Galerie a praktické info: trip na Elbu

Autor: Otta, vydáno: 2.4.2015

Není to tak dávno, co ZR psal o svém tripu na Elbu, dnes na svůj report naváže fotogalerií od Otty a přidá také praktické informace o cestě, ubytování, jídle, tratích – prostě kompletní bedekr jak z Lonely Planet.



Jak na Elbu?
Autem z ČR musíte dorazit do italského přístavu Piombino. My jsme jeli z Brna, takže to znamenalo cestu: Brno – Mikulov – Vídeň – Graz – Villach – Udine – Venezia – Bologna – Firenze – Piombino. Lehce přes 1100 km, kterých trvá, když se neflákáte, něco okolo 11 h. V rakousku samozřejmě budete potřebovat dálniční známku a v Itálii vás zkásnou na mýtných branách o cca 40 E za jednu cestu. V Piombinu nasednete na trajekt a za hodinku už vyjíždíte na ostrov. Trajekt je možné (a asi i lepší) si zarezervovat přes internet již z domu. Na e-mail vám přistane jízdenka, kterou si vytisknete a rovnou ji použijete při nalodění. Cena za trajekt byla cca 170 E za auto s koly na střeše a 4 osoby tam a zpět. Jelikož jsme jeli v březnu a ještě jsme měli voucher na slevu z apartmánu tak to bylo poměrně laciné. V létě zaplatíte až 240€.





Kde se ubytovat?
My jsme bydleli v Residenci Le Fornaci v městečku Marina di Campo (www.lefornaci.com). Pěkné apartmány pro 2–4 osoby. Plně vybavené s klimatizací a WIFI. Moc hodní majitelé. Kola jsme měli schovány v zamčené dílně. Cena pak mimo sezónu byla 350 E na týden za celý apartmán. A navíc jsme při zarezervování obdrželi voucher na slevu myslím 20 % na trajekt. Na zahradě byl i bazén, ale na ten nebylo dost teplo. V městečku Marina di Campo je nádherná písčitá pláž a v centru jsou obchody a restaurace v dostatečném množství.





Jak s jídlem?
V dnešní době už nakoupíte i v zahraničí jídlo v supermarketech za ceny v podstatě stejné jako u nás. Jen to chutná líp. My jsme měli v plánu si hlavně vařit, takže první nákup proběhl v Portoferaiu. Supermarket tu je, z toho co jsem viděl, asi největší na ostrově a jde tu koupit opravdu vše (i české pivo). V Marině je taky celkem velká sámoška, do které je to odevšud na kole kousek. Párkrát jsme se vypravili i na pizzu do restaurace, ceny byly 7–12 E, takže taky nic hrozného. Horší to bylo s pivem, to tu v hospodě obvykle stojí okolo 4 E. Nicméně, v sámošce se dalo koupit 0,66 l pivo za 1 E a nechutnalo věru zle!





Jak se tu domluvíte?
Vzhledem k tomu, že Italové mají jak hory, tak moře, necítí tolik potřebu někam cestovat a tím pádem se i učit anglicky. Proto se musíte obrnit trpělivostí, ale anglicky se tu nakonec ve většině případů nějak domluvíte.



 


Kde jezdit?
Pro jezdce laděné spíše do XC je tu moc pěkná oblast okolo Capoliveri. Zde jsou stezky značené, takže se dají zvládnout i bez navigace. V létě si v místním bikeshopu můžete zakoupit mapku. Pro enduraře je lepší oblast v západní časti ostrova pod nejvyšší horou ostrova, nebo ve střední části v okolí Napoleonovy vily. Zde již je ale zapotřebí mít nějakou GPS s mapovými podklady ostrova. My jsme měli starý smartphone s aplikací Locus (pro androd i ifon)a používali jsme turistické mapy (OSM- hike and bike nebo 4Umaps) ve kterém jsme se snažili hledat cesty označené MTB, ale někdy byly i tyto stezky nesjízdné. Povrch na ostrově je velice rozmanitý, v oblasti Capoliveri je kamenito-písčitý, pod nejvyšší horou Monte Capanne jsou veliké kameny a u Napoleonovy vily je typický lesní povrch s hlínou a kořeny. Elba je skvělým místem na kolo od silničky až po sjezďáka.



 


Kdy na Elbu?
Pokud jste plážoví povaleči, tak je ideální červenec, kdy tu teploty lezou k 40 °C, ostrov je přeplněný turisty a na silnicích je nepřetržitý provoz. Nicméně na stezkách nejsou téměř žádní pěšáci a jen minimum bikerů.
Pokud se chcete připravit na nadcházející sezónu jako my, tak je ideální březen až duben. Teploty jsou tu v noci sice jen lehce nad nulou, ale přes den se šplhají již k 20 °C, takže se dá jezdit i v tričku, avšak v nejvyšších polohách narazíte na zmrzlou půdu i ve dvě odpoledne. Na ostrově je minimální provoz, je tu minimum turistů, což má za následek i menší počet otevřených putik.
No, a pokud cítíte v říjnu, že ještě nemáte dost, je Elba ideálním místem pro natažení sezóny. Na české poměry jsou tu stále letní teploty nad 20 °C, a díky tomu je tu možnost po celém dni ježdění skočit do moře a nezmrznout.



 


Co speciálního s sebou?
Jako vyloženě něco speciálního asi nic nepotřebujete, jen vzhledem ke kamenitému terénu tu dosti trpí gumy a především kvůli trnitým keřům jsme měli hodně defektů, takže slušnou zásobu lepení s sebou! Možností by samozřejmě byly i bezdušáky.



 


Finance
Celý trip nás vyšel zhruba na 8000–10500,– Kč na osobu se vším všudy. Celková cena korespondovala s počtem vypitých piv v místních hostincích.



 


Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jan Pazourek (pazybus (a) seznam.cz) 2.9.2022 - 22:19

    Na Elbě jsem byl snad 20×alevzdycky jsem tam jezdil z Livorna jelikož Piombino už je přístav pro trajekt na Elbě Jinak souhlas je to moje srdecni záležitost příští rok tam vyrážíme s auto berany z Tábora.

  • anonymní uživatel Jan Pazourek (pazybus (a) seznam.cz) 2.9.2022 - 22:20

    Na Elbě jsem byl snad 20×alevzdycky jsem tam jezdil z Livorna jelikož Piombino už je přístav pro trajekt na Elbě Jinak souhlas je to moje srdecni záležitost příští rok tam vyrážíme s auto berany z Tábora.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí