jsou jen dva bodíky.





V elitě to byla docela nuda, Rakušák David Trummer (RRP Ghost) se v seeding runu dost vysypal a závod nedokončil. Protože je ale vedoucím jezdcem seriálu měl místo na startu v hlavním závodě jisté, vystartoval první a dojel první. Kdo startoval dříve měl výhodu méně rozbité trati a tu David využil dokonale. Českým zástupcům v elitě se moc nedařilo, nejvyšší umístění si připsal Kuba Říha na 45. místě. Výsledky zde.

Čtvrté kolo iXS EDC se jede v rámci evropského Crankworxu již tento týden.





Foto: Thomas Dietze

Diskuze

  • anonymní uživatel peto(dude) 1.7.2014 v 10:26

    Tak to gratulujem a "smekám" . To my sa mozeme akurát tak ohanat polcovim 5tym miestom dakedy pradavno a saskarnou po mstach.

  • anonymní uživatel dunkel (dunkell (a) seznam.cz) 1.7.2014 v 11:15

    respekt!

  • anonymní uživatel Jan Marek (marekhonza00 (a) gmail.com) 1.7.2014 v 15:04

    For Peto:Buďte rádi,že aspoň Polce máte,kterej o sobě dává dost vědět a jezdí ligu :)

  • anonymní uživatel HiPP 1.7.2014 v 15:53

    Polcik si nasiel svoje miesto v city downhille :)

  • anonymní uživatel st 2.7.2014 v 0:02

    Velká gratulace oběma!!! Poctivej trénink v Koutech se vyplatil! ..jen tak dál!!!!!!!!! :-)

  • anonymní uživatel mikeC 2.7.2014 v 8:39

    neneee... to natrenovali na Javochu.. jsem je tam v zimě ..a na jaře! Každopádně gratulace! Pecka!

  • anonymní uživatel peto(dude) 2.7.2014 v 9:25

    4 Jan Marek - prachobycajny marketing a piiaar nemozes predsa ani len porovnat s poctivim vytazstvom na celoeurópskej alebo celosvetovej sutazi.

  • anonymní uživatel peto(dude) 2.7.2014 v 9:53

    4 HiPP - Kolki neuspesni zjazdari svetoveho a europskeho pohara sa nasli v(uchylili iba k) pozrskej discipline city DH? A si prosimvas nevymyslite, ze to nikoho pred polcom nenapadlo. Ziadny a veruze ich mohlo byt vela. Teda az na jedneho. Slovak polc. Mam za to, ze nikto z tych potencialnych si netrufol sa tak zhovadit a byt prvym kto takto os.re pravy v prirode situovany downhill v ktorom mu v jeho kategorii uz dajak neslo. Je to vec charakteru a vnutorneho bohatstva. A sere ma aj to, ze mi nieje divne, ze to musel byt prave slovak. Sorry asi velmi uletene na narodniarov a motorkarov.

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 2.7.2014 v 10:23

    Peto(dude): já si zas myslim, že city dh série je super, protože to dostane tenhle sport více mezi lidi a víc se zpopularizuje. Ale o tom tenhle článek není

  • anonymní uživatel hnusflus 2.7.2014 v 10:32

    tenhle článek o tom sice neni ale prosimtě v čem podle tebe tkví výhoda popularizace?

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 2.7.2014 v 13:35

    V tom, že je zde docela velká pravděpodobnost toho, že se to lidem (kteří to předtím nesledovali nebo sledovali a nejezdili) zalíbí a buď si a) koupí kolo a začnou jezdit b) přijdou se podívat i na ty závody do lesa. Další věc je ta, že v městech to uvidí i více potenciálních sponzorů a třeba do toho někdo bude chtít nasypat peníze, protože to pro něj bude z hlediska propagace svojí značky přitažlivé. Ale s těmahle názorama tady nejspíš neuspěju.

  • anonymní uživatel hnusflus 2.7.2014 v 14:18

    Tak to já v tom naopak vidim bikeparky přeplněný opřeninama a ceny kol vyšponovaný za ozonovou vrstvu... navíc značky který se propagujou v tomhle sportu maximálně využijou zvýšenej zájem o svý produkty opět pouze navýšením marží a tím i zisků... takže máš pravdu, u mě s takovym názorem neuspěješ.

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 2.7.2014 v 14:30

    No jo, ono to jde ruku v ruce jedno s druhým.

  • anonymní uživatel st 4.7.2014 v 8:28

    Větší popularita profi jezdců viz. Tomáš Slavík, by asi na škodu nebyla,s tím spojenené lepší podmínky pro ně, lepší rozvoj těchto sportů i pro hobby jezdce..no vždycky je co zlepšovat, hlavně v té naši zemičce.. Trošku jsem se zasnil :-)

  • anonymní uživatel Petra B. 5.7.2014 v 19:37

    Honza Krepelka - souhlas.
    Janě obrovská gratulace.

  • anonymní uživatel peto(dude) 19.7.2014 v 22:04

    ten kto potrebuje mat popularny svoj sport je u mna uboziak. Sorry nechce sa mi dovodit a rozpisovat to.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí