MojeKolo

Report + video: First Slovak Slopestyle

Autor: Viliam Križan, kategorie: Report, vydáno: 3.7.2014

Prvý Slovenský Slopestyle sa konal v dňoch 20.-22.6. v Dema Bike Park Kálnica. Po preloženom prvom termíne nám tentokrát počasie prialo celé tri dni. Prinášame ti oficiálne video, fotky a pár slov od organizátora, Vila Križana.





Akcia odštartovala v piatok, keď celý deň prebiehali tréningy na pumptracku a dualpumptracku, ale aj na FR a DH tratiach. Slopestyle sa začal trénovať až v neskorších hodinách, keď prestal fúkať vietor. Po zotmení sa všetci jazdci zišli pri grile na malom pumtracku, ktorý sa celý osvietil a jazdilo sa do jednej rána.





Hlavný deň eventu bola sobota, kde sa jazdili 3 disciplíny v 5 kategóriach. Ako prvý bol pumptrack, ktorý sa jazdil systémom druhého meraného kola a každý jazdec mal dve jazdy. Do závodu sa prihlásilo 31 jazdcov. Najrýchlejší boli v poradí Marek Peško , Marcin Rot  a staviteľ trate a pumptracku v Kálnici, Roman Kaločay.





Po pumptracku nasledoval 125m dlhý, 3m široký dualpumptrack. Dve samostatné trate, dve rytmické rovinky. Prvá krásna oblá pumptracková rovina, dve klopky vpravo, esíčko, dve klopky vľavo a 60 metrov dlhá technická rovina bikrosového charakteru zakončená skokom ponad klopku. Táto neobvyklá trať preverila 18 registrovaných jazdcov technicky a rýchlosťou. Najlepšie si opäť poradili Marek Peško, Ján Špika a Jiři Gergel.





Po týchto dvoch pump závodoch prišiel ten hlavný a to bol Slopestyle AM a Pro. Závod sa jazdil na prvej slopestyle trati na Slovensku, ktorú navrhol a postavil s pomocou kamarátov a bikeparku Kálnica Viliam Križan.Trať pozostáva zo siedmych prekážok: bonnerlog, dirt, wallride, 2× drop, transfer jump, step up – stepdown a big air na konci trate. Celý závod bol hodnotený podľa pravidel FMB. Do kvalifikacie slopestyle amater nastúpilo 9 jazdcov ktorí mali dve jazdy a počítala sa tá lepšia. Do finále postúpilo 6 najlepších. Kvalifikácia v slopestyle pro bolá taka istá a nastúpilo do nej 12 jazdcov zo Slovenska, Poľska a Česka. Do finále postúpili ôsmi. Nasledovala hodinová pauza, tréning, úprava tratí a odštartovalo finále. Každí jazdec mal 3 jazdy – počítala sa tá najlepšia. Po prvých finálových jazdách začali padať velké triky a úroveň jazdenia bola zrazu o stupeň vyššie.  Najviac viditeľnými jazdcami boli Marcin Rot, Jakub Jágrik, Roman Pichnarčik, Ján Špika a  Ondra Krčmár. Jakub Jágrik dával triky ako backflip na step up 360 step down, frontflip a frontflip z bonnerlogu !! Ondra Krčmár  a jeho  backflip nohand na big airy, 360barspin, 360 drop, 360 nohand. Ďalej sme mohli videť nejaké rheeder flipy, flip-whip od Adama Glosowicsa, ktorý ním aj vyhral best trick kategóriu. Po troch jazdách nastalo dlhé rozhodovanie a nakoniec to skončilo takto:





Slopestyle Pro:
Marcin Rot
Ondra Krčmár
Roman Pichnarčik

Slopestyle amater:
Dominik Szymanski
Jakub Toth
Tomáš Kepeš

Best trick:  Adam Glosowic

Pumptrack:
Marek Peško
Marcin Rot
Roman Kaločay

Dualpumptrack:
Marek Peško
Ján Špika
Jiří Gergel

Na záver by som chcel poďakovať Dema Bike Park Kálnica, kamošom, ktorí pomohli pri stavbe trate, jazdcom, ktorí došli, a bez ktorých by to nešlo. Samozrejme divákom, ktorých bude dúfam budúci rok niekoľkokrát viac a hlavne sponzorom, ktorí nás podporili: www.speedsport.sk, Kompava, Biker, www.dolekop.com, G-Shock, www.bang.sk, Venus Puzzle, Ride More Talk Less, House of Bike, MEX925.cz, Katmar, 711ShopZone.sk, CTM, Masters of Dirt, Monster, Dema Bike Park Kálnica

foto: Pavol Dian  video: speedsport.sk

Diskuze

  • anonymní uživatel Dan 3.7.2014 v 11:47

    Dost dobrá akce!

  • anonymní uživatel O´Neill 3.7.2014 v 12:15

    Slopestyle hell! Moc pěkně. :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí