Enduro na Reschanpass: Jerome Clementz je zpět

Autor: Keli, vydáno: 26.8.2014

Uzdravený Jeromé Clementz je zpět v závodním kolotoči a pro svůj návrat zvolil závod Evropské enduro série na rakousko-švýcarském-italském pomezí v okolí Nauders v sedle Reschanpass.





Již čísla v propozicích napovídala, že závod Evropské enduro série na rakousko-švýcarském-italském pomezí v okolí Nauders v sedle Reschanpass nebude snadný: šest RZ, čtyři transfery lanovkami, k tomu dalších 18 kilometrů stoupání a celkem našlapat 1450 metrů a jako “odměna” 4000 metrů převýšení klesání. Celková délka závodu překonala 50 kilometrů. Nejrychlejší strávili v sedla pět hodin a okolo čtyřiceti minut na měřených úsecích.





Impozantní nebyla jenom délka, ale také různorodost trailů v okolí Nauders. První RZ byla jako přírodní kolotoč, druhá se po nekonečně dlouhém šlapavém úvodu zlomila do divokého a rychlého kamenného sjezdu s 700 metrovým převýšení. Třetí RZ byla pouze pro elitní katagorii, kořenatý a kamenný Haideralm trail byl za mokra výzvou i pro nejlepší jezdce. Čtvrtá RZ byla plná kořenů, nebylo snad místo, které by nebylo poseto anakondami – cílem bylo jet dobrou stopu a udržet si rychlost i na mírnějších úsecích. Pátá RZ byla odpočinková, žádné kořeny, jen palba po louce a dole následovalo šlapání v technice. Poslední RZ vedla pod lanovkou Motzkopf a byla skvělým zakončením náročného závodu.
Lajny jsou tak dlouhé, že nebylo téměř možné si zapamatovat ideální stopu. Kdo umí improvizovat a má v oblibě jízdu na oči byl nadšený.





Sobotní podvečer byl určen krátkému prologu, v něm se blýskl náš Přema Tejchman, který zajel 4. místo. Nedělní závod začal deštěm a krátce na to však vysvitlo slunce, avšak vysušit mokrou trať nestihlo.

Návrat krále, tak by se dal popsat závod, vítěz prvního ročníku Světové enduro série Jeromé Clementz ukázal, že i když dlouho stál, tak ze svého umu nic netratil. Vyhrál s náskokem téměř dvou minut! Ani Přema na svém Commencalu se neztratil, 14. místo je rozhodně úspěchem. Kompletní výsledky zde.





Přemka jsme se zeptali jaké má pocity ze závodu on: „Po doražení na místo jsem hned tušil, že to bude dost náročný závod podle těch obřích kopců a k tomu lehký déšť. Po projetí prvních tří RZ jsem měl za sebou pět pádů. Traily byly nesmírně dlouhé a fyzicky náročné. Pět ze 6 RZ bylo tak kořenových, že v celé České republice dohromady není tolik kořenů jako tady v jedné RZ. Našly se i takové pasáže, že se jelo půl km jen čistě po kořenech dolů i traverzem pak i po rovině. Po deštích bylo vše nesmírně slizké a kluzké. Po sobotním tréninku mě čekal Prolog, na kterém jsem urval skvělé 4. místo. V neděli ráno na nás vítalo pouhých 8 stupňů. Při cestě na 1. RZ začalo pěkně pršet , takže trochu rodeo. Naštěstí se pak počasí umoudřilo a začalo svítit slunce. Nic to ale neměnilo na tom, že to pekelně klouzalo po kořenech i kamenech. Po sobotních pádech jsem zvolil opatrnější variantu, nicméně jsem se pádu stejně nevyhnul. Nakonec v cíli ale úžasné 14. místo. Nikdy jsem nejel nic tak náročného jako tento závod. Neskutečná zkušenost do dalších závodů.







Další kolo Evropské enduro série se jede 6. – 7. září ve slovinském Mariboru, kde bude trať jednodušší, kratší a více sjezdová – 5RZ, 18 kilometrů, 2500 metrů převýšení sjezdu, pouze ale 600 metrů převýšení v transferech.

Foto: Felix Schüller, Hanno Polomsky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí