MojeKolo

Report: Ischgl Overmountain Challenge 2014

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 17.9.2014

Druhý ročník Ischgl Overmountain Challenge ovládl stejný jezdec jako ročník první, po zraněné vrátivší se Jeromé Clementz si připsal další vítězství. Náš Přemek Tejchman dojel v TOP10, škoda že sezóna se blíží ke konci, protože Přéma se neustále zlepšuje a stoupá vzhůru.





Ischgl je lyžařské středisko na pomezí Rakouska a Švýcarska nabízející v létě hromadu trailů a byla by škoda je nevyužít, to si řekli pořadatelé a i letos uspořádali závod Ischgl Overmountain Challenge. Loňský první ročník (report zde) ovlivnilo počasí, napadl sníh a závod tak přišel o dvě RZ. Letos bylo počasí lepší, sice v nejvyšších partiích trochu sněhu bylo, ale závod se uskutečnil na celé vypsané distanci, tj. 6 RZ.





Jak je na západ od našich hranic zvykem, sobotní odpoledne bývá určeno prologu. Loni se jelo v centru Ischglu, letos se organizátoři nepárali s výstavbou trati ve městě a trať prologu byla shodná s RZ1. V prologu se dařilo Milanovi Čižinského, který v kategorii Masters dojel na 3. pozici. V elitě Prolog vyhrává a staví tak základ úspěchu Jeromé Clementz. V sobotních etapách pak pokračuje v nastaveném tempu, tři vyhrané RZ ze šesti, zbylé nejhůře na třetí místo – Jey ukazuje, že neztratil nic ze svého umění.





V celkovém pořadí Clementz ujel dvoji svých nejbližších pozorovatelů o půl minutu, druhý Jamie Nicoll ztratil 31 sekund a třetí Vid Perzak další 4 sekundy. Za povšimnutí stojí 4. a 5. místo, které obsadili jezdci továrního XC teamu Cannondale Anton Cooper a Manuel Fumic. Z našich v elitě jediný, kdo dojel byl Přema Tejchman na skvělém devátém místě.
Ženská kategorie byla slabě obsazena, čtyři ženy je hodně málo, Anneke Beerten tak měla cestu k vítězství poměrně snadnou.
V masters Číža svoji třetí pozici z prologu neudržel a propadl se na pátou pozici, když na vítěze Roberta Kordeze ztratil téměř pět a půl minuty.
Kompletní výsledky zde.





A jak závod viděl Přema Tejchman?
Počasí v Ischglu sice hlásilo déšť. Naštěstí se vypršelo pár dnů před víkendem a v sobotu spadlo už jen pár kapek. Nic to ale neměnilo na tom, že tratě byly hodně blátivé a kluzké. Trošku mě zaskočilo, jak to měli všichni naježděné a já každou RZ stihl projet jen jednou. Neodradilo mě ale pouštět to, co to půjde. Tam bylo dost času to vylepšit.





Sobotní prolog byl dost zvláštní, když se jel na 1. RZ, která byla pro mě nějaká prokletá  Jako v sobotním prologu, kde jsem se hned v první zatáčce poroučel k zemi, potkal strom a přes tohle vše mě ještě ke konci brzdil závodník jedoucí přede mnou. Tak jsem bral 15. místo. Závod se vždy ale rozhoduje v neděli.





Bohužel hned zmiňovaná 1. RZ mi připravila 3 pády a vyjetí z tratě do roští, což nebyl úplně nejlepší začátek. Další RZ už byly bez vážnějších chyb, i když by o ně nebyla nouze na kluzkém podkladu. Jedna z hodně fyzicky náročných RZ byla 4., která měla start v necelých 3 tis. m. n. m. Netušil jsem, že mi řídký vzduch dá tak zabrat. Všechny RZ byly zábavné, ale fyzicky i technicky hodně náročné. Celkový čas jsem měl necelých 34 min., z čehož je vidět, že RZ byly většinou dost dlouhé. V cíli mi vždycky umíraly nohy nebo ruce. S konečným 9. místem v celkové klasifikaci jsem nadmíru spokojen.





Foto: Felix Schüller – www.alpinepics.com, Martin Hůle Sport Foto – https://www.facebook.com/MHSportFoto

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí